Biotechnologia jest jedną z najintensywniej rozwijających się dyscyplin naukowych.
Przewiduje się, że w XXI wieku będzie miała znaczący wpływ na wiele sfer naszego funkcjonowania, zwłaszcza na zdrowie, jakość i długość życia.
W drugim wydaniu książki w syntetyczny i kompletny sposób przedstawiono główne kierunki badań oraz najważniejsze osiągnięcia współczesnej biotechnologii żywności, m.in:
• otrzymywanie i stosowanie biokatalizatorów w przemysle mleczarskim, spirytusowym, owocowo-warzynym i mięsnym • zagadnienia związane z technologiami fermentacyjnymi • stosowanie biokatalizy w modyfikacji składu, wartości żywieniowej, właściwości funkcjonalnych i organoleptycznych żywności • problemy związane z biotechnologia ważniejszych surowców, składników żywności oraz zagospodarowania produktów ubocznych i odpadów
Książka dla wszystkich, którzy interesują się zagadnieniami stosowania metod biologicznych w produkcji zywności.
Spis treści: 1. Biotechnologia i inżynieria genetyczna - zagadnienia wstępne 2. Wybrane zagadnienia z biotechnologii molekularnej i jej znaczenie w biotechnologii żywności 3. Surowce i materiały w biotechnologii 4. Podstawowe operacje iprocesy w biotechnologii 5. Biotechnologia pozyskiwania żywności 6. Biotechnologia składników żywności 7. Technologie fermantacyjne 8. Enzymatyczna modyfikacja składników żywności 9. Biotechnologiczne przetwarzanie produktów ubocznych przemysłu rolno-spozywczego 10. Biologiczne metody analizy żywności Słowniczek wybranych terminów z dziedziny biotechnologii Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 55,89zł
Biotechnologia żywności
|