Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Technika » Zarządzanie jakością » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
Chemia
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Słowniki
Serwery
Sieci komputerowe
Systemy operacyjne
Technika
  Aranżacja wnętrz
  Automatyka Robotyka
  Budowa maszyn
  Budownictwo
  Budownictwo lądowe
  Geologia Hydrologia
  Materiały inżynierskie
  Motoryzacja
  Ochrona środowiska
  Ogrzewanie Klimatyzacja
  Przemysł spożywczy
  Rysunek techniczny
  Spawalnictwo
  Technika
  Technika pomiarowa
  Technika wojskowa
  Tworzywa sztuczne
  Zarządzanie jakością
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 APN Promise
Praktyczne uczenie nienadzorowane przy użyciu języka Python Jak budować użytkowe rozwiązania uczenia maszynowego na pods

Praktyczne uczenie nienadzorowane przy użyciu języka Python Jak budować użytkowe rozwiązania uczenia maszynowego na pods

79.80zł
64.64zł
Zarządzanie produkcją i usługami 64.90zł
Zarządzanie produkcją i usługami

Tytuł: Zarządzanie produkcją i usługami
Autor: Edward Pająk, Marek Klimkiewicz, Anna Kosieradzka
ISBN: 978-83-208-2149-9
Ilość stron: 396
Data wydania: 11/2014
Oprawa: Miękka
Format: 16.2x23.7cm
Wydawnictwo: PWE
Cena: 64.90zł


W książce są zawarte podstawowe informacje pozwalające zrozumieć działanie systemu produkcyjnego i usługowego oraz poznać procesy, za pomocą których zasoby tych systemów są przekształcane w gotowe produkty. Podręcznik przeznaczony jest przede wszystkim dla studentów zarządzania i inżynierii produkcji, a także dla studentów innych wyższych uczelni i pracowników przedsiębiorstw.

Spis treści:

Rozdział 1. Zagadnienia wstępne
1.1. Rozwój historyczny i przyszłość przedsiębiorstw
1.2. Globalizacja, system gospodarczy i system produkcyjny
1.3. Zadania i techniki zarządzania
1.4. Pytania i zadania kontrolne

Rozdział 2. Istota zarządzania produkcją i usługami
2.1. Pojęcie systemu produkcyjnego (usługowego)
2.2. Pojęcie zarządzania produkcją i działalnością usługową
2.3. Doskonalenie systemu produkcyjnego
2.4. Pytania i zadania kontrolne

Rozdział 3. Produkt — wyrób lub usługa
3.1. Produkt
3.2. Usługa
3.2.1. Cechy usługi
3.2.2. Klasyfikacja usług
3.2.3. Znaczenie usług dla gospodarki
3.2.4. Rozumienie i zaspokajanie potrzeb klienta
3.3. Cykl życia produktu na rynku
3.3.1. Cykl życia wyrobu
3.3.2. Cykl życia usługi
3.4. Powiązanie projektowania produktów z marketingiem i wytwarzaniem
3.5. Wartość produktu dla klienta
3.6. Kryteria projektowania wyrobów
3.6.1. Kryteria konstrukcyjne projektowania wyrobów
3.6.2. Kryteria wytwórcze projektowania wyrobów
3.6.3. Kryteria eksploatacyjne projektowania wyrobów
3.7. Kryteria projektowania usług
3.8. Projektowanie wyrobów
3.8.1. Współpraca z klientem w procesie przygotowania wyrobu
3.8.2. Tradycyjny (sekwencyjny) rozwój wyrobu
3.8.3. Projektowanie współbieżne
3.8.4. Innowacje i modyfikacja wyrobów oraz nowoczesne metody ich wytwarzania
3.9. Opracowywanie nowych usług
3.9.1. Projektowanie usług
3.9.2. Zarządzanie projektowaniem usług
3.9.3. Przyczyny niepowodzeń wprowadzonych usług
3.10. Pytania i zadania kontrolne

Rozdział 4. Proces
4.1. Przygotowanie produkcji
4.2. Projektowanie procesów
4.2.1. Informacje wejściowe do projektowania procesów systemu produkcyjnego
4.2.2. Projektowanie operacji technologicznych
4.2.3. Projektowanie procesów pomocniczych
4.3. Organizacja przepływu strumienia materiałów w systemie produkcyjnym
4.4. Kooperacja między systemami produkcyjnymi
4.5. Jakość procesów
4.6. Metody optymalizacyjne stosowane podczas projektowania procesów
4.7. Pytania i zadania kontrolne

Rozdział 5. Przedsiębiorstwo — lokalizacja i projektowanie
5.1. Wybór lokalizacji przedsiębiorstwa
5.1.1. Strategie lokalizacji
5.1.2. Kryteria wyboru lokalizacji
5.1.3. Metody oceny miejsca lokalizacji
5.2. Lokalizacja usług
5.2.1. Czynniki mające wpływ na wybór lokalizacji usług
5.2.2. Techniki ustalania lokalizacji usług
5.3. Projektowanie systemu produkcyjnego
5.3.1. Struktura organizacyjna
5.3.2. Struktura produkcyjna
5.3.3. Struktura przestrzenna systemu produkcyjnego
5.3.4. Projektowanie procesu logistycznego
5.4. Możliwości produkcyjne — obliczanie i zarządzanie zdolnością produkcyjną
5.4.1. Długookresowe planowanie zdolności produkcyjnej
5.4.2. Krótkookresowe planowanie zdolności produkcyjnej
5.5. Specyfika przedsiębiorstwa usługowego związana z procesem świadczenia usług i zasobami
5.5.1. Struktura organizacyjna przedsiębiorstw usługowych i grupowanie stanowisk pracy
5.5.2. Zarządzanie kolejkami w usługach i modele struktury kolejki
5.5.3. Zarządzanie relacjami z klientami w usługach (CRM)
5.5.4. Zarządzanie wiedzą w organizacjach usługowych
5.5.5. Zarządzanie potencjałem usługowym
5.6. Organizacja obsługi eksploatacyjnej zasobów technicznych przedsiębiorstwa
5.6.1. Czynniki powodujące uszkodzenia
5.6.2. Obsługa techniczna
5.6.3. Ogólne zasady organizacji napraw
5.7. Pytania i zadania kontrolne

Rozdział 6. Istota planowania i sterowania produkcją i realizacją usług
6.1. Wprowadzenie do planowania i sterowanie produkcją
6.1.1. Planowanie jako jedna z funkcji zarządzania. Klasyfikacje planów
6.1.2. Przepływ informacji i decyzji w planowaniu
6.1.3. Planowanie i sterowanie produkcją
6.2. Planowanie produkcji
6.2.1. Hierarchia i zakres planów produkcji
6.2.2. Planowanie ogólnozakładowe
6.2.3. Planowanie międzykomórkowe (międzywydziałowe)
6.2.4. Planowanie wewnątrzkomórkowe (wewnątrzwydziałowe)
6.3. Sterowanie produkcją
6.3.1. Funkcje sterowania produkcją
6.3.2. Schemat sterowania produkcją
6.3.3. Metody sterowania produkcją
6.4. Normatywy przepływu produkcji
6.5. Specyfika sterowania realizacją usług
6.5.1. Sterowanie realizacją świadczenia usług
6.6. Pytania i zadania kontrolne

Rozdział 7. Planowanie zagregowane — ogólnozakładowe
7.1. Planowanie strategiczne i strategia produkcyjna
7.2. Produkcja na zapas i produkcja na zamówienie
7.3. Prognozowanie popytu
7.3.1. Cele prognozowania w przedsiębiorstwie
7.3.2. Metody prognozowania popytu
7.3.3. Ocena trafności prognozy
7.4. Planowanie zagregowane
7.5. Główny harmonogram produkcji
7.6. Pytania i zadania kontrolne

Rozdział 8. Planowanie i sterowanie międzykomórkowe
8.1. Cele międzykomórkowego sterowania produkcją
8.2. Sterowanie według cyklu produkcyjnego
8.3. Sterowanie według taktu produkcji
8.4. Podstawowe systemy sterowania produkcją
8.4.1. Systemowe podejście do sterowania produkcją — systemy ssące i tłoczące
8.4.2. Systemy klasy MRP, MRPII i ERP
8.4.3. System Just-In-Time (JIT) — dokładnie na czas
8.4.4. System zoptymalizowanego przepływu produkcji (OPT)
8.4.5. Porównanie MRPII, JIT i OPT
8.5. Sterowanie procesem logistycznym i zarządzanie łańcuchem dostaw
8.6. Zarządzanie łańcuchem dostaw w usługach
8.6.1. Dostawy dokładnie na czas w usługach
8.6.2. Zarządzanie informacjami w łańcuchu dostaw i elektroniczna wymiana danych
8.7. Planowanie remontów i obsługi eksploatacyjnej (technicznej) maszyn i urządzeń
8.8. Specyfika planowania i sterowania produkcją jednostkową
8.9. Pytania i zadania kontrolne

Rozdział 9. Sterowanie wewnątrzkomórkowe
9.1. Cele wewnątrzkomórkowego sterowania produkcją
9.2. Sterowanie według harmonogramów operacyjnych
9.3. Sterowanie procesami pomocniczymi
9.3.1. Harmonogram dostaw
9.3.2. Harmonogram obciążenia środków transportu
9.4. Sterowanie jakością w produkcji
9.4.1. Wprowadzenie
9.4.2. Zmienne losowe w procesach
9.4.3. Statystyczna kontrola procesu
9.5. Metody zarządzania realizacją usług — modele struktury kolejek
9.5.1. Jednokanałowy system obsługi
9.5.2. Wielokanałowy system obsługi
9.6. Zarządzanie jakością usług
9.6.1. Parametry jakości usług
9.6.2. Ocena jakości świadczonych usług i mierniki jakości w sektorze usługowym
9.7. Pytania i zadania kontrolne

Rozdział 10. Zarządzanie zapasami w warunkach popytu niezależnego
10.1. Rodzaje materiałów
10.2. Funkcje zapasów
10.3. Podstawowe pojęcia i normatywy stosowane w zarządzaniu zapasami
10.3.1. Popyt zależny i niezależny
10.3.2. Podstawowe normatywy w sterowaniu zapasami
10.3.3. Koszty zapasów
10.3.4. Ekonomiczna wielkość zamówienia
10.4. Klasyfikacja zapasów ze względu na wielkość zużycia
10.5. Systemy zarządzania zapasami
10.5.1. System zarządzania zapasami ze stałym okresem dostawy
10.5.2. System zarządzania zapasami ze stałą wielkością dostawy
10.5.3. Inne systemy zarządzania zapasami
10.5.4. Dostawy w systemie JIT
10.6. Pytania i zadania kontrolne

Rozdział 11. Analiza i modelowanie procesów
11.1. Ogólna charakterystyka podejścia procesowego
11.2. Mapy procesu
11.2.1. Mapa procesu wytwórczego
11.2.2. Mapa aktywności zasobów
11.3. Modele procesu
11.4. Zasady opracowania map strumienia wartości
11.5. Pytania i zadania kontrolne

Rozdział 12. Współczesne koncepcje i metody zarządzania produkcją i usługami
12.1. Trendy i tendencje w zarządzaniu produkcją
12.1.1. Wyzwania dla zarządzania produkcją
12.1.2. Podejście procesowe do zarządzania produkcją
12.2. Współczesne koncepcje wykorzystywane w zarządzaniu produkcją
12.2.1. Metoda 5S — podstawa współczesnych systemów zarządzania produkcją
12.2.2. Kaizen — ciągłe doskonalenie
12.2.3. Szczupłe wytwarzanie (LM)
12.2.4. Teoria ograniczeń (TOC)
12.2.5. Kompleksowe produktywne utrzymanie maszyn i urządzeń (TPM)
12.2.6. Kompleksowe zarządzanie jakością (TQM)
12.2.7. Six Sigma
12.2.8. Inne koncepcje wykorzystywane w zarządzaniu produkcją
12.3. Wytwarzanie na światowym poziomie (WCM)
12.4. Nowoczesne kierunki zarządzania usługami
12.4.1. E-gospodarka
12.4.2. Rola wiedzy w organizacjach
12.4.3. Outsourcing
12.5. Pytania i zadania kontrolne

Rozdział 13. Aspekty humanizacyjne zarządzania produkcją i usługami
13.1. Motywowanie pracowników, teorie motywacji i strumenty motywacji
13.2. Systemy wynagrodzeń
13.3. Planowanie zatrudnienia i obsady stanowisk
13.4. Planowanie rozwoju kadr i szkolenia
13.5. Ergonomia, bezpieczeństwo i higiena pracy
13.6. Motywacyjne metody organizacji pracy
13.7. Aspekty humanizacyjne zarządzania usługami
13.8. Pytania i zadania kontrolne

Rozdział 14. Komputerowe wspomaganie zarządzania produkcją i usługami
14.1. Komputerowe wspomaganie przygotowania produkcji i prac inżynierskich
14.2. Komputerowe wspomaganie planowania i sterowania produkcją
14.3. Komputerowe wspomaganie zarządzania usługami
14.3.1. Ogólne wiadomości o SIZ mogących znaleźć zastosowanie we wspomaganiu działalności usługowej
14.3.2. Przykładowe SIZ dostępne na rynku i wspomagające działalność usługową
14.4. Pytania i zadania kontrolne

Słownik ważniejszych pojęć

Zarządzanie produkcją i usługami
--- Pozycja niedostępna.---
Klienci, którzy kupili „Zarządzanie produkcją i usługami”, kupili także:

Niezwykłe liczby Fibonacciego. Piękno natury i potęga matematyki, Ingmar Lehmann, Alfred S. Posamentier, Wydawnictwo Prószyński

Jak dbać o włosy Poradnik dla początkującej włosomaniaczki, Anna Kołomycew, Wydawnictwo Sensus

Zbiór zadań z mikroekonometrii Modele i analizy danych indywidualnych, Marek Gruszczyński , Damian Przekop, Wydawnictwo Wolters Kluwer

Uczenie maszynowe dla programistów, Drew Conway,John Myles White, Wydawnictwo Helion

Budownictwo drewniane, Zbigniew Mielczarek, Wydawnictwo Arkady

Laboratorium LEGO Mindstorms EV3. Buduj, programuj i eksperymentuj, Daniele Benedettelli, Wydawnictwo Helion

piątek, 29 marca 2024   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami