Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Technika » Przemysł spożywczy » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
Chemia
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Słowniki
Serwery
Sieci komputerowe
Systemy operacyjne
Technika
  Aranżacja wnętrz
  Automatyka Robotyka
  Budowa maszyn
  Budownictwo
  Budownictwo lądowe
  Geologia Hydrologia
  Materiały inżynierskie
  Motoryzacja
  Ochrona środowiska
  Ogrzewanie Klimatyzacja
  Przemysł spożywczy
  Rysunek techniczny
  Spawalnictwo
  Technika
  Technika pomiarowa
  Technika wojskowa
  Tworzywa sztuczne
  Zarządzanie jakością
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 MsPress
Training Kit 70-291 Wdrażanie zarządzanie i obsługa infrastruktury sieciowej  Windows Server 2003 MCSA/MCSE wydanie 2

Training Kit 70-291 Wdrażanie zarządzanie i obsługa infrastruktury sieciowej Windows Server 2003 MCSA/MCSE wydanie 2

92.40zł
78.54zł
Zarządzanie łańcuchami dostaw żywności w Polsce Kierunki zmian 85.00zł
Zarządzanie łańcuchami dostaw żywności w Polsce Kierunki zmian

Autor: Wacław Szymanowski

ISBN: 978-83-7251-949-8

Ilość stron: 478

Data wydania: 2008

Książka jest pierwszą na naszym rynku monografią poświęconą funkcjonowaniu łańcuchów dostaw na rynku żywności w Polsce.

Podstawową tezą pracy jest ukazanie konieczności wykorzystania technologii informacyjnych do budowy nowoczesnych łańcuchów dostaw żywności jako jednego z istotniejszych warunków konkurencyjności polskiej żywności na rynkach europejskich.

Wiąże się to ze stworzeniem strategii przebudowy łańcuchów dostaw opartej na zastosowaniu technologii informacyjnych co prowadzi do wzrostu ich przezroczystości dzięki zapewnieniu: standardów jakościowych, bezpieczeństwa żywności, a także innowacyjności nowych produktów, technologii, rozwiązań organizacyjnych.

Działania te umożliwiają zbudowanie więzi partnerskich między uczestnikami łańcuchów dostaw i elastyczne dostosowanie się do coraz bardziej zmiennych warunków rynkowych.

Rozdziały:

Rozdział 1. Geneza, pojęcia, podstawy i metody badań łańcuchów i sieci dostaw
1.1. Podstawowe pojęcia i specyfika zarządzania łańcuchami i sieciami dostaw, ich różnice
1.2. Podstawy teoretyczne i badawcze tworzenia łańcuchów i sieci dostaw
1.3. Etapy tworzenia zintegrowanego i wirtualnego systemu zarządzania łańcuchem dostaw
1.4. Modelowanie i zasady przebudowy łańcuchów i sieci dostaw
1.5. Podsumowanie: Strategia przebudowy łańcucha dostaw z orientacji produkcyjnej na orientację na klienta – uwarunkowania jej realizacji
 
Rozdział 2. Analiza tradycyjnego systemu dystrybucji produktów żywnościowych na przykładzie rynku mleka
2.1. Koncepcja systemu gospodarki żywnościowej, ujęcie marketingowe: funkcje i instytucje
2.2. Jakość żywności. Czynniki charakteryzujące łańcuch żywnościowy
2.3. Kanały dystrybucji: pojęcie oraz rodzaje jako podstawa diagnozy tradycyjnych systemów dystrybucji żywności
2.4. Konieczność przebudowy systemu dystrybucji żywności w Polsce w latach 90
2.5. Pogłębiona analiza systemów dystrybucji na rynku mleka i produktów mleczarskich i ich przebudowa w latach 1990–2006
2.6. Wpływ jakości mleka i produktów mleczarskich w Polsce na warunki ich dystrybucji
2.7. Podsumowanie rozdziału 
 
Rozdział 3. Ewolucja form handlu i ich wpływ na infrastrukturę łańcuchów logistycznych
3.1. Przyszła pozycja handlu w tworzeniu wartości dla klienta. Etapy jej rozwoju w Europie i Polsce
3.2. Rynki rzeczywiste handlu żywnością w Polsce
3.3. Centra logistyczne jako elementy infrastruktury łańcuchów logistycznych
3.4. Wielkopolska Gildia Rolniczo-Ogrodnicza jako przykład ewolucyjnego modelu budowy centrum logistycznego
3.5. Operator logistyczny jako ogniwo łańcucha dostaw
3.6. Automatyczne Zbieranie Danych (ADC) jako element infrastruktury zarządzania łańcuchami dostaw
3.7. Śledzenie produktów żywnościowych i odpowiedzialności
3.8. Podsumowanie rozdziału
 
Rozdział 4. Ewolucja systemów informatycznych wspomagających zarządzanie  wytwarzaniem w ogniwach łańcucha dostaw
4.1. Pojęcie systemu informatycznego wspomagającego zarządzanie na poziomie przedsiębiorstwa
4.2. Typologia i ewolucja systemów wspomagania planowania – klasy MRP-ERP w ogniwach łańcucha dostaw
4.3. Przykład zastosowania systemu klasy MRP dla planowania w przemyśle spożywczym
4.4. Charakterystyka systemów planowania opartych na zarządzaniu czasem
4.5. Rozszerzona koncepcja zarządzania czasem – JIT II i wpływ na strategię wytwarzania ogniw łańcucha dostaw
4.6. Koncepcja obsługi klienta jako instrumentu zarządzania łańcuchem dostaw. Modele przebudowy łańcucha dostaw na orientację na klienta
4.7. Podsumowanie rozdziału
 
Rozdział 5. Internetowe formy dystrybucji produktów żywnościowych w Polsce
5.1. Wzrost znaczenia handlu za pośrednictwem Internetu
5.2. Alternatywne kanały dystrybucji żywności w Polsce w obszarze hurtu
5.3. Alternatywne kanały dystrybucji żywności w Polsce w obszarze handlu detalicznego
5.4. Aukcja Internetowa jako Elektroniczny Model i możliwości jego wykorzystania w dystrybucji żywności
5.5. Podsumowanie rozdziału
 
Rozdział 6. Przyszłe kierunki wykorzystania koncepcji zarządzania łańcuchami dostaw żywności w Polsce na podstawie najlepszych europejskich praktyk
6.1. Zarządzanie łańcuchami dostaw z wykorzystaniem systemów MPC
6.2. Relacje dostawcy z klientami jako wyraz strategii zarządzania odchudzonymi i elastycznymi systemami logistycznymi
6.3. Warunki realizacji strategii przezroczystości i elastyczności
6.4. Strategie konkurencji integratora zarządzania łańcuchem dostaw żywności
6.5. Procedura przebudowy łańcucha i sieci dostaw produktów żywnościowych zwiększająca efektywność
6.6. Tworzenie więzi partnerskich z wykorzystaniem technologii informatycznych
6.7. Schemat przebudowy łańcuchów i sieci dostaw
6.8. Podsumowanie rozdziału

Zarządzanie łańcuchami dostaw żywności w Polsce Kierunki zmian
--- Pozycja niedostępna.---
Klienci, którzy kupili „Zarządzanie łańcuchami dostaw żywności w Polsce Kierunki zmian”, kupili także:
<b>Sztuka budowania relacji. Jak nawiązywać kontakty i zdobywać zaufanie</b>, <font color="navy">Dale Carnegie & Associates</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Onepress</font>
Sztuka budowania relacji. Jak nawiązywać kontakty i zdobywać zaufanie, Dale Carnegie & Associates, Wydawnictwo Onepress
<b>Elektronika bez oporu. Praktyczne układy elektroniczne</b>, <font color="navy">Witold Wrotek</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Helion</font>
Elektronika bez oporu. Praktyczne układy elektroniczne, Witold Wrotek, Wydawnictwo Helion

MIS Systemy informatyczne zarządzania, Jerzy Kisielnicki, Wydawnictwo PLACET

Programowanie w Pythonie dla bystrzaków. Wydanie II, John Paul Mueller, Wydawnictwo Helion

Wyjazdy nurkowe Poradnik praktyczny, Marcin Dąbrowski, Wydawnictwo Alma-Press
<b>Nieskończoność światów Kosmiczna inflacja i początek wszechświata</b>, <font color="navy">Will Kinney</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Prószyński</font>
Nieskończoność światów Kosmiczna inflacja i początek wszechświata, Will Kinney, Wydawnictwo Prószyński

Klatka piersiowa i barki, Kurt Brungardt, Wydawnictwo AHA

Zbiór zadań z metrologii elektrycznej, Jacek Czajewski, Maciej Poniński, Wydawnictwo WNT

Rachunkowość przedsiębiorstw Zbiór rozwiązań Wydanie 7, Teresa Bartel, Jolanta Chałupczak, Ewa Potulska, Katarzyna Stec, Wydawnictwo ODDK

piątek, 19 kwietnia 2024   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami