Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Chemia » Chemia techniczna » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
Chemia
  Chemia analityczna
  Chemia fizyczna
  Chemia nieorganiczna
  Chemia ogólna
  Chemia organiczna
  Chemia techniczna
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Słowniki
Serwery
Sieci komputerowe
Systemy operacyjne
Technika
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 PWN
Wzorcowe tablice alkoholometryczne w temperaturze odniesienia 20 stopni Celsjusza

Wzorcowe tablice alkoholometryczne w temperaturze odniesienia 20 stopni Celsjusza

159.00zł
Wzorcowe tablice alkoholometryczne w temperaturze odniesienia 20 stopni Celsjusza 159.00zł
Wzorcowe tablice alkoholometryczne w temperaturze odniesienia 20 stopni Celsjusza

Tytuł: Wzorcowe tablice alkoholometryczne w temperaturze odniesienia 20 stopni Celsjusza
Autor: Tomasz Plebański , Bogumiła Ogonowska
ISBN: 978-83-01-19817-6
Ilość stron: 368
Data wydania: 06/2018
Oprawa: Miękka
Format: 16.5x23.5cm
Wydawnictwo: Naukowe PWN
Cena: 159.00zł


Tablice zawierają ok.105 000 pozycji liczbowych stanowiących komplet danych potrzebnych przy wszelkich czynnościach technicznych, obliczeniowych i kontrolnych, związanych ze spirytusem, czyli wodnymi roztworami alkoholu etylowego. Obejmują zakres stężeń od 0 do 100 % i zakres temperatur od -20 do +30° C (lub do + 40° C).

Układ treści oraz liczne przykłady rozwiązań pozwalają korzystać z tablic już osobom ze średnim wykształceniem zawodowym.

Praca jest przeznaczona dla inżynierów, techników i laborantów przemysłu rolno-spożywczego, chemicznego, farmaceutycznego i lekkiego, dla Służby Miar i Służby Zdrowia, dla wytwórców alkoholomierzy, pracowników handlu, aparatu kontroli państwowej i laboratoriów kontroli technicznej.

Nieodzowna jest ona w laboratoriach analitycznych wszystkich szczebli, zakładach przemysłu spirytusowego i punktach legalizacyjnych. Z książki tej korzystać powinni również placówki naukowe, naukowo-badawcze i doświadczalne wymienionych wyżej gałęzi przemysłu.

Spis treści:
WYKAZ SYMBOLI STOSOWANYCH W TEKŚCIE

Część A. ZASADY ALKOHOLOMETRII POLSKIEJ

I. Wstęp
1. Charakterystyka ogólna
2. Przyczyny i skutki zmiany definicji mocy spirytusu i definicji jednostki objętości
3. Dawne a nowe polskie tablice alkoholometryczne
4. Unifikacja alkoholometrii
5. Wiarygodność danych tabelarycznych

II. Charakterystyka i wybór danych źródłowych i podstawowych
1. Zestawienie źródeł
2. Dane Recknagela i Kreitlinga
3. Prace Mendelejewa
4. Praca Osborne’a-Mc Kelvy-Bearce’a
5. Dane źródłowe i podstawowe do polskich tablic alkoholometrycznych

III. Sposób obliczania tablic
1. Zależności ogólne
2. Wyjściowa tablica 14
3. Tablice pochodne

IV. Przykłady korzystania z tablic
1. Zasady ogólne
2. Stężenie i moc a gęstość spirytusu w g/cm³ w temp. 20°C (tabl. 1, 2)
3. Stężenie i moc a gęstość spirytusu w g/ml w temp. 20°C (tabl. 12,13)
4. Stężenie i moc a gęstość spirytusu w g/cm³ w temperaturach innych niż 20°C (tabl. 3, 4)
5. Stężenie i moc a gęstość spirytusu w g/ml w temperaturach innych niż 20°C (tabl. 14 i 3, 15 i 4)
6. Moc a stężenie wagowe spirytusu (tabl. 5, 6)
7. Nominalne wskazania alkoholomierza a moc rzeczywista (tabl. 7)
8. Objętość spirytusu w dm³ i w litrach, a temperatura i moc (tabl. 8)
9. Waga i moc spirytusu a objętość alkoholu etylowego (= 100% spirytusu) w dm³ (tabl. 9)
10. Waga i moc spirytusu a objętość alkoholu etylowego (= 100% spirytusu) w litrach (tabl.16)
11. Moc dotychczasowa spirytusu (odniesiona do temp. 15°C) a moc obecnie prawnie obowiązująca (odniesiona do temp. 20°C) (tabl. 17)
12. Skale macierzyste (tabl. 10, 11)
13. Rozlewnictwo (tabl. 18)
14. Równoczesne zastosowanie kilku tablic (tabl. 1-18)

Część B. TABLICE OBLICZENIOWE
TABLICA 1. Główna izoterma (20°C) gęstości spirytusu (g/cm³) w procentach wagowych
TABLICA 2. Główna izoterma (20°C) gęstości spirytusu (g/cm³) w procentach objętościowych
TABLICA 3. Gęstość spirytusu (g/cm³) w zależności od temperatury i stężenia wyrażonego w procentach wagowych
TABLICA 4. Gęstość spirytusu (g/cm³) w zależności od temperatury i mocy, tj. stężenia wyrażonego w procentach objętościowych
TABLICA 5. Przeliczenie stężeń w procentach wagowych na moc spirytusu
TABLICA 6. Przeliczenie mocy spirytusu na stężenia wyrażone w procentach wagowych
TABLICA 7. Moc rzeczywista spirytusu obliczana z mocy pozornej czyli nominalnych wskazań alkoholomierza
A. Dla zakresu temperatur od -20 do -10,5°C i zakresu nominalnych mocy od 66 do 95%
B. Dla zakresu temperatur od -10 do +30°C i zakresu nominalnych mocy od 0 do 70%
C. Dla zakresu temperatur od -10 do +30°C i zakresu nominalnych mocy od 70 do 101,9%
TABLICA 8. Poprawki w dm³ do nominalnej objętości 100 dm³ spirytusu
A. Dla zakresu temperatur od -20 do -10°C i zakresu mocy od 70 do 79%
B. Dla zakresu temperatur od -20 do -10°C i zakresu mocy od 80 do 89%
C. Dla zakresu temperatur od -10 do +30°C i zakresu mocy od 0 do 79%
D. Dla zakresu temperatur od -10 do +30°C i zakresu mocy od 80 do 100%
TABLICA 9. Objętość alkoholu etylowego (dm³) obliczana z wagi i mocy spirytusu
A. Dla 100 kg spirytusu i zakresu mocy od 0 do 80%
B. Dla zakresu ważenia od 100 do 1000 kg spirytusu i dla zakresu mocy od 80 do 100%
TABLICA 10. Skala macierzysta alkoholomierzy do pomiaru stężenia spirytusu w procentach wagowych
TABLICA 11. Skala macierzysta alkoholomierzy do pomiaru mocy spirytusu
 
DODATEK
TABLICE DODATKOWE
do użytku w okresie przejściowego stosowania dawnej definicji litra: 1l= 1,000 028 dm³
(tabl. 12-16) oraz alkoholomierzy wywzorcowanych w temp. 15°C (tabl. 17)           

TABLICA 12. (dodatkowa do tabl. 1) Główna izoterma (20°C) gęstości spirytusu (g/ml) w procentach wagowych   
TABLICA 13. (dodatkowa do tabl. 2) Główna izoterma (20°C) gęstości spirytusu (g/ml) w procentach objętościowych
TABLICA 14. (dodatkowa do tabl. 3) Gęstość spirytusu (g/ml) w zależności od temperatury i stężenia wyrażonego w procentach wagowych
TABLICA 15. (dodatkowa do tabl. 4) Gęstość spirytusu (g/ml) w zależności od temperatury i mocy, tj. stężenia wyrażonego w procentach objętościowych
TABLICA 16. (dodatkowa do tabl. 9) Objętość alkoholu etylowego (1) obliczana z wagi i mocy spirytusu
A. Dla 100 kg spirytusu i zakresu mocy od 0 do 40%
B. Dla zakresu ważenia od 100 do 1000 kg spirytusu i dla zakresu mocy od 0 do 100%
TABLICA 17. Dane korekcyjne do przeliczania mocy spirytusu w temp. 15°C na moc obowiązującą w temperaturze 20°C
A. Dla celów przemysłowych i handlowych
B. Dla celów naukowych i metrologicznych
TABLICA 18. Rozcieńczenie spirytusu w temp. 20°C do żądanej mocy

Wzorcowe tablice alkoholometryczne w temperaturze odniesienia 20 stopni Celsjusza
Tytuł książki: "Wzorcowe tablice alkoholometryczne w temperaturze odniesienia 20 stopni Celsjusza"
Autor: Tomasz Plebański , Bogumiła Ogonowska
Wydawnictwo: Naukowe PWN
Cena: 159.00zł
Klienci, którzy kupili „Wzorcowe tablice alkoholometryczne w temperaturze odniesienia 20 stopni Celsjusza”, kupili także:
<b>Wstęp do mechaniki kwantowej</b>, <font color="navy">David J. Griffiths, F. Schroeter Darrell</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Naukowe PWN</font>
Wstęp do mechaniki kwantowej, David J. Griffiths, F. Schroeter Darrell, Wydawnictwo Naukowe PWN

Trening siłowy dla bystrzaków. Wydanie IV, LaReine Chabut, Wydawnictwo Septem

Spawanie metodą MAG nie tylko dla początkujących, Aleksander Sosiński, Wydawnictwo Liwona

Psychotronika współczesna nauka o świadomości, Danuta Adamska-Rutkowska, Wydawnictwo Studio Astropsychologii

Z nami zdasz Informatyka Matura, Jacek Durski, Krzysztof Słomczyński, Wydawnictwo Videograf

Dieta FODMAP. Książka kucharska, wskazówki dietetyka i plany żywieniowe dla osób z zespołem jelita drażliwego, Karen Frazier, Laura Manning, Wydawnictwo Septem
<b>SIBO. Jak przywrócić równowagę pracy jelit</b>, <font color="navy">Justyna Jessa, Agnieszka Wilczewska</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Sensus</font>
SIBO. Jak przywrócić równowagę pracy jelit, Justyna Jessa, Agnieszka Wilczewska, Wydawnictwo Sensus

Mózg na nowo odkryty. Początki polskiej myśli naukowej o roli neuronów w życiu psychicznym, Krzysztof Jodzio, Wydawnictwo Difin

Audyt wewnętrzny i kontrola zarządcza Studium przypadku, Barbara Gumińska, Kamilla Marchewka-Bartkowiak, Barbara Szeląg, Wydawnictwo CEDEWU

wtorek, 18 czerwca 2024   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami