Stale rosnące wymagania jakościowe stawiane wodzie przeznaczonej do picia i na cele przemysłowe wymusza stosowanie coraz bardziej rozbudowanych układów technologicznych i poszukiwanie nowych, bardziej skutecznych metod jej oczyszczania.
Produkuje się nowe adsorbenty, złoża filtracyjne, masy katalityczne.
Autorka przedstawiła w książce następujące zagadnienia: • charakterystykę wody i reagentów stosowanych do jej uzdatniania; • niekonwencjonalne metody wysokoefektywnego usuwania zanieczyszczeń, również o niewielkich granicznych stężeniach; • nowoczesne układy technologiczne i urządzenia dotychczas nieprezentowane w polskiej literaturze technicznej; • opisy techniczne i technologiczne oraz charakterystykę metod stosowanych w układach oczyszczania wody zarówno niekonwencjonalnych, jak i klasycznych; • fluorowanie wody, w tym podstawy teoretyczne tego procesu, konsekwencje jego niekontrolowanego zastosowania oraz opinie wybitnych specjalistów w zakresie znaczenia fluoru dla zdrowia człowieka.
Książka zawiera wiele rysunków i obliczeń projektowych urządzeń, a procesy technologiczne są opisywane reakcjami chemicznymi.
Przeznaczona jest dla osób zainteresowanych problematyką oczyszczania wody, dla studentów uczelni technicznych, a także uniwersytetów, pracowników pracowni projektowych i wyższych uczelni.
Spis treści: Wykaz symboli 1. Zasoby wodne 2. Akty prawne obowiązujące w Polsce, dotyczace jakości wody i gospodarki wodnej 3. Charakterystyka jakościowa wód 4. Podstawowe wskaxniki jakościowe i wybrane zanieczyszczenia wody 5. Układy technologiczne oczyszczania wody 6. Napowietrzanie i wymiana gazów 7. Koagulacja 8. Flotacja w procesie oczyszczania wody 9. Wymiana jonowa - jonity 10. Procesy membranowe 11. Adsorpcja 12. Metody elektrochemiczne i kataliza 13. Usuwanie substancji organicznych 14. Usuwanie związków nieorganicznych 15. Fluorowanie wody i fluoroza
Wysokoefektywne metody oczyszczania wody
|