Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Technika » Przemysł spożywczy » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
Chemia
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Słowniki
Serwery
Sieci komputerowe
Systemy operacyjne
Technika
  Aranżacja wnętrz
  Automatyka Robotyka
  Budowa maszyn
  Budownictwo
  Budownictwo lądowe
  Geologia Hydrologia
  Materiały inżynierskie
  Motoryzacja
  Ochrona środowiska
  Ogrzewanie Klimatyzacja
  Przemysł spożywczy
  Rysunek techniczny
  Spawalnictwo
  Technika
  Technika pomiarowa
  Technika wojskowa
  Tworzywa sztuczne
  Zarządzanie jakością
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 WKiŁ
Ford Focus II i C-MAX

Ford Focus II i C-MAX

69.00zł
58.65zł
Współczesna margaryna Aspekty technologiczne i żywieniowe 47.25zł
Współczesna margaryna Aspekty technologiczne i żywieniowe

Tytuł: Współczesna margaryna Aspekty technologiczne i żywieniowe
Autor: Krzysztofa Krygier
ISBN: 978-83-204-3699-0
Ilość stron: 168
Data wydania: 10/2010
Format: B5
Wydawnictwo: WNT
Cena: 47.25zł


Pierwsza książka o margarynie! Współczesna margaryna. Aspekty technologiczne i żywieniowe to pierwsza i jedyna tego typu publikacja na rynku krajowym.

Jest to nowoczesne opracowanie na temat produktu towarzyszącemu nam codziennie, budzącego liczne kontrowersje i dyskusje.

Autorzy przedstawili w niej wszystkie zagadnienia dotyczące surowców używanych do jej produkcji w aspekcie składu chemicznego, jakości sensorycznej, żywieniowej czy zdrowotnej.

Udowadniają, że skład dzisiejszej margaryny jest niezwykle korzystny dla organizmu człowieka dzięki czemu wiele instytucji żywieniowych i zajmujących się zdrowiem postuluje zastąpienie tłuszczów zwierzęcych margarynami miękkimi.

Książka stanowi bardzo cenną pozycję na rynku wydawniczym zarówno jako podręcznik dla studentów, jak i bardzo ciekawa książka o charakterze popularno-naukowym.

Rozdziały:

1. Tłuszcze - informacje podstawowe
1.1. Charakterystyka spożywanych tłuszczów
1.2. Budowa chemiczna tłuszczów
1.3. Żywieniowa rola tłuszczów w organizmie
1.3.1. Znaczenie nasyconych kwasów tłuszczowych
1.3.2. Znaczenie nienasyconych kwasów tłuszczowych
1.3.3. Znaczenie izomerów typu trans kwasów tłuszczowych
1.3.4. Sterole i stanole
1.4. Krystalizacja, polimorfizm tłuszczów

2. Historia margaryny
2.1. Historia margaryny na świecie
2.2. Historia margaryny w Polsce
2.3. Podsumowanie

3. Definicja margaryny i prawodawstwo

4. Składniki margaryny
4.1. Składniki fazy tłuszczowej
4.1.1. Historia składu fazy tłuszczowej
4.1.2. Współczesny skład fazy tłuszczowej
4.2. Składniki fazy wodnej
4.2.1. Historia składu fazy wodnej
4.2.2. Współczesne składniki fazy wodnej

5. Technologia produkcji margaryny
5.1. Informacje wstępne
5.2. Historia produkcji margaryny
5.3. Współczesna produkcja margaryny
5.3.1. Zestawienie składników
5.3.2. Mieszanie faz i tworzenie emulsji - emulgowanie
5.3.3. Pasteryzacja
5.3.4. Zestalanie emulsji - chłodzenie i krystalizacja
5.3.5. Wygniatanie - uplastycznianie
5.3.6. Dojrzewanie (temperowanie) - uformowanie struktury krystalicznej
5.3.7. Pakowanie
5.3.8. Leżakowanie, dojrzewanie (temperowanie) margaryny w opakowaniu
5.3.9. Margaryna zwrotna i odpadowa
5.3.10.  Przykładowe linie technologiczne margaryny
5.3.11.  Inne rozwiązania technologiczne

6. Typy margaryn
6.1. Margaryny kubkowe (miękkie)
6.1.1. Margaryny o obniżonej zawartości tłuszczu
6.1.2. Margaryny prozdrowotne
6.1.3. Margaryny ekologiczne
6.2. Margaryny kostkowe
6.3. Margaryny do smażenia
6.4. Margaryny ciekłe
6.5. Margaryny przemysłowe (profesjonalne)
6.6. Miksy

7. Wartość żywieniowa margaryn
7.1. Tłuszcz w zaleceniach żywieniowych
7.1.1. Zalecana ilość spożywanych tłuszczów
7.1.2. Zalecany skład kwasów tłuszczowych
7.1.3. Zalecana ilość spożywanego cholesterolu
7.2. Zawartość tłuszczu w margarynach
7.3. Wartość żywieniowa tłuszczu współczesnych margaryn rynkowych
7.3.1. Skład kwasów tłuszczowych
7.3.2. Zawartość cholesterolu
7.4. Podsumowanie

Współczesna margaryna Aspekty technologiczne i żywieniowe
--- Pozycja niedostępna.---
Klienci, którzy kupili „Współczesna margaryna Aspekty technologiczne i żywieniowe”, kupili także:

Rozpoznawanie obrazów, Witold Malina, Maciej Smiatacz, Wydawnictwo EXIT

Java dla zupełnie początkujących. Owoce programowania. Wydanie VII, Tony Gaddis, Wydawnictwo Helion

Lost: Zagubieni i filozofia Mroczna strona wyspy, Sharon Kaye, Wydawnictwo Onepress

JavaScript Programowanie obiektowe, Stoyan Stefanov, Wydawnictwo Helion

Historia Ziemi, Steven M. Stanley, Wydawnictwo Naukowe PWN

Projektowanie elementów maszyn z wykorzystaniem programu Autodesk Inventor Obliczenia przekładni, Paweł Płuciennik, Wydawnictwo Naukowe PWN

Decyduj Jak podejmować lepsze decyzje w życiu i pracy, Chip Heath, Dan Heath, Wydawnictwo MT Biznes

Mózg na nowo odkryty. Początki polskiej myśli naukowej o roli neuronów w życiu psychicznym, Krzysztof Jodzio, Wydawnictwo Difin

C++ elementarz hakera, Michael Flenov, Wydawnictwo Helion

czwartek, 25 kwietnia 2024   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami