Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Technika » Przemysł spożywczy » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
Chemia
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Słowniki
Serwery
Sieci komputerowe
Systemy operacyjne
Technika
  Aranżacja wnętrz
  Automatyka Robotyka
  Budowa maszyn
  Budownictwo
  Budownictwo lądowe
  Geologia Hydrologia
  Materiały inżynierskie
  Motoryzacja
  Ochrona środowiska
  Ogrzewanie Klimatyzacja
  Przemysł spożywczy
  Rysunek techniczny
  Spawalnictwo
  Technika
  Technika pomiarowa
  Technika wojskowa
  Tworzywa sztuczne
  Zarządzanie jakością
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 WKiŁ
Volkswagen Polo modele 1981-1994

Volkswagen Polo modele 1981-1994

50.40zł
42.84zł
Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności 69.90zł
Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności

Tytuł: Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności
Autor: Marek Ludwicki, Michał Ludwicki
ISBN: 978-83-01-18209-0
Ilość stron: 418
Data wydania: 12/2015
Oprawa: Miękka
Format: 16.5x23.5cm
Wydawnictwo: Naukowe PWN
Cena: 69.90zł


Jedyna na polskim rynku publikacja z dziedziny pomiarów i automatyki, która jest dostosowana do wykorzystania przez technologów zajmujących sie produkcją żywności.

Szybki rozwój nowoczesnej techniki pomiarowej i regulacyjnej w  wielu gałęziach przemysłu spożywczego wymaga od technologów zapoznania się z podstawami metrolgii przemysłowej i automatyzacji produkcji.

Postęp techniczny nie może się boweim dokonywać bez udziału użytkowników nowej techniki, znających najlepiej fizyczną i chemiczną stronę procesów zachodzących w urządzniach technologicznych .

Z drugiej strony technolog musi znać mozliwości i wymagania automatyki, aby wspólnie z automatykami projektować nowe układy pomiarowo-regulacyjne i właściwie je wykorzystać.

W pierwszej części omówiono zagadnienia związane z pomiarami parametrów procesów technologicznych w produkcji żywności - rodzaje i właściwości czujników pomiarowychm przetworników i urzadzeń wyjściowych układu pomiarowego.

W drugiej części zostały opisane statyczne i dynamiczne właściwości obiektów regulacji automatycznej, właściwości regulatorów i urządzeń wykonawczych, rodzaje analogowych, dyskretnych i mikroprocesorowych układów regulacyjnych oraz sposoby regulacji podstawowych parametrów procesów technologicznych.

Ksiązkę uzupełniono spisem literatury oraz wykazem przepisów normalizacyjnych.

Spis treści:
1. Znaczenie miernictwa przemysłowego
2. Charakterystyka wielkości mierzonych
3. Metody pomiarowe
4. Zespół pomiarowy
5. Systemy pomiarowo-regulacyjne
6. Układy sygnalizacyjne
7. Statyczne i dynamiczne właściwości układów pomiarowych
8. Pomiary podstawowych wielkości elektrycznych
9. Pomairy czasu
10. Pomiary wielkości mechanicznych
11. Pomiary temperatury
12. Bezpośrednie i pośrednie pomiary stężenia substancji
13. pomocnicze człony układu pomiarowego
14. Automatyzacja pomiarów przemysłowych
15. Zadania automatyzacji procesów
16. Statyczne i dynamiczne właściwości układów pomiarowych i regulacyjnych
17. Klasyfikacja układów regulacji automatycznej
18. Statyczne i dynamiczne właściwości regulatorów
19. Urządzenia peryferyjne układów reguulacji
20. Układy sterowania, sygnalizacji i blokady
21. Programowalne sterowniki logiczne
22. Wskaźniki jakości regulacji automatycznej
23. Projektowanie układów regulacji
24. Układy sterowania parametrami procesów w przemyśle spożywczym
25. Perspektywy rozwoju automatyki
26. Pomiary nietypowych parametrów procesów przemysłu spożywczego
27. Literatura
28. Normy i przepisy legalizacyjne
29. Prospekty i katalogi firm
30. Wykaz ważniejszych skrótów

Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności
Tytuł książki: "Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności"
Autor: Marek Ludwicki, Michał Ludwicki
Wydawnictwo: Naukowe PWN
Cena: 69.90zł
Klienci, którzy kupili „Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności”, kupili także:
<b>Mówmy do siebie jak ludzie. Komunikacyjny detoks</b>, <font color="navy">Ewa Błaszczak</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Onepress</font>
Mówmy do siebie jak ludzie. Komunikacyjny detoks, Ewa Błaszczak, Wydawnictwo Onepress

Ryzyko inwestycyjne Analiza polskiego rynku akcji, Ewa Feder-Sempach, Wydawnictwo CEDEWU

Mikroorganizmy w ochronie środowiska, Mieczysław K. Błaszczyk, Wydawnictwo Naukowe PWN

Podstawy chromatografii i technik elektromigracyjnych Wydanie VI, Zygfryd Witkiewicz, Joanna Kałużna-Czaplińska, Wydawnictwo Naukowe PWN

Kinetyka fizyczna, Lew D. Landau, Jewgienij M. Lifszyc, Wydawnictwo Naukowe PWN

Biegacz niezłomny Odkryj potęgę siły oraz mobilności i biegaj bez kontuzji przez całe życie, Brian MacKenzie, Wydawnictwo GALAKTYKA

Redesign The Web Smashing Magazine, Smashing Magazine, Wydawnictwo Helion
<b>Szachy w godzinę. Podręcznik dla początkujących. Wydanie II</b>, <font color="navy">Michał Kanarkiewicz</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Septem</font>
Szachy w godzinę. Podręcznik dla początkujących. Wydanie II, Michał Kanarkiewicz, Wydawnictwo Septem

Zintegrowany system bezpieczeństwa transportu Tom 1 Diagnoza bezpieczeństwa transportu w Polsce, Praca zbiorowa, Wydawnictwo WKiŁ

czwartek, 18 kwietnia 2024   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami