Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Technika » Przemysł spożywczy » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
Chemia
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Słowniki
Serwery
Sieci komputerowe
Systemy operacyjne
Technika
  Aranżacja wnętrz
  Automatyka Robotyka
  Budowa maszyn
  Budownictwo
  Budownictwo lądowe
  Geologia Hydrologia
  Materiały inżynierskie
  Motoryzacja
  Ochrona środowiska
  Ogrzewanie Klimatyzacja
  Przemysł spożywczy
  Rysunek techniczny
  Spawalnictwo
  Technika
  Technika pomiarowa
  Technika wojskowa
  Tworzywa sztuczne
  Zarządzanie jakością
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 APN Promise
PowerShell 7 dla Profesjonalistów IT

PowerShell 7 dla Profesjonalistów IT

98.70zł
78.96zł
Przeciwutleniacze w żywności Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne 71.40zł
Przeciwutleniacze w żywności Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne

Autor: red. Włodzimierza Grajka

ISBN: 978-83-204-3277-0

Ilość stron: 584

Data wydania: 2007


W książce w sposób komunikatywny przedstawiono skomplikowane zagadnienia związane z występowaniem i przemianami związków o właściwościach przeciwutleniających w złożonym tzw. łańcuchu żywieniowym, rozpoczynającym się od roślin uprawnych na polu poprzez przemysł przetwórczy, a kończącym na organizmie człowieka.

Poruszana problematyka obejmuje najważniejsze zagadnienia w aspekcie zdrowotnym, technologicznym i molekularnym. Dotyczy ona aktywnych rodników i reaktywnych form tlenu, stresu oksydacyjnego jako przyczyny chorób, występowania w żywności naturalnych przeciwutleniaczy i ich roli w prewencji  chorób oraz stabilności i wchłaniania w przewodzie pokarmowym, a ponadto  podstawowych uszkodzeń oksydacyjnych i metod uzyskiwania informacji o ich występowaniu w organizmie (biomarkery).

Zasygnalizowano także temat związków między reakcją organizmu na składniki odżywcze, jego genotypu a zależnymi od nich schorzeniami.  Kompleksowo ujęto też wpływ obróbki technologicznej na zawartość przeciwutleniaczy. W ostatnim rozdziale dotyczącym zagadnień analitycznych zaprezentowano nowoczesne metody oznaczania właściwości przeciwutleniających próbek żywności z  podkreśleniem  ich zalet oraz ograniczeń stosowania.

Niespotykane w literaturze polskiej,  także unikatowe w skali światowej opracowanie, jest adresowane do szerokiego grona odbiorców: pracowników naukowych uczelni medycznych, lekarzy, producentów żywności, żywieniowców,  dietetyków, a także do technologów żywności, biotechnologów, mikrobiologów, pracowników ochrony środowiska oraz do studentów wymienionych kierunków.

Rozdziały:

1. Zagadnienia ogólne
1.1. Rodzaje aktywnych rodników i reaktywnych form tlenu
1.2. Mechanizmy powstawania wolnych rodników
1.3. Wpływ reaktywnych wolnych rodników na organizmy żywe

2. Stres oksydacyjny jako przyczyna chorób
2.1. Wpływ wolnych rodników na inicjację i rozwój nowotworów
2.2. Udział reaktywnych form tlenu i azotu w patogenezie miażdżycy i nadciśnienia tętniczego
2.3. Wpływ wolnych rodników na rozwój cukrzycy i chorób nerek
2.4. Wpływ wolnych rodników na inicjację i rozwój chorób reumatycznych
2.5. Stres oksydacyjny a układ oddechowy człowieka

3. Naturalne przeciwutleniacze występujące w żywności
3.1. Przeciwutleniacze występujące w żywności pochodzenia roślinnego
3.2. Potencjał przeciwutleniający żywności pochodzenia zwierzęcego

4. Przeciwutleniacze w prewencji chorób
4.1. Rola przeciwutleniaczy w mechanizmach obronnych organizmu przed stresem oksydacyjnym
4.2. Działanie ochronne przeciwutleniaczy w chorobach układu krążenia
4.3. Wpływ suplementacji witaminami przeciwutleniającymi na oksydacyjne uszkodzenia DNA i proces karcynogenezy
4.4. Dzienna racja pokarmowa jako źródło przeciwutleniaczy – możliwości dietoterapii w chorobie niedokrwiennej serca
4.5. Chemoprewencja nowotworów hormonozależnych za pomocą przeciwutleniaczy

5. Interakcje związków przeciwutleniających z mikroflorą przewodu pokarmowego
5.1. Funkcje związków fenolowych w organizmie człowieka
5.2. Ekspozycja związków przeciwutleniających w przewodzie pokarmowym i ich transformacja pod wpływem mikroflory
5.4. Ochrona przed chorobami o etiologii bakteryjnej

6. Wchłanianie przeciwutleniaczy
6.1. Modele in vitro do badań nad biodostępnością przeciwutleniaczy
6.2. Modele zwierzęce w badaniach nad aktywnością przeciwutleniającą środków spożywczych
6.3. Biodostępność i metabolizm flawonoidów w organizmie człowieka
6.4. Wchłanianie i transport witamin antyoksydacyjnych
6.5. Żywieniowe badania epidemiologiczne

7. Biomarkery
7.1. Biomarkery w ocenie działania ochronnego przeciwutleniaczy
7.2. Selen i peroksydaza glutationowa jako markery statusu antyoksydacyjnego organizmów 7.2.1.       Wprowadzenie

8. Nutrigenomika a przeciwutleniacze
8.1. Podstawowe pojęcia związane z nutrigenomiką
8.2. Dieta jako czynnik ryzyka wystąpienia choroby
8.3. Składniki pokarmowe a ekspresja genów
8.4. Leczenie indywidualnie dobraną dietą
8.5. Wpływ oddziaływania gen–składnik diety na rozwój chorób
8.6. Narzędzia nutrigenomiki – postęp i ograniczenia
8.7. Perspektywy nutrigenomiki

9. Wpływ obróbki technologicznej na zawartość przeciwutleniaczy w produktach spożywczych
9.1. Zachowanie przeciwutleniaczy w czasie produkcji soków i przecierów z jabłek i owoców jagodowych
9.2. Wpływ obróbki mechanicznej na właściwości przeciwutleniające produktów roślinnych
9.3. Wpływ obróbki mechanicznej na zawartość przeciwutleniaczy w ziarnach zbóż
9.4. Wpływ obróbki technologicznej na zawartość przeciwutleniaczy w olejach roślinnych
9.5. Wpływ obróbki hydrotermicznej na stabilność przeciwutleniaczy zawartych w warzywach
9.6. Przemiany przeciwutleniaczy podczas obróbki hydrotermicznej ziarna zbóż i surowców zbożowych
9.7. Obróbka hydrotermiczna suchych nasion roślin strączkowych
9.8. Wpływ procesu sterylizacji na skład i aktywność związków przeciwutleniających na przykładzie wybranych roślin strączkowych
9.9. Obróbka mikrobiologiczna nasion roślin strączkowych
9.10. Chłodnicze i zamrażalnicze przechowywanie warzyw
9.11. Metody przechowywania i opakowania redukujące straty przeciwutleniaczy

10. Zagadnienia analityczne
10.1. Metody oznaczania właściwości przeciwutleniających
10.2. Metody oznaczania właściwości przeciwutleniających próbek żywności
10.3. Standaryzacja metod oznaczania aktywności przeciwutleniającej żywności i próbek biologicznych

Przeciwutleniacze w żywności Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne
--- Pozycja niedostępna.---
Klienci, którzy kupili „Przeciwutleniacze w żywności Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne”, kupili także:
<b>Młody programista. Nauka programowania w Scratchu</b>, <font color="navy">Witold Krieser</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Helion</font>
Młody programista. Nauka programowania w Scratchu, Witold Krieser, Wydawnictwo Helion

Smart City Informacja przestrzenna w zarządzaniu inteligentnym miastem, Dariusz Gotlib, Robert Olszewski, Wydawnictwo Naukowe PWN

Zarządzanie zasobami ludzkimi Tworzenie kapitału ludzkiego organizacji, Henryk Król, Antoni Ludwiczyński, Wydawnictwo Naukowe PWN

Formuła 1 dla bystrzaków, Jonathan Noble, Mark Hughes, Wydawnictwo Onepress

Analiza matematyczna w zadaniach Część I, W. Krysicki, L. Włodarski, Wydawnictwo Naukowe PWN

Tworzenie stron WWW Ilustrowany przewodnik Wydanie 2, Aleksandra Tomaszewska, Wydawnictwo Helion

Nowe Ślady Pitagorasa Książka o matematyce, Bogdan Miś, Wydawnictwo BTC

Minecraft. Zostań cyfrowym inżynierem, James Floyd Kelly, Wydawnictwo Helion

Pre-press Poradnik dla grafików Pre press, Gavin Ambrose, Paul Harris, Wydawnictwo Naukowe PWN

niedziela, 14 lipca 2024   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami