Autor: Jan Gawęcki, Teresa Mossor-Pietraszewska
ISBN: 978-83-01-14254-4
Ilość stron: 452
Data wydania: 02/2014 (dodruk)
Wydawnictwo: PWN
Najnowsza wiedza o produktach żywnościowych, o ich przetwarzaniu, utrwalaniu oraz uwarunkowaniach jakościowych i funkcjonowaniu na rynku. Podstawowe wiadomości z zakresu żywienia oraz biologicznych, medycznych i społecznych aspektów ochrony zdrowia.
Książka uświadamia czytelnikom ścisłe związki między żywnością, żywieniem i zdrowiem, prostuje fałszywe informacje upowszechniane przez media i wyjaśnia kontrowersje i problemy związane z jej tematyką, np. żywność transgeniczna, wegetarianizm, interakcje różnych leków z żywnością, "diety cud" oraz ksenobiotyki.
Rozdziały: ALFABETYCZNY WYKAZ HASEł
I. WSTĘP 1. Pojęcie zdrowia oraz jego uwarunkowania genetyczne, środowiskowe i związane ze stylem życia 2. Relacje między żywnością, żywieniem i zdrowiem
II. ŻYWNOŚĆ 1. Definicje i podział produktów żywnościowych 2. JakośĆ żywności i jej uwarunkowania 3. Przetwarzanie i utrwalanie żywności 4. Biotechnologia w produkcji żywności 5. Dodatki do żywności i ich zastosowanie 6. Znakowanie żywności 7. Prawo żywnościowe i urzędowa kontrola żywności
III. ŻYWIENIE 1. Istota racjonalnego żywienia i podstawowe pojęcia z tym związane 2. Podstawowe składniki pożywienia 3. ŻywnośĆ jako źródło składników odżywczych 4. Trawienie i przyswajanie pożywienia 5. Podstawowe zasady racjonalnego żywienia 6. Wegetarianizm jako dieta alternatywna 7. Żywienie dietetyczne 8. Interakcje leków ze składnikami żywności
IV. ZDROWIE 1. Biologiczne podstawy zdrowia 2. Etiologia i prewencja wybranych chorób dietozależnych 3. Zanieczyszczenia żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka 4. Inne zagrożenia dla zdrowia 5. Instrumenty polityki prozdrowotnej
Kompendium wiedzy o żywności żywieniu i zdrowiu
|