Tytuł: | Chłodnictwo Technologia w piekarni | Autor: | Klaus Losche | ISBN: | 978-83-01-18134-5 | Ilość stron: | 440 | Data wydania: | 02/2015 | Oprawa: | Twarda | Format: | 15.5x24.0cm | Wydawnictwo: | Naukowe PWN | Cena: | 99.00zł |
Jak uniknąć strat jakości? Czy lepiej zamrażać ciasto z garą czy bez gary? Czym są i jak działają polepszacze do głębokiego mrożenia? Co się dzieje z drożdżami podczas mrożenia?
Przez siedem dni w tygodniu, o każdej porze dnia konsument chce mieć dostęp do szerokiej gamy świeżych produktów piekarniczych. Współczesna technologia pozwala rozdzielić czasowo fazy wytwarzania ciasta, garowania oraz wypieku. Najszersze pole manewru daje faza garowania, a największy sukces można osiągnąć dzięki zastosowaniu chłodnictwa.
Książka porusza szereg istotnych zagadnień technologicznych związanych z procesami chłodzenia i mrożenia różnych typów produktów spożywczych (stałych, płynnych, pakowanych, itp.).
Ponadto znajdują się w niej informacje oraz wskazówki praktyczne na temat wykorzystania chłodnictwa w przemyśle spożywczym, takie jak: • wydajność chłodzenia • działanie chłodni a straty cieplne • rodzaje urządzeń chłodniczych • odroczone i przerwane garowaniu oraz technologia półzapieku • mrożenie szokowe, próżniowe, kriogeniczne, adiabatyczne • dopasowywanie receptur do potrzeb chłodnictwa • produkcja drobnego pieczywa żytniego z zastosowaniem chłodnictwa • analiza rentowności sklepowych stacji wypieku • zapotrzebowanie mocy chłodniczej i porównywanie kosztów urządzeń chłodniczych
Dzięki zastosowaniu nowych technologii zakłady mają możliwość oferować swoim klientom szeroki asortyment produktów, usprawniać przebieg procesu produkcji, zaś klienci mają pewność zakupu produktów o najwyższej jakości.
Chłodnictwo Technologia w piekarni --- Pozycja niedostępna.---
|