Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Poradniki » Zdrowie Dieta » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
Chemia
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
  Beletrystyka
  Biologia
  Dom
  Dzieci
  Edukacja
  Filozofie
  Geografia
  Historia
  Inteligencja Umysł Pamięć
  Kobieta i mężczyzna
  Kosmetyka
  Miłość Szczęście
  Motywacja Osobowość
  Mózg Umysł
  Osobowość Samorealizacja
  Podróże Reportaż
  Polityka
  Popularnonaukowe
  Psychologia
  Rodzina
  Różne
  Socjologia
  Sport
  Stres
  Turystyka
  Zarządzanie czasem
  Zdrowie Dieta
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Słowniki
Serwery
Sieci komputerowe
Systemy operacyjne
Technika
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 Prószyński i S-ka
Czarne dziury bez tajemnic

Czarne dziury bez tajemnic

36.00zł
27.00zł
Żywienie w sporcie 66.00zł 52.14zł
Żywienie w sporcie

Tytuł: Żywienie w sporcie
Autor: Irena Celejowa
ISBN: 978-83-200-4864-3
Ilość stron: 296
Data wydania: 05/2015 (dodruk)
Oprawa: Miękka
Format: 16.5x24.0cm
Wydawnictwo: PZWL
Cena: 66.00zł 52.14zł


Wysiłek sportowy pociąga za sobą wielkie wydatki energetyczne. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysoko kwalifikowanym żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwycięstwie w rywalizacji sportowej.

Dlatego tak ważne staje się odpowiednie komponowanie jadłospisów dla osób uprawiających poszczególne dyscypliny sportowe, trenujących, przygotowujących się do zawodów i biorących w nich udział, a także podróżujących po całym świecie zgodnie z terminarzem imprez sportowych.

Spis treści:

I. CZĘŚĆ OGÓLNA 
1. Potrzeby energetyczne sportowców 
1.1. Podstawowa i spoczynkowa przemiana materii 
1.2. Całkowita przemiana materii 
1.3. Kryteria ciężkości pracy 
1.4. Dobowy wydatek energetyczny 
1.5. Źródła energii w pracy mięśni 
2. Składniki pokarmowe 
2.1. Składniki energetyczne 
2.1.1. Węglowodany w żywieniu sportowców, 2.1.2. Węglowodany warunkiem prawidłowej     przemiany tłuszczu i białka, 2.1.3. Tłuszcze
2.2. Materiały budulcowe 
2.2.1. Białka , 2.2.2. Zapotrzebowanie sportowców na białko, 2.2.3. Składniki mineralne w żywieniu sportowców, 2.2.4. Gospodarka wodna ustroju, 2.2.5. Związki mineralne regulatorem gospodarki wodnej, 2.2.6. Związki mineralne a równowaga kwasowo-zasadowa
2.3. Składniki regulujące 
2.3.1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie, 2.3.2. Witaminy grupy B, 2.3.3. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 
3. Stres oksydacyjny w sporcie. Pożywienie jako źródło  antyoksydantów 
4. Normy żywienia i wyżywienia dla wybranych dyscyplin sportu 
4.1. Podnoszenie ciężarów 
4.2. Kolarstwo 
4.3. Gry sportowe 
4.4. Gimnastyka
4.5. Szermierka
4.6. Lekka atletyka 
4.7. Narciarstwo 
4.8. Biatlon 
4.9. Sporty wodne 
4.10. Łyżwiarstwo
4.11. Jeździectwo 
4.12. Łucznictwo 
4.13. Strzelectwo sportowe
4.14. Sporty walki   
4.15. Sport motorowy i żużlowy
4.16. Turystyka
4.17. Studenci wychowania fizycznego

II. CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA 
1. Specyfika żywienia sportowców w okresie treningów, zawodów i odnowy
1.1. Żywienie w okresie treningu 
1.2. Żywienie w okresie zawodów 
1.2.1. Żywienie w okresie przedstartowym, 1.2.2. Żywienie w czasie zawodów, 1.2.3. Dożywianie na trasie zawodów długotrwałych
1.3. Żywienie w okresie odnowy 
2. Pora, częstotliwość i rodzaj posiłków podczas treningów i zawodów 
2.1. Żywienie podczas wyjazdów zagranicznych 
2.2. Ostrożnie z konserwami 
2.3. Napoje w sporcie 
2.4. Alkohol, używki i doping 
3. Regulowanie masy ciała w sporcie 
3.1. Racjonalna dieta odchudzająca 
3.2. Dieta zwiększająca masę ciała 
4. Odżywki w sporcie   
5. Zatrucia pokarmowe
5.1. Zanieczyszczenia żywności
6. Produkty spożywcze
6.1. Podział produktów na grupy
6.2. Produkty zbożowe 
6.3. Mleko i produkty mleczne 
6.4. Jaja 
6.5. Mięso, wędliny, ryby
6.6. Masło, śmietana 
6.7. Inne tłuszcze 
6.8. Ziemniaki
6.9. Warzywa i owoce obfitujące w witaminę C 
6.10. Warzywa i owoce obfitujące w karoten 
6.11. Inne warzywa i owoce 
6.12. Rośliny strączkowe suche 
6.13. Cukier i słodycze 
6.14. Grzyby i orzechy 
6.15. Zamiana produktów spożywczych 
7. Układanie jadłospisów 
7.1. Zasady układania jadłospisów
7.2. Zasady prawidłowego przyrządzania potraw 
8. Przykładowe jadłospisy dla siedmiu grup dyscyplin sportowych 
8.1. Przykładowe jadłospisy dla grupy I (gimnastyka, jeździectwo, pięciobój nowoczesny, szermierka, strzelectwo, łucznictwo i sport żużlowy) 
1. Sezon wiosenny, 2. Sezon letni , 3. Sezon jesienny, 4. Sezon zimowy 
8.2. Przykładowe jadłospisy dla grupy II (biegi krótkie la i skok w dal, biegi średnie la, skoki la, łyżwiarstwo szybkie, zjazdy narciarskie i slalom, skoki narciarskie, pływanie ? krótkie dystanse) 
5. Sezon wiosenny, 6. Sezon letni, 7. Sezon jesienny, 8. Sezon zimowy 
8.3. Przykładowe jadłospisy dla grupy III A (podnoszenie ciężarów, rzut oszczepem, dziesięciobój)
9. Sezon wiosenny, 10. Sezon letni, 11. Sezon jesienny, 12. Sezon zimowy
8.4. Przykładowe jadłospisy dla grupy III B (miotanie kulą, dyskiem i młotem) 
13. Sezon wiosenny, 14. Sezon letni, 15. Sezon jesienny, 16. Sezon zimowy 
8.5. Przykładowe jadłospisy dla grupy IV (kolarstwo szosowe, kolarstwo torowe, wioślarstwo, kajakarstwo) 
17. Sezon wiosenny, 18. Sezon letni, 19. Sezon jesienny, 20. Sezon zimowy
8.6. Przykładowe jadłospisy dla grupy V (maraton la, biegi długie la, chód
sportowy, biegi z przeszkodami, biegi długie narciarskie, dwubój zimowy, żeglarstwo, sport motocyklowy)
21. Sezon wiosenny, 22. Sezon letni, 23. Sezon jesienny, 24. Sezon zimowy
8.7. Przykładowe jadłospisy dla grupy VI (sporty walki: boks, judo, zapasy) 
25. Sezon wiosenny, 26. Sezon letni, 27. Sezon jesienny, 28. Sezon zimowy
8.8. Przykładowe jadłospisy dla grupy VII (gry zespołowe: siatkówka, koszykówka, piłka nożna, piłka ręczna, hokej na trawie, hokej na lodzie, tenis ziemny, tenis stołowy, piłka wodna)
29. Sezon wiosenny, 30. Sezon letni , 31. Sezon jesienny, 32. Sezon zimowy
9. Przepisy na potrawy podane w jadłospisach 
9.1. Zupy 
9.2. Potrawy mięsne       
9.3. Potrawy z ryb
9.4. Potrawy z jajek   
9.5. Potrawy z warzyw 
9.6. Zupy mleczne 
9.7. Potrawy mączne 
9.8. Kompoty 
9.9. Napoje
9.10. Desery 
9.11. Owoce z cukrem 
9.12. Przystawki
9.13. Dodatki do pieczywa


Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 52,14zł

Żywienie w sporcie
Tytuł książki: "Żywienie w sporcie"
Autor: Irena Celejowa
Wydawnictwo: PZWL
Cena: 66.00zł 52.14zł
Klienci, którzy kupili „Żywienie w sporcie”, kupili także:

Słodka pułapka Jak wygrać z cukrem, żywnością przetworzoną, otyłością i chorobami, Robert Lustig, Wydawnictwo GALAKTYKA

Zabawy z prawem autorskim, Ryszard Markiewicz, Wydawnictwo Wolters Kluwer

Przestań się przejadać Jak zerwać z jedzeniem emocjonalnym w miesiąc, Jane McCartney, Wydawnictwo GALAKTYKA

Po człowieku, Rosi Braidotti, Wydawnictwo Naukowe PWN

Wewnętrzna gra: stres Jak przechytrzyć życiowe wyzwania i wykorzystać swój potencjał, W. Timothy Gallwey, Wydawnictwo GALAKTYKA

Shadery Zaawansowane programowanie w GLSL, Karol Sobiesiak, Wydawnictwo Naukowe PWN

czwartek, 28 marca 2024   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami