Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Technika » Przemysł spożywczy » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
Chemia
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Słowniki
Serwery
Sieci komputerowe
Systemy operacyjne
Technika
  Aranżacja wnętrz
  Automatyka Robotyka
  Budowa maszyn
  Budownictwo
  Budownictwo lądowe
  Geologia Hydrologia
  Materiały inżynierskie
  Motoryzacja
  Ochrona środowiska
  Ogrzewanie Klimatyzacja
  Przemysł spożywczy
  Rysunek techniczny
  Spawalnictwo
  Technika
  Technika pomiarowa
  Technika wojskowa
  Tworzywa sztuczne
  Zarządzanie jakością
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 MsPress
Training Kit 70-293 Planowanie i obsługa infrastruktury sieciowej Microsoft Windows Server 2003 MCSE wydanie 2

Training Kit 70-293 Planowanie i obsługa infrastruktury sieciowej Microsoft Windows Server 2003 MCSE wydanie 2

92.40zł
78.54zł
Zarządzanie jakością żywności Systemy, koncepcje, instrumenty 59.00zł
Zarządzanie jakością żywności Systemy, koncepcje, instrumenty

Tytuł: Zarządzanie jakością żywności Systemy, koncepcje, instrumenty
Autor: Systemy, koncepcje, instrumenty
ISBN: Małgorzata Wiśniewsk
Ilość stron: 390
Data wydania: 11/2012
Format: 16.0x23.0cm
Wydawnictwo: Difin
Cena: 59.00zł


Książka poświęcona jest jakości, w tym bezpieczeństwu żywności, z punktu widzenia problematyki zarządzania jakością w przedsiębiorstwie przemysłu spożywczego. Oprócz podstaw teoretycznych zawiera wiele przykładów praktycznych, bazujących na koncepcjach, metodach i narzędziach, których wykorzystanie pozwala na osiągnięcie, utrzymanie, a następnie skuteczne doskonalenie wymaganego poziomu jakości i poprawę konkurencyjności danego przedsiębiorstwa.

Książka ma charakter podręcznika akademickiego i jest przede wszystkim przeznaczona dla studentów, doktorantów kierunków zarządzania, towaroznawstwa, technologii przemysłu spożywczego i innych kierunków pokrewnych. Może być także stosowana przez szerokie grono menedżerów do spraw jakości, specjalistów i praktyków, przedstawicieli przemysłu spożywczego.

Rozdziały:

Rozdział 1. Jakość i bezpieczeństwo żywności
1.1. Pojęcie żywności i terminy pokrewne
1.2. Pojęcie jakości żywności
1.2.1. Jakość żywności i jej składowe
1.2.2. Jakość żywności w ujęciu kompleksowym
1.3. Pojęcie bezpieczeństwa żywności
1.3.1. Bezpieczeństwo żywności i zanieczyszczenia występujące w żywności
1.3.2. Systemy i instrumenty na straży bezpieczeństwa żywności w prawie UE
1.3.2.1. HACCP, GMP, GHP
1.3.2.2. RASFF

Rozdział 2. Systemy znormalizowane i programy wspierające jakość i bezpieczeństwo żywności
2.1. Podejścia normatywne
2.1.1. Pojęcie normy i normalizacji
2.1.2. System zarządzania jakością według ISO 9001
2.1.3. System zarządzania bezpieczeństwem żywności według ISO 22000
2.1.4. Standardy sieci handlowych
2.1.5. Standard GlobalGAP dla producentów podstawowych
2.1.6. System bezpieczeństwa pasz GMP+
2.1.7. Globalny system certyfikacji żywności FS 22000
2.1.7.1. Globalna Inicjatywa na rzecz Bezpieczeństwa Żywności – GFSI
2.1.7.2. Standardy rekomendowane przez GFSI
2.1.7.3. Standard FS 22000
2.1.8. Norma PN EN 15593 dotycząca opakowań do żywności
2.1.9. ISO/IEC 17025 – wymagania dotyczące laboratoriów badawczych
2.2. Wybrane programy na rzecz jakości i bezpieczeństwa żywności
2.2.1. Wybrane programy powołane w krajach Europy
2.2.2. Programy polskie
2.3. System CARVER+Shock
2.3.1. Istota bioterroryzmu
2.3.2. Istota systemu CARVER+Shock
2.3.3. Etapy wdrażania systemu

Rozdział 3. Urzędowy i rynkowy nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności
3.1. Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności
3.2. Polskie urzędy na straży jakości i bezpieczeństwa żywności
3.3. Rola i zadania jednostek certyfikacyjnych
3.4. Auditowanie systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności zgodnie z normą ISO 19011:2003

Rozdział 4. Koncepcje wspierające jakość i bezpieczeństwo żywności
4.1. TQM – Total Quality Management
4.1.1. Definicja TQM
4.1.2. Zasady i model TQM
4.1.3. Modele doskonałości
4.2. Koncepcja kosztów jakości
4.2.1. Definicja kosztów jakości
4.2.2. Modele i klasyfikacja kosztów jakości
4.2.3. Rachunek kosztów jakości
4.3. Six Sigma
4.3.1. Istota podejścia Six Sigma
4.3.2. Wdrażanie Six Sigma
4.3.3. Infrastruktura Six Sigma
4.4. Japońska koncepcja zarządzania jakością – kaizen
4.4.1. Istota koncepcji kaizen
4.4.2. Pojęcie straty (muda)
4.4.3. Podstawowe praktyki towarzyszące kaizen

Rozdział 5. Instrumentarium zarządzania jakością
5.1. Klasyfikacja narzędzi zarządzania jakością
5.2. Tradycyjne narzędzia zarządzania jakością
5.2.1. Arkusz kontrolny
5.2.2 Karta kontrolna
5.2.3. Histogram
5.2.4. Diagram Ishikawy
5.2.5. Diagram Pareto
5.2.6. Diagram rozproszenia
5.2.7. Schemat blokowy
5.3. Nowe narzędzia zarządzania jakością
5.3.1. Diagram pokrewieństwa
5.3.2. Diagram zależności
5.3.3. Diagram systematyki
5.3.4. Diagram macierzowy
5.3.5. Macierzowa analiza danych
5.3.6. Plan działania
5.3.7. Diagram strzałkowy
5.4. Klasyfikacja metod zarządzania jakością
5.5. Metody zarządzania jakością
5.5.1. Metoda Kano
5.5.2. Metoda QFD
5.5.3. Metoda FMEA
5.5.4. Metoda CSI
5.5.5. Metoda Servqual
5.5.6. Metoda kryterialnego wzorca jakości
5.6. Inne instrumenty zarządzania jakością o charakterze wspierającym
5.6.1. Burza mózgów
5.6.2. Metoda 5Why
5.6.3. Metoda Suzuki
5.6.4. Metoda 8D
5.6.5. Metoda 5S

Rozdział 6. Przykłady praktycznych zastosowań wybranych instrumentów
6.1. Zastosowanie diagramu Ishikawy do identyfikacji przyczyn spadku popytu na usługi w zakładzie gastronomicznym
6.2. Zastosowanie burzy mózgów, diagramu pokrewieństwa, zależności i systematyki do rozwiązania problemów w hurtowni koncentratów spożywczych
6.3. Zastosowanie metody Kano przez producenta przetworów mleczarskich
6.4. Zastosowanie metody CSI przez producenta przetworów mleczarskich

Zarządzanie jakością żywności Systemy, koncepcje, instrumenty
--- Pozycja niedostępna.---
Klienci, którzy kupili „Zarządzanie jakością żywności Systemy, koncepcje, instrumenty”, kupili także:

Zarządzanie łańcuchami dostaw żywności w Polsce Kierunki zmian, Wacław Szymanowski, Wydawnictwo Difin

Zarządzanie bezpieczeństwem żywności Teoria i praktyka, Tadeusz Sikora, Danuta Kołożyn-Krajewska, Wydawnictwo C.H. BECK

Spektroskopowe metody identyfikacji związków organicznych, Robert M. Silverstein, Francis X. Webster, David J. Kiemle, Wydawnictwo Naukowe PWN

Typografia książki Podręcznik projektanta, Mitchell Michael, Wightman Susan, Wydawnictwo D2D

Elektronarzędzia Wszechstronny poradnik najsterkowicza, Holger H. Schweizer, Wydawnictwo REA

Matematyka dla przyrodników i inżynierów Tom 3, Donald A. McQuarrie, Wydawnictwo Naukowe PWN

wtorek, 19 marca 2024   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami