Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Technika » Zarządzanie jakością » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
Chemia
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Słowniki
Serwery
Sieci komputerowe
Systemy operacyjne
Technika
  Aranżacja wnętrz
  Automatyka Robotyka
  Budowa maszyn
  Budownictwo
  Budownictwo lądowe
  Geologia Hydrologia
  Materiały inżynierskie
  Motoryzacja
  Ochrona środowiska
  Ogrzewanie Klimatyzacja
  Przemysł spożywczy
  Rysunek techniczny
  Spawalnictwo
  Technika
  Technika pomiarowa
  Technika wojskowa
  Tworzywa sztuczne
  Zarządzanie jakością
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
Zarządzanie jakością Standardy i zasady 55.00zł
Zarządzanie jakością Standardy i zasady

Autor: Jerzy Łunarski

ISBN: 978-83-63623-20-3

Ilość stron: 524

Data wydania: 11/2012 (wydanie 2)

Książka jest poświęcona bardzo szeroko i nowatorsko ujętej problematyce zarządzania jakością – łącznie z zarządzaniem środowiskowym i bezpieczeństwem pracy.

Przedstawiono w niej zagadnienia ogólne stymulujące wdrażanie i stosowanie systemów jakości, problemy i sposoby zapewnienia jakości funkcjonowania w organizacjach, sposoby adaptacji wymagań normatywnych do procesów zarządzania organizacjami, ważniejsze problemy związane z zapewnieniem jakości wyrobów oraz zagadnienia rozbudowy i doskonalenia systemów standaryzowanych w systemy typu TQM. Zaprezentowano i omówiono wymagania normy ISO 9001:2000, norm przewidywanych do włączenia do tej normy w trakcie jej nowelizacji, a także innych, które mają wpływ na jakość organizacji.

Szczególny nacisk położono na sprawy normalizacji, omówienie standardów regulujących zarządzanie jakością, środowiskiem oraz bezpieczeństwem pracy, a także charakterystykę metod oceny jakości i zgodności wyrobów.

Książka "Zarządzanie jakością Standardy i zasady" jest przeznaczona dla pracowników przedsiębiorstw wdrażających systemy zgodne z ISO 9001:2000 oraz doskonalących systemy wdrożone wcześniej. Będzie także bardzo przydatna dla studentów kierunków: organizacja i zarządzanie, inżynieria produkcji, zarządzanie i marketing oraz pokrewnych wyższych uczelni technicznych.

Rozdziały:

1. Rozwój działań na rzecz jakości
1.1. Historia rozwoju pojęć i działań z zakresu jakości
1.2. Twórcy nowoczesnego zarządzania jakością
1.3. Znaczenie jakości w działalności gospodarczej
1.4. Projektowanie strategii jakości organizacji
1.5. Pomiary i mierniki jakości

2. Normalizacja w działaniach projakościowych
2.1. Podstawy i zasady działań normalizacyjnych
2.2. Normalizacja międzynarodowa i europejska
2.3. Normalizacja krajowa – zasady ustanawiania norm
2.4. Normalizacja zakładowa i jej miejsce w systemie zarządzania
2.5. Działania normalizacyjne na rzecz jakości
2.6. Techniczne, ekonomiczne i społeczne problemy normalizacji

3. Znaczenie klienta w systemach jakości
3.1. Zagadnienia ogólne dotyczące klientów
3.2. Badania wymagań klientów zewnętrznych
3.3. Motywowanie projakościowe klientów wewnętrznych
3.4. Oddziaływanie otoczenia i klientów – odbiorców odpadów
3.5. Badanie satysfakcji klientów zewnętrznych
3.6. Zarządzanie jakością obsługi klienta

4. Problemy jakości w cyklu życia wyrobu
4.1. Etap procesów projektowania i rozwoju
4.2. Etap procesów zaopatrzeniowych
4.3. Etap procesów wytwarzania
4.4. Etap procesów kontroli i badań końcowych
4.5. Etap procesów eksploatacji

5. Podejście procesowe w zarządzaniu jakością
5.1. Procesy i ich znaczenie w działalności organizacji
5.2. Identyfikacja procesów i ich modelowanie graficzne
5.3. Procesowy system zarządzania
5.4. Dokumentowanie i auditowanie procesów
5.5. Reinżynieria procesów

6. Ogólne zasady sterowania i zarządzania jakością
6.1. Problemy i ich rozwiązywanie
6.2. Osiem zasad zarządzania jakością
6.3. Sterowanie jakością i procesami za pomocą działań korygujących i zapobiegawczych
6.4. Działania inwestycyjno-innowacyjne
6.5. Planowanie w systemach zarządzania jakością

7. Wybrane techniki sterowania jakością
7.1. Przyczyny i skutki zmienności w procesach
7.2. Podstawowe narzędzia sterowania jakością
7.3. Badanie zdatności maszyn i procesów
7.4. Koszty jakości w systemach zarządzania jakością
7.5. Znaczenie i metodologia prac zespołowych

8. Zarządzanie jakością wg normy PN-EN ISO 9001:2001
8.1. Koncepcja zarządzania i rola kierownictwa
8.2. Zarządzanie zasobami
8.3. Realizacja wyrobu
8.4. Pomiary, analiza i doskonalenie
8.5. Projektowanie i wdrażanie systemu zarządzania jakością zgodnego z PN-EN ISO 9001:2001
8.6. Akredytacja i certyfikacja w SZJ

9. Standardy rozszerzające wymagania ISO 9001
9.1. System zarządzania jakością w przemyśle motoryzacyjnym
9.2. System zarządzania jakością w przemyśle lotniczym
9.3. System zarządzania jakością w przemyśle wyrobów medycznych oraz sektora służby zdrowia
9.4. Systemy zarządzania jakością w innych sektorach przemysłu

10. Metody oceny jakości i zgodności wyrobów
10.1. Ocena jakości wyrobu
10.2. Metody określania wskaźników jakości
10.3. Prawa konsumentów i ich gwarantowanie przez dostawców
10.4. System oceny zgodności wyrobów
10.5. Certyfikacja wyrobów

11. Zarządzanie środowiskowe
11.1. Prawodawstwo ekologiczne i ochrona środowiska
11.2. Odpady i czystsza produkcja
11.3. System zarządzania środowiskowego zgodny z normą ISO 14001
11.4. Wdrażanie i certyfikacja SZŚ zgodnych z ISO 14001
11.5. System ekozarządzania i auditowania (EMAS)

12. Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy
12.1. Podstawy prawne zarządzania BHP
12.2. System zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy (SZB)
12.3. Identyfikacja zagrożeń i ocena ryzyka zawodowego
12.4. Przedsięwzięcia zmniejszające ryzyko zawodowe
12.5. Kompleksowe podejście do spełniania wymagań klienta wewnętrznego

13. Zintegrowane systemy zarządzania (ZSZ)
13.1. Pojęcia, podstawy i zasady integracji systemów zarządzania
13.2. Projektowanie zintegrowanych systemów zarządzania
13.3. Wdrażanie i certyfikacja ZSZ
13.4. Korzyści, skuteczność i perspektywy rozwoju ZSZ

14. Kompleksowe zarządzanie jakością (TQM)
14.1. Norma PN-EN ISO 9004:2001 jako rozszerzenie PN-EN ISO 9001:2001
14.2. Doskonalenie systemów jakości przez samoocenę
14.3. Istota i zasady kompleksowego zarządzania jakością
14.4. Narzędzia i systemy wspomagające TQM
14.5. Organizacja i wdrażanie TQM

15. Możliwości dalszego doskonalenia systemów zarządzania
15.1. Wiedza jako źródło inspiracji
15.2. Technologia jako baza rozwoju
15.3. Kultura jako infrastruktura doskonalenia
15.4. Strategia – kreowanie przyszłej doskonałości

Zarządzanie jakością Standardy i zasady
--- Pozycja niedostępna.---
Klienci, którzy kupili „Zarządzanie jakością Standardy i zasady”, kupili także:

Koszty jakości Wybrane aspekty, Grażyna Paulina Wójcik, Wydawnictwo Difin

Przygotowanie produkcji, Kazimierz Szatkowski, Wydawnictwo Naukowe PWN

Portrety Kreatywna fotografia, Harold Davis, Wydawnictwo Helion

Metaloznawstwo Wydanie 8, Karol Przybyłowicz, Wydawnictwo WNT

Kompozycja obrazu fotograficznego, Tomasz J. Gałązka, Wydawnictwo Helion

Joomla! 1.6 Ćwiczenia, Marcin Lis, Wydawnictwo Helion

czwartek, 28 marca 2024   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami