Tytuł: | Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczym Podstawowe zagadnienia | Autor: | Adam Olszewski | ISBN: | 978-83-7926-172-7 | Ilość stron: | 100 | Data wydania: | 07/2014 | Format: | 17.0x24.0cm | Wydawnictwo: | WNT | Cena: | 35.00zł |
Zarządzanie jakością jest bardzo obszernym i złożonym zagadnieniem. Obejmuje wszystkie sfery przedsiębiorstw. Ogólne standardy zarządzania jakością są uniwersalne, jednak sposób ich wdrażania i funkcjonowania zależy od specyfiki branży, a także wielkości oraz struktury firmy.
W przemyśle spożywczym zarządzanie jakością dotyczy głównie produktów, które muszą spełniać wymagania bezpieczeństwa zdrowotnego, odpowiadać gustom klientów i tworzyć przewagę konkurencyjną producentów. W niniejszym kompendium zostały zebrane najważniejsze pojęcia z zakresu zarządzania jakością, przedstawione z uwzględnieniem specyfiki przemysłu spozywczego.
Książka jest przeznaczona dla studentów kierunku technologia żywności i żywienia człowieka na przedmioty: analiza i ocena jakości żywności, organizacja i ekonomika przedsiębiorstw żywnościowych, organizacja i zarządzanie procesem produkcyjnym.
Spis treści:
1. Podstawowe pojęcia związane z jakością
2. Powstanie i rozwój koncepcji zarządzania jakością (TQM - total quality management)
3. Znaczenie zapwenienia jakości i sterowanie jakością
4. Koszty jakości
5. Metody i techniki zapewnienia jakości
6. Nowoczesne zarządzanie jakością
7. Praca zespołowa w zarządzaniu przez jakość
8. Planowanie jakości
9. Definicja pojęć dotyczących jakości
Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczym Podstawowe zagadnienia --- Pozycja niedostępna.---
|