Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Technika » Przemysł spożywczy » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
Chemia
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Internet
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Serwery
Sieci Firewalle Protokoły
Słowniki
Systemy operacyjne
Technika
  Aranżacja wnętrz
  Automatyka Robotyka
  Budowa maszyn
  Budownictwo
  Budownictwo lądowe
  Geologia Hydrologia
  Materiały inżynierskie
  Motoryzacja
  Ochrona środowiska
  Ogrzewanie Klimatyzacja
  Przemysł spożywczy
  Rysunek techniczny
  Spawalnictwo
  Technika
  Technika pomiarowa
  Technika wojskowa
  Tworzywa sztuczne
  Zarządzanie jakością
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 Difin
Ryzyko w ocenie projektów gospodarczych Modele i metody analizy

Ryzyko w ocenie projektów gospodarczych Modele i metody analizy

85.00zł
72.25zł
Zarządzanie bezpieczeństwem żywności Teoria i praktyka 55.00zł
Zarządzanie bezpieczeństwem żywności Teoria i praktyka

Autor: Tadeusz Sikora, Danuta Kołożyn-Krajewska

ISBN: 978-83-255-0238-6

Ilość stron: 388

Data wydania: 07/2010

Bezpieczeństwo żywności jest dla współczesnego konsumenta najważniejszą cechą, której oczekuje od nabywanej i konsumowanej żywności. Sfera zapewnienia tego bezpieczeństwa jest obecnie ściśle regulowana normami prawa unijnego i krajowego.

W ostatnim dziesięcioleciu wiele się zmieniło w tym względzie, począwszy od opublikowania dyrektywy 93/43/EEC w czerwcu 1993 r. do opublikowania „pakietu rozporządzeń higienicznych” w kwietniu 2004 r. i opublikowania norm ISO serii 22000.
Książka jest kompleksowym opracowaniem problematyki związanej z zarządzaniem bezpieczeństwem żywności.

Autorzy omawiają zwłaszcza takie zagadnienia, jak:
• podstawowe uwarunkowania zapewnienia jakości żywności, w tym zagrożenia biologiczne i chemiczne;
• podstawy ustawodawstwa żywnościowego;
• dobre praktyki produkcyjne i higieniczne;
• system HACCP;
• metody i systemy zapewnienia jakości i zarządzania nią w przetwórstwie żywności, w tym funkcje laboratoriów.

Przedstawione zagadnienia teoretyczne zostały poparte przez Autorów licznymi przykładami z praktyki gospodarczej. Na końcu książki zamieszczono dwa aneksy zawierające przykładowe księgi: HACCP dla zakładu przetwórczego oraz GHP/GMP i HACCP dla zakładu gastronomicznego.

Publikacja jest przeznaczona zarówno dla wykładowców, doktorantów i studentów uczelni wyższych na kierunkach technologii żywności, żywienia człowieka, towaroznawstwa i innych pokrewnych z obszaru nauk o żywności, jak i dla wszystkich tych, którzy zajmują się przetwórstwem i dystrybucją żywności w praktyce.

Autorzy publikacji są wybitnymi specjalistami – zarówno w sferze naukowo-badawczej, jak i w praktyce gospodarczej, gdzie prowadzą szkolenia i udzielają konsultacji podczas wdrażania systemu HACCP.

Rozdziały:

Rozdział 1. Podstawowe uwarunkowania zapewnienia jakości żywności  13
1.1. Pojęcie żywności  13
1.2. Definiowanie jakości żywności  14
1.3. Bezpieczeństwo a jakość żywności  19

Rozdział 2. Zagrożenia w produkcji żywności  25
2.1. Zagrożenia biologiczne  25
2.1.1. Jakość mikrobiologiczna żywności  25
2.1.2. Warunki wzrostu i inaktywacji mikroorganizmów w żywności  30
2.1.3. Zatrucia i zakażenia pokarmowe  41
2.1.4. Prognozowanie mikrobiologiczne  58
2.2. Pasożyty  63
2.3. Szkodniki  68
2.4. Zagrożenia chemiczne  71
2.4.1. Źródła zagrożeń chemicznych  71
2.4.2. Charakterystyka zagrożeń chemicznych występujących w żywności  72
2.5. Alergeny  78
2.6. Zagrożenia fizyczne  80

Rozdział 3. Podstawy ustawodawstwa żywnościowego  83
3.1. Wprowadzenie  83
3.2. Kodeks Żywnościowy FAO/WHO – Codex Alimentarius  84
3.3. Zarys prawa żywnościowego Unii Europejskiej (UE)  86
3.4. Polskie ustawodawstwo żywnościowe dotyczące bezpieczeństwa żywności  90
3.5. GHP, GMP i HACCP w Codex Alimentarius i ustawodawstwie żywnościowym unijnym i polskim  91
3.6. Analiza ryzyka  91
3.6.1. Analiza ryzyka zdrowotnego żywności – podstawowe pojęcia i definicje  91
3.6.2. Proces analizy ryzyka  93

Rozdział 4. Dobra praktyka produkcyjna (GMP) i dobra praktyka higieniczna (GHP)  101
4.1. Higiena produkcji żywności – definicje i podstawowe pojęcia  101
4.2. Dobra praktyka higieniczna GHP  102
4.2.1. GHP – pojęcia i definicje  102
4.2.2. Wymagania sanitarne w budownictwie związanym z produkcją żywności i żywieniem zbiorowym  105
4.2.3. Utrzymanie czystości i porządku w pomieszczeniach produkcyjnych  111
4.2.4. Wymagania dotyczące projektowania maszyn i urządzeń z uwzględnieniem aspektów higieny  113
4.2.5. Mycie i dezynfekcja maszyn i urządzeń  114
4.2.6. Dezynsekcja i deratyzacja  123
4.2.7. Szkolenie i edukacja personelu w zakresie wymagań higienicznych  126
4.2.8. Higiena osobista personelu, badania lekarskie i nosicielstwo  127
4.3. Dobra praktyka produkcyjna (GMP)  131
4.3.1. GMP – podstawowe pojęcia  131
4.3.2. Funkcjonowanie zasad GMP  133
4.4. Księga GHP/GMP  133

Rozdział 5. HACCP  137
5.1. Wprowadzenie  137
5.2. Podstawowe pojęcia i definicje 140
5.3. Zasady systemu HACCP  143
5.4. Etapy wprowadzania systemu HACCP  146
5.5. Korzyści i trudności wynikające z funkcjonowania systemu HACCP  175

Rozdział 6. Metody i systemy zapewnienia jakości i zarządzania jakością
w przetwórstwie żywności  181
6.1. Wprowadzenie  181
6.2. Rozwój systemów zapewnienia jakości  184
6.3. Istota i cele systemów zapewnienia jakości i zarządzania jakością  185
6.4. Przegląd wybranych systemów zapewnienia i zarządzania jakością  186
6.4.1. QACP  187
6.4.2. System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000  188
6.4.3. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności według norm ISO serii 22000  192
6.4.4. Przewodnik zarządzania jakością i bezpieczeństwem według normy ISO 15161  198
6.4.5. Kompleksowe zarządzanie przez jakość (Total Quality Management – TQM)  199
6.4.6. British Retail Consortium (BRC) i International Food Standard (IFS)  202
6.5. Identyfikowalność (traceability)  204
6.6. Podstawy i zakres systemu RASFF  207
6.7. Urzędowy nadzór nad żywnością  212
6.8. Podstawowe kierunki działań dotyczące zarządzania bezpieczeństwem żywności  213

Rozdział 7. Funkcje laboratorium w zakładowym systemie zapewnienia i zarządzania jakością  217
7.1. Wprowadzenie  217
7.2. Kontrola i badanie surowców  218
7.3. Kontrola i badania półproduktów w czasie cyklu produkcyjnego  218
7.4. Kontrola i badanie gotowego produktu  218
7.5. Dobra praktyka laboratoryjna (GLP)  219

Aneksy. Przykładowa dokumentacja systemu zapewnienia bezpieczeństwa żywności  223
A.1. Księga HACCP zakładu przetwórstwa żywności  223
A.2. Księga GHP/GMP i HACCP zakładu gastronomicznego  294
Słowniczek  373

Zarządzanie bezpieczeństwem żywności Teoria i praktyka
--- Pozycja niedostępna.---
Klienci, którzy kupili „Zarządzanie bezpieczeństwem żywności Teoria i praktyka”, kupili także:
<b>Naprawa samochodów Fiat 126P</b>, <font color="navy">Zbigniew Klimecki, Józef Zembowicz</font>, <font color="green"> Wydawnictwo WKiŁ</font>
Naprawa samochodów Fiat 126P, Zbigniew Klimecki, Józef Zembowicz, Wydawnictwo WKiŁ
<b>Uważne rodzicielstwo Wychowaj dziecko na świadomego, pewnego siebie i czułego człowieka</b>, <font color="navy">Susan Stiffelman</font>, <font color="green"> Wydawnictwo GALAKTYKA</font>
Uważne rodzicielstwo Wychowaj dziecko na świadomego, pewnego siebie i czułego człowieka, Susan Stiffelman, Wydawnictwo GALAKTYKA
<b>Podejście wielomodelowe w zagadnieniach dyskryminacji i regresji</b>, <font color="navy">Eugeniusz Gatnar</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Naukowe PWN</font>
Podejście wielomodelowe w zagadnieniach dyskryminacji i regresji, Eugeniusz Gatnar, Wydawnictwo Naukowe PWN
<b>Przyspieszenie A Twist of the Wrist</b>, <font color="navy">Keith Code</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Buk Rower</font>
Przyspieszenie A Twist of the Wrist, Keith Code, Wydawnictwo Buk Rower
<b>Mechanika budowli Teoria i przykłady</b>, <font color="navy">Marian Paluch</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Naukowe PWN</font>
Mechanika budowli Teoria i przykłady, Marian Paluch, Wydawnictwo Naukowe PWN
<b>Modelowanie procesów produkcyjnych z wykorzystaniem diagramów aktywności języka UML i sieci Petriego</b>, <font color="navy">Agnieszka Lasota</font>, <font color="green"> Wydawnictwo EXIT</font>
Modelowanie procesów produkcyjnych z wykorzystaniem diagramów aktywności języka UML i sieci Petriego, Agnieszka Lasota, Wydawnictwo EXIT
<b>Budowanie zespołu Organizacja szkoleń team building i wypraw incentive Poradnik dla menedżera personalnego Wydanie II</b>, <font color="navy">Rafał Szczepanik</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Onepress</font>
Budowanie zespołu Organizacja szkoleń team building i wypraw incentive Poradnik dla menedżera personalnego Wydanie II, Rafał Szczepanik, Wydawnictwo Onepress
<b>PHP i jQuery Receptury</b>, <font color="navy">Vijay Joshi</font>, <font color="green"> Wydawnictwo HELION</font>
PHP i jQuery Receptury, Vijay Joshi, Wydawnictwo HELION
<b>Microsoft Office SharePoint Server 2007 poradnik administratora tom 1/2</b>, <font color="navy">Bill English oraz Microsoft SharePoint Community Experts</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Microsoft Press</font>
Microsoft Office SharePoint Server 2007 poradnik administratora tom 1/2, Bill English oraz Microsoft SharePoint Community Experts, Wydawnictwo Microsoft Press
 Koszyk
1 x Radiologia Diagnostyka obrazowa rtg tk usg i mr
157.21zł
Producent
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Wydawnictwo C.H. BECK
 Kategoria:
 Układy cyfrowe
Procesory DSP w przykładach

Procesory DSP w przykładach

89.00zł
71.20zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Poradniki
Delphi 7 Kompendium programisty Adam Boduch HELION
Podstawy fizyki Tom 3 Wydanie 2 David Halliday, Robert Resnick, Jearl Walker Naukowe PWN
OpenOffice 3.x PL Oficjalny podręcznik Mirosław Dziewoński HELION
SAP R/3 Przewodnik dla menadżerów Vivek Kale HELION
Bezpieczeństwo w sieciach Windows Marcin Szeliga HELION
JavaScript mocne strony Douglas Crockford HELION
C++. 50 efektywnych sposobów na udoskonalenie Twoich programów Scott Meyers HELION
Perełki programowania gier Vademecum profesjonalisty Tom 1 Mark DeLoura HELION
Architektura systemów zarządzania przedsiębiorstwem Wzorce projektowe Martin Fowler HELION

piątek, 20 lipiec 2018   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami