Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Technika » Przemysł spożywczy » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
Chemia
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Internet
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Serwery
Sieci Firewalle Protokoły
Słowniki
Systemy operacyjne
Technika
  Aranżacja wnętrz
  Automatyka Robotyka
  Budowa maszyn
  Budownictwo
  Budownictwo lądowe
  Geologia Hydrologia
  Materiały inżynierskie
  Motoryzacja
  Ochrona środowiska
  Ogrzewanie Klimatyzacja
  Przemysł spożywczy
  Rysunek techniczny
  Spawalnictwo
  Technika
  Technika pomiarowa
  Technika wojskowa
  Tworzywa sztuczne
  Zarządzanie jakością
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 WNT
Układy elektroniczne analogowe i cyfrowe Wydanie IV

Układy elektroniczne analogowe i cyfrowe Wydanie IV

79.00zł
60.04zł
Zarządzanie bezpieczeństwem żywności Teoria i praktyka 55.00zł
Zarządzanie bezpieczeństwem żywności Teoria i praktyka

Autor: Tadeusz Sikora, Danuta Kołożyn-Krajewska

ISBN: 978-83-255-0238-6

Ilość stron: 388

Data wydania: 07/2010

Bezpieczeństwo żywności jest dla współczesnego konsumenta najważniejszą cechą, której oczekuje od nabywanej i konsumowanej żywności. Sfera zapewnienia tego bezpieczeństwa jest obecnie ściśle regulowana normami prawa unijnego i krajowego.

W ostatnim dziesięcioleciu wiele się zmieniło w tym względzie, począwszy od opublikowania dyrektywy 93/43/EEC w czerwcu 1993 r. do opublikowania „pakietu rozporządzeń higienicznych” w kwietniu 2004 r. i opublikowania norm ISO serii 22000.
Książka jest kompleksowym opracowaniem problematyki związanej z zarządzaniem bezpieczeństwem żywności.

Autorzy omawiają zwłaszcza takie zagadnienia, jak:
• podstawowe uwarunkowania zapewnienia jakości żywności, w tym zagrożenia biologiczne i chemiczne;
• podstawy ustawodawstwa żywnościowego;
• dobre praktyki produkcyjne i higieniczne;
• system HACCP;
• metody i systemy zapewnienia jakości i zarządzania nią w przetwórstwie żywności, w tym funkcje laboratoriów.

Przedstawione zagadnienia teoretyczne zostały poparte przez Autorów licznymi przykładami z praktyki gospodarczej. Na końcu książki zamieszczono dwa aneksy zawierające przykładowe księgi: HACCP dla zakładu przetwórczego oraz GHP/GMP i HACCP dla zakładu gastronomicznego.

Publikacja jest przeznaczona zarówno dla wykładowców, doktorantów i studentów uczelni wyższych na kierunkach technologii żywności, żywienia człowieka, towaroznawstwa i innych pokrewnych z obszaru nauk o żywności, jak i dla wszystkich tych, którzy zajmują się przetwórstwem i dystrybucją żywności w praktyce.

Autorzy publikacji są wybitnymi specjalistami – zarówno w sferze naukowo-badawczej, jak i w praktyce gospodarczej, gdzie prowadzą szkolenia i udzielają konsultacji podczas wdrażania systemu HACCP.

Rozdziały:

Rozdział 1. Podstawowe uwarunkowania zapewnienia jakości żywności  13
1.1. Pojęcie żywności  13
1.2. Definiowanie jakości żywności  14
1.3. Bezpieczeństwo a jakość żywności  19

Rozdział 2. Zagrożenia w produkcji żywności  25
2.1. Zagrożenia biologiczne  25
2.1.1. Jakość mikrobiologiczna żywności  25
2.1.2. Warunki wzrostu i inaktywacji mikroorganizmów w żywności  30
2.1.3. Zatrucia i zakażenia pokarmowe  41
2.1.4. Prognozowanie mikrobiologiczne  58
2.2. Pasożyty  63
2.3. Szkodniki  68
2.4. Zagrożenia chemiczne  71
2.4.1. Źródła zagrożeń chemicznych  71
2.4.2. Charakterystyka zagrożeń chemicznych występujących w żywności  72
2.5. Alergeny  78
2.6. Zagrożenia fizyczne  80

Rozdział 3. Podstawy ustawodawstwa żywnościowego  83
3.1. Wprowadzenie  83
3.2. Kodeks Żywnościowy FAO/WHO – Codex Alimentarius  84
3.3. Zarys prawa żywnościowego Unii Europejskiej (UE)  86
3.4. Polskie ustawodawstwo żywnościowe dotyczące bezpieczeństwa żywności  90
3.5. GHP, GMP i HACCP w Codex Alimentarius i ustawodawstwie żywnościowym unijnym i polskim  91
3.6. Analiza ryzyka  91
3.6.1. Analiza ryzyka zdrowotnego żywności – podstawowe pojęcia i definicje  91
3.6.2. Proces analizy ryzyka  93

Rozdział 4. Dobra praktyka produkcyjna (GMP) i dobra praktyka higieniczna (GHP)  101
4.1. Higiena produkcji żywności – definicje i podstawowe pojęcia  101
4.2. Dobra praktyka higieniczna GHP  102
4.2.1. GHP – pojęcia i definicje  102
4.2.2. Wymagania sanitarne w budownictwie związanym z produkcją żywności i żywieniem zbiorowym  105
4.2.3. Utrzymanie czystości i porządku w pomieszczeniach produkcyjnych  111
4.2.4. Wymagania dotyczące projektowania maszyn i urządzeń z uwzględnieniem aspektów higieny  113
4.2.5. Mycie i dezynfekcja maszyn i urządzeń  114
4.2.6. Dezynsekcja i deratyzacja  123
4.2.7. Szkolenie i edukacja personelu w zakresie wymagań higienicznych  126
4.2.8. Higiena osobista personelu, badania lekarskie i nosicielstwo  127
4.3. Dobra praktyka produkcyjna (GMP)  131
4.3.1. GMP – podstawowe pojęcia  131
4.3.2. Funkcjonowanie zasad GMP  133
4.4. Księga GHP/GMP  133

Rozdział 5. HACCP  137
5.1. Wprowadzenie  137
5.2. Podstawowe pojęcia i definicje 140
5.3. Zasady systemu HACCP  143
5.4. Etapy wprowadzania systemu HACCP  146
5.5. Korzyści i trudności wynikające z funkcjonowania systemu HACCP  175

Rozdział 6. Metody i systemy zapewnienia jakości i zarządzania jakością
w przetwórstwie żywności  181
6.1. Wprowadzenie  181
6.2. Rozwój systemów zapewnienia jakości  184
6.3. Istota i cele systemów zapewnienia jakości i zarządzania jakością  185
6.4. Przegląd wybranych systemów zapewnienia i zarządzania jakością  186
6.4.1. QACP  187
6.4.2. System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000  188
6.4.3. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności według norm ISO serii 22000  192
6.4.4. Przewodnik zarządzania jakością i bezpieczeństwem według normy ISO 15161  198
6.4.5. Kompleksowe zarządzanie przez jakość (Total Quality Management – TQM)  199
6.4.6. British Retail Consortium (BRC) i International Food Standard (IFS)  202
6.5. Identyfikowalność (traceability)  204
6.6. Podstawy i zakres systemu RASFF  207
6.7. Urzędowy nadzór nad żywnością  212
6.8. Podstawowe kierunki działań dotyczące zarządzania bezpieczeństwem żywności  213

Rozdział 7. Funkcje laboratorium w zakładowym systemie zapewnienia i zarządzania jakością  217
7.1. Wprowadzenie  217
7.2. Kontrola i badanie surowców  218
7.3. Kontrola i badania półproduktów w czasie cyklu produkcyjnego  218
7.4. Kontrola i badanie gotowego produktu  218
7.5. Dobra praktyka laboratoryjna (GLP)  219

Aneksy. Przykładowa dokumentacja systemu zapewnienia bezpieczeństwa żywności  223
A.1. Księga HACCP zakładu przetwórstwa żywności  223
A.2. Księga GHP/GMP i HACCP zakładu gastronomicznego  294
Słowniczek  373

Zarządzanie bezpieczeństwem żywności Teoria i praktyka
--- Pozycja niedostępna.---
Klienci, którzy kupili „Zarządzanie bezpieczeństwem żywności Teoria i praktyka”, kupili także:
<b>Integrowanie Oracle E-Business Suite R12 oraz tworzenie i rozszerzanie OA Framework Poradnik praktyczny</b>, <font color="navy">Andy Penver</font>, <font color="green"> Wydawnictwo APN Promise</font>
Integrowanie Oracle E-Business Suite R12 oraz tworzenie i rozszerzanie OA Framework Poradnik praktyczny, Andy Penver, Wydawnictwo APN Promise
<b>Sztuka rozpoczynania 2.0</b>, <font color="navy">Guy Kawasaki</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Onepress</font>
Sztuka rozpoczynania 2.0, Guy Kawasaki, Wydawnictwo Onepress
<b>Stabilność systemu elektroenergetycznego</b>, <font color="navy">Jan Machowski , Zbigniew Lubośny</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Naukowe PWN</font>
Stabilność systemu elektroenergetycznego, Jan Machowski , Zbigniew Lubośny, Wydawnictwo Naukowe PWN
<b>Świadectwa energetyczne w budownictwie Zbiór przepisów po zmianach z 8 lipca 2009 roku</b>, <font color="navy">Krzysztof Zbijowski</font>, <font color="green"> Wydawnictwo STO</font>
Świadectwa energetyczne w budownictwie Zbiór przepisów po zmianach z 8 lipca 2009 roku, Krzysztof Zbijowski, Wydawnictwo STO
<b>Instalacje elektryczne w budynkach mieszkalnych w pytaniach i odpowiedziach Wydanie 10</b>, <font color="navy">Antoni Wolski, Kazimierz Pazdro</font>, <font color="green"> Wydawnictwo WNT</font>
Instalacje elektryczne w budynkach mieszkalnych w pytaniach i odpowiedziach Wydanie 10, Antoni Wolski, Kazimierz Pazdro, Wydawnictwo WNT
<b>Sterowniki SIMATIC S7-1200 i S7-1500 w zaawansowanych systemach sterowania</b>, <font color="navy">Janusz Kwaśniewski</font>, <font color="green"> Wydawnictwo BTC</font>
Sterowniki SIMATIC S7-1200 i S7-1500 w zaawansowanych systemach sterowania, Janusz Kwaśniewski, Wydawnictwo BTC
<b>Przedsiębiorczość</b>, <font color="navy">Robert B. Mellor, Gary R. Coulton, Anne Chick</font>, <font color="green"> Wydawnictwo PWE</font>
Przedsiębiorczość, Robert B. Mellor, Gary R. Coulton, Anne Chick, Wydawnictwo PWE
<b>Bieganie nie tylko dla żółtodziobów</b>, <font color="navy">Bill Rodgers, Scott Douglas</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Rebis</font>
Bieganie nie tylko dla żółtodziobów, Bill Rodgers, Scott Douglas, Wydawnictwo Rebis
<b>Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności</b>, <font color="navy">Marek Ludwicki, Michał Ludwicki</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Naukowe PWN</font>
Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności, Marek Ludwicki, Michał Ludwicki, Wydawnictwo Naukowe PWN
 Koszyk
0 przedmiotów
Producent
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Wydawnictwo C.H. BECK
 Kategoria:
 Ekonometria
Matematyka finansowa

Matematyka finansowa

59.00zł
44.25zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Poradniki
PHP i MySQL wprowadzenie Wydanie II Michele Davis, Jon Phillips HELION
ArchiCAD 10 Karl Heinz Sperber HELION
Kwalifikacja EE.08. Montaż i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i sieci. Część 2. Systemy opera Tomasz Kowalski, Tomasz Orkisz HELION
Drgania regularne i chaotyczne w wybranych układach z wahadłami Danuta Sado WNT
Chemia organiczna Część IV J. Clayden, N. Greeves, S. Warren, P. Wothers WNT
Perełki programowania gier Vademecum profesjonalisty Tom 3 Dante Treglia HELION
Bezpieczeństwo sieci w Linuksie. Wykrywanie ataków i obrona przed nimi za pomocą iptables, psad i fwsnort Michael Rash HELION
Android w praktyce Charlie Collins, Michael Galpin, Matthias Kaeppler HELION
ArchiCad 8.1/9 Rafał Ślęk HELION

wtorek, 20 listopad 2018   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami