Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Technika » Przemysł spożywczy » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
Chemia
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Internet
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Serwery
Sieci Firewalle Protokoły
Słowniki
Systemy operacyjne
Technika
  Aranżacja wnętrz
  Automatyka Robotyka
  Budowa maszyn
  Budownictwo
  Budownictwo lądowe
  Geologia Hydrologia
  Materiały inżynierskie
  Motoryzacja
  Ochrona środowiska
  Ogrzewanie Klimatyzacja
  Przemysł spożywczy
  Rysunek techniczny
  Spawalnictwo
  Technika
  Technika pomiarowa
  Technika wojskowa
  Tworzywa sztuczne
  Zarządzanie jakością
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 WNT
Słownik techniczny włosko-polski

Słownik techniczny włosko-polski

72.45zł
55.06zł
Zarządzanie bezpieczeństwem żywności Teoria i praktyka 55.00zł
Zarządzanie bezpieczeństwem żywności Teoria i praktyka

Autor: Tadeusz Sikora, Danuta Kołożyn-Krajewska

ISBN: 978-83-255-0238-6

Ilość stron: 388

Data wydania: 07/2010

Bezpieczeństwo żywności jest dla współczesnego konsumenta najważniejszą cechą, której oczekuje od nabywanej i konsumowanej żywności. Sfera zapewnienia tego bezpieczeństwa jest obecnie ściśle regulowana normami prawa unijnego i krajowego.

W ostatnim dziesięcioleciu wiele się zmieniło w tym względzie, począwszy od opublikowania dyrektywy 93/43/EEC w czerwcu 1993 r. do opublikowania „pakietu rozporządzeń higienicznych” w kwietniu 2004 r. i opublikowania norm ISO serii 22000.
Książka jest kompleksowym opracowaniem problematyki związanej z zarządzaniem bezpieczeństwem żywności.

Autorzy omawiają zwłaszcza takie zagadnienia, jak:
• podstawowe uwarunkowania zapewnienia jakości żywności, w tym zagrożenia biologiczne i chemiczne;
• podstawy ustawodawstwa żywnościowego;
• dobre praktyki produkcyjne i higieniczne;
• system HACCP;
• metody i systemy zapewnienia jakości i zarządzania nią w przetwórstwie żywności, w tym funkcje laboratoriów.

Przedstawione zagadnienia teoretyczne zostały poparte przez Autorów licznymi przykładami z praktyki gospodarczej. Na końcu książki zamieszczono dwa aneksy zawierające przykładowe księgi: HACCP dla zakładu przetwórczego oraz GHP/GMP i HACCP dla zakładu gastronomicznego.

Publikacja jest przeznaczona zarówno dla wykładowców, doktorantów i studentów uczelni wyższych na kierunkach technologii żywności, żywienia człowieka, towaroznawstwa i innych pokrewnych z obszaru nauk o żywności, jak i dla wszystkich tych, którzy zajmują się przetwórstwem i dystrybucją żywności w praktyce.

Autorzy publikacji są wybitnymi specjalistami – zarówno w sferze naukowo-badawczej, jak i w praktyce gospodarczej, gdzie prowadzą szkolenia i udzielają konsultacji podczas wdrażania systemu HACCP.

Rozdziały:

Rozdział 1. Podstawowe uwarunkowania zapewnienia jakości żywności  13
1.1. Pojęcie żywności  13
1.2. Definiowanie jakości żywności  14
1.3. Bezpieczeństwo a jakość żywności  19

Rozdział 2. Zagrożenia w produkcji żywności  25
2.1. Zagrożenia biologiczne  25
2.1.1. Jakość mikrobiologiczna żywności  25
2.1.2. Warunki wzrostu i inaktywacji mikroorganizmów w żywności  30
2.1.3. Zatrucia i zakażenia pokarmowe  41
2.1.4. Prognozowanie mikrobiologiczne  58
2.2. Pasożyty  63
2.3. Szkodniki  68
2.4. Zagrożenia chemiczne  71
2.4.1. Źródła zagrożeń chemicznych  71
2.4.2. Charakterystyka zagrożeń chemicznych występujących w żywności  72
2.5. Alergeny  78
2.6. Zagrożenia fizyczne  80

Rozdział 3. Podstawy ustawodawstwa żywnościowego  83
3.1. Wprowadzenie  83
3.2. Kodeks Żywnościowy FAO/WHO – Codex Alimentarius  84
3.3. Zarys prawa żywnościowego Unii Europejskiej (UE)  86
3.4. Polskie ustawodawstwo żywnościowe dotyczące bezpieczeństwa żywności  90
3.5. GHP, GMP i HACCP w Codex Alimentarius i ustawodawstwie żywnościowym unijnym i polskim  91
3.6. Analiza ryzyka  91
3.6.1. Analiza ryzyka zdrowotnego żywności – podstawowe pojęcia i definicje  91
3.6.2. Proces analizy ryzyka  93

Rozdział 4. Dobra praktyka produkcyjna (GMP) i dobra praktyka higieniczna (GHP)  101
4.1. Higiena produkcji żywności – definicje i podstawowe pojęcia  101
4.2. Dobra praktyka higieniczna GHP  102
4.2.1. GHP – pojęcia i definicje  102
4.2.2. Wymagania sanitarne w budownictwie związanym z produkcją żywności i żywieniem zbiorowym  105
4.2.3. Utrzymanie czystości i porządku w pomieszczeniach produkcyjnych  111
4.2.4. Wymagania dotyczące projektowania maszyn i urządzeń z uwzględnieniem aspektów higieny  113
4.2.5. Mycie i dezynfekcja maszyn i urządzeń  114
4.2.6. Dezynsekcja i deratyzacja  123
4.2.7. Szkolenie i edukacja personelu w zakresie wymagań higienicznych  126
4.2.8. Higiena osobista personelu, badania lekarskie i nosicielstwo  127
4.3. Dobra praktyka produkcyjna (GMP)  131
4.3.1. GMP – podstawowe pojęcia  131
4.3.2. Funkcjonowanie zasad GMP  133
4.4. Księga GHP/GMP  133

Rozdział 5. HACCP  137
5.1. Wprowadzenie  137
5.2. Podstawowe pojęcia i definicje 140
5.3. Zasady systemu HACCP  143
5.4. Etapy wprowadzania systemu HACCP  146
5.5. Korzyści i trudności wynikające z funkcjonowania systemu HACCP  175

Rozdział 6. Metody i systemy zapewnienia jakości i zarządzania jakością
w przetwórstwie żywności  181
6.1. Wprowadzenie  181
6.2. Rozwój systemów zapewnienia jakości  184
6.3. Istota i cele systemów zapewnienia jakości i zarządzania jakością  185
6.4. Przegląd wybranych systemów zapewnienia i zarządzania jakością  186
6.4.1. QACP  187
6.4.2. System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000  188
6.4.3. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności według norm ISO serii 22000  192
6.4.4. Przewodnik zarządzania jakością i bezpieczeństwem według normy ISO 15161  198
6.4.5. Kompleksowe zarządzanie przez jakość (Total Quality Management – TQM)  199
6.4.6. British Retail Consortium (BRC) i International Food Standard (IFS)  202
6.5. Identyfikowalność (traceability)  204
6.6. Podstawy i zakres systemu RASFF  207
6.7. Urzędowy nadzór nad żywnością  212
6.8. Podstawowe kierunki działań dotyczące zarządzania bezpieczeństwem żywności  213

Rozdział 7. Funkcje laboratorium w zakładowym systemie zapewnienia i zarządzania jakością  217
7.1. Wprowadzenie  217
7.2. Kontrola i badanie surowców  218
7.3. Kontrola i badania półproduktów w czasie cyklu produkcyjnego  218
7.4. Kontrola i badanie gotowego produktu  218
7.5. Dobra praktyka laboratoryjna (GLP)  219

Aneksy. Przykładowa dokumentacja systemu zapewnienia bezpieczeństwa żywności  223
A.1. Księga HACCP zakładu przetwórstwa żywności  223
A.2. Księga GHP/GMP i HACCP zakładu gastronomicznego  294
Słowniczek  373

Zarządzanie bezpieczeństwem żywności Teoria i praktyka
--- Pozycja niedostępna.---
Klienci, którzy kupili „Zarządzanie bezpieczeństwem żywności Teoria i praktyka”, kupili także:
<b>PHP5 nowe możliwości</b>, <font color="navy">Adam Trachtenberg</font>, <font color="green"> Wydawnictwo HELION</font>
PHP5 nowe możliwości, Adam Trachtenberg, Wydawnictwo HELION
<b>Metody instrumentalne w analizie chemicznej Wydanie 5</b>, <font color="navy">Walenty Szczepaniak</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Naukowe PWN</font>
Metody instrumentalne w analizie chemicznej Wydanie 5, Walenty Szczepaniak, Wydawnictwo Naukowe PWN
<b>Inżynieria ruchu drogowego Teoria i praktyka</b>, <font color="navy">Stanisław Gaca, Wojciech Suchorzewski, Marian Tracz</font>, <font color="green"> Wydawnictwo WKiŁ</font>
Inżynieria ruchu drogowego Teoria i praktyka, Stanisław Gaca, Wojciech Suchorzewski, Marian Tracz, Wydawnictwo WKiŁ
<b>JavaScript i wzorce projektowe. Programowanie dla zaawansowanych. Wydanie II</b>, <font color="navy">Simon Timms</font>, <font color="green"> Wydawnictwo HELION</font>
JavaScript i wzorce projektowe. Programowanie dla zaawansowanych. Wydanie II, Simon Timms, Wydawnictwo HELION
<b>Zagadka teorii kwantów Zmagania fizyki ze świadomością</b>, <font color="navy">Bruce Rosenblum, Fred Kuttner</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Prószyński</font>
Zagadka teorii kwantów Zmagania fizyki ze świadomością, Bruce Rosenblum, Fred Kuttner, Wydawnictwo Prószyński
<b>Geodezja + CD Wydanie 6</b>, <font color="navy">Wiesław Kosiński</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Naukowe PWN</font>
Geodezja + CD Wydanie 6, Wiesław Kosiński, Wydawnictwo Naukowe PWN
<b>Serce na dłoni Kochaj zawsze jak za pierwszym razem</b>, <font color="navy">Jett Psaris, Marlena S. Lyons</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Sensus</font>
Serce na dłoni Kochaj zawsze jak za pierwszym razem, Jett Psaris, Marlena S. Lyons, Wydawnictwo Sensus
<b>Komputerowe modelowanie zjawisk niszczenia osłon szklanych i ceramicznych</b>, <font color="navy">Karol Jach, Jan Owsik, Robert Świerczyński</font>, <font color="green"> Wydawnictwo WNT</font>
Komputerowe modelowanie zjawisk niszczenia osłon szklanych i ceramicznych, Karol Jach, Jan Owsik, Robert Świerczyński, Wydawnictwo WNT
<b>Linksys - sieci Oficjalny przewodnik</b>, <font color="navy">Kathy Ivens, Larry Seltzer</font>, <font color="green"> Wydawnictwo LTP</font>
Linksys - sieci Oficjalny przewodnik, Kathy Ivens, Larry Seltzer, Wydawnictwo LTP
 Koszyk
0 przedmiotów
Producent
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Wydawnictwo C.H. BECK
 Kategoria:
 SQL
MySQL szybki start wydanie II

MySQL szybki start wydanie II

82.95zł
60.55zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Poradniki
Python i Django Programowanie aplikacji webowych Jeff Forcier, Paul Bissex, Wesley Chun HELION
Chemia organiczna Część IV J. Clayden, N. Greeves, S. Warren, P. Wothers WNT
UNIX. Sztuka programowania Eric S. Raymond HELION
Mathcad ćwiczenia wydanie II Jacek Pietraszek HELION
SQL optymalizacja Dan Tow HELION
Microsoft Project 2016 Krok po kroku Carl Chatfield, Timothy Johnson APN Promise
Perełki programowania gier Vademecum profesjonalisty Tom 1 Mark DeLoura HELION
Sztuczna inteligencja Marek Jan Kasperski HELION
Kwalifikacja EE.08. Montaż i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i sieci. Część 4. Administrowan Barbara Halska, Paweł Bensel HELION

czwartek, 21 luty 2019   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami