Tablice zawierają ok.105 000 pozycji liczbowych stanowiących komplet danych potrzebnych przy wszelkich czynnościach technicznych, obliczeniowych i kontrolnych, związanych ze spirytusem, czyli wodnymi roztworami alkoholu etylowego. Obejmują zakres stężeń od 0 do 100 % i zakres temperatur od -20 do +30° C (lub do + 40° C).
Układ treści oraz liczne przykłady rozwiązań pozwalają korzystać z tablic już osobom ze średnim wykształceniem zawodowym.
Praca jest przeznaczona dla inżynierów, techników i laborantów przemysłu rolno-spożywczego, chemicznego, farmaceutycznego i lekkiego, dla Służby Miar i Służby Zdrowia, dla wytwórców alkoholomierzy, pracowników handlu, aparatu kontroli państwowej i laboratoriów kontroli technicznej.
Nieodzowna jest ona w laboratoriach analitycznych wszystkich szczebli, zakładach przemysłu spirytusowego i punktach legalizacyjnych. Z książki tej korzystać powinni również placówki naukowe, naukowo-badawcze i doświadczalne wymienionych wyżej gałęzi przemysłu.
Spis treści: WYKAZ SYMBOLI STOSOWANYCH W TEKŚCIE
Część A. ZASADY ALKOHOLOMETRII POLSKIEJ
I. Wstęp 1. Charakterystyka ogólna 2. Przyczyny i skutki zmiany definicji mocy spirytusu i definicji jednostki objętości 3. Dawne a nowe polskie tablice alkoholometryczne 4. Unifikacja alkoholometrii 5. Wiarygodność danych tabelarycznych
II. Charakterystyka i wybór danych źródłowych i podstawowych 1. Zestawienie źródeł 2. Dane Recknagela i Kreitlinga 3. Prace Mendelejewa 4. Praca Osborne’a-Mc Kelvy-Bearce’a 5. Dane źródłowe i podstawowe do polskich tablic alkoholometrycznych
III. Sposób obliczania tablic 1. Zależności ogólne 2. Wyjściowa tablica 14 3. Tablice pochodne
IV. Przykłady korzystania z tablic 1. Zasady ogólne 2. Stężenie i moc a gęstość spirytusu w g/cm³ w temp. 20°C (tabl. 1, 2) 3. Stężenie i moc a gęstość spirytusu w g/ml w temp. 20°C (tabl. 12,13) 4. Stężenie i moc a gęstość spirytusu w g/cm³ w temperaturach innych niż 20°C (tabl. 3, 4) 5. Stężenie i moc a gęstość spirytusu w g/ml w temperaturach innych niż 20°C (tabl. 14 i 3, 15 i 4) 6. Moc a stężenie wagowe spirytusu (tabl. 5, 6) 7. Nominalne wskazania alkoholomierza a moc rzeczywista (tabl. 7) 8. Objętość spirytusu w dm³ i w litrach, a temperatura i moc (tabl. 8) 9. Waga i moc spirytusu a objętość alkoholu etylowego (= 100% spirytusu) w dm³ (tabl. 9) 10. Waga i moc spirytusu a objętość alkoholu etylowego (= 100% spirytusu) w litrach (tabl.16) 11. Moc dotychczasowa spirytusu (odniesiona do temp. 15°C) a moc obecnie prawnie obowiązująca (odniesiona do temp. 20°C) (tabl. 17) 12. Skale macierzyste (tabl. 10, 11) 13. Rozlewnictwo (tabl. 18) 14. Równoczesne zastosowanie kilku tablic (tabl. 1-18)
Część B. TABLICE OBLICZENIOWE TABLICA 1. Główna izoterma (20°C) gęstości spirytusu (g/cm³) w procentach wagowych TABLICA 2. Główna izoterma (20°C) gęstości spirytusu (g/cm³) w procentach objętościowych TABLICA 3. Gęstość spirytusu (g/cm³) w zależności od temperatury i stężenia wyrażonego w procentach wagowych TABLICA 4. Gęstość spirytusu (g/cm³) w zależności od temperatury i mocy, tj. stężenia wyrażonego w procentach objętościowych TABLICA 5. Przeliczenie stężeń w procentach wagowych na moc spirytusu TABLICA 6. Przeliczenie mocy spirytusu na stężenia wyrażone w procentach wagowych TABLICA 7. Moc rzeczywista spirytusu obliczana z mocy pozornej czyli nominalnych wskazań alkoholomierza A. Dla zakresu temperatur od -20 do -10,5°C i zakresu nominalnych mocy od 66 do 95% B. Dla zakresu temperatur od -10 do +30°C i zakresu nominalnych mocy od 0 do 70% C. Dla zakresu temperatur od -10 do +30°C i zakresu nominalnych mocy od 70 do 101,9% TABLICA 8. Poprawki w dm³ do nominalnej objętości 100 dm³ spirytusu A. Dla zakresu temperatur od -20 do -10°C i zakresu mocy od 70 do 79% B. Dla zakresu temperatur od -20 do -10°C i zakresu mocy od 80 do 89% C. Dla zakresu temperatur od -10 do +30°C i zakresu mocy od 0 do 79% D. Dla zakresu temperatur od -10 do +30°C i zakresu mocy od 80 do 100% TABLICA 9. Objętość alkoholu etylowego (dm³) obliczana z wagi i mocy spirytusu A. Dla 100 kg spirytusu i zakresu mocy od 0 do 80% B. Dla zakresu ważenia od 100 do 1000 kg spirytusu i dla zakresu mocy od 80 do 100% TABLICA 10. Skala macierzysta alkoholomierzy do pomiaru stężenia spirytusu w procentach wagowych TABLICA 11. Skala macierzysta alkoholomierzy do pomiaru mocy spirytusu DODATEK TABLICE DODATKOWE do użytku w okresie przejściowego stosowania dawnej definicji litra: 1l= 1,000 028 dm³ (tabl. 12-16) oraz alkoholomierzy wywzorcowanych w temp. 15°C (tabl. 17)
TABLICA 12. (dodatkowa do tabl. 1) Główna izoterma (20°C) gęstości spirytusu (g/ml) w procentach wagowych TABLICA 13. (dodatkowa do tabl. 2) Główna izoterma (20°C) gęstości spirytusu (g/ml) w procentach objętościowych TABLICA 14. (dodatkowa do tabl. 3) Gęstość spirytusu (g/ml) w zależności od temperatury i stężenia wyrażonego w procentach wagowych TABLICA 15. (dodatkowa do tabl. 4) Gęstość spirytusu (g/ml) w zależności od temperatury i mocy, tj. stężenia wyrażonego w procentach objętościowych TABLICA 16. (dodatkowa do tabl. 9) Objętość alkoholu etylowego (1) obliczana z wagi i mocy spirytusu A. Dla 100 kg spirytusu i zakresu mocy od 0 do 40% B. Dla zakresu ważenia od 100 do 1000 kg spirytusu i dla zakresu mocy od 0 do 100% TABLICA 17. Dane korekcyjne do przeliczania mocy spirytusu w temp. 15°C na moc obowiązującą w temperaturze 20°C A. Dla celów przemysłowych i handlowych B. Dla celów naukowych i metrologicznych TABLICA 18. Rozcieńczenie spirytusu w temp. 20°C do żądanej mocy
Wzorcowe tablice alkoholometryczne w temperaturze odniesienia 20 stopni Celsjusza
|