Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Chemia » Chemia techniczna » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
Chemia
  Chemia analityczna
  Chemia fizyczna
  Chemia nieorganiczna
  Chemia ogólna
  Chemia organiczna
  Chemia techniczna
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Internet
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Serwery
Sieci Firewalle Protokoły
Słowniki
Systemy operacyjne
Technika
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 BTC
Lutowanie bezołowiowe

Lutowanie bezołowiowe

78.00zł
62.40zł
Wzorcowe tablice alkoholometryczne w temperaturze odniesienia 20 stopni Celsjusza 159.00zł 117.66zł
Wzorcowe tablice alkoholometryczne w temperaturze odniesienia 20 stopni Celsjusza

Tytuł: Wzorcowe tablice alkoholometryczne w temperaturze odniesienia 20 stopni Celsjusza
Autor: Tomasz Plebański , Bogumiła Ogonowska
ISBN: 978-83-01-19817-6
Ilość stron: 368
Data wydania: 06/2018
Oprawa: Miękka
Format: 16.5x23.5cm
Wydawnictwo: Naukowe PWN
Cena: 159.00zł 117.66zł


Tablice zawierają ok.105 000 pozycji liczbowych stanowiących komplet danych potrzebnych przy wszelkich czynnościach technicznych, obliczeniowych i kontrolnych, związanych ze spirytusem, czyli wodnymi roztworami alkoholu etylowego. Obejmują zakres stężeń od 0 do 100 % i zakres temperatur od -20 do +30° C (lub do + 40° C).

Układ treści oraz liczne przykłady rozwiązań pozwalają korzystać z tablic już osobom ze średnim wykształceniem zawodowym.

Praca jest przeznaczona dla inżynierów, techników i laborantów przemysłu rolno-spożywczego, chemicznego, farmaceutycznego i lekkiego, dla Służby Miar i Służby Zdrowia, dla wytwórców alkoholomierzy, pracowników handlu, aparatu kontroli państwowej i laboratoriów kontroli technicznej.

Nieodzowna jest ona w laboratoriach analitycznych wszystkich szczebli, zakładach przemysłu spirytusowego i punktach legalizacyjnych. Z książki tej korzystać powinni również placówki naukowe, naukowo-badawcze i doświadczalne wymienionych wyżej gałęzi przemysłu.

Spis treści:
WYKAZ SYMBOLI STOSOWANYCH W TEKŚCIE

Część A. ZASADY ALKOHOLOMETRII POLSKIEJ

I. Wstęp
1. Charakterystyka ogólna
2. Przyczyny i skutki zmiany definicji mocy spirytusu i definicji jednostki objętości
3. Dawne a nowe polskie tablice alkoholometryczne
4. Unifikacja alkoholometrii
5. Wiarygodność danych tabelarycznych

II. Charakterystyka i wybór danych źródłowych i podstawowych
1. Zestawienie źródeł
2. Dane Recknagela i Kreitlinga
3. Prace Mendelejewa
4. Praca Osborne’a-Mc Kelvy-Bearce’a
5. Dane źródłowe i podstawowe do polskich tablic alkoholometrycznych

III. Sposób obliczania tablic
1. Zależności ogólne
2. Wyjściowa tablica 14
3. Tablice pochodne

IV. Przykłady korzystania z tablic
1. Zasady ogólne
2. Stężenie i moc a gęstość spirytusu w g/cm³ w temp. 20°C (tabl. 1, 2)
3. Stężenie i moc a gęstość spirytusu w g/ml w temp. 20°C (tabl. 12,13)
4. Stężenie i moc a gęstość spirytusu w g/cm³ w temperaturach innych niż 20°C (tabl. 3, 4)
5. Stężenie i moc a gęstość spirytusu w g/ml w temperaturach innych niż 20°C (tabl. 14 i 3, 15 i 4)
6. Moc a stężenie wagowe spirytusu (tabl. 5, 6)
7. Nominalne wskazania alkoholomierza a moc rzeczywista (tabl. 7)
8. Objętość spirytusu w dm³ i w litrach, a temperatura i moc (tabl. 8)
9. Waga i moc spirytusu a objętość alkoholu etylowego (= 100% spirytusu) w dm³ (tabl. 9)
10. Waga i moc spirytusu a objętość alkoholu etylowego (= 100% spirytusu) w litrach (tabl.16)
11. Moc dotychczasowa spirytusu (odniesiona do temp. 15°C) a moc obecnie prawnie obowiązująca (odniesiona do temp. 20°C) (tabl. 17)
12. Skale macierzyste (tabl. 10, 11)
13. Rozlewnictwo (tabl. 18)
14. Równoczesne zastosowanie kilku tablic (tabl. 1-18)

Część B. TABLICE OBLICZENIOWE
TABLICA 1. Główna izoterma (20°C) gęstości spirytusu (g/cm³) w procentach wagowych
TABLICA 2. Główna izoterma (20°C) gęstości spirytusu (g/cm³) w procentach objętościowych
TABLICA 3. Gęstość spirytusu (g/cm³) w zależności od temperatury i stężenia wyrażonego w procentach wagowych
TABLICA 4. Gęstość spirytusu (g/cm³) w zależności od temperatury i mocy, tj. stężenia wyrażonego w procentach objętościowych
TABLICA 5. Przeliczenie stężeń w procentach wagowych na moc spirytusu
TABLICA 6. Przeliczenie mocy spirytusu na stężenia wyrażone w procentach wagowych
TABLICA 7. Moc rzeczywista spirytusu obliczana z mocy pozornej czyli nominalnych wskazań alkoholomierza
A. Dla zakresu temperatur od -20 do -10,5°C i zakresu nominalnych mocy od 66 do 95%
B. Dla zakresu temperatur od -10 do +30°C i zakresu nominalnych mocy od 0 do 70%
C. Dla zakresu temperatur od -10 do +30°C i zakresu nominalnych mocy od 70 do 101,9%
TABLICA 8. Poprawki w dm³ do nominalnej objętości 100 dm³ spirytusu
A. Dla zakresu temperatur od -20 do -10°C i zakresu mocy od 70 do 79%
B. Dla zakresu temperatur od -20 do -10°C i zakresu mocy od 80 do 89%
C. Dla zakresu temperatur od -10 do +30°C i zakresu mocy od 0 do 79%
D. Dla zakresu temperatur od -10 do +30°C i zakresu mocy od 80 do 100%
TABLICA 9. Objętość alkoholu etylowego (dm³) obliczana z wagi i mocy spirytusu
A. Dla 100 kg spirytusu i zakresu mocy od 0 do 80%
B. Dla zakresu ważenia od 100 do 1000 kg spirytusu i dla zakresu mocy od 80 do 100%
TABLICA 10. Skala macierzysta alkoholomierzy do pomiaru stężenia spirytusu w procentach wagowych
TABLICA 11. Skala macierzysta alkoholomierzy do pomiaru mocy spirytusu
 
DODATEK
TABLICE DODATKOWE
do użytku w okresie przejściowego stosowania dawnej definicji litra: 1l= 1,000 028 dm³
(tabl. 12-16) oraz alkoholomierzy wywzorcowanych w temp. 15°C (tabl. 17)           

TABLICA 12. (dodatkowa do tabl. 1) Główna izoterma (20°C) gęstości spirytusu (g/ml) w procentach wagowych   
TABLICA 13. (dodatkowa do tabl. 2) Główna izoterma (20°C) gęstości spirytusu (g/ml) w procentach objętościowych
TABLICA 14. (dodatkowa do tabl. 3) Gęstość spirytusu (g/ml) w zależności od temperatury i stężenia wyrażonego w procentach wagowych
TABLICA 15. (dodatkowa do tabl. 4) Gęstość spirytusu (g/ml) w zależności od temperatury i mocy, tj. stężenia wyrażonego w procentach objętościowych
TABLICA 16. (dodatkowa do tabl. 9) Objętość alkoholu etylowego (1) obliczana z wagi i mocy spirytusu
A. Dla 100 kg spirytusu i zakresu mocy od 0 do 40%
B. Dla zakresu ważenia od 100 do 1000 kg spirytusu i dla zakresu mocy od 0 do 100%
TABLICA 17. Dane korekcyjne do przeliczania mocy spirytusu w temp. 15°C na moc obowiązującą w temperaturze 20°C
A. Dla celów przemysłowych i handlowych
B. Dla celów naukowych i metrologicznych
TABLICA 18. Rozcieńczenie spirytusu w temp. 20°C do żądanej mocy

Wzorcowe tablice alkoholometryczne w temperaturze odniesienia 20 stopni Celsjusza
Tytuł książki: "Wzorcowe tablice alkoholometryczne w temperaturze odniesienia 20 stopni Celsjusza"
Autor: Tomasz Plebański , Bogumiła Ogonowska
Wydawnictwo: Naukowe PWN
Cena: 159.00zł 117.66zł
Klienci, którzy kupili „Wzorcowe tablice alkoholometryczne w temperaturze odniesienia 20 stopni Celsjusza”, kupili także:
<b>Podejście innowacyjne w zarządzaniu przedsiębiorstwem</b>, <font color="navy">Robert Nowacki, Marcin W. Staniewski</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Difin</font>
Podejście innowacyjne w zarządzaniu przedsiębiorstwem, Robert Nowacki, Marcin W. Staniewski, Wydawnictwo Difin
<b>Projekt McKinsey Skuteczne techniki zespołowego rozwiązywania problemów</b>, <font color="navy">Paul N. Friga</font>, <font color="green"> Wydawnictwo APN Promise</font>
Projekt McKinsey Skuteczne techniki zespołowego rozwiązywania problemów, Paul N. Friga, Wydawnictwo APN Promise
<b>Sztuczna inteligencja nie tylko dla humanistów</b>, <font color="navy">Krzysztof Ficoń</font>, <font color="green"> Wydawnictwo BEL Studio</font>
Sztuczna inteligencja nie tylko dla humanistów, Krzysztof Ficoń, Wydawnictwo BEL Studio
<b>Prawo internetu Zbiór aktów prawnych</b>, <font color="navy">Polański Przemysław</font>, <font color="green"> Wydawnictwo C.H. BECK</font>
Prawo internetu Zbiór aktów prawnych, Polański Przemysław, Wydawnictwo C.H. BECK
<b>SAP R/3 Przewodnik dla menadżerów</b>, <font color="navy">Vivek Kale</font>, <font color="green"> Wydawnictwo HELION</font>
SAP R/3 Przewodnik dla menadżerów, Vivek Kale, Wydawnictwo HELION
<b>Sekrety mistrza fotografii cyfrowej 200 ujęć Scotta Kelby'ego Wydanie II</b>, <font color="navy">Scott Kelby</font>, <font color="green"> Wydawnictwo HELION</font>
Sekrety mistrza fotografii cyfrowej 200 ujęć Scotta Kelby'ego Wydanie II, Scott Kelby, Wydawnictwo HELION
<b>Chemia Encyklopedia dla wszystkich</b>, <font color="navy">Praca zbiorowa</font>, <font color="green"> Wydawnictwo WNT</font>
Chemia Encyklopedia dla wszystkich, Praca zbiorowa, Wydawnictwo WNT
<b>Controlling w działalności przedsiębiorstwa Wydanie 2</b>, <font color="navy">Edward Nowak</font>, <font color="green"> Wydawnictwo PWE</font>
Controlling w działalności przedsiębiorstwa Wydanie 2, Edward Nowak, Wydawnictwo PWE
<b>Decyzja o warunkach zabudowy i decyzja środowiskowa</b>, <font color="navy">Maciej J. Nowak</font>, <font color="green"> Wydawnictwo C.H. BECK</font>
Decyzja o warunkach zabudowy i decyzja środowiskowa, Maciej J. Nowak, Wydawnictwo C.H. BECK
 Koszyk
0 przedmiotów
Producent
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Wydawnictwo Naukowe PWN
 Kategoria:
 Ekonometria
Mikroekonomia Oswajanie z matematyką Wydanie 2

Mikroekonomia Oswajanie z matematyką Wydanie 2

59.00zł
47.20zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Poradniki
Modelowanie danych Sharon Allen HELION
Podstawy fizyki Tom 1 Wydanie 2 David Halliday, Robert Resnick, Jearl Walker Naukowe PWN
Drgania regularne i chaotyczne w wybranych układach z wahadłami Danuta Sado WNT
Head First Ajax Edycja polska (Rusz głową) Rebecca Riordan HELION
JUnit pragmatyczne testy jednostkowe w Javie Andy Hunt, Dave Thomas HELION
C++ Algorytmy i struktury danych Adam Drozdek HELION
Podstawy fizyki Tom 4 Wydanie 2 David Halliday, Robert Resnick, Jearl Walker Naukowe PWN
ECDL Europejski Certyfikat Umiejętności Komputerowych Przewodnik Tom II Leszek Litwin HELION
RTLinux System czasu rzeczywistego Kazimierz Lal, Tomasz Rak, Krzysztof Orkisz HELION

sobota, 20 październik 2018   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami