Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Chemia » Chemia techniczna » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
Chemia
  Chemia analityczna
  Chemia fizyczna
  Chemia nieorganiczna
  Chemia ogólna
  Chemia organiczna
  Chemia techniczna
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Internet
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Serwery
Sieci Firewalle Protokoły
Słowniki
Systemy operacyjne
Technika
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 WKiŁ
Autobusy z Sanoka 1950-2013

Autobusy z Sanoka 1950-2013

56.00zł
42.00zł
Wzorcowe tablice alkoholometryczne w temperaturze odniesienia 20 stopni Celsjusza 159.00zł 119.25zł
Wzorcowe tablice alkoholometryczne w temperaturze odniesienia 20 stopni Celsjusza

Tytuł: Wzorcowe tablice alkoholometryczne w temperaturze odniesienia 20 stopni Celsjusza
Autor: Tomasz Plebański , Bogumiła Ogonowska
ISBN: 978-83-01-19817-6
Ilość stron: 368
Data wydania: 06/2018
Oprawa: Miękka
Format: 16.5x23.5cm
Wydawnictwo: Naukowe PWN
Cena: 159.00zł 119.25zł


Tablice zawierają ok.105 000 pozycji liczbowych stanowiących komplet danych potrzebnych przy wszelkich czynnościach technicznych, obliczeniowych i kontrolnych, związanych ze spirytusem, czyli wodnymi roztworami alkoholu etylowego. Obejmują zakres stężeń od 0 do 100 % i zakres temperatur od -20 do +30° C (lub do + 40° C).

Układ treści oraz liczne przykłady rozwiązań pozwalają korzystać z tablic już osobom ze średnim wykształceniem zawodowym.

Praca jest przeznaczona dla inżynierów, techników i laborantów przemysłu rolno-spożywczego, chemicznego, farmaceutycznego i lekkiego, dla Służby Miar i Służby Zdrowia, dla wytwórców alkoholomierzy, pracowników handlu, aparatu kontroli państwowej i laboratoriów kontroli technicznej.

Nieodzowna jest ona w laboratoriach analitycznych wszystkich szczebli, zakładach przemysłu spirytusowego i punktach legalizacyjnych. Z książki tej korzystać powinni również placówki naukowe, naukowo-badawcze i doświadczalne wymienionych wyżej gałęzi przemysłu.

Spis treści:
WYKAZ SYMBOLI STOSOWANYCH W TEKŚCIE

Część A. ZASADY ALKOHOLOMETRII POLSKIEJ

I. Wstęp
1. Charakterystyka ogólna
2. Przyczyny i skutki zmiany definicji mocy spirytusu i definicji jednostki objętości
3. Dawne a nowe polskie tablice alkoholometryczne
4. Unifikacja alkoholometrii
5. Wiarygodność danych tabelarycznych

II. Charakterystyka i wybór danych źródłowych i podstawowych
1. Zestawienie źródeł
2. Dane Recknagela i Kreitlinga
3. Prace Mendelejewa
4. Praca Osborne’a-Mc Kelvy-Bearce’a
5. Dane źródłowe i podstawowe do polskich tablic alkoholometrycznych

III. Sposób obliczania tablic
1. Zależności ogólne
2. Wyjściowa tablica 14
3. Tablice pochodne

IV. Przykłady korzystania z tablic
1. Zasady ogólne
2. Stężenie i moc a gęstość spirytusu w g/cm³ w temp. 20°C (tabl. 1, 2)
3. Stężenie i moc a gęstość spirytusu w g/ml w temp. 20°C (tabl. 12,13)
4. Stężenie i moc a gęstość spirytusu w g/cm³ w temperaturach innych niż 20°C (tabl. 3, 4)
5. Stężenie i moc a gęstość spirytusu w g/ml w temperaturach innych niż 20°C (tabl. 14 i 3, 15 i 4)
6. Moc a stężenie wagowe spirytusu (tabl. 5, 6)
7. Nominalne wskazania alkoholomierza a moc rzeczywista (tabl. 7)
8. Objętość spirytusu w dm³ i w litrach, a temperatura i moc (tabl. 8)
9. Waga i moc spirytusu a objętość alkoholu etylowego (= 100% spirytusu) w dm³ (tabl. 9)
10. Waga i moc spirytusu a objętość alkoholu etylowego (= 100% spirytusu) w litrach (tabl.16)
11. Moc dotychczasowa spirytusu (odniesiona do temp. 15°C) a moc obecnie prawnie obowiązująca (odniesiona do temp. 20°C) (tabl. 17)
12. Skale macierzyste (tabl. 10, 11)
13. Rozlewnictwo (tabl. 18)
14. Równoczesne zastosowanie kilku tablic (tabl. 1-18)

Część B. TABLICE OBLICZENIOWE
TABLICA 1. Główna izoterma (20°C) gęstości spirytusu (g/cm³) w procentach wagowych
TABLICA 2. Główna izoterma (20°C) gęstości spirytusu (g/cm³) w procentach objętościowych
TABLICA 3. Gęstość spirytusu (g/cm³) w zależności od temperatury i stężenia wyrażonego w procentach wagowych
TABLICA 4. Gęstość spirytusu (g/cm³) w zależności od temperatury i mocy, tj. stężenia wyrażonego w procentach objętościowych
TABLICA 5. Przeliczenie stężeń w procentach wagowych na moc spirytusu
TABLICA 6. Przeliczenie mocy spirytusu na stężenia wyrażone w procentach wagowych
TABLICA 7. Moc rzeczywista spirytusu obliczana z mocy pozornej czyli nominalnych wskazań alkoholomierza
A. Dla zakresu temperatur od -20 do -10,5°C i zakresu nominalnych mocy od 66 do 95%
B. Dla zakresu temperatur od -10 do +30°C i zakresu nominalnych mocy od 0 do 70%
C. Dla zakresu temperatur od -10 do +30°C i zakresu nominalnych mocy od 70 do 101,9%
TABLICA 8. Poprawki w dm³ do nominalnej objętości 100 dm³ spirytusu
A. Dla zakresu temperatur od -20 do -10°C i zakresu mocy od 70 do 79%
B. Dla zakresu temperatur od -20 do -10°C i zakresu mocy od 80 do 89%
C. Dla zakresu temperatur od -10 do +30°C i zakresu mocy od 0 do 79%
D. Dla zakresu temperatur od -10 do +30°C i zakresu mocy od 80 do 100%
TABLICA 9. Objętość alkoholu etylowego (dm³) obliczana z wagi i mocy spirytusu
A. Dla 100 kg spirytusu i zakresu mocy od 0 do 80%
B. Dla zakresu ważenia od 100 do 1000 kg spirytusu i dla zakresu mocy od 80 do 100%
TABLICA 10. Skala macierzysta alkoholomierzy do pomiaru stężenia spirytusu w procentach wagowych
TABLICA 11. Skala macierzysta alkoholomierzy do pomiaru mocy spirytusu
 
DODATEK
TABLICE DODATKOWE
do użytku w okresie przejściowego stosowania dawnej definicji litra: 1l= 1,000 028 dm³
(tabl. 12-16) oraz alkoholomierzy wywzorcowanych w temp. 15°C (tabl. 17)           

TABLICA 12. (dodatkowa do tabl. 1) Główna izoterma (20°C) gęstości spirytusu (g/ml) w procentach wagowych   
TABLICA 13. (dodatkowa do tabl. 2) Główna izoterma (20°C) gęstości spirytusu (g/ml) w procentach objętościowych
TABLICA 14. (dodatkowa do tabl. 3) Gęstość spirytusu (g/ml) w zależności od temperatury i stężenia wyrażonego w procentach wagowych
TABLICA 15. (dodatkowa do tabl. 4) Gęstość spirytusu (g/ml) w zależności od temperatury i mocy, tj. stężenia wyrażonego w procentach objętościowych
TABLICA 16. (dodatkowa do tabl. 9) Objętość alkoholu etylowego (1) obliczana z wagi i mocy spirytusu
A. Dla 100 kg spirytusu i zakresu mocy od 0 do 40%
B. Dla zakresu ważenia od 100 do 1000 kg spirytusu i dla zakresu mocy od 0 do 100%
TABLICA 17. Dane korekcyjne do przeliczania mocy spirytusu w temp. 15°C na moc obowiązującą w temperaturze 20°C
A. Dla celów przemysłowych i handlowych
B. Dla celów naukowych i metrologicznych
TABLICA 18. Rozcieńczenie spirytusu w temp. 20°C do żądanej mocy

Wzorcowe tablice alkoholometryczne w temperaturze odniesienia 20 stopni Celsjusza
Tytuł książki: "Wzorcowe tablice alkoholometryczne w temperaturze odniesienia 20 stopni Celsjusza"
Autor: Tomasz Plebański , Bogumiła Ogonowska
Wydawnictwo: Naukowe PWN
Cena: 159.00zł 119.25zł
Klienci, którzy kupili „Wzorcowe tablice alkoholometryczne w temperaturze odniesienia 20 stopni Celsjusza”, kupili także:
<b>Pod maską Spice'a Metody i algorytmy analizy układów elektronicznych</b>, <font color="navy">Andrzej Dobrowolski</font>, <font color="green"> Wydawnictwo BTC</font>
Pod maską Spice'a Metody i algorytmy analizy układów elektronicznych, Andrzej Dobrowolski, Wydawnictwo BTC
<b>Łamanie i zabezpieczanie aplikacji w systemie iOS</b>, <font color="navy">Jonathan Zdziarski</font>, <font color="green"> Wydawnictwo HELION</font>
Łamanie i zabezpieczanie aplikacji w systemie iOS, Jonathan Zdziarski, Wydawnictwo HELION
<b>C++ w 24 godziny. Wydanie VI</b>, <font color="navy">Rogers Cadenhead, Jesse Liberty</font>, <font color="green"> Wydawnictwo HELION</font>
C++ w 24 godziny. Wydanie VI, Rogers Cadenhead, Jesse Liberty, Wydawnictwo HELION
<b>Ekstremalna ekspozycja</b>, <font color="navy">David Nightingale</font>, <font color="green"> Wydawnictwo GALAKTYKA</font>
Ekstremalna ekspozycja, David Nightingale, Wydawnictwo GALAKTYKA
<b>Microsoft SQL Server 2012 Analysis Services: Model tabelaryczny BISM</b>, <font color="navy">Marco Russo, Alberto Ferrari, Chris Webb</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Microsoft Press</font>
Microsoft SQL Server 2012 Analysis Services: Model tabelaryczny BISM, Marco Russo, Alberto Ferrari, Chris Webb, Wydawnictwo Microsoft Press
<b>Fotografia kulinarna Od zdjęcia do arcydzieła</b>, <font color="navy">Nicole S. Young</font>, <font color="green"> Wydawnictwo HELION</font>
Fotografia kulinarna Od zdjęcia do arcydzieła, Nicole S. Young, Wydawnictwo HELION
<b>Idealna kobieca sylwetka 118 ćwiczeń w siłowni</b>, <font color="navy">Brad Schoenfeld</font>, <font color="green"> Wydawnictwo AHA</font>
Idealna kobieca sylwetka 118 ćwiczeń w siłowni, Brad Schoenfeld, Wydawnictwo AHA
<b>Zarys budownictwa ogólnego</b>, <font color="navy">Konrad Podawca</font>, <font color="green"> Wydawnictwo WSiP</font>
Zarys budownictwa ogólnego, Konrad Podawca, Wydawnictwo WSiP
<b>Sztuka perswazji czyli język wpływu i manipulacji</b>, <font color="navy">Andrzej Batko</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Onepress</font>
Sztuka perswazji czyli język wpływu i manipulacji, Andrzej Batko, Wydawnictwo Onepress
 Koszyk
0 przedmiotów
Producent
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Wydawnictwo Naukowe PWN
 Kategoria:
 Informatyczne systemy zarzadzania
Informatyka gospodarcza Tom 1

Informatyka gospodarcza Tom 1

89.00zł
75.65zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Poradniki
Odzysk i zagospodarowanie niskotemperaturowego ciepła odpadowego ze spalin wylotowych Kazimierz Wójs Naukowe PWN
Podstawy fizyki Tom 3 Wydanie 2 David Halliday, Robert Resnick, Jearl Walker Naukowe PWN
Zarządzanie jakością żywności Ujęcie technologiczno-menedżerskie Luning P.A., Marcelis W.J., Jongen W.M.F. WNT
Bezpieczeństwo w sieciach Windows Marcin Szeliga HELION
Wprowadzenie do kompresji danych Wydanie 2 Adam Drozdek WNT
Kwalifikacje E.14 i EE.09. Podstawy programowania w języku JavaScript. Ćwiczenia praktyczne do nauki zawodu technik info Piotr Siewniak HELION
Head First Servlets & JSP Edycja polska Wydanie II Bryan Basham, Kathy Sierra, Bert Bates HELION
C++. Leksykon kieszonkowy Kyle Loudon HELION
Windows Server 2008 PL Biblia Jeffrey R. Shapiro HELION

poniedziałek, 17 grudzień 2018   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami