Autor: Małgorzata Szynkowska, Jerzy Zawoździak
ISBN: 978-83-204-3674-7
Ilość stron: 524
Data wydania: 06/2010
Zbiór artykułów stanowiący przegląd zagadnień dotyczących ogólnej współczesnej problematyki odorów. Jest to pewnego typu poradnik w którym przedstawiono główne procedury identyfikacji źródeł zapachowo uciążliwych , zasięgu uciążliwości zapachu emitowanych gazów oraz skuteczności procesów dezodoryzacji gazów.
Studenci, doktoranci wydziałów ochrony środowiska politechnik, akademii rolniczych oraz wydziałów chemicznych politechnik i uniwersytetów. Także pracownicy przygotowujący ustawodawstwo nt. odorów.
Rozdziały: Wykaz skrótów
1. Badania emisji odorantów z utrzymania zwierząt gospodarskich 1.1. Wprowadzenie 1.2. Materiały i metodyka 1.3. Wyniki i dyskusja
2. Identyfikacja, inwentaryzacja i charakterystyka źródeł odorantów w gospodarce komunalnej w Polsce 2.1. Znaczenie problemu emisji odorantów z obiektów gospodarki komunalnej 2.2. Materiały i metodyka badań potencjalnych źródeł odorantów 2.3. Inwentaryzacja i charakterystyka źródeł odorantów w gospodarce ściekowej 2.4. Inwentaryzacja i charakterystyka źródeł odorantów w gospodarce odpadami 2.5. Ocena końcowa oddziaływania zapachowego obiektów komunalnych w Polsce 3. Przemysłowe źródła emisji zapachów 3.1. Wprowadzenie 3.2. Stężenie zapachowe, definicja i metoda pomiaru 3.3. Metoda poboru próbek do pomiarów stężenia zapachowego 3.4. Źródła emisji zapachów w przetwórstwie rolno-spożywczym 3.5. Możliwości dezodoryzacji gazów odlotowych 3.6. Podsumowanie 4. Charakterystyka wybranych metod badań terenowych stosowanych w ocenie zapachowej jakości powietrza wokół obiektów przemysłowych 4.1. Wprowadzenie 4.2. Percepcja zapachów 4.3. Uciążliwość zapachowa 4.4. Badania ankietowe 4.5. Badania terenowe stosowane w ocenie jakości zapachowej powietrza - pomiary w siatce i w smudze 4.6. Podsumowanie
5. Instrumentalne metody w pomiarach zapachowych 5.1. Wprowadzenie 5.2. Metody oparte na chromatografii gazowej 5.3. Wzorcowanie metody pomiarowej na związki zapachowej 5.4. Techniki oznaczeń końcowych 5.5. Metody oparte na urządzeniach wyposażonych w sensory wyczulone na składniki zapachowe 5.6. Pomiar lotnych związków za pomocą rezystancyjnych czujników tlenkowych 5.7. Pomiary próbek zanieczyszczonego powietrza pobranych do worków tedlarowych 5.8. Mikrowaga kwarcowa 5.9. Metody analizy sygnału z urządzeń wieloczujnikowych 5.10. Podsumowanie
6. Urządzenia eliminujące odory z wykorzystaniem technik plazmowych 6.1. Wprowadzenie 6.2. Instalacja badawcza 6.3. Mechanizm powstawania wyładowań 6.4. Budowa i działanie urządzeń generujących plazmę
7. Dezodoryzacja gazów odlotowych metodą ozonowania 7.1. Wprowadzenie 7.2. Właściwości i wytwarzanie ozonu 7.3. Dezodoryzacja gazów złowonnych za pomocą ozonu 7.4. Procesy dezodoryzacji w środowisku plazmy niskotemperaturowej 7.5. Metodyka badań, wyniki i dyskusja 8. Opracowanie katalizatorów heterogenicznych do utleniania odorów 8.1. Wprowadzenie 8.2. Materiały i metodyka 8.3. Wyniki i dyskusja 9. Zastosowanie jonitów włóknistych do dezodoryzacji powietrza 9.1. Wprowadzenie 9.2. Właściwości jonitów włóknistych 9.3. Usuwanie substancji zapachowych na włóknistych materiałach jonowymiennych 9.4. Filtry do dezodoryzacji powietrza z jonitami włóknistymi 9.5. Przykłady zastosowań filtrów jonowymiennych do usuwania odorów z powietrza 9.6. Materiały i metodyka 9.7. Wyniki i dyskusja 9.8. Podsumowanie 10. Redukcja mikrobiologicznych zanieczyszczeń powietrza emitowanego z chlewni bezściołowej przy zastosowaniu różnych złóż biofiltracyjnych 10.1. Wprowadzenie 10.2. Materiał i metody badań 10.3. Wyniki badań i dyskusja 11. Zastosowanie sorbentów mineralnych i huminowych do filtracji powietrza zanieczyszczonego substancjami odorotwórczymi 11.1. Wprowadzenie 11.2. Materiały i metodyka 11.3. Wyniki i dyskusja 12. Uciążliwość zapachowa w procesach wytwarzania i stosowania nawozów mineralnych i organiczno-mineralnych 12.1. Wprowadzenie 12.2. Geneza występowania substancji zapachowych w produktach nawozowych 12.3. Geneza występowania substancji odorowych w nawozach naturalnych 12.5. Metody realizacji pomiarów emisji gazów w instalacji nawozowej 12.6. Omówienie wyników 12.7. Podsumowanie
13. Ocena skuteczności działania nanopreparatów do higienizacji pomieszczeń inwentarskich 13.1. Wprowadzenie 13.2. Materiał badawczy 13.3. Metody badawcze 13.4. Wyniki badań 13.5. Podsumowanie 14. Eliminacja i ograniczanie emisji odorów w przemyśle mięsnym za pomocą preparatów dezynfekcyjnych zawierających nanozwiązki srebra 14.1. Wprowadzenie 14.2. Cel stosowania i działanie środków dezynfekcyjnych 14.3. Materiały i metodyka 14.4. Wyniki i dyskusja 14.5. Usuwanie substancji złowonnych z dymów powędzarniczych 14.6. Usuwanie bakterii z powietrza instalacji nawiewnej 14.7. Przedłużenie trwałości hydrolizatu białkowego
15. Badania nad nowymi inhibitorami hydrolizy mocznika z grupy związków fosforoorganicznych - projektowanie, synteza i metody oceny 15.1. Wprowadzenie 15.2. Materiały i metodyka 15.3. Wyniki badań i dyskusja
16. Żywieniowe metody ograniczania wydalania azotudo środowiska podczas chowu trzody chlewnej 16.1. Wprowadzenie 16.2. Materiał i metodyka 16.3. Wyniki i dyskusja
17. Prognozowanie i zapobieganie emisji odorów i bioaerozoli do środowiska w przemyśle rolno spożywczym i gospodarce komunalnej 17.1. Inwentaryzacja i zasięg emisji substancji z terenu kompostowni odpadów 17.2. Opracowanie nowego preparatu mikrobiologicznego do usuwania związków odorowych z kompostu 17.3. Zapobieganie emisji odorów w czasie przetwarzania komunalnych osadów ściekowych 17.4. Badania monitoringowe składu bioaerozolu na terenie wybranego zakładu rolno - spożywczego
18. Chemiczne i biotechnologiczne preparaty do ściółki, pomiotu i gnojowicy ograniczające emisję odorów i gazów toksycznych „u źródła” 18.1. Wprowadzenie 18.2. Odory i źródła ich emisji 18.3. Powstawanie i rodzaje odorów 18.4. Charakterystyka wybranych gazów odorotwórczych 18.5. Wybrane metody ograniczania emisji związków złowonnych w chowie zwierząt gospodarskich 18.6. Materiały i metody 18.7. Wybrane wyniki 19. Stosowanie biopreparatu EM-BIO w celu ograniczenia uciążliwości zapachowej odpadów ściekowych 19.1. Ogólna charakterystyka odpadów ściekowych 19.2. Uciążliwość zapachowa odpadów ściekowych 19.3. Przemiany biochemiczne w odpadach ściekowych 19.4. Metody fizykochemiczne ograniczania uciążliwości zapachowej odpadów ściekowych 19.5. Technologie eliminacji odorów z odpadów ściekowych 19.6. Zastosowanie biopreparatów do eliminacji odorów 19.7. Zastosowanie biopreparatu EM-BIO 19.8. Wnioski
20. Biofiltracja lotnych związków organicznych za pomocą bakterii i grzybów mikroskopowych 20.1. Wprowadzenie 20.2. Przegląd metod biofiltracyjnych 20.3. Mechanizmy biodegradacji lotnych związków organicznych 20.4. Przegląd prac dotyczących biofiltracji 20.5. Badania własne 20.6. Podsumowanie
Współczesna problematyka odorów --- Pozycja niedostępna.---
|