Autor: Hanna Maria Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow
ISBN: 978-83-200-4444-7
Ilość stron: 160
Data wydania: 09/2013 (wydanie 6, dodruk)
Format: 20.5x28.5cm
Wydawnictwo: PZWL
Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych (białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik pokarmowy) w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia.
Obecne wydanie uzupełniono o nowe składniki: witaminę B6, foliany, witaminę B12. Dane opracowano w Zakładzie Wartości Odżywczych Żywności Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Rozdziały:
1. Wstęp
2. Tabele składu i wartości odżywczej produktów spożywczych 2.1. Mleko i przetwory mleczne 2.2. Jaja 2.3. Mięso i przetwory mięsne 2.4. Ryby i przetwory rybne 2.5. Tłuszcze 2.6. Produkty zbożowe 2.7. Warzywa i przetwory warzywne 2.8. Owoce i przetwory owocowe 2.9. Orzechy 2.10. Nasiona i ziarna 2.11. Cukier i wyroby cukiernicze 2.12. Napoje 2.13. Pozostałe produkty
3. Tabele składu i wartości odżywczej potraw 3.1. Zupy 3.2. Potrawy rybne 3.3. Potrawy mięsne 3.4. Potrawy warzywno-mięsne 3.5. Potrawy z warzyw 3.6. Potrawy z kasz, mąki i ziemniaków 3.7. Potrawy z jaj 3.8. Desery
4. Uzupełnienie - zawartość wybranych składników odżywczych w produktach spożywczych 4.1. Zawartość jodu 4.2. Zawartość witaminy B6 4.3. Zawartość folianów 4.4. Zawartość witaminy B12
5. Receptury potraw
6. Piśmiennictwo
7. Skorowidz Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 33,00zł
Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw Wydanie 5
|