Autor: Marta Misiarz, Katarzyna Kocierz
ISBN: 978-83-7544-023-2
Ilość stron: 344
Data wydania: 2008
W książce zawarto treści związane z klasyfikacją i opisem wyrobów znajdujących się w sprzedaży, ich właściwościami, sposobem pakowania, przechowywania i transportu.
Materiał został podzielony na trzy podstawowe rozdziały: • ogólny, • artykułów żywnościowych • artykułów nieżywnościowych.
Rozdział pierwszy obejmuje ogólne zagadnienia z towaroznawstwa dotyczące zasad klasyfikacji towarów, metod badania i oceny jakości towarów, podziału opakowań, zasad magazynowania, przechowywania i transportu towarów.
Rozdział drugi zawiera wiadomości towaroznawcze o artykułach żywnościowych: składniki odżywcze, klasyfikację żywności, ocenę towaroznawczą grup surowców, półproduktów i wyrobów gotowych, metody ich przechowywania i magazynowania.
Rozdział trzeci prezentuje informacje o artykułach nieżywnościowych powszechnego użytku. Przedstawiono w nim klasyfikację wybranych towarów oraz podano zasady ich przechowywania i magazynowania.
Zaletą podręcznika jest jego logiczna budowa i przejrzystość. Liczne fotografie, rysunki, tabele i schematy poglądowe ułatwią uczniom przyswojenie omawianych zagadnień.
Towaroznawstwo – podręcznik przeznaczony dla uczniów i słuchaczy kształcących się w zawodzie sprzedawca w zasadniczych szkołach zawodowych i szkołach policealnych.
Podręcznik został opracowany zgodnie z aktualną podstawą programową i programem nauczania oraz uwzględnia standardy wymagań egzaminacyjnych potwierdzających kwalifikację zawodowe dla zawodu sprzedawca.
Rozdziały:
ROZDZIAŁ 1. PODSTAWY TOWAROZNAWSTWA 11
1. Podstawy towaroznawstwa 13 1.1. Zakres towaroznawstwa 13 1.2. Klasyf ikacja towarów 15 1.3. Kryteria podziału towarów (PKWiU) 15 1.4. Normalizacja i jej znaczenie 19 1.5. Właściwości towarów, czynniki wpływające na ich jakość 23 1.5.1 Właściwości towarów 23 1.5.2. Czynniki wpływające na jakość towarów 24 1.6. Zasady badania i odbioru jakościowego towarów 25 1.6.1. Metody badania jakości 25 1.6.2. Odbiór jakościowy towarów 27 2. Opakowania 29 2.1. Funkcje opakowań 29 2.2. Klasyf ikacja opakowań 30 2.3. Pojemniki wielofunkcyjne 33 2.4. Systemy paletowe 35 3. Charakterystyka towarów 38 3.1. Oznakowanie towarów, znaki towarowe 38 3.1.1. Znaki informacyjne 38 3.1.2. Kody kreskowe 44 3.2. Przechowywanie i magazynowanie towarów 47 3.3. Czynniki wpływające na jakość przechowywanych towarów 51 3.4. Zmiany zachodzące w przechowywanych towarach 55 3.5. Szkodniki magazynowe 56 3.6. Ubytki magazynowe 58 3.7. Ochrona towarów podczas transportu 59 3.8. Metody przedłużania trwałości towarów – konserwowanie 61 3.8.1. Towary żywnościowe 61 3.8.2. Konserwowanie wybranych produktów nieżywnościowych 73
ROZDZIAŁ 2. ARTYKUŁY ŻYWNOŚCIOWE 77
1. Normy żywienia dla ludności 79 2. Składniki odżywcze i wartość kaloryczna 82 2.1. Składniki odżywcze 82 2.2. Węglowodany 83 2.3. Tłuszcze 86 2.4. Białka 87 2.5. Składniki mineralne 89 2.6. Witaminy 92 2.7. Woda 93 2.8. Wartość kaloryczna artykułów żywnościowych 94 3. Klasyf ikacja żywności i dodatków do żywności 97 3.1. Klasyf ikacja żywności 97 3.2. Dodatki do żywności 98 4. Produkty zbożowe 100 4.1. Zboża 100 4.2. Mąki 102 4.3. Makarony 104 4.4. Kasze 106 4.5. Pieczywo 110 5. Mleko i jego przetwory 113 5.1. Mleko 113 5.2. Śmietanka i śmietana spożywcza 115 5.3. Napoje mleczne fermentowane 116 5.4. Napoje mleczne niefermentowane 118 5.5. Sery 118 6. Mięso, produkty mięsne 124 6.1. Mięso 124 6.2. Produkty mięsne 132 6.3. Dziczyzna 136 6.4. Ocena świeżości mięsa 137 7. Drób, przetwory drobiowe 139 7.1. Wartość odżywcza mięsa drobiowego 140 7.2. Ocena jakościowa mięsa drobiowego 140 7.3. Charakterystyka towaroznawcza tuszek i elementów drobiowych 141 7.4. Opakowania i przechowywanie 142 7.5. Przetwory drobiowe 143 8. Ryby, przetwory rybne i owoce morza 145 8.1. Wartość odżywcza ryb 146 8.2. Przechowywanie 148 8.3. Podział owoców morza i ich charakterystyka 148 8.4. Składniki odżywcze owoców morza 151 9. Oleje roślinne i tłuszcze utwardzone 153 9.1. Charakterystyka wybranych olejów roślinnych 154 9.2. Wartość odżywcza olejów roślinnych 155 9.3. Tłuszcze roślinne przetworzone 156 9.4. Tłuszcze emulsyjne – margaryny 157 9.5. Tłuszcze zwierzęce 158 9.6. Opakowania i przechowywanie tłuszczów 160 10. Jaja 161 10.1. Budowa, skład chemiczny i wartość odżywcza jaj 161 10.2. Klasyfikacja i znakowanie jaj 162 10.3. Przechowywanie i opakowania jaj 163 10.4. Ocena towaroznawcza jaj 163 11. Warzywa i przetwory z warzyw 165 11.1. Podział warzyw 165 11.2. Wartość odżywcza i skład chemiczny warzyw 170 11.3. Ocena towaroznawcza warzyw 172 11.4. Przechowywanie warzyw 172 11.5. Przetwory warzywne 173 12. Owoce i przetwory owocowe 175 12.1. Podział owoców 175 12.2. Wartość odżywcza owoców i ich skład chemiczny 177 12.3. Przechowywanie owoców 178 12.4. Przetwory z owoców 179 13. Grzyby i przetwory z grzybów 181 13.1. Budowa grzyba 181 13.2. Wartość odżywcza grzybów 181 13.3. Podział grzybów 182 13.4. Ocena towaroznawcza i przechowywanie grzybów świeżych 183 13.5. Przechowywanie 184 13.6. Przetwory z grzybów 184 14. Cukier 186 14.1. Ocena towaroznawcza cukru 186 14.2. Gatunki handlowe cukru 187 14.3. Pakowanie i przechowywanie 188 15. Wyroby cukiernicze 190 15.1. Klasyfikacja wyrobów cukierniczych 190 15.2. Skład chemiczny wyrobów cukierniczych i ich wartość energetyczna 193 15.3. Przechowywanie wyrobów cukierniczych 193 16. Miód 195 16.1. Podział miodów naturalnych 195 16.2. Ocena organoleptyczna miodu naturalnego 196 16.3. Skład chemiczny miodu naturalnego 197 16.4. Wartości odżywcze, aktywność biologiczna i lecznicza miodu 198 16.5. Przechowywanie miodu 198 16.6. Miód sztuczny 198 17. Koncentraty spożywcze 200 17.1. Koncentraty spożywcze 200 17.2. Opakowania i przechowywanie 202 18. Napoje bezalkoholowe i woda mineralna 203 18.1. Podział napojów bezalkoholowych 203 18.2. Podział wód mineralnych 206 18.3. Opakowania i przechowywanie 207 19. Napoje alkoholowe 209 19.1. Podział napojów alkoholowych 209 19.2. Spirytus 209 19.3. Wódki 210 19.4. Wina 211 19.5. Piwo 213 19.6. Opakowania i przechowywanie napojów alkoholowych 215 19.7. Wpływ alkoholu na organizm człowieka 215 20. Przyprawy 217 20.1. Podział przypraw 217 20.2. Charakterystyka towaroznawcza przypraw i ich zastosowanie 217 20.3. Mieszanki przypraw i ich charakterystyka 222 20.4. Inne przyprawy i dodatki 222 20.5. Opakowania i przechowywanie przypraw 223 21. Używki 224 21.1. Kawa 224 21.2. Gatunki handlowe kawy 225 21.3. Opakowania i przechowywanie kawy 226 21.4. Herbata 226 21.5. Gatunki handlowe herbat 227 21.6. Opakowania i przechowywanie herbaty 228 21.7. Kakao 229 21.8. Tytoń 230 21.9. Wyroby tytoniowe 230 21.10. Opakowania i przechowywanie wyrobów tytoniowych 232 22. Bezpieczeństwo zdrowotne żywności 234 22.1. Podstawowe systemy jakości 234 22.2. System HACCP 235 22.3. Punkty krytyczne 237
ROZDZIAŁ 3. ARTYKUŁY NIEŻYWNOŚCIOWE 243 1. Surowce i wyroby włókiennicze 245 1.1. Wyroby włókiennicze 250 1.2. Wyroby odzieżowe 258 2. Skóra, wyroby skórzane 262 2.1. Skóra 262 2.2. Wyroby skórzane 264 3. Artykuły chemii gospodarczej 271 3.1. Środki do prania 271 3.2. Środki do utrzymania czystości sprzętów gospodarstwa domowego i wyposażenia mieszkań 273 4. Wyroby kosmetyczno-perfumeryjne 276 4.1. Wyroby kosmetyczne 276 4.2. Wyroby perfumeryjne 280 5. Papier, wyroby papiernicze 284 6. Szkło, wyroby ze szkła 288 7. Wyroby ceramiczne 293 8. Wyroby elektrotechniczne 298 8.1. Charakterystyka przewodów elektrycznych i kabli 298 8.2. Charakterystyka wybranego sprzętu oświetleniowego 299 9. Zmechanizowany sprzęt gospodarstwa domowego 304 10. Sprzęt elektroniczny 312 10.1. Podział sprzętu elektronicznego 313 11. Zabawki 318 11.1. Wymagania dotyczące zabawek 321 11.2. Informacje, instrukcje i ostrzeżenia 323 12. Sprzęt sportowy 326 13. Kwiaty 336 13.1. Kwiaty cięte 336 13.2. Kwiaty doniczkowe 340
Towaroznawstwo REA --- Pozycja niedostępna.---
|