Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Biznes Ekonomia Firma » Sprzedaż » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
  Biznes
  Bizneswoman
  Coaching
  Ekonomia
  Finanse
  Giełda Inwestycje
  Gospodarka
  Kariera Samorealizacja
  Kompetencje osobiste
  Komunikacja i negocjacje
  Logistyka
  Marketing
  NLP Perswazja
  Organizacja Przedsiębiorstwo
  Rachunkowość
  Sprzedaż
  Sukces
  Szkolenia
  Zarządzanie
  Zasoby ludzkie HR
Chemia
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Słowniki
Serwery
Sieci komputerowe
Systemy operacyjne
Technika
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 BTC
Przetworniki A/C i C/A Teoria i praktyka

Przetworniki A/C i C/A Teoria i praktyka

139.00zł
Towaroznawstwo REA 32.50zł
Towaroznawstwo REA

Autor: Marta Misiarz, Katarzyna Kocierz

ISBN: 978-83-7544-023-2

Ilość stron: 344

Data wydania: 2008

W książce zawarto treści związane z klasyfikacją i opisem wyrobów znajdujących się w sprzedaży, ich właściwościami, sposobem pakowania, przechowywania i transportu.

Materiał został podzielony na trzy podstawowe rozdziały:
• ogólny,
• artykułów żywnościowych
• artykułów nieżywnościowych.

Rozdział pierwszy obejmuje ogólne zagadnienia z towaroznawstwa dotyczące zasad klasyfikacji towarów, metod badania i oceny jakości towarów, podziału opakowań, zasad magazynowania, przechowywania i transportu towarów.

Rozdział drugi zawiera wiadomości towaroznawcze o artykułach żywnościowych: składniki odżywcze, klasyfikację żywności, ocenę towaroznawczą grup surowców, półproduktów i wyrobów gotowych, metody ich przechowywania i magazynowania.

Rozdział trzeci prezentuje informacje o artykułach nieżywnościowych powszechnego użytku. Przedstawiono w nim klasyfikację wybranych towarów oraz podano zasady ich przechowywania i magazynowania.

Zaletą podręcznika jest jego logiczna budowa i przejrzystość. Liczne fotografie, rysunki, tabele i schematy poglądowe ułatwią uczniom przyswojenie omawianych zagadnień.

Towaroznawstwo – podręcznik przeznaczony dla uczniów i słuchaczy kształcących się w zawodzie sprzedawca w zasadniczych szkołach zawodowych i szkołach policealnych.

Podręcznik został opracowany zgodnie z aktualną podstawą programową i programem nauczania oraz uwzględnia standardy wymagań egzaminacyjnych potwierdzających kwalifikację zawodowe dla zawodu sprzedawca.

Rozdziały:

ROZDZIAŁ 1. PODSTAWY TOWAROZNAWSTWA 11

1. Podstawy towaroznawstwa 13
1.1. Zakres towaroznawstwa 13
1.2. Klasyf ikacja towarów 15
1.3. Kryteria podziału towarów (PKWiU) 15
1.4. Normalizacja i jej znaczenie 19
1.5. Właściwości towarów, czynniki wpływające na ich jakość 23
1.5.1 Właściwości towarów 23
1.5.2. Czynniki wpływające na jakość towarów 24
1.6. Zasady badania i odbioru jakościowego towarów 25
1.6.1. Metody badania jakości 25
1.6.2. Odbiór jakościowy towarów 27
2. Opakowania 29
2.1. Funkcje opakowań 29
2.2. Klasyf ikacja opakowań 30
2.3. Pojemniki wielofunkcyjne 33
2.4. Systemy paletowe 35
3. Charakterystyka towarów 38
3.1. Oznakowanie towarów, znaki towarowe 38
3.1.1. Znaki informacyjne 38
3.1.2. Kody kreskowe 44
3.2. Przechowywanie i magazynowanie towarów 47
3.3. Czynniki wpływające na jakość przechowywanych towarów 51
3.4. Zmiany zachodzące w przechowywanych towarach 55
3.5. Szkodniki magazynowe 56
3.6. Ubytki magazynowe 58
3.7. Ochrona towarów podczas transportu 59
3.8. Metody przedłużania trwałości towarów – konserwowanie 61
3.8.1. Towary żywnościowe 61
3.8.2. Konserwowanie wybranych produktów nieżywnościowych 73

ROZDZIAŁ 2. ARTYKUŁY ŻYWNOŚCIOWE 77

1. Normy żywienia dla ludności 79
2. Składniki odżywcze i wartość kaloryczna 82
2.1. Składniki odżywcze 82
2.2. Węglowodany 83
2.3. Tłuszcze 86
2.4. Białka 87
2.5. Składniki mineralne 89
2.6. Witaminy 92
2.7. Woda 93
2.8. Wartość kaloryczna artykułów żywnościowych 94
3. Klasyf ikacja żywności i dodatków do żywności 97
3.1. Klasyf ikacja żywności 97
3.2. Dodatki do żywności 98
4. Produkty zbożowe 100
4.1. Zboża 100
4.2. Mąki 102
4.3. Makarony 104
4.4. Kasze 106
4.5. Pieczywo 110
5. Mleko i jego przetwory 113
5.1. Mleko 113
5.2. Śmietanka i śmietana spożywcza 115
5.3. Napoje mleczne fermentowane 116
5.4. Napoje mleczne niefermentowane 118
5.5. Sery 118
6. Mięso, produkty mięsne 124
6.1. Mięso 124
6.2. Produkty mięsne 132
6.3. Dziczyzna 136
6.4. Ocena świeżości mięsa 137
7. Drób, przetwory drobiowe 139
7.1. Wartość odżywcza mięsa drobiowego 140
7.2. Ocena jakościowa mięsa drobiowego 140
7.3. Charakterystyka towaroznawcza tuszek i elementów drobiowych 141
7.4. Opakowania i przechowywanie 142
7.5. Przetwory drobiowe 143
8. Ryby, przetwory rybne i owoce morza 145
8.1. Wartość odżywcza ryb 146
8.2. Przechowywanie 148
8.3. Podział owoców morza i ich charakterystyka 148
8.4. Składniki odżywcze owoców morza 151
9. Oleje roślinne i tłuszcze utwardzone 153
9.1. Charakterystyka wybranych olejów roślinnych 154
9.2. Wartość odżywcza olejów roślinnych 155
9.3. Tłuszcze roślinne przetworzone 156
9.4. Tłuszcze emulsyjne – margaryny 157
9.5. Tłuszcze zwierzęce 158
9.6. Opakowania i przechowywanie tłuszczów 160
10. Jaja 161
10.1. Budowa, skład chemiczny i wartość odżywcza jaj 161
10.2. Klasyfikacja i znakowanie jaj 162
10.3. Przechowywanie i opakowania jaj 163
10.4. Ocena towaroznawcza jaj 163
11. Warzywa i przetwory z warzyw 165
11.1. Podział warzyw 165
11.2. Wartość odżywcza i skład chemiczny warzyw 170
11.3. Ocena towaroznawcza warzyw 172
11.4. Przechowywanie warzyw 172
11.5. Przetwory warzywne 173
12. Owoce i przetwory owocowe 175
12.1. Podział owoców 175
12.2. Wartość odżywcza owoców i ich skład chemiczny 177
12.3. Przechowywanie owoców 178
12.4. Przetwory z owoców 179
13. Grzyby i przetwory z grzybów 181
13.1. Budowa grzyba 181
13.2. Wartość odżywcza grzybów 181
13.3. Podział grzybów 182
13.4. Ocena towaroznawcza i przechowywanie grzybów świeżych 183
13.5. Przechowywanie 184
13.6. Przetwory z grzybów 184
14. Cukier 186
14.1. Ocena towaroznawcza cukru 186
14.2. Gatunki handlowe cukru 187
14.3. Pakowanie i przechowywanie 188
15. Wyroby cukiernicze 190
15.1. Klasyfikacja wyrobów cukierniczych 190
15.2. Skład chemiczny wyrobów cukierniczych i ich wartość energetyczna 193
15.3. Przechowywanie wyrobów cukierniczych 193
16. Miód 195
16.1. Podział miodów naturalnych 195
16.2. Ocena organoleptyczna miodu naturalnego 196
16.3. Skład chemiczny miodu naturalnego 197
16.4. Wartości odżywcze, aktywność biologiczna i lecznicza miodu 198
16.5. Przechowywanie miodu 198
16.6. Miód sztuczny 198
17. Koncentraty spożywcze 200
17.1. Koncentraty spożywcze 200
17.2. Opakowania i przechowywanie 202
18. Napoje bezalkoholowe i woda mineralna 203
18.1. Podział napojów bezalkoholowych 203
18.2. Podział wód mineralnych 206
18.3. Opakowania i przechowywanie 207
19. Napoje alkoholowe 209
19.1. Podział napojów alkoholowych 209
19.2. Spirytus 209
19.3. Wódki 210
19.4. Wina 211
19.5. Piwo 213
19.6. Opakowania i przechowywanie napojów alkoholowych 215
19.7. Wpływ alkoholu na organizm człowieka 215
20. Przyprawy 217
20.1. Podział przypraw 217
20.2. Charakterystyka towaroznawcza przypraw i ich zastosowanie 217
20.3. Mieszanki przypraw i ich charakterystyka 222
20.4. Inne przyprawy i dodatki 222
20.5. Opakowania i przechowywanie przypraw 223
21. Używki 224
21.1. Kawa 224
21.2. Gatunki handlowe kawy 225
21.3. Opakowania i przechowywanie kawy 226
21.4. Herbata 226
21.5. Gatunki handlowe herbat 227
21.6. Opakowania i przechowywanie herbaty 228
21.7. Kakao 229
21.8. Tytoń 230
21.9. Wyroby tytoniowe 230
21.10. Opakowania i przechowywanie wyrobów tytoniowych 232
22. Bezpieczeństwo zdrowotne żywności 234
22.1. Podstawowe systemy jakości 234
22.2. System HACCP 235
22.3. Punkty krytyczne 237

ROZDZIAŁ 3. ARTYKUŁY NIEŻYWNOŚCIOWE 243
1. Surowce i wyroby włókiennicze 245
1.1. Wyroby włókiennicze 250
1.2. Wyroby odzieżowe 258
2. Skóra, wyroby skórzane 262
2.1. Skóra 262
2.2. Wyroby skórzane 264
3. Artykuły chemii gospodarczej 271
3.1. Środki do prania 271
3.2. Środki do utrzymania czystości sprzętów gospodarstwa domowego i wyposażenia mieszkań 273
4. Wyroby kosmetyczno-perfumeryjne 276
4.1. Wyroby kosmetyczne 276
4.2. Wyroby perfumeryjne 280
5. Papier, wyroby papiernicze 284
6. Szkło, wyroby ze szkła 288
7. Wyroby ceramiczne 293
8. Wyroby elektrotechniczne 298
8.1. Charakterystyka przewodów elektrycznych i kabli 298
8.2. Charakterystyka wybranego sprzętu oświetleniowego 299
9. Zmechanizowany sprzęt gospodarstwa domowego 304
10. Sprzęt elektroniczny 312
10.1. Podział sprzętu elektronicznego 313
11. Zabawki 318
11.1. Wymagania dotyczące zabawek 321
11.2. Informacje, instrukcje i ostrzeżenia 323
12. Sprzęt sportowy 326
13. Kwiaty 336
13.1. Kwiaty cięte 336
13.2. Kwiaty doniczkowe 340

Towaroznawstwo REA
--- Pozycja niedostępna.---
Klienci, którzy kupili „Towaroznawstwo REA”, kupili także:

Ile lat ma Wszechświat, David A. Weintraub, Wydawnictwo Prószyński

Docenić konflikt. Od walki i manipulacji do współpracy, Wojciech Haman, Jerzy Gut, Wydawnictwo Onepress

Polimery i ich zastosowania interdyscyplinarne Tom 2, Jan Rabek, Wydawnictwo Naukowe PWN

Outsourcing metodyka przygotowywania procesów i ocena efektywności, Stanisław M. Szukalski, Monika Wodnicka, Wydawnictwo Difin

Teoria kwantowa nie gryzie Przewodnik po Wszechświecie, Marcus Chown, Wydawnictwo Zysk i S-ka

Niezwykłe liczby profesora Stewarta, Ian Stewart, Wydawnictwo Prószyński

Zwykłe akcje niezwykłe zyski oraz inne dzieła, Philip A. Fisher, Wydawnictwo MT Biznes

Prawda jest w Tobie Kiedy Ty się zmieniasz, wszystko się zmienia, Gordana Biernat, Wydawnictwo GALAKTYKA

Krótka historia przyszłości, Jacques Attali, Wydawnictwo Prószyński

czwartek, 28 marca 2024   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami