Autor: Urszula Łatka
ISBN: 978-83-02-08784-4
Ilość stron: 144
Data wydania: 2008 (wydanie 5)
Książka zawiera wiadomości z zakresu klasyfikacji i znakowania towarów, podstaw procesu produkcyjnego i jego powiązań z jakością wyrobów. Omówiono w nim podstawy normalizacji oraz systemy zapewnienia jakości, zasady certyfikacji i akredytacji w Polsce i na świecie.
Zapoznaje ucznia z prawami i obowiązkami konsumenta i sprzedawcy oraz z gospodarką opakowaniową, zasadami transportu i magazynowania, metodami przedłużania wartości użytkowej towarów oraz z właściwościami towarów (w tym produktów spożywczych).
Podręcznik jest przeznaczony do nauki przedmiotu technologia i towaroznawstwo na poziomie technikum.
Rozdziały:
1. Wiadomości wstępne 7 1.1. Cel i zakres towaroznawstwa 7 1.2. Towaroznawstwo jako nauka interdyscyplinarna 8 1.3. Towar i pojęcia bliskoznaczne 10 1.4. Klasyfikacja towarów 11 1.5. Zasady znakowania towarów kodem kreskowym 12 1.5.1. Zasady umieszczania kodów na towarach 15 1.5.2. Korzyści ze stosowania kodów kreskowych 15 1.5.3. Kodowanie książek i czasopism oraz jednostek transportowych 16 1.6. Proces produkcyjny i jego elementy 17 1.6.1. Wiadomości ogólne 17 Ćwiczenia 19
2. Jakość i cechy ją określające 20 2.1. Czynniki determinujące jakość towarów 22 2.2. Metody badania właściwości towarów 23 2.2.1. Metody organoleptyczne 23 2.2.2. Metody laboratoryjne 26 2.2.3. Badania techniczno-użytkowe i praktyczno-użytkowe 27 2.3. Ocena i kontrola jakości towarów 27 2.3.1. Zasady pobierania próbek 29 Ćwiczenia 30
3. Normalizacja i normy 31 3.1. Działalność normalizacyjna w Polsce i na świecie 31 3.1.1. Organizacje normalizacyjne 32 3.2. Normy 36 3.3. Budowa i klasyfikacja norm 38 3.4. Numeracja Polskich Norm 41 Ćwiczenia 42
4. Systemy zapewnienia jakości i zarządzanie jakością 43 4.1. Wprowadzenie 43 4.2. Normy ISO 9000 44 4.3. Zapewnienie jakości w produkcji wyrobów spożywczych 47 Ćwiczenia 49
5. Wymagania prawne dotyczące wyrobów i zgodność z wymaganiami 50 5.1. Wymagania dotyczące wyrobów w krajach Unii Europejskiej 50 5.2. System oceny zgodności 52 5.3. Certyfikacja 56 Ćwiczenia 59
6. Prawa i obowiązki konsumenta i sprzedawcy 60 6.1. Sprzedaż konsumencka 60 6.2. Uprawnienia i obowiązki konsumenta 61 6.3. Obowiązki sprzedawcy 62 6.4. Gwarancja a niezgodność z umową 63 6.5. Procedura reklamacyjna 64 6.6. Promocja i przecena 66 6.7. Instytucje broniące praw konsumenta 66 Ćwiczenia 68
7. Gospodarka opakowaniowa 69 7.1. Funkcje opakowań 69 7.2. Podział opakowań 70 7.3. Odpady opakowaniowe 73 7.4. Znakowanie opakowań 75 7.5. Znakowanie żywności 83 7.6. Nadzór nad jakością żywności w Polsce 86 7.7. System wymiarowy opakowań 86 Ćwiczenia 87
8. Transport i gospodarka magazynowa 88 8.1. Magazynowanie towarów 88 8.2. Czynniki obniżające jakość towaru w czasie przechowywania 90 8.3. Zmiany zachodzące w przechowywanych towarach 97 8.4. Transport towarów 98 Ćwiczenia 100
9. Metody przedłużania wartości użytkowej towarów 101 9.1. Utrwalanie towarów 101 9.1.1. Metody fizyczne 101 9.1.2. Metody fizykochemiczne 106 9.1.3. Metody biologiczne 106 9.1.4. Metody chemiczne 106 Ćwiczenia 108
10. Właściwości towarów 109 10.1. Właściwości fizyczne 109 10.2. Właściwości chemiczne towarów spożywczych 113 10.2.1. Białka 114 10.2.2. Tłuszcze (lipidy) 117 10.2.3. Węglowodany 118 10.2.4. Witaminy 121 10.2.5. Składniki mineralne 123 10.2.6. Związki szkodliwe w żywności 124 10.2.7. Substancje dodatkowe w żywności 125
Ćwiczenia 129 Literatura 130 Certyfikat 131 Zalecane dzienne normy na energię i składniki odżywcze Skład i wartość odżywcza w 100 g produktów spożywczych 134
Technologia i towaroznawstwo --- Pozycja niedostępna.---
|