Jedyna na polskim rynku publikacja z dziedziny pomiarów i automatyki, która jest dostosowana do wykorzystania przez technologów zajmujących sie produkcją żywności.
Szybki rozwój nowoczesnej techniki pomiarowej i regulacyjnej w wielu gałęziach przemysłu spożywczego wymaga od technologów zapoznania się z podstawami metrolgii przemysłowej i automatyzacji produkcji.
Postęp techniczny nie może się boweim dokonywać bez udziału użytkowników nowej techniki, znających najlepiej fizyczną i chemiczną stronę procesów zachodzących w urządzniach technologicznych .
Z drugiej strony technolog musi znać mozliwości i wymagania automatyki, aby wspólnie z automatykami projektować nowe układy pomiarowo-regulacyjne i właściwie je wykorzystać.
W pierwszej części omówiono zagadnienia związane z pomiarami parametrów procesów technologicznych w produkcji żywności - rodzaje i właściwości czujników pomiarowychm przetworników i urzadzeń wyjściowych układu pomiarowego.
W drugiej części zostały opisane statyczne i dynamiczne właściwości obiektów regulacji automatycznej, właściwości regulatorów i urządzeń wykonawczych, rodzaje analogowych, dyskretnych i mikroprocesorowych układów regulacyjnych oraz sposoby regulacji podstawowych parametrów procesów technologicznych.
Ksiązkę uzupełniono spisem literatury oraz wykazem przepisów normalizacyjnych.
Spis treści: 1. Znaczenie miernictwa przemysłowego 2. Charakterystyka wielkości mierzonych 3. Metody pomiarowe 4. Zespół pomiarowy 5. Systemy pomiarowo-regulacyjne 6. Układy sygnalizacyjne 7. Statyczne i dynamiczne właściwości układów pomiarowych 8. Pomiary podstawowych wielkości elektrycznych 9. Pomairy czasu 10. Pomiary wielkości mechanicznych 11. Pomiary temperatury 12. Bezpośrednie i pośrednie pomiary stężenia substancji 13. pomocnicze człony układu pomiarowego 14. Automatyzacja pomiarów przemysłowych 15. Zadania automatyzacji procesów 16. Statyczne i dynamiczne właściwości układów pomiarowych i regulacyjnych 17. Klasyfikacja układów regulacji automatycznej 18. Statyczne i dynamiczne właściwości regulatorów 19. Urządzenia peryferyjne układów reguulacji 20. Układy sterowania, sygnalizacji i blokady 21. Programowalne sterowniki logiczne 22. Wskaźniki jakości regulacji automatycznej 23. Projektowanie układów regulacji 24. Układy sterowania parametrami procesów w przemyśle spożywczym 25. Perspektywy rozwoju automatyki 26. Pomiary nietypowych parametrów procesów przemysłu spożywczego 27. Literatura 28. Normy i przepisy legalizacyjne 29. Prospekty i katalogi firm 30. Wykaz ważniejszych skrótów
Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności
|