Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Technika » Przemysł spożywczy » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
Chemia
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Słowniki
Serwery
Sieci komputerowe
Systemy operacyjne
Technika
  Aranżacja wnętrz
  Automatyka Robotyka
  Budowa maszyn
  Budownictwo
  Budownictwo lądowe
  Geologia Hydrologia
  Materiały inżynierskie
  Motoryzacja
  Ochrona środowiska
  Ogrzewanie Klimatyzacja
  Przemysł spożywczy
  Rysunek techniczny
  Spawalnictwo
  Technika
  Technika pomiarowa
  Technika wojskowa
  Tworzywa sztuczne
  Zarządzanie jakością
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 BTC
Przetworniki A/C i C/A Teoria i praktyka

Przetworniki A/C i C/A Teoria i praktyka

139.00zł
Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności 69.90zł
Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności

Tytuł: Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności
Autor: Marek Ludwicki, Michał Ludwicki
ISBN: 978-83-01-18209-0
Ilość stron: 418
Data wydania: 12/2015
Oprawa: Miękka
Format: 16.5x23.5cm
Wydawnictwo: Naukowe PWN
Cena: 69.90zł


Jedyna na polskim rynku publikacja z dziedziny pomiarów i automatyki, która jest dostosowana do wykorzystania przez technologów zajmujących sie produkcją żywności.

Szybki rozwój nowoczesnej techniki pomiarowej i regulacyjnej w  wielu gałęziach przemysłu spożywczego wymaga od technologów zapoznania się z podstawami metrolgii przemysłowej i automatyzacji produkcji.

Postęp techniczny nie może się boweim dokonywać bez udziału użytkowników nowej techniki, znających najlepiej fizyczną i chemiczną stronę procesów zachodzących w urządzniach technologicznych .

Z drugiej strony technolog musi znać mozliwości i wymagania automatyki, aby wspólnie z automatykami projektować nowe układy pomiarowo-regulacyjne i właściwie je wykorzystać.

W pierwszej części omówiono zagadnienia związane z pomiarami parametrów procesów technologicznych w produkcji żywności - rodzaje i właściwości czujników pomiarowychm przetworników i urzadzeń wyjściowych układu pomiarowego.

W drugiej części zostały opisane statyczne i dynamiczne właściwości obiektów regulacji automatycznej, właściwości regulatorów i urządzeń wykonawczych, rodzaje analogowych, dyskretnych i mikroprocesorowych układów regulacyjnych oraz sposoby regulacji podstawowych parametrów procesów technologicznych.

Ksiązkę uzupełniono spisem literatury oraz wykazem przepisów normalizacyjnych.

Spis treści:
1. Znaczenie miernictwa przemysłowego
2. Charakterystyka wielkości mierzonych
3. Metody pomiarowe
4. Zespół pomiarowy
5. Systemy pomiarowo-regulacyjne
6. Układy sygnalizacyjne
7. Statyczne i dynamiczne właściwości układów pomiarowych
8. Pomiary podstawowych wielkości elektrycznych
9. Pomairy czasu
10. Pomiary wielkości mechanicznych
11. Pomiary temperatury
12. Bezpośrednie i pośrednie pomiary stężenia substancji
13. pomocnicze człony układu pomiarowego
14. Automatyzacja pomiarów przemysłowych
15. Zadania automatyzacji procesów
16. Statyczne i dynamiczne właściwości układów pomiarowych i regulacyjnych
17. Klasyfikacja układów regulacji automatycznej
18. Statyczne i dynamiczne właściwości regulatorów
19. Urządzenia peryferyjne układów reguulacji
20. Układy sterowania, sygnalizacji i blokady
21. Programowalne sterowniki logiczne
22. Wskaźniki jakości regulacji automatycznej
23. Projektowanie układów regulacji
24. Układy sterowania parametrami procesów w przemyśle spożywczym
25. Perspektywy rozwoju automatyki
26. Pomiary nietypowych parametrów procesów przemysłu spożywczego
27. Literatura
28. Normy i przepisy legalizacyjne
29. Prospekty i katalogi firm
30. Wykaz ważniejszych skrótów

Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności
Tytuł książki: "Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności"
Autor: Marek Ludwicki, Michał Ludwicki
Wydawnictwo: Naukowe PWN
Cena: 69.90zł
Klienci, którzy kupili „Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności”, kupili także:
<b>Sztuka budowania relacji. Jak nawiązywać kontakty i zdobywać zaufanie</b>, <font color="navy">Dale Carnegie & Associates</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Onepress</font>
Sztuka budowania relacji. Jak nawiązywać kontakty i zdobywać zaufanie, Dale Carnegie & Associates, Wydawnictwo Onepress

Stylowe wnętrza, Judith Miller, Martin Miller, Wydawnictwo Arkady

Zasady rodzicielstwa. Jak być dobrym i mądrym rodzicem, Richard Templar, Wydawnictwo Sensus

Gleboznawstwo, Andrzej Mocek, Wydawnictwo Naukowe PWN

Cyfrowe Państwo Uwarunkowania i perspektywy, Marcin Kowalczyk, Wydawnictwo Naukowe PWN

Druk 3D/AM Zastosowania oraz skutki społeczne i gospodarcze, Helena Dodziuk, Wydawnictwo Naukowe PWN

E-biznes wiedzieć więcej, Mark Norris, Steve West, Wydawnictwo WKiŁ

Biegi długodystansowe, Christof Baur, Wydawnictwo RM

Programowanie w języku Rust, Steve Klabnik , Carol Nichols, Wydawnictwo Naukowe PWN

piątek, 29 marca 2024   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami