Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Biznes Ekonomia Firma » Rachunkowość » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
  Biznes
  Bizneswoman
  Ekonomia
  Finanse
  Giełda Inwestycje
  Gospodarka
  Kariera Samorealizacja
  Kompetencje osobiste
  Komunikacja i negocjacje
  Logistyka
  Marketing
  NLP Perswazja
  Organizacja Przedsiębiorstwo
  Rachunkowość
  Sprzedaż
  Szkolenia
  Zarządzanie
  Zasoby ludzkie HR
Chemia
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Internet
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Serwery
Sieci Firewalle Protokoły
Słowniki
Systemy operacyjne
Technika
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 PWN
Analizowanie danych jakościowych

Analizowanie danych jakościowych

39.90zł
29.53zł
Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii 62.90zł
Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii

Autor: Ryszard Kotaś, Sławomir Sojak

ISBN: 978-83-208-1775-1

Ilość stron: 328

Data wydania: 2009

Podręcznik rachunkowości zarządczej dostosowany do branży hotelarskiej i gastronomicznej.

Rachunkowość zarządcza jest zorientowana na wewnętrznych użytkowników informacji. Dostarcza informacji potrzebnych do podejmowania decyzji gospodarczych krótko- i długoterminowych, do planowania i kontroli działalności. Nie ma w niej narzuconych rozwiązań prawnych, a jej forma i treść zależy od indywidualnej inwencji menedżerów, zależnej od bieżących, niekoniecznie powtarzalnych, potrzeb związanych z samodzielnym zarządzaniem firmą.

Rachunkowość zarządcza zorientowana jest na działania przyszłe. Informacje historyczne interesują ją tylko o tyle, o ile mogą być wykorzystane dla podejmowanych konkretnych decyzji.

Autorzy przedstawili:
• cechy branży hotelarskiej i gastronomicznej,
• rachunkowość w hotelarstwie i gastronomii,
• rentowność i koszty w tych branżach,
• zysk i politykę cenową,
• budżetowanie,
• zarządzanie gotówką i kapitałem,
• decyzje inwestycyjne.

Rozdziały:

1. Cechy charakterystyczne branży hotelarskiej i gastronomicznej
1.1. Wprowadzenie
1.2. Struktury organizacyjne - terminologia
1.3. Niestabilność popytu
1.4. Struktura kosztów
1.5. Charakterystyka produktu
1.6. Cykl operacyjny
1.7. Orientacja firmy
1.8. Problemy i zadania

2. Podstawowe pojęcia dotyczące kosztów .
2.1. Wprowadzenie
2.2. Kryteria klasyfikacyjne kosztów dla celów sprawozdawczych
2.3. Klasyfikacja kosztów według Uniform System of Accounts for the Lodging Industry
2.4. Kryteria klasyfikacyjne kosztów dla celów decyzyjnych
2.5 Kryteria klasyfikacyjne kosztów dla celów kontrolnych
2.6. Problemy i zadania

3. Metody szacowania kosztów stałych i zmiennych
3.1. Wprowadzenie
3.2 Metody statystyczne
3.3. Przygotowanie materiału statystycznego w warunkach inflacji
3.4. Szacowanie kosztów stałych i zmiennych
3.5 Problemy i zadania

4. Koszty-sprzedaż-zysk: wzajemne relacje
4.1. Wprowadzenie
4.2. Struktura kosztów a rentowność
4.3. Koszty stałe i poziom sprzedaży
4.4. Próg rentowności
4.5. Marża brutto
4.6. Wpływ kosztów stałych na wysokość kosztów jednostkowych
4.7. Konstrukcja graficzna progu rentowności
4.8. Problemy i zadania

5. Analiza progu rentowności
5.1. Wprowadzenie
5.2. Podstawowy schemat progu rentowności
5.3. Próg rentowności ceny
5.4. Próg rentowności z wyłączeniem kosztów o charakterze niepieniężnym
5.5. Uwzględnianie podatku dochodowego w analizie progu rentowności
5.6. Kontrolny próg rentowności
5.7. Graficzna prezentacja rentowności
5.8. Ograniczenia w graficznej prezentacji progu rentowności
5.9. Analiza progu rentowności - zastosowania praktyczne
5.10. Analiza progu rentowności w kontekście zarządzania zyskiem
5.11. Problemy i zadania

6. Analiza wrażliwości zysku (I)
6.1. Wprowadzenie
6.2. Wielkości graniczne w analizie progu rentowności
6.3. Margines bezpieczeństwa działania
6.4. Dźwignia operacyjna
6.5. Dźwignia finansowa
6.6. Dźwignia połączona
6.7. Problemy i zadania

7. Analiza wrażliwości zysku (II)
7.1. Wprowadzenie
7.2. Mnożniki zysku
7.3. Klasyfikacja mnożników zysku
7.4. Wykorzystanie mnożników zysku
7.5. Problemy i zadania

8. Zarządzanie zyskiem
8.1. Wprowadzenie
8.2. Zamknięcie restauracji w okresie pozasezonowym
8.3. Zamknięcie wyodrębnionej jednostki organizacyjnej
8.4. Ustalanie cen
8.5. Planowanie zysku
8.6. Podstawowe techniki zarządzania zyskiem
8.7. Problemy i zadania

9. Podstawy polityki cenowej
9.1. Wprowadzenie
9.2. Konwencjonalne metody ustalania cen
9.3. Determinanty polityki cenowej
9.4. Sytuacja cenowa
9.5. Rentowność i inne elementy
9.6. Sytuacja rynkowa
9.7. Koszty operacyjne
9.8. Problemy i zadania

10. Polityka cenowa w praktyce
10.1. Wprowadzenie
10.2. Ustalanie cen pokoi
10.3. Ustalanie cen przez zarządzanie zyskiem
10.4. Ustalanie cen posiłków i napojów
10.5. Inżynieryjna metoda ustalania cen z wykorzystaniem macierzy portfolio
10.6. Problemy i zadania

11. Rachunkowość ośrodków odpowiedzialności i budżetowanie
11.1. Wprowadzenie
11.2. Centra odpowiedzialności
11.3. Budżet
11.4. Ogólna konstrukcja budżetu
11.5. Horyzont czasowy kontroli budżetowej
11.6. Czynniki kluczowe w budżetowaniu
11.7. Budżet operacyjny
11.8. Budżet kapitałowy
11.9. Budżet pieniężny
11.10. Budżetowanie w nowej firmie
11.11. Wpływ struktury sprzedaży na rentowność
11.12. Problemy i zadania

12. Analiza odchyleń sprzedaży, kosztów i wyników
12.1. Wprowadzenie
12.2. Podstawowe zasady analizy odchyleń
12.3. Analiza odchyleń - praktyczne zastosowania
12.4. Problemy i zadania

13. Rentowność w hotelarstwie i gastronomii
13.1. Wprowadzenie
13.2. Koncepcja rentowności
13.3. Znaczenie rentowności kapitału
13.4. Wskaźnik obrotu aktywów
13.5. Problemy i zadania

14. Analiza wskaźnikowa
14.1. Wprowadzenie
14.2. Rodzaje wskaźników
14.3. Wskaźniki księgowe
14.4. Wskaźniki operacyjne
14.5. Inne wskaźniki
14.6. Problemy i zadania

15. Analiza sprawozdań finansowych dla celów zarządczych
15.1. Wprowadzenie
15.2. Analiza i interpretacja sprawozdań finansowych
15.3. Problemy i zadania

16. Analiza zyskowności jednostek wewnętrznych
16.1. Wprowadzenie
16.2. Alokacja kosztów pośrednich
16.3. Aspekty wydziałowej zyskowności
16.4. Problemy i zadania

17. Kapitał pracujący
17.1. Wprowadzenie
17.2. Jak wysoki powinien być kapitał pracujący?
17.3. Zarządzanie kapitałem pracującym
17.4. Rachunek zmian kapitału pracującego
17.5. Rachunek przepływów pieniężnych
17.6. Problemy i zadania

18. Ocena decyzji inwestycyjnych
18.1. Wprowadzenie
18.2. Okres zwrotu
18.3. Stopa zwrotu
18.4. Wartość bieżąca
18.5. Wartość bieżąca netto
18.6. Wpływy pieniężne netto
18.7. Koszt kapitału
18.8. Wartość bieżąca netto projektu inwestycyjnego
18.9. Wieczna renta
18.10. Wewnętrzna stopa zwrotu
18.11. Problemy i zadania

Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii
--- Pozycja niedostępna.---
Klienci, którzy kupili „Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii”, kupili także:
<b>Podstawy obsługiwania i napraw Pojazdy samochodowe</b>, <font color="navy">Karol F. Abramek, Mirosław Uzdowski</font>, <font color="green"> Wydawnictwo WKiŁ</font>
Podstawy obsługiwania i napraw Pojazdy samochodowe, Karol F. Abramek, Mirosław Uzdowski, Wydawnictwo WKiŁ
<b>Trening psów dla bystrzaków</b>, <font color="navy">Jack Volhard, Wendy Volhard</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Onepress</font>
Trening psów dla bystrzaków, Jack Volhard, Wendy Volhard, Wydawnictwo Onepress
<b>Survival techniki przetrwania</b>, <font color="navy">Alexander Stillwell</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Bellona</font>
Survival techniki przetrwania, Alexander Stillwell, Wydawnictwo Bellona
<b>Systemy logistyczne Część 1</b>, <font color="navy">T. Nowakowski</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Difin</font>
Systemy logistyczne Część 1, T. Nowakowski, Wydawnictwo Difin
<b>Volkswagen Polo modele od IX 1994 do X 2001 Sam naprawiam samochód Wydanie V</b>, <font color="navy">Hans-Rüdiger Etzold</font>, <font color="green"> Wydawnictwo WKiŁ</font>
Volkswagen Polo modele od IX 1994 do X 2001 Sam naprawiam samochód Wydanie V, Hans-Rüdiger Etzold, Wydawnictwo WKiŁ
<b>Anatomia w bieganiu</b>, <font color="navy">Joe Puelo, dr Patrick Milroy</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Muza</font>
Anatomia w bieganiu, Joe Puelo, dr Patrick Milroy, Wydawnictwo Muza
<b>Sztuka zarządzania projektami</b>, <font color="navy">Scott Berkun</font>, <font color="green"> Wydawnictwo HELION</font>
Sztuka zarządzania projektami, Scott Berkun, Wydawnictwo HELION
<b>Porażka nie wchodzi w grę Kontrola misji od programu Mercury do lotu Apollo 13 i później</b>, <font color="navy">Gene Kranz</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Prószyński</font>
Porażka nie wchodzi w grę Kontrola misji od programu Mercury do lotu Apollo 13 i później, Gene Kranz, Wydawnictwo Prószyński
<b>Wszystko o rowerze Budowa, naprawa, konserwacja, regulacja</b>, <font color="navy">Praca zbiorowa</font>, <font color="green"> Wydawnictwo REA</font>
Wszystko o rowerze Budowa, naprawa, konserwacja, regulacja, Praca zbiorowa, Wydawnictwo REA
 Koszyk
0 przedmiotów
Producent
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Wydawnictwo PWE
 Kategoria:
 Informatyczne systemy zarzadzania
Systemy informatyczne w dynamicznej analizie decyzyjnej

Systemy informatyczne w dynamicznej analizie decyzyjnej

49.90zł
36.93zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Poradniki
Solid Edge 17 Podstawy Grzegorz Kazimierczak HELION
Podstawy fizyki Tom 5 Wydanie 2 David Halliday, Robert Resnick, Jearl Walker Naukowe PWN
Linux dla programistów i użytkowników Graham Glass, King Ables HELION
Perełki programowania gier Vademecum profesjonalisty Tom 3 Dante Treglia HELION
Podstawy fizyki Tom 1 Wydanie 2 David Halliday, Robert Resnick, Jearl Walker Naukowe PWN
Architektura informacji w serwisach internetowych is Rosenfeld, Peter Morville HELION
Android. Programowanie aplikacji. Rusz głową Dawn Griffiths, David Griffiths HELION
Przewodnik audytora systemów informatycznych Marian Molski, Małgorzata Łacheta HELION
ArchiCad 8.1/9 Rafał Ślęk HELION

niedziela, 25 luty 2018   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami