Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Biznes Ekonomia Firma » Rachunkowość » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
  Biznes
  Bizneswoman
  Ekonomia
  Finanse
  Giełda Inwestycje
  Gospodarka
  Kariera Samorealizacja
  Kompetencje osobiste
  Komunikacja i negocjacje
  Logistyka
  Marketing
  NLP Perswazja
  Organizacja Przedsiębiorstwo
  Rachunkowość
  Sprzedaż
  Szkolenia
  Zarządzanie
  Zasoby ludzkie HR
Chemia
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Internet
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Serwery
Sieci Firewalle Protokoły
Słowniki
Systemy operacyjne
Technika
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 BTC
Wprowadzenie do rachunku prawdopodobieństwa z zadaniami

Wprowadzenie do rachunku prawdopodobieństwa z zadaniami

49.00zł
39.69zł
Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii 62.90zł
Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii

Autor: Ryszard Kotaś, Sławomir Sojak

ISBN: 978-83-208-1775-1

Ilość stron: 328

Data wydania: 2009

Podręcznik rachunkowości zarządczej dostosowany do branży hotelarskiej i gastronomicznej.

Rachunkowość zarządcza jest zorientowana na wewnętrznych użytkowników informacji. Dostarcza informacji potrzebnych do podejmowania decyzji gospodarczych krótko- i długoterminowych, do planowania i kontroli działalności. Nie ma w niej narzuconych rozwiązań prawnych, a jej forma i treść zależy od indywidualnej inwencji menedżerów, zależnej od bieżących, niekoniecznie powtarzalnych, potrzeb związanych z samodzielnym zarządzaniem firmą.

Rachunkowość zarządcza zorientowana jest na działania przyszłe. Informacje historyczne interesują ją tylko o tyle, o ile mogą być wykorzystane dla podejmowanych konkretnych decyzji.

Autorzy przedstawili:
• cechy branży hotelarskiej i gastronomicznej,
• rachunkowość w hotelarstwie i gastronomii,
• rentowność i koszty w tych branżach,
• zysk i politykę cenową,
• budżetowanie,
• zarządzanie gotówką i kapitałem,
• decyzje inwestycyjne.

Rozdziały:

1. Cechy charakterystyczne branży hotelarskiej i gastronomicznej
1.1. Wprowadzenie
1.2. Struktury organizacyjne - terminologia
1.3. Niestabilność popytu
1.4. Struktura kosztów
1.5. Charakterystyka produktu
1.6. Cykl operacyjny
1.7. Orientacja firmy
1.8. Problemy i zadania

2. Podstawowe pojęcia dotyczące kosztów .
2.1. Wprowadzenie
2.2. Kryteria klasyfikacyjne kosztów dla celów sprawozdawczych
2.3. Klasyfikacja kosztów według Uniform System of Accounts for the Lodging Industry
2.4. Kryteria klasyfikacyjne kosztów dla celów decyzyjnych
2.5 Kryteria klasyfikacyjne kosztów dla celów kontrolnych
2.6. Problemy i zadania

3. Metody szacowania kosztów stałych i zmiennych
3.1. Wprowadzenie
3.2 Metody statystyczne
3.3. Przygotowanie materiału statystycznego w warunkach inflacji
3.4. Szacowanie kosztów stałych i zmiennych
3.5 Problemy i zadania

4. Koszty-sprzedaż-zysk: wzajemne relacje
4.1. Wprowadzenie
4.2. Struktura kosztów a rentowność
4.3. Koszty stałe i poziom sprzedaży
4.4. Próg rentowności
4.5. Marża brutto
4.6. Wpływ kosztów stałych na wysokość kosztów jednostkowych
4.7. Konstrukcja graficzna progu rentowności
4.8. Problemy i zadania

5. Analiza progu rentowności
5.1. Wprowadzenie
5.2. Podstawowy schemat progu rentowności
5.3. Próg rentowności ceny
5.4. Próg rentowności z wyłączeniem kosztów o charakterze niepieniężnym
5.5. Uwzględnianie podatku dochodowego w analizie progu rentowności
5.6. Kontrolny próg rentowności
5.7. Graficzna prezentacja rentowności
5.8. Ograniczenia w graficznej prezentacji progu rentowności
5.9. Analiza progu rentowności - zastosowania praktyczne
5.10. Analiza progu rentowności w kontekście zarządzania zyskiem
5.11. Problemy i zadania

6. Analiza wrażliwości zysku (I)
6.1. Wprowadzenie
6.2. Wielkości graniczne w analizie progu rentowności
6.3. Margines bezpieczeństwa działania
6.4. Dźwignia operacyjna
6.5. Dźwignia finansowa
6.6. Dźwignia połączona
6.7. Problemy i zadania

7. Analiza wrażliwości zysku (II)
7.1. Wprowadzenie
7.2. Mnożniki zysku
7.3. Klasyfikacja mnożników zysku
7.4. Wykorzystanie mnożników zysku
7.5. Problemy i zadania

8. Zarządzanie zyskiem
8.1. Wprowadzenie
8.2. Zamknięcie restauracji w okresie pozasezonowym
8.3. Zamknięcie wyodrębnionej jednostki organizacyjnej
8.4. Ustalanie cen
8.5. Planowanie zysku
8.6. Podstawowe techniki zarządzania zyskiem
8.7. Problemy i zadania

9. Podstawy polityki cenowej
9.1. Wprowadzenie
9.2. Konwencjonalne metody ustalania cen
9.3. Determinanty polityki cenowej
9.4. Sytuacja cenowa
9.5. Rentowność i inne elementy
9.6. Sytuacja rynkowa
9.7. Koszty operacyjne
9.8. Problemy i zadania

10. Polityka cenowa w praktyce
10.1. Wprowadzenie
10.2. Ustalanie cen pokoi
10.3. Ustalanie cen przez zarządzanie zyskiem
10.4. Ustalanie cen posiłków i napojów
10.5. Inżynieryjna metoda ustalania cen z wykorzystaniem macierzy portfolio
10.6. Problemy i zadania

11. Rachunkowość ośrodków odpowiedzialności i budżetowanie
11.1. Wprowadzenie
11.2. Centra odpowiedzialności
11.3. Budżet
11.4. Ogólna konstrukcja budżetu
11.5. Horyzont czasowy kontroli budżetowej
11.6. Czynniki kluczowe w budżetowaniu
11.7. Budżet operacyjny
11.8. Budżet kapitałowy
11.9. Budżet pieniężny
11.10. Budżetowanie w nowej firmie
11.11. Wpływ struktury sprzedaży na rentowność
11.12. Problemy i zadania

12. Analiza odchyleń sprzedaży, kosztów i wyników
12.1. Wprowadzenie
12.2. Podstawowe zasady analizy odchyleń
12.3. Analiza odchyleń - praktyczne zastosowania
12.4. Problemy i zadania

13. Rentowność w hotelarstwie i gastronomii
13.1. Wprowadzenie
13.2. Koncepcja rentowności
13.3. Znaczenie rentowności kapitału
13.4. Wskaźnik obrotu aktywów
13.5. Problemy i zadania

14. Analiza wskaźnikowa
14.1. Wprowadzenie
14.2. Rodzaje wskaźników
14.3. Wskaźniki księgowe
14.4. Wskaźniki operacyjne
14.5. Inne wskaźniki
14.6. Problemy i zadania

15. Analiza sprawozdań finansowych dla celów zarządczych
15.1. Wprowadzenie
15.2. Analiza i interpretacja sprawozdań finansowych
15.3. Problemy i zadania

16. Analiza zyskowności jednostek wewnętrznych
16.1. Wprowadzenie
16.2. Alokacja kosztów pośrednich
16.3. Aspekty wydziałowej zyskowności
16.4. Problemy i zadania

17. Kapitał pracujący
17.1. Wprowadzenie
17.2. Jak wysoki powinien być kapitał pracujący?
17.3. Zarządzanie kapitałem pracującym
17.4. Rachunek zmian kapitału pracującego
17.5. Rachunek przepływów pieniężnych
17.6. Problemy i zadania

18. Ocena decyzji inwestycyjnych
18.1. Wprowadzenie
18.2. Okres zwrotu
18.3. Stopa zwrotu
18.4. Wartość bieżąca
18.5. Wartość bieżąca netto
18.6. Wpływy pieniężne netto
18.7. Koszt kapitału
18.8. Wartość bieżąca netto projektu inwestycyjnego
18.9. Wieczna renta
18.10. Wewnętrzna stopa zwrotu
18.11. Problemy i zadania

Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii
--- Pozycja niedostępna.---
Klienci, którzy kupili „Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii”, kupili także:
<b>Technika transportu ładunków</b>, <font color="navy">Leon Prochowski, Andrzej Żuchowski</font>, <font color="green"> Wydawnictwo WKiŁ</font>
Technika transportu ładunków, Leon Prochowski, Andrzej Żuchowski, Wydawnictwo WKiŁ
<b>Transport drogowy w łańcuchach dostaw. Wyznaczanie kosztów</b>, <font color="navy">Mariusz Wasiak</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Naukowe PWN</font>
Transport drogowy w łańcuchach dostaw. Wyznaczanie kosztów, Mariusz Wasiak, Wydawnictwo Naukowe PWN
<b>Java EE. Zaawansowane wzorce projektowe</b>, <font color="navy">Murat Yener, Alex Theedom</font>, <font color="green"> Wydawnictwo HELION</font>
Java EE. Zaawansowane wzorce projektowe, Murat Yener, Alex Theedom, Wydawnictwo HELION
<b>ScratchJr Oficjalny podręcznik. Pomóż swojemu dziecku w nauce kodowania</b>, <font color="navy">Marina Umaschi-Bers</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Naukowe PWN</font>
ScratchJr Oficjalny podręcznik. Pomóż swojemu dziecku w nauce kodowania, Marina Umaschi-Bers, Wydawnictwo Naukowe PWN
<b>Rozbudowa komputerów PC Książka w kolorze</b>, <font color="navy">Kyle MacRae</font>, <font color="green"> Wydawnictwo HELION</font>
Rozbudowa komputerów PC Książka w kolorze, Kyle MacRae, Wydawnictwo HELION
<b>Gospodarka przestrzenna Podstawy teoretyczne</b>, <font color="navy">Ryszard Domański</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Naukowe PWN</font>
Gospodarka przestrzenna Podstawy teoretyczne, Ryszard Domański, Wydawnictwo Naukowe PWN
<b>Pentium i inne procesory firmy Intel</b>, <font color="navy">Halina Madej</font>, <font color="green"> Wydawnictwo CKP</font>
Pentium i inne procesory firmy Intel, Halina Madej, Wydawnictwo CKP
<b>Jak założyć skuteczny i dochodowy sklep internetowy Kolejna odsłona</b>, <font color="navy">Wojciech Kyciak</font>, <font color="green"> Wydawnictwo HELION</font>
Jak założyć skuteczny i dochodowy sklep internetowy Kolejna odsłona, Wojciech Kyciak, Wydawnictwo HELION
<b>Systemy oddymiania budynków Wentylacja</b>, <font color="navy">Bogdan Mizieliński</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Naukowe PWN</font>
Systemy oddymiania budynków Wentylacja, Bogdan Mizieliński, Wydawnictwo Naukowe PWN
 Koszyk
0 przedmiotów
Producent
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Wydawnictwo PWE
 Kategoria:
 Algorytmy
Wstęp do informatyki kwantowej

Wstęp do informatyki kwantowej

44.00zł
33.00zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Poradniki
Chłodnictwo Technologia w piekarni Klaus Losche Naukowe PWN
Zaawansowane modele finansowe z wykorzystaniem Excela i VBA Mary Jackson, Mike Staunton HELION
Jak zdać egzamin zawodowy w technikum informatycznym? Kwalifikacje E.12, E.13, E.14 Tomasz Kowalski HELION
C++ Algorytmy i struktury danych Adam Drozdek HELION
Systemy Informacji Geograficznej Zarządzanie danymi przestrzennymi w GIS, SIP, SIT, LIS Leszek Litwin, Grzegorz Myrda HELION
Chemia organiczna Część IV J. Clayden, N. Greeves, S. Warren, P. Wothers WNT
Jądro Linuksa Przewodnik programisty Robert Love HELION
RTLinux System czasu rzeczywistego Kazimierz Lal, Tomasz Rak, Krzysztof Orkisz HELION
Analiza i prezentacja danych w Microsoft Excel Vademecum Walkenbacha Wydanie II John Walkenbach, Michael Alexander HELION

wtorek, 11 grudzień 2018   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami