Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Biznes Ekonomia Firma » Rachunkowość » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
  Biznes
  Bizneswoman
  Ekonomia
  Finanse
  Giełda Inwestycje
  Gospodarka
  Kariera Samorealizacja
  Kompetencje osobiste
  Komunikacja i negocjacje
  Logistyka
  Marketing
  NLP Perswazja
  Organizacja Przedsiębiorstwo
  Rachunkowość
  Sprzedaż
  Szkolenia
  Zarządzanie
  Zasoby ludzkie HR
Chemia
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Internet
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Serwery
Sieci Firewalle Protokoły
Słowniki
Systemy operacyjne
Technika
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 Difin
Prawa i obowiązki przedsiębiorców w ochronie środowiska Zarys encyklopedyczny

Prawa i obowiązki przedsiębiorców w ochronie środowiska Zarys encyklopedyczny

110.00zł
96.80zł
Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii 62.90zł 53.47zł
Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii

Autor: Ryszard Kotaś, Sławomir Sojak

ISBN: 978-83-208-1775-1

Ilość stron: 328

Data wydania: 2009

Podręcznik rachunkowości zarządczej dostosowany do branży hotelarskiej i gastronomicznej.

Rachunkowość zarządcza jest zorientowana na wewnętrznych użytkowników informacji. Dostarcza informacji potrzebnych do podejmowania decyzji gospodarczych krótko- i długoterminowych, do planowania i kontroli działalności. Nie ma w niej narzuconych rozwiązań prawnych, a jej forma i treść zależy od indywidualnej inwencji menedżerów, zależnej od bieżących, niekoniecznie powtarzalnych, potrzeb związanych z samodzielnym zarządzaniem firmą.

Rachunkowość zarządcza zorientowana jest na działania przyszłe. Informacje historyczne interesują ją tylko o tyle, o ile mogą być wykorzystane dla podejmowanych konkretnych decyzji.

Autorzy przedstawili:
• cechy branży hotelarskiej i gastronomicznej,
• rachunkowość w hotelarstwie i gastronomii,
• rentowność i koszty w tych branżach,
• zysk i politykę cenową,
• budżetowanie,
• zarządzanie gotówką i kapitałem,
• decyzje inwestycyjne.

Rozdziały:

1. Cechy charakterystyczne branży hotelarskiej i gastronomicznej
1.1. Wprowadzenie
1.2. Struktury organizacyjne - terminologia
1.3. Niestabilność popytu
1.4. Struktura kosztów
1.5. Charakterystyka produktu
1.6. Cykl operacyjny
1.7. Orientacja firmy
1.8. Problemy i zadania

2. Podstawowe pojęcia dotyczące kosztów .
2.1. Wprowadzenie
2.2. Kryteria klasyfikacyjne kosztów dla celów sprawozdawczych
2.3. Klasyfikacja kosztów według Uniform System of Accounts for the Lodging Industry
2.4. Kryteria klasyfikacyjne kosztów dla celów decyzyjnych
2.5 Kryteria klasyfikacyjne kosztów dla celów kontrolnych
2.6. Problemy i zadania

3. Metody szacowania kosztów stałych i zmiennych
3.1. Wprowadzenie
3.2 Metody statystyczne
3.3. Przygotowanie materiału statystycznego w warunkach inflacji
3.4. Szacowanie kosztów stałych i zmiennych
3.5 Problemy i zadania

4. Koszty-sprzedaż-zysk: wzajemne relacje
4.1. Wprowadzenie
4.2. Struktura kosztów a rentowność
4.3. Koszty stałe i poziom sprzedaży
4.4. Próg rentowności
4.5. Marża brutto
4.6. Wpływ kosztów stałych na wysokość kosztów jednostkowych
4.7. Konstrukcja graficzna progu rentowności
4.8. Problemy i zadania

5. Analiza progu rentowności
5.1. Wprowadzenie
5.2. Podstawowy schemat progu rentowności
5.3. Próg rentowności ceny
5.4. Próg rentowności z wyłączeniem kosztów o charakterze niepieniężnym
5.5. Uwzględnianie podatku dochodowego w analizie progu rentowności
5.6. Kontrolny próg rentowności
5.7. Graficzna prezentacja rentowności
5.8. Ograniczenia w graficznej prezentacji progu rentowności
5.9. Analiza progu rentowności - zastosowania praktyczne
5.10. Analiza progu rentowności w kontekście zarządzania zyskiem
5.11. Problemy i zadania

6. Analiza wrażliwości zysku (I)
6.1. Wprowadzenie
6.2. Wielkości graniczne w analizie progu rentowności
6.3. Margines bezpieczeństwa działania
6.4. Dźwignia operacyjna
6.5. Dźwignia finansowa
6.6. Dźwignia połączona
6.7. Problemy i zadania

7. Analiza wrażliwości zysku (II)
7.1. Wprowadzenie
7.2. Mnożniki zysku
7.3. Klasyfikacja mnożników zysku
7.4. Wykorzystanie mnożników zysku
7.5. Problemy i zadania

8. Zarządzanie zyskiem
8.1. Wprowadzenie
8.2. Zamknięcie restauracji w okresie pozasezonowym
8.3. Zamknięcie wyodrębnionej jednostki organizacyjnej
8.4. Ustalanie cen
8.5. Planowanie zysku
8.6. Podstawowe techniki zarządzania zyskiem
8.7. Problemy i zadania

9. Podstawy polityki cenowej
9.1. Wprowadzenie
9.2. Konwencjonalne metody ustalania cen
9.3. Determinanty polityki cenowej
9.4. Sytuacja cenowa
9.5. Rentowność i inne elementy
9.6. Sytuacja rynkowa
9.7. Koszty operacyjne
9.8. Problemy i zadania

10. Polityka cenowa w praktyce
10.1. Wprowadzenie
10.2. Ustalanie cen pokoi
10.3. Ustalanie cen przez zarządzanie zyskiem
10.4. Ustalanie cen posiłków i napojów
10.5. Inżynieryjna metoda ustalania cen z wykorzystaniem macierzy portfolio
10.6. Problemy i zadania

11. Rachunkowość ośrodków odpowiedzialności i budżetowanie
11.1. Wprowadzenie
11.2. Centra odpowiedzialności
11.3. Budżet
11.4. Ogólna konstrukcja budżetu
11.5. Horyzont czasowy kontroli budżetowej
11.6. Czynniki kluczowe w budżetowaniu
11.7. Budżet operacyjny
11.8. Budżet kapitałowy
11.9. Budżet pieniężny
11.10. Budżetowanie w nowej firmie
11.11. Wpływ struktury sprzedaży na rentowność
11.12. Problemy i zadania

12. Analiza odchyleń sprzedaży, kosztów i wyników
12.1. Wprowadzenie
12.2. Podstawowe zasady analizy odchyleń
12.3. Analiza odchyleń - praktyczne zastosowania
12.4. Problemy i zadania

13. Rentowność w hotelarstwie i gastronomii
13.1. Wprowadzenie
13.2. Koncepcja rentowności
13.3. Znaczenie rentowności kapitału
13.4. Wskaźnik obrotu aktywów
13.5. Problemy i zadania

14. Analiza wskaźnikowa
14.1. Wprowadzenie
14.2. Rodzaje wskaźników
14.3. Wskaźniki księgowe
14.4. Wskaźniki operacyjne
14.5. Inne wskaźniki
14.6. Problemy i zadania

15. Analiza sprawozdań finansowych dla celów zarządczych
15.1. Wprowadzenie
15.2. Analiza i interpretacja sprawozdań finansowych
15.3. Problemy i zadania

16. Analiza zyskowności jednostek wewnętrznych
16.1. Wprowadzenie
16.2. Alokacja kosztów pośrednich
16.3. Aspekty wydziałowej zyskowności
16.4. Problemy i zadania

17. Kapitał pracujący
17.1. Wprowadzenie
17.2. Jak wysoki powinien być kapitał pracujący?
17.3. Zarządzanie kapitałem pracującym
17.4. Rachunek zmian kapitału pracującego
17.5. Rachunek przepływów pieniężnych
17.6. Problemy i zadania

18. Ocena decyzji inwestycyjnych
18.1. Wprowadzenie
18.2. Okres zwrotu
18.3. Stopa zwrotu
18.4. Wartość bieżąca
18.5. Wartość bieżąca netto
18.6. Wpływy pieniężne netto
18.7. Koszt kapitału
18.8. Wartość bieżąca netto projektu inwestycyjnego
18.9. Wieczna renta
18.10. Wewnętrzna stopa zwrotu
18.11. Problemy i zadania

Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii
Tytuł książki: "Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii"
Autor: Ryszard Kotaś, Sławomir Sojak
Wydawnictwo: PWE
Cena: 62.90zł 53.47zł
Klienci, którzy kupili „Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii”, kupili także:
<b>Jak zaoszczędzić godzinę dziennie? Sprawne zarządzanie czasem</b>, <font color="navy">Michael Heppell</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Onepress</font>
Jak zaoszczędzić godzinę dziennie? Sprawne zarządzanie czasem, Michael Heppell, Wydawnictwo Onepress
<b>Broń strzelecka Od roku 1860 do współczesności</b>, <font color="navy">Martin J. Dougherty</font>, <font color="green"> Wydawnictwo MAK</font>
Broń strzelecka Od roku 1860 do współczesności, Martin J. Dougherty, Wydawnictwo MAK
<b>Prawo dla startupu</b>, <font color="navy">Monika Wieczorek</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Onepress</font>
Prawo dla startupu, Monika Wieczorek, Wydawnictwo Onepress
<b>Procesory DSP dla praktyków</b>, <font color="navy">Henryk A. Kowalski</font>, <font color="green"> Wydawnictwo BTC</font>
Procesory DSP dla praktyków, Henryk A. Kowalski, Wydawnictwo BTC
<b>Świadomość</b>, <font color="navy">Daniel C. Dennett</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Copernicus Center Press</font>
Świadomość, Daniel C. Dennett, Wydawnictwo Copernicus Center Press
<b>Access 2007 PL minisamouczek dla nieinformatyków</b>, <font color="navy">Praca zbiorowa</font>, <font color="green"> Wydawnictwo HELP</font>
Access 2007 PL minisamouczek dla nieinformatyków, Praca zbiorowa, Wydawnictwo HELP
<b>TyMyśl Inaczej zrobią to za Ciebie Wydanie 2</b>, <font color="navy">Mateusz Grzesiak</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Onepress</font>
TyMyśl Inaczej zrobią to za Ciebie Wydanie 2, Mateusz Grzesiak, Wydawnictwo Onepress
<b>Napęd i sterowanie pneumatyczne Wydanie III</b>, <font color="navy">Wiesław Szenajch</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Naukowe PWN</font>
Napęd i sterowanie pneumatyczne Wydanie III, Wiesław Szenajch, Wydawnictwo Naukowe PWN
<b>Zastosowania teorii falek w zagadnieniach brzegowych</b>, <font color="navy">Radosław Grzymkowski, Adam Zielonka</font>, <font color="green"> Wydawnictwo SKALMIERSKI</font>
Zastosowania teorii falek w zagadnieniach brzegowych, Radosław Grzymkowski, Adam Zielonka, Wydawnictwo SKALMIERSKI
 Koszyk
0 przedmiotów
Producent
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Wydawnictwo PWE
 Kategoria:
 Matematyka
Matematyka daj się uwieść

Matematyka daj się uwieść

34.90zł
25.48zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Poradniki
Blender Podstawy modelowania Bogdan Bociek HELION
Kwalifikacja EE.08. Montaż i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i sieci. Część 1. Urządzenia te Tomasz Kowalski, Tomasz Orkisz HELION
Zaawansowane modele finansowe z wykorzystaniem Excela i VBA Mary Jackson, Mike Staunton HELION
Energia jądrowa wczoraj i dziś Wydanie 2 Grzegorz Jezierski WNT
Arytmetyka komputerów w praktyce + CD Sławomir Gryś Naukowe PWN
JUnit pragmatyczne testy jednostkowe w Javie Andy Hunt, Dave Thomas HELION
Bezpieczeństwo w sieciach Windows Marcin Szeliga HELION
Python rozmówki Brad Dayley HELION
Systemy uczące się Rozpoznawanie wzorców analiza skupień i redukcja wymiarowości Mirosław Krzyśko, Waldemar Wołyński, Tomasz Górecki, Michał Skorzybut WNT

piątek, 24 listopad 2017   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami