Biotechnologia należy do najszybciej rozwijających się dziedzin nauki, a z jej spektakularnymi osiągnięciami ludzkość wiąże duże nadzieje w zakresie ochrony zdrowia, wyżywienia ludzkości, ochrony środowiska naturalnego i innych. Postęp wiedzy w tym zakresie jest ogromny, a setki tysięcy publikacji ukazujące się w tej dziedzinie niewątpliwie utrudniają śledzenie postępu i najważniejszych osiągnięć.
Dlatego też należy przywiązywać dużą wagę do opracowań, które sumują i uogólniają istotne zdobycze wiedzy z określonych obszarów, w tym przypadku biotechnologii.
Podręcznik treścią nie tylko odpowiada tytułowi, ale wykracza poza charakterystykę wybranych procesów biotechnologicznych, podając wartościowe dane dotyczące wyszukiwania informacji w Internecie, a także co jest równie ciekawe, o podstawowych zasadach prowadzenia własnej firmy.
Spis treści:
1. Wstep 1.1. Zarys historyczny biotechnologii 11 1.2. Problematyka badawcza inzynierii bioprocesowej 14 1.3. Biotechnologia jako zespół procesów i operacji jednostkowych 16
2. Pozyskiwanie mikroorganizmów i doskonalenie ich własciwosci technologicznych 2.1. Wprowadzenie 19 2.2. Zasady skriningu drobnoustrojów 19 2.3. Klasyczne metody doskonalenia cech biotechnologicznych drobnoustrojów 23 2.3.1. Adaptacja 24 2.3.2. Wykorzystanie mutacji indukowanych 27 2.3.3. Metody racjonalnego skriningu 28 2.4. Doskonalenie mikroorganizmów metoda rekombinacji genetycznej 30 2.4.1. Hybrydyzacja metoda fuzji protoplastów 32 2.4.2. Elektrofuzja 33 2.4.3. Metody inzynierii genetycznej 35
3. Wstepne róznicowanie aktywnosci metabolicznych mikroorganizmów
4. Przechowywanie drobnoustrojów przemysłowych
5. Czynniki fizjologiczne wpływajace na nadprodukcje metabolitów wytwarzanych przez drobnoustroje 5.1. Optymalizacja składu podłoza 53 5.1.1. Strategie doboru składu podłoza 57
6. Sposoby prowadzenia bioprocesów 6.1. Procesy okresowe 61 6.2. Procesy ciagłe 63 6.3. Modyfikacje procesów mikrobiologicznych 67 6.4. Bioprocesy z recyrkulacja komórek 67 6.5. Bioreaktory i warunki procesowe w bioreaktorach 72 6.5.1. Bioreaktory do tlenowych procesów wgłebnych 75 6.5.2. Bioreaktory do hodowli mikroorganizmów w stałym podłozu 80 6.5.3. Bioreaktory do procesów z biokatalizatorami unieruchomionymi 84 6.6. Procesy mieszania 88 6.6.1. Mieszanie i napowietrzanie w bioreaktorach 88 6.6.2. Niekonwencjonalna metoda natleniania podłoza hodowlanego 96 6.7. Sposoby likwidacji piany 99 6.8. Warunki aseptyczne w biotechnologii 102 6.9. Infekcje fagowe i sposoby ich zwalczania 107 6.10. Zasady optymalizacji bioprocesów 108 6.10.1. Regulacja posrednia i bezposrednia 108 6.10.2. Osiagniecia i perspektywy w zakresie kontroli bioprocesów 109 6.10.3. Enzymatyczne i biosensorowe układy pomiarowe stosowane w kontroli przebiegu procesu technologicznego 6.10.4. Zmiana skali prowadzenia procesów biotechnologicznych 115 6.10.5. Automatyzacja i komputeryzacja procesów biotechnologicznych 118 6.10.5.1. Zastosowanie algorytmów „sztucznej inteligencji” w bioprocesach
7. Wydzielanie i utrwalanie bioproduktów 7.1. Metody i urzadzenia stosowane do wydzielania produktów biotechnologicznych z biomas 7.2. Metody i urzadzenia stosowane do zageszczania płynów pohodowlanych 135 7.3. Kierunki zastosowan technologii płynów nadkrytycznych w inzynierii bioprocesowej 7.4. Zageszczanie biomas 150 7.5. Chłodzenie i zamrazanie biomas 153 7.6. Liofilizacja 160 7.7. Suszenie biomas 162
8. Procesy oczyszczania preparatów 8.1. Techniki chromatograficzne 169 8.1.1. Rodzaje technik chromatograficznych 171 8.1.1.1. Chromatografia gazowa 171 8.1.1.2. Chromatografia cieczowa 173 8.1.1.3. Chromatografia kolumnowa 173 8.1.1.4. Chromatografia planarna 178 8.1.1.5. Wysokosprawna chromatografia cieczowa 180 8.1.1.6. Chromatografia fluidalna 182 8.1.1.7. Spektrometria masowa 183 8.2. Elektroforeza 184 8.2.1. Elektroforeza swobodna 185 8.2.2. Elektroforeza w nosnikach 185 8.2.2.1. Elektroforeza bibułowa 186 8.2.2.2. Elektroforeza na octanie celulozy 186 8.2.2.3. Elektroforeza zelowa 187 8.2.3. Izotachoforeza 192 8.2.4. Elektroforeza kapilarna 192 8.2.5. Elektroforeza mikroskopowa 193 8.2.6. Elektroforeza z równoczesnym działaniem siły odsrodkowej 193 8.2.7. Elektroforeza z równoczesnym działaniem pola magnetycznego 194 8.3. Metody wizualizacji składników rozdzielanej mieszaniny 194
9. Biokataliza i jej zastosowania 9.1. Mechanizmy katalizy enzymatycznej 199 9.1.1. Teoria stanu przejsciowego 200 9.1.2. Istota aktywacji 202 9.1.2.1. Obnizenie entalpii aktywacji 202 9.1.2.2. Efekty entropowe 203 9.2. Zastosowania enzymów i kierunki badan 204 9.3. Ekstremozymy 208 9.3.1. Enzymy termostabilne 209 9.3.2. Enzymy organizmów psychrofilnych 211 9.3.3. Enzymy organizmów halofilnych 213 9.3.4. Enzymy organizmów acidofilnych 214 9.3.5. Enzymy organizmów alkalofilnych 214 9.4. Mimetyki enzymów 215 9.4.1. Abzymy 215 9.4.2. Rybozymy 219 9.4.3. Deoksyrybozymy 220 9.4.4. Synzymy — enzymy semisyntetyczne 221 9.5. Rodzaje biokatalizy 222 9.5.1. Biokataliza w srodowisku rozpuszczalników organicznych 223 9.5.2. Biokataliza w nadkrytycznym CO2 225 9.5.3. Biokataliza w cieczach jonowych 226 9.6. Biokatalizatory unieruchomione 227 9.6.1. Wprowadzenie 227 9.6.2. Charakterystyka nosników stosowanych do immobilizacji biokatalizatorów 229 9.6.3. Metody unieruchamiania białek enzymatycznych 235 9.6.4. Immobilizacja komórek 240 9.6.5. Metody immobilizacji komórek mikroorganizmów 243 9.6.6. Zastosowania technologiczne enzymów immobilizowanych 246 9.6.7. Zastosowania technologiczne preparatów unieruchomionych komórek roslinnych i zwierzecych oraz mikroorganizmów 9.6.8. Wykorzystanie metod immobilizacji w technikach chromatograficznej separacji białek enzymatycznych 9.6.8.1. Wprowadzenie 255 9.6.8.2. Wybór ligandu 257 9.6.8.3. Krótka charakterystyka odmian chromatografii powinowactwa 259 9.6.8.4. Nosniki stosowane w chromatografii powinowactwa 265
10. Wyszukiwanie informacji w Internecie 10.1. Wstep 271 10.2. Dostep do Internetu 273 10.3. Sposoby komunikacji w Internecie 274 10.4. Poczta elektroniczna 275 10.5. Listy dyskusyjne 276 10.6. Grupy dyskusyjne (news groups) 279 10.6.1. BIOSCI/bionet — elektroniczna siec biologicznych newsgroups 281 10.7. Pajeczyna WWW — kwintesencja Internetu 290 10.7.1. Wyszukiwarki 292 10.7.2. Bazy danych 294 10.7.3. Adresy akademickie 297 10.7.4. Biblioteki 300 10.8. Jak zapewnic sobie biezaca informacje o nowych adresach? 302
11. Załozenie i prowadzenie własnej firmy 11.1. Wprowadzenie 307 11.2. Firma i działalnosc gospodarcza 310 11.3. Droga od pomysłu na działalnosc gospodarcza do realizacji 312 11.4. Wybrane formy prowadzenia działalnosci gospodarczej 313 11.4.1. Przedsiebiorstwa działajace jednoosobowo — indywidualna działalnosc gospodarcza 11.4.2. Przedsiebiorca jako wspólnik 314 11.4.3. Spółka z ograniczona odpowiedzialnoscia 314 11.4.4. Spółka akcyjna 317 11.4.5. Spółka cywilna 318 11.4.6. Spółka jawna 319 11.4.7. Spółka komandytowa 319 11.4.8. Spółka komandytowo-akcyjna 320 11.5. Wybrane elementy warunkujace prowadzenie biznesu 320 11.5.1. Misja firmy 320 11.5.2. Biznes plan 320 11.5.3. Sposób załozenia własnej działalnosci 323 11.5.4. Opis najwazniejszych czynnosci prowadzacych do załozenia firmy 324 11.6. Jakie sa szanse na sukces w prowadzeniu działalnosci gospodarczej Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 30,35zł
Podstawy wybranych procesów biotechnologicznych Wydanie 2
|