Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Technika » Technika pomiarowa » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
Chemia
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Słowniki
Serwery
Sieci komputerowe
Systemy operacyjne
Technika
  Aranżacja wnętrz
  Automatyka Robotyka
  Budowa maszyn
  Budownictwo
  Budownictwo lądowe
  Geologia Hydrologia
  Materiały inżynierskie
  Motoryzacja
  Ochrona środowiska
  Ogrzewanie Klimatyzacja
  Przemysł spożywczy
  Rysunek techniczny
  Spawalnictwo
  Technika
  Technika pomiarowa
  Technika wojskowa
  Tworzywa sztuczne
  Zarządzanie jakością
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 PWN
Siła podświadomości Co wpływa na nasze myśli, odczucia i zachowanie?

Siła podświadomości Co wpływa na nasze myśli, odczucia i zachowanie?

44.90zł
Podstawy techniki laboratoryjnej 28.90zł
Podstawy techniki laboratoryjnej

Autor: Zenon Sarbak

ISBN: 978-83-7586-015-3

Ilość stron: 232

Data wydania: 08/2009

Książka została napisana bardzo starannie i rzeczowo. Autor przeanalizował szczegółowo i profesjonalnie poszczególne techniki laboratoryjne, zwrócił uwagę na takie aspekty pracy laboratoryjnej, które zazwyczaj są obecnie pomijane przy podobnych opracowaniach.

Dzięki temu prezentowany podręcznik może być polecany osobom, które po raz pierwszy stykają się z pracą w laboratorium chemicznym i może stanowić dla nich bardzo dobry przewodnik dotyczący organizowania laboratorium i pracy w nim. Korzystać z niego mogą studenci studiów chemicznych i pokrewnych, osoby organizujące nowe laboratoria oraz technicy pracujący od lat w takich laboratoriach.

Rozdziały:

1. Laboratorium chemiczne
1.1. Pokój laboratoryjny i jego wyposażenie
1.2. Uwagi o pracy w laboratorium chemicznym

2. Sprzęt laboratoryjny
2.1. Sprzęt szklany
2.2. Sprzęt porcelanowy
2.3. Sprzęt cermaiczny
2.4. Sprzęt metalowy
2.5. Sprzęt z drewna i z tworzyw sztucznych
2.6. Sprzęt gumowy

3. Pobieranie próbek i przygotowanie średniej próbki
3.1. Wprowadzenie i podstawowe definicje
3.2. Pobieranie średniej próbki laboratoryjnej
3.3. Rozdrabnianie i przesiewanie
3.4. Sita i analiza sieciowa
3.5. Pobieranie próbek cieczy

4. Wagi i ważenie
4.1. Wiadomości wstępne
4.2. Waga techniczna
4.3. Waga analityczna
4.4. Zasady prawidłowego używania wag

5. Ogrzewanie, suszenie, prażenie, chłodzenie
5.1. Ogrzewanie
5.2. Grzejniki elektryczne
5.3. Suszenie
5.4. Prażenie
5.5. Pomiar temperatury. Termometry
5.6. Chłodzenie

6. Odczynniki i roztwory
6.1. Woda
6.2. Odczynniki chemiczne
6.3. Przygotowywanie roztworów
6.4. Stapianie substancji trudno rozpuszczalnych
6.5. Ekstrakcja (ługowanie)

7. Strącanie i krystalizacja
7.1. Strącanie osadów
7.2. Struktura osadu
7.3. Otrzymywanie czystych osadów
7.4. Rozpuszcalność osadów. Powstawanie roztworów jonowych
7.5. Hydroliza osadu komputeks.pl
7.6. Powstawanie osadów koloidowych
7.7. Wzrost rozpuszczalności pod wpływem soli
7.8. Krystalizacja

8. Sączenie, przemywanie, dekantacja i odwirowywanie
8.1. Sączenie
8.2. Dekantacja
8.3. Przemywanie osadu
8.4. Ciecz przemywająca
8.5. Technika sączenia
8.6. Odwirowywanie

9. Mieszanie i wytrząsanie
9.1. Mieszanie
9.2. Wytrząsanie

10. Suszenie
10.1. Chemiczne czynniki suszące
10.2. Suszenie pod zmniejszonym ciśnieniem

11. Prace z gazami
11.1. Otrzymywanie gazów w laboratorium
11.2. Pobieranie i przechowywanie gazów
11.3. Pomiar przepływu gazu
13.4. Oczyszczanie gazów
13.5. Przesyłanie gazów i cieczy niskowrzących

12. Prace pod zwiększonym ciśnieniem
12.1. Prace pod ciśnieniem w naczyniach szklanych
12.2. Prace pod zwiększonym ciśnieniem w naczyniach metalowych

13. Prace w próżni
13.1. Wprowadzenie
13.2. Źródła próżni
13.3. Pomiar wielkości próżni

14. Podstawowe operacje laboratoryjne
14.1. Destylacja
14.2. Ekstrakcja
14.3. Sublimacja

Podstawy techniki laboratoryjnej
--- Pozycja niedostępna.---
Klienci, którzy kupili „Podstawy techniki laboratoryjnej”, kupili także:

Wstęp do fizyki ciała stałego Wydanie 5, Charles Kittel, Wydawnictwo Naukowe PWN

Ukryty geniusz zwierząt, Katharina Jakob, Wydawnictwo Prószyński

Współczesna architektura proekologiczna, Janusz Marchwiński, Katarzyna Zielonko-Jung, Wydawnictwo Naukowe PWN

Rejestr Windows 2003 leksykon kieszonkowy, Mirosław Chorążewski, Dorota Zięba, Wydawnictwo Helion

Meble z palet do domu i ogrodu, Lecoanet Alban, Vignane Maud, Wydawnictwo Arkady

Przetwarzanie danych w Excelu. Laboratorium Power Query, Marcin Cichocki, Wydawnictwo Helion
<b>Jak pokochać siebie. Przewodnik po wewnętrznym świecie kobiety. Wydanie 2 rozszerzone</b>, <font color="navy">Dagmara Gmitrzak</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Sensus</font>
Jak pokochać siebie. Przewodnik po wewnętrznym świecie kobiety. Wydanie 2 rozszerzone, Dagmara Gmitrzak, Wydawnictwo Sensus

Co cię nie zabije, to cię wzmocni i inne motywacyjne bzdury, James Adonis, Wydawnictwo Naukowe PWN
<b>Alibaba. Jak Jack Ma stworzył chiński Amazon</b>, <font color="navy">Duncan Clark</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Onepress</font>
Alibaba. Jak Jack Ma stworzył chiński Amazon, Duncan Clark, Wydawnictwo Onepress

czwartek, 28 marca 2024   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami