W książce omówiono zagadnienia percepcji substancji odorotwórczych wprowadzanych do środowiska oraz problemy związane z ich uciążliwością, a także zagrożeniem dla zdrowia ludzi. Przedstawiono elementy anatomii, fizjologii i psychofizjologii węchu, cechy zapachu, normy zapachowej jakości powietrza, najbardziej uciążliwe źródła odorów oraz metody dezodoryzacji.
Podręcznik przeznaczony jest dla przyszłych specjalistów, których celem będzie wprowadzenie skutecznych metod ograniczających oddziaływanie substancji odorotwórczych oraz stworzenie odpowiednich przepisów i procedur legislacyjnych.
Spis treści: Najważniejsze symbole XVI
1. Elementy anatomii, fizjologii i psychofizjologii węchu 1.1. Elementy anatomii węchu 1 1.2. Receptory zapachu 3 1.3. Pobudzenie komórek węchowych i przewodzenie impulsów . 3 1.4. Rozpoznawanie zapachu 8
2. Stan badań korelacji między zapachem i strukturą związków chemicznych
3. Cechy zapachu 3.1. Podstawowe pojęcia 21 3.2. Rodzaj zapachu . 22 3.3. Hedoniczna jakość zapachu . 27 3.4. Intensywność zapachu . 28 3.4.1. Prawa psychofizyczne . 28 3.4.2. Adaptacja węchu . 37 3.5. Uciążliwość zapachu zanieczyszczeń powietrza . 41
4. Progi węchowej wyczuwalności związków chemicznych 4.1. Podstawowe pojęcia 44 4.2. Progi wyczuwalności czystych zwiżzków chemicznych 48 4.3. Próg wyczuwalności zapachu a komfort i bezpieczeństwo 60
5. Zapach mieszanin odorantów 5.1. Rodzaj zapachu a skład mieszanin . 66 5.2. Progi wyczuwalności i intensywność zapachu mieszanin odorantów 69
6. Elektroniczny nos 6.1. Wprowadzenie 82 6.2. Czujniki 83 6.3. Analiza sygnałów . 86 6.4. Podsumowanie 89
7. Odorymetria 7.1. Analiza sensoryczna — definicja i postępy normalizacji 93 7.2. Przegląd metod pomiarów odorymetrycznych 94 7.3. Pomiary liczby progowej zapachu i smaku wody 98 7.4. Pomiary stężeń odorantów w gazach odlotowych 103 7.4.1. Metodyka pobierania próbek . 103 7.4.2. Zespół oceniających i warunki ocen 103 7.4.3. Procedury odorymetryczne 105 7.4.4. Podsumowanie . 117 7.5. Pomiary przygruntowych stężeń odorantów 118 7.5.1. Założenia . 118 7.5.2. Przebieg terenowych oznaczeń intensywności zapachu 119 7.5.3. Opracowanie wyników terenowych ocen intensywności zapachu . 121 7.5.4. Wyznaczanie współczynnika Webera–Fechnera . 123 7.5.5. Obliczanie stężenia odorantów w powietrzu atmosferycznym 124 7.6. Inne rodzaje terenowych badan uciążliwości 125 7.6.1. Badania ankietowe i analizy skarg ludności 125 7.6.2. Godziny odorowe 126 7.7. Oznaczanie hedonicznej jakości zapachu . 127 7.8. Oznaczanie intensywności zapachu . 132
8. Obliczeniowe prognozowanie zapachowej uciążliwości emitorów 8.1. Klasyczne metody symulacji dyspersji zanieczyszczeń powietrza . 134 8.2. Modelowanie dyspersji odorantów . 141 8.3. Zalez˙ności empiryczne . 146 8.4. Podsumowanie 147
9. Normy zapachowej jakości powietrza 9.1. Prawne ograniczenia emisji odorantów za granica˛ 149 9.2. Ochrona zapachowej jakości powietrza w Polsce 153
10. Najbardziej uciążliwe źródła odorantów 10.1. Podstawy klasyfikacji działalności produkcyjnej i usługowej pod kątem ucążliwości zapachowej . 156 10.2. Składowiska odpadów komunalnych . 162 10.2.1. Związki azotu . 163 10.2.2. Związki siarki . 165 10.2.3. Związki tlenu . 166 10.2.4. Odory ze składowisk odpadów 167 10.3. Oczyszczalnie ścieków komunalnych 173 10.3.1. Wprowadzenie . 173 10.3.2. Oczyszczalnia I . 176 10.3.3. Oczyszczalnia II 179 10.4. Hodowla 181 10.4.1. Informacje ogólne 181 10.4.2. Ferma kur 184 10.4.3. Ferma norek 187 10.5. Cukrownie . 190 10.5.1. Informacje ogólne 190 10.5.2. Uciążliwość zapachu cukrowni w okresie kampanii . 192 10.6. Produkcja kwasu fosforowego . 194 10.6.1. Wprowadzenie . 194 10.6.2. Elementy technologii kwasu fosforowego 195 10.6.3. Pochodzenie odorantów 196 10.6.4. Skład gazów odlotowych 198 10.6.5. Wyniki odorymetrycznych badań emisji zanieczyszczeń powietrza 202 10.6.6. Zasięg uciążliwości . 202
11. Metody dezodoryzacji 11.1. Wprowadzenie 206 11.2. Absorpcja i absorbery . 211 11.2.1. Wiadomości ogólne . 211 11.2.2. Przykłady zastosowań absorpcji . 217 11.3. Adsorpcja i adsorbery . 225 11.3.1. Wiadomości ogólne . 225 11.3.2. Przykłady zastosowań adsorpcji . 234 11.4. Spalanie termiczne i katalityczne 237 11.4.1. Wiadomości ogólne . 237 11.4.2. Zastosowanie spalania do dezodoryzacji gazów 242 11.5. Biologiczne oczyszczanie gazów 244 11.5.1. Wiadomości ogólne . 244 11.5.2. Przykłady zastosowań biofiltrów i biopłuczek . 250 11.6. Wykorzystanie interakcji węchowych 253 11.7. Oceny skuteczności dezodoryzacji . 257
12. Przykłady obliczeń
13. Podsumowanie
Odory
|