Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Poradniki » Zdrowie Dieta » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
Chemia
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
  Beletrystyka
  Biologia
  Dom
  Dzieci
  Edukacja
  Filozofie
  Geografia
  Historia
  Inteligencja Umysł Pamięć
  Kobieta i mężczyzna
  Kosmetyka
  Miłość Szczęście
  Motywacja Osobowość
  Mózg Umysł
  Osobowość Samorealizacja
  Podróże Reportaż
  Polityka
  Popularnonaukowe
  Psychologia
  Rodzina
  Różne
  Socjologia
  Sport
  Stres
  Turystyka
  Zarządzanie czasem
  Zdrowie Dieta
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Słowniki
Serwery
Sieci komputerowe
Systemy operacyjne
Technika
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 BTC
Przetworniki A/C i C/A Teoria i praktyka

Przetworniki A/C i C/A Teoria i praktyka

139.00zł
Nowoczesna dietetyczna książka kucharska 69.00zł 54.51zł
Nowoczesna dietetyczna książka kucharska

Tytuł: Nowoczesna dietetyczna książka kucharska
Autor: Zofia Wieczorek-Chełmińska
ISBN: 978-83-200-4745-5
Ilość stron: 632
Data wydania: 12/2014 (wydanie 2)
Oprawa: Miękka
Format: 14.0x20.5cm
Wydawnictwo: PZWL
Cena: 69.00zł 54.51zł


Książka doświadczonej dietetyczki zawiera sprawdzone przepisy na smaczne i łatwe do przygotowania potrawy, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały.

• Wszechstronna publikacja ze sprawdzonymi przepisami.
• Receptury smacznych do przygotowania potraw, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały.
• Gotowe rozwiązania dietetyczne w różnych stanach chorobowych.
• Przydatna w planowaniu jadłospisów w szpitalach oraz placówkach żywienia zbiorowego.

Przeznaczona jest dla wszystkich stosujących dietę w warunkach domowych (diety w różnych stanach chorobowych) oraz dla osób planujących jadłospisy w szpitalach i placówkach zbiorowego żywienia.

Spis treści:

Część ogólna.

Ekologiczne i zdrowotne podstawy żywienia
Sześciopunktowy program racjonalizacji sposobu odżywiania (wg Trimmera)
Zapotrzebowanie energetyczne
Składniki pokarmowe
Białka
Tłuszcze
· Rola i znaczenie tłuszczów
· Źródła tłuszczów
· Wartość odżywcza tłuszczów
· Zastosowanie tłuszczów w żywieniu
· Normy spożycia tłuszczów
Węglowodany
· Klasyfikacja i źródła węglowodanów
· Normy spożycia węglowodanów
Witaminy
Składniki mineralne
· Wapń
· Magnez
· Żelazo
· Sód i potas
· Selen
Woda
Równowaga kwasowo-zasadowa
Ocena zdrowotna jakości produktów spożywczych
Wymienniki produktów w ramach grup i między grupami
Produkty zbożowe
· Pieczywo
· Mąka
· Kasze
· Muesli
· Całe ziarno - pszenica
· Makarony
· Ciastka, ciasta, wyroby ciastkarskie
Nasiona roślin strączkowych
Mleko
· Mleko kozie
Sery
· Tofu
Ziemniaki
· Słodkie ziemniaki
Warzywa i owoce
Tłuszcze
Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory
Jaja
· Substytuty jajek
Cukier i słodycze
Dietetyczna i zdrowotna ocena ważniejszych produktów spożywczych
Amarantus (szkarłat)
Bakłażan
Banany
Borówka (czarna jagoda, czernica)
Brokuły
Buraki
Cebula
Chrzan
Czarna porzeczka
Czosnek
Cytryny
Dyniowate
Fasola, soja, soczewica
Grejpfrut
Herbata
Jabłka
Jarmuż
Jogurt
Kapusta
Karczochy
Kawa
Kiełki
Kukurydza
Marchew
Miód
Mleko
Oliwa z oliwek
Orzechy
Otręby
Owies
Pyłek kwiatowy
Ryby i owoce morza
Seler
Warzywa i owoce
Ziołowe herbatki
Dietetyczna ocena przypraw i dodatków słodzących
Przyprawy korzenne
Przyprawy ziołowe
Warzywa przyprawowe
Dodatki słodzące
· Naturalne środki słodzące
· Sztuczne środki słodzące
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw
Miary gospodarcze
Naczynia kuchenne
Konserwowanie i przechowywanie żywności
Dodatki do żywności
Sposoby przyrządzania potraw
· Obróbka wstępna surowca
· Obróbka cieplna (termiczna)
· Podprawianie i wykańczanie potraw
Charakterystyka i zastosowanie diet w profilaktyce i leczeniu
1. Dieta profilaktyczna - racjonalne żywienie z odpowiednią ilością włókna roślinnego
· Zasady diety profilaktycznej
· Przykłady tygodniowych jadłospisów
2. Dieta łatwo strawna ze zwiększoną zawartością białka
· Zasady diety ze zwiększoną zawartością białka
· Tygodniowy jadłospis dla diety ze zwiększoną zawartością białka
3. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem białka
· Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka
· Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka (40–50 g)
4. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu i włókna roślinnego
· Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i włókna roślinnego
· Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i włókna roślinnego
5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
· Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
· Tygodniowy jadłospis dla diety fatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
6. Dieta z ograniczeniem sodu
· Zasady diety z ograniczeniem sodu oraz zalecenia w chorobie nadciśnieniowej
· Tygodniowy jadłospis dla diety z ograniczeniem sodu
7. Dieta węglowodanowa niskoenergetyczna
· Zasady diety węglowodanowej niskoenergetycznej
· Sposób sporządzania kleików
· Jednodniowy jadłospis dla diety węglowodanowej niskoenergetycznej

Część szczegółowa

Napoje
Uwagi ogólne
Przepisy szczegółowe
Chleb domowy
Uwagi ogólne
Przepisy szczegółowe
Dodatki do pieczywa
Uwagi ogólne
Przepisy szczegółowe
Przystawki
Uwagi ogólne
Przepisy szczegółowe
Zupy
Uwagi ogólne
Przygotowanie wywaru z warzyw
Przygotowanie wywaru z owoców
Przygotowanie zup mlecznych
Przygotowanie głównego składnika zupy
Podprawianie zup dietetycznych
Przyprawianie zup
Przepisy szczegółowe
Dodatki do zup
Uwagi ogólne
Przepisy szczegółowe
Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb
· Potrawy z mięsa cielęcego i wołowego
· Potrawy z drobiu, królików i dziczyzny
· Potrawy z ryb
Uwagi ogólne
Obróbka wstępna mięsa
Obróbka termiczna
Przepisy szczegółowe
Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb - tzw. potrawy półmięsne
Uwagi ogólne
Przepisy szczegółowe
Potrawy jarskie
Uwagi ogólne
Przepisy szczegółowe
Potrawy z warzyw i owoców
· Surówki
· Sałatki
· Warzywa gotowane
Uwagi ogólne
Obróbka wstępna
Obróbka termiczna
Zalecenia przy gotowaniu warzyw
Surówki
Sałatki
Warzywa gotowane
Przepisy szczegółowe
Sosy
· Sosy zimne
· Sosy gorące
· Sosy do potraw słodkich
Uwagi ogólne
Przepisy szczegółowe
Wypieki domowe
Uwagi ogólne
Przepisy szczegółowe


Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 54,51zł

Nowoczesna dietetyczna książka kucharska
Tytuł książki: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska"
Autor: Zofia Wieczorek-Chełmińska
Wydawnictwo: PZWL
Cena: 69.00zł 54.51zł
Klienci, którzy kupili „Nowoczesna dietetyczna książka kucharska”, kupili także:

Odżywianie dla zdrowia Tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu, Paul Pitchford, Wydawnictwo GALAKTYKA

Kurs kadry i płace Sage Symfonia 2015 + CD, Magdalena Chomuszko, Wydawnictwo Naukowe PWN

Poradnik przedsiębiorcy. Sage Symfonia Start. KPiR i ryczałt + CD, Magdalena Chomuszko, Jerzy Auksztol, Wydawnictwo Naukowe PWN

Systemy transportowe PRT, Włodzimierz Choromański, Wydawnictwo WKiŁ

Wprowadzenie do Spring Framework dla programistów Java, Felipe Gutierrez, Wydawnictwo Helion

Biegacz niezłomny Odkryj potęgę siły oraz mobilności i biegaj bez kontuzji przez całe życie, Brian MacKenzie, Wydawnictwo GALAKTYKA

czwartek, 28 marca 2024   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami