Książka doświadczonej dietetyczki zawiera sprawdzone przepisy na smaczne i łatwe do przygotowania potrawy, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały.
• Wszechstronna publikacja ze sprawdzonymi przepisami. • Receptury smacznych do przygotowania potraw, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały. • Gotowe rozwiązania dietetyczne w różnych stanach chorobowych. • Przydatna w planowaniu jadłospisów w szpitalach oraz placówkach żywienia zbiorowego.
Przeznaczona jest dla wszystkich stosujących dietę w warunkach domowych (diety w różnych stanach chorobowych) oraz dla osób planujących jadłospisy w szpitalach i placówkach zbiorowego żywienia.
Spis treści:
Część ogólna.
Ekologiczne i zdrowotne podstawy żywienia Sześciopunktowy program racjonalizacji sposobu odżywiania (wg Trimmera) Zapotrzebowanie energetyczne Składniki pokarmowe Białka Tłuszcze · Rola i znaczenie tłuszczów · Źródła tłuszczów · Wartość odżywcza tłuszczów · Zastosowanie tłuszczów w żywieniu · Normy spożycia tłuszczów Węglowodany · Klasyfikacja i źródła węglowodanów · Normy spożycia węglowodanów Witaminy Składniki mineralne · Wapń · Magnez · Żelazo · Sód i potas · Selen Woda Równowaga kwasowo-zasadowa Ocena zdrowotna jakości produktów spożywczych Wymienniki produktów w ramach grup i między grupami Produkty zbożowe · Pieczywo · Mąka · Kasze · Muesli · Całe ziarno - pszenica · Makarony · Ciastka, ciasta, wyroby ciastkarskie Nasiona roślin strączkowych Mleko · Mleko kozie Sery · Tofu Ziemniaki · Słodkie ziemniaki Warzywa i owoce Tłuszcze Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory Jaja · Substytuty jajek Cukier i słodycze Dietetyczna i zdrowotna ocena ważniejszych produktów spożywczych Amarantus (szkarłat) Bakłażan Banany Borówka (czarna jagoda, czernica) Brokuły Buraki Cebula Chrzan Czarna porzeczka Czosnek Cytryny Dyniowate Fasola, soja, soczewica Grejpfrut Herbata Jabłka Jarmuż Jogurt Kapusta Karczochy Kawa Kiełki Kukurydza Marchew Miód Mleko Oliwa z oliwek Orzechy Otręby Owies Pyłek kwiatowy Ryby i owoce morza Seler Warzywa i owoce Ziołowe herbatki Dietetyczna ocena przypraw i dodatków słodzących Przyprawy korzenne Przyprawy ziołowe Warzywa przyprawowe Dodatki słodzące · Naturalne środki słodzące · Sztuczne środki słodzące Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw Miary gospodarcze Naczynia kuchenne Konserwowanie i przechowywanie żywności Dodatki do żywności Sposoby przyrządzania potraw · Obróbka wstępna surowca · Obróbka cieplna (termiczna) · Podprawianie i wykańczanie potraw Charakterystyka i zastosowanie diet w profilaktyce i leczeniu 1. Dieta profilaktyczna - racjonalne żywienie z odpowiednią ilością włókna roślinnego · Zasady diety profilaktycznej · Przykłady tygodniowych jadłospisów 2. Dieta łatwo strawna ze zwiększoną zawartością białka · Zasady diety ze zwiększoną zawartością białka · Tygodniowy jadłospis dla diety ze zwiększoną zawartością białka 3. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem białka · Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka · Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka (40–50 g) 4. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu i włókna roślinnego · Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i włókna roślinnego · Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i włókna roślinnego 5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego · Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego · Tygodniowy jadłospis dla diety fatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego 6. Dieta z ograniczeniem sodu · Zasady diety z ograniczeniem sodu oraz zalecenia w chorobie nadciśnieniowej · Tygodniowy jadłospis dla diety z ograniczeniem sodu 7. Dieta węglowodanowa niskoenergetyczna · Zasady diety węglowodanowej niskoenergetycznej · Sposób sporządzania kleików · Jednodniowy jadłospis dla diety węglowodanowej niskoenergetycznej
Część szczegółowa
Napoje Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Chleb domowy Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Dodatki do pieczywa Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Przystawki Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Zupy Uwagi ogólne Przygotowanie wywaru z warzyw Przygotowanie wywaru z owoców Przygotowanie zup mlecznych Przygotowanie głównego składnika zupy Podprawianie zup dietetycznych Przyprawianie zup Przepisy szczegółowe Dodatki do zup Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb · Potrawy z mięsa cielęcego i wołowego · Potrawy z drobiu, królików i dziczyzny · Potrawy z ryb Uwagi ogólne Obróbka wstępna mięsa Obróbka termiczna Przepisy szczegółowe Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb - tzw. potrawy półmięsne Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Potrawy jarskie Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Potrawy z warzyw i owoców · Surówki · Sałatki · Warzywa gotowane Uwagi ogólne Obróbka wstępna Obróbka termiczna Zalecenia przy gotowaniu warzyw Surówki Sałatki Warzywa gotowane Przepisy szczegółowe Sosy · Sosy zimne · Sosy gorące · Sosy do potraw słodkich Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Wypieki domowe Uwagi ogólne Przepisy szczegółowe Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 54,51zł
Nowoczesna dietetyczna książka kucharska
|