Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona G³ówna » Sklep » Chemia » Chemia ogólna » Moje Konto  |  Zawarto¶æ Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategoriê
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeñstwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
Chemia
  Chemia analityczna
  Chemia fizyczna
  Chemia nieorganiczna
  Chemia ogólna
  Chemia organiczna
  Chemia techniczna
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika u¿ytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarz±dzania
Informatyka w szkole
Jêzyki programowania
Matematyka
Multimedia
Obs³uga komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy in¿ynierskie
Programy matematyczne
S³owniki
Serwery
Sieci komputerowe
Systemy operacyjne
Technika
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pe³ny katalog »
 Wydawnictwo:
 WNT
Krzywe eliptyczne w kryptografii

Krzywe eliptyczne w kryptografii

46.20z³
37.42z³
Naturalne zwi±zki organiczne Wydanie 2 64.90z³
Naturalne zwi±zki organiczne Wydanie 2

Autor: Aleksander Ko³odziejczyk

ISBN: 978-83-01-14316-9

Ilo¶æ stron: 604

Data wydania: 10/2010 (wydanie 2, dodruk)

Nowoczesne kompendium podstawowych wiadomo¶ci o najwa¿niejszych naturalnych zwi±zkach organicznych (aminokwasy, peptydy, bia³ka, cukry i inne). Przedstawiono w nim w³a¶ciwo¶ci chemiczne i fizyczne, dzia³anie fizjologiczne oraz otrzymywanie i zastosowanie tych zwi±zków.

Omówiono najnowsze osi±gniêcia naukowe dotycz±ce produktów naturalnych, m.in. tworzenie bibliotek peptydów czy dane z zakresu stereochemii.

Rozdzia³y:

1. AMINOKWASY 11
1.1. Podzia³ aminokwasów 11
1.1.1. Aminokwasy bia³kowe 12
1.2. Nomenklatura 21
1.3. W³a¶ciwo¶ci aminokwasów 22
1.3.1. W³a¶ciwo¶ci kwasowo-zasadowe 22
1.3.2. Rozpuszczalno¶æ i temperatura topnienia 24
1.3.3. W³a¶ciwo¶ci fizjologiczne aminokwasów kodowanych 25
1.3.4. Metabolizm aminokwasów 27
1.4. Aminokwasy niezbêdne (egzogenne) 29
1.5. Naturalne aminokwasy niebia³kowe 31
1.6. Zastosowanie aminokwasów 35
1.7. Otrzymywanie aminokwasów 39
1.7.1. Syntezy chemiczne — wybrane przyk³ady 39
1.7.2. Otrzymywanie chiralnych aminokwasów 48
1.7.3. Przyk³ady chiralnych syntez aminokwasów 49
1.8. Rozdzielanie aminokwasów racemicznych na enancjomery 57
1.8.1. Tworzenie soli diastereoizomerycznych i ich krystalizacja 57
1.8.2. Pochodne diastereoizomeryczne 58
1.8.3. Krystalizacja spontaniczna 59
1.8.4. Zastosowanie enzymów do rozdzielania racemicznych aminokwasów 60
1.8.5. Metody chromatograficzne 62
1.8.6. Elektroforeza 74
1.9. Fizykochemiczne metody badania aminokwasów 76
1.9.1. Polarymetria 76
1.9.2. Spektrometria mas 79
1.10. Literatura ¼ród³owa i uzupe³niaj±ca 80

2. PEPTYDY 82
2.1. Nazewnictwo peptydów 82
2.2. Synteza peptydów 85
2.2.1. Peptydowe os³ony grup funkcyjnych — grupy ochronne 90
2.2.2. Metody tworzenia wi±zania peptydowego 99
2.3. Wybrane peptydy biologicznie czynne 124
2.3.1. Glutation (GSH) 124
2.3.2. Tyreoliberyna 125
2.3.3. Adrenokortykotropina (ACTH, kortykotropina) 125
2.3.4. Proopiomelanokortyna 126
2.3.5. Melanotropina (MSH) 127
2.3.6. Lipotropina 127
2.3.7. Peptydy opioidowe 128
2.3.8. Somatotropina (STH) 136
2.3.9. Oksytocyna (OT) i wazopresyna (VP) 138
2.3.10. Liberyny i statyny 143
2.3.11. Insulina ludzka (HI — ang. human insuline)145
2.3.12. Glukagon 148
2.3.13. Hormony tkankowe (¿o³±dkowo-jelitowe) 149
2.3.14. Angiotensyna 151
2.3.15. Substancja P (SP) 151
2.3.16. Bradykinina 152
2.3.17. Peptydy wyizolowane ze skór p³azów 152
2.3.18. Tuftsyna 153
2.3.19. Proktolina, przedstawiciel neuropeptydów owadzich 154
2.3.20. Naskórkowy czynnik wzrostu 156
2.3.21. Antybiotyki peptydowe 156
2.3.22. Toksyny peptydowe 163
2.3.23. Alkaloidy peptydowe 168
2.3.24. Muramylopeptydy 168
2.4. Literatura ¼ród³owa i uzupe³niaj±ca 172

3. BIALKA — PROTEINY 174
3.1. Budowa bia³ek 176
3.1.1. Struktura pierwszorzêdowa 176
3.1.2. Struktura drugorzêdowa 183
3.1.3. Struktura trzeciorzêdowa 189
3.1.4. Struktura czwartorzêdowa 192
3.1.5. Sposoby badania konformacji cz±steczek bia³ka 192
3.2. Denaturacja bia³ek 193
3.3. Izolacja, rozdzielanie, oczyszczanie i identyfikacja bia³ek 196
3.4. Klasyfikacja czyli podzia³ bia³ek 197
3.4.1. Podzia³ bia³ek wed³ug kszta³tu 198
3.4.2. Podzia³ bia³ek wed³ug sk³adu 198
3.4.3. Podzia³ bia³ek wed³ug funkcji 199
3.4.4. Podzia³ bia³ek wed³ug pochodzenia 199
3.4.5. Podzia³ bia³ek wed³ug wystêpowania 199
3.4.6. Podzia³ bia³ek wed³ug warto¶ci od¿ywczej 199
3.5. Przyk³ady bia³ek 200
3.5.1. Bia³ka proste 200
3.5.2. Bia³ka z³o¿one 208
3.5.3. Bia³ka enzymatyczne i cia³a czynne 221
3.5.4. Bia³ka s³odkie 227
3.5.5. Enzymy niebia³kowe 227
3.5.6. Bia³ka toksyczne 228
3.6. Literatura ¼ród³owa i uzupe³niaj±ca 228

4. CUKRY (SACHARYDY, WEGLOWODANY) 229
4.1. Podzia³ cukrów 232
4.2. Stereochemia cukrów 232
4.3. Nomenklatura cukrów 233
4.4. Monocukry 234
4.4.1. W³a¶ciwo¶ci fizyczne 234
4.5. W³a¶ciwo¶ci chemiczne 241
4.5.1. Estryfikacja cukrów 241
4.5.2. Eteryfikacja 245
4.5.3. Utlenianie cukrów 250
4.5.4. Redukcja 253
4.5.5. Pochodne cukrów 255
4.5.6. Wzajemne przekszta³canie cukrów 257
4.6. Wa¿niejsze monocukry naturalne 260
4.6.1. Triozy 260
4.6.2. Tetrozy 261
4.6.3. Pentozy 261
4.6.4. Heksozy 262
4.6.5. Heptozy 265
4.6.6. Deoksycukry 265
4.6.7. Aminocukry 265
4.6.8. Oligosacharydy 267
4.6.9. Polisacharydy 278
4.6.10. Serologiczne grupy krwi 289
4.6.11. Glikozydy naturalne 291
4.7. Literatura ¼ród³owa i uzupe³niaj±ca 295

5. LIPIDY 296
5.1. Podzia³ lipidów 297
5.2. Kwasy t³uszczowe — przedstawiciele pochodnych lipidów 297
5.2.1. Nasycone kwasy t³uszczowe 300
5.2.2. Nienasycone kwasy t³uszczowe 302
5.2.3. Niezbêdne nienasycone kwasy t³uszczowe (NNKT, EFA) 311
5.2.4. Znaczenie kwasów t³uszczowych w diecie 313
5.2.5. Aspekty biosyntezy kwasów t³uszczowych 314
5.2.6. Otrzymywanie kwasów karboksylowych na drodze syntezy chemicznej i ich zastosowanie 317
5.2.7. Otrzymywanie kwasów karboksylowych w procesach biochemicznych 320
5.2.8. Redukcja kwasów t³uszczowych 322
5.3. Prostaglandyny — prostanoidy (ejkozanoidy) 323
5.4. T³uszcze 326
5.4.1. Mono- i diacyloglicerole (niepe³ne acyloglicerole) 327
5.4.2. Stereochemia t³uszczów 328
5.4.3. Hydroliza t³uszczów 329
5.4.4. Sk³ad acylowy t³uszczów 331
5.4.5. Fizjologiczna rola t³uszczów 332
5.4.6. T³uszcze jadalne 333
5.5. Oleochemia, przemys³ oleochemiczny 336
5.5.1. Uwodornianie (utwardzanie) t³uszczów 337
5.5.2. Transestryfikacja (przeestryfikowanie) t³uszczów 338
5.5.3. Substytuty t³uszczów 340
5.6. Fosfolipidy i inne diacylowe pochodne glicerolu zawieraj±ce resztê fosforanow± 342
5.6.1. Glicerofosfolipidy 342
5.6.2. Lipidowa warstwa podwójna (bimolekularna) 346
5.6.3. Liposomy 349
5.6.4. Inne lipidy b³on komórkowych 350
5.6.5. Kwasy mykolinowe 352
5.7. Kwasy mykolinowe 352
5.8. Woski 354
5.9. Alkohole lipidowe 355
5.10. Wêglowodory lipidowe 355
5.11. Psychoaktywne substancje konopi 356
5.12. Juwenoidy 358
5.13. Kelina 358
5.14. Literatura ¼ród³owa i uzupe³niaj±ca 359

6. ALKALOIDY 360
6.1. Wystêpowanie 361
6.2. Rola fizjologiczna 361
6.3. Biosynteza 362
6.4. Otrzymywanie 364
6.5. Podzia³ alkaloidów 365
6.5.1. G³ówne grupy alkaloidów 365
6.6. Przyk³ady alkaloidów 366
6.6.1. Alkaloidy nie zawieraj±ce uk³adów heterocyklicznych 366
6.6.2. Alkaloidy zawieraj±ce pier¶cieñ pirolidynowy 375
6.6.3. Alkaloidy pochodne piperydyny 375
6.6.4. Alkaloidy pochodne pirydyny 379
6.6.5. Alkaloidy zawieraj±ce nieskondensowane pier¶cienie piêcio- i sze¶ciocz³onowe 379
6.6.6. Alkaloidy ze skondensowanym pier¶cieniem pirolidynowym i piperydynowym 382
6.6.7. Alkaloidy zawieraj±ce pier¶cieñ chinolinowy lub izochinolinowy 390
6.6.8. Alkaloidy opium 392
6.6.9. Alkaloidy zawieraj±ce uk³ad indolowy 408
6.6.10. Kurara 418
6.6.11. Alkaloidy purynowe 420
6.6.12. Alkaloidy terpenoidowe 423
6.6.13. Alkaloidy steroidowe 424
6.6.14. Epibatydyna 425
6.7. Literatura ¼ród³owa i uzupe³niaj±ca 426

7. STEROIDY 427
7.1. Stereochemia sterydów 428
7.2. Podzia³ i nomenklatura sterydów 429
7.3. Najwa¿niejsze steroidy 430
7.3.1. Sterole 430
7.3.2. Witamina D 437
7.4. Kwasy ¿ó³ciowe 439
7.5. Hormony p³ciowe 441
7.5.1. Androgeny 441
7.5.2. Anaboliki 445
7.5.3. Antyandrogeny 460
7.5.4. Estrogeny 460
7.5.5. Hormony ci±¿owe — progesteny 463
7.5.6. ¦rodki przeciwci±¿owe (antykoncepcyjne) 465
7.5.7. Wp³yw hormonów p³ciowych na psychikê 468
7.5.8. Hormonalna determinacja p³ci 471
7.6. Kortykosterydy (kortykosteroidy) 477
7.6.1. Mineralokortykoidy 479
7.6.2. Glikokortykosteroidy 479
7.6.3. Kliniczne zastosowanie kortykosterydów i ich analogów 480
7.7. Ekdysteroidy 482
7.8. Glikozydy nasercowe 483
7.8.1. Glikozydy kardenolidowe 485
7.8.2. Glikozydy bufadienolidowe 487
7.9. Saponiny 488
7.10. Literatura ¼ród³owa i uzupe³niaj±ca 489

8. TERPENOIDY (IZOPRENOIDY) 490
8.1. Izopren 491
8.2. Biosynteza terpenów 492
8.3. Olejki eteryczne 492
8.4. Pozyskiwanie terpenów 503
8.5. Monoterpeny i monoterpenoidy 504
8.5.1. Monoterpeny i monoterpenoidy niecykliczne 504
8.5.2. Monoterpenoidy jednopier¶cieniowe 506
8.5.3. Dicykliczne monoterpeny i monoterpenoidy 513
8.6. Seskwiterpeny i seskwiterpenoidy 518
8.6.1. Seskwiterpeny niecykliczne 518
8.6.2. Seskwiterpeny monocykliczne 519
8.6.3. Seskwiterpeny dicykliczne 520
8.6.4. Seskwiterpeny tricykliczne 520
8.7. Diterpeny (C20H32) i diterpenoidy 521
8.7.1. Kwasy ¿ywiczne 521
8.7.2. Fitol 522
8.7.3. Labdany 522
8.7.4. Jatrofon i cembrenen 523
8.8. Triterpeny i triterpenoidy 523
8.8.1. Skwalen 523
8.8.2. Lanosterol i cykloartenol 524
8.8.3. Amiryny 525
8.9. Tetraterpeny i tetraterpenoidy 525
8.9.1. Karoten i karotenole 525
8.9.2. Witamina A 527
8.9.3. Witamina E 530
8.9.4. Witamina K 532
8.10. Literatura ¼ród³owa i uzupe³niaj±ca 533

9. ZWI¡ZKI SYGNA£OWE (FEROMONY) 534
9.1. Podzia³ feromonów 537
9.2. Sk³ad feromonów 538
9.3. Identyfikacja feromonów 540
9.4. Wytwarzanie feromonów 542
9.5. Oddzia³ywanie feromonów 543
9.6. Rozprzestrzenianie feromonów 545
9.7. Selektywno¶æ feromonów 546
9.8. Rola chiralno¶ci 546
9.9. Najwa¿niejsze grupy feromonów 550
9.9.1. Feromony p³ciowe 550
9.9.2. Feromony ¶cie¿kowe 553
9.9.3. Feromony znacz±ce terytorium 554
9.9.4. Feromony alarmowe 554
9.9.5. Feromony agregacyjne i rozpraszaj±ce 554
9.9.6. Feromony dyskryminuj±ce 556
9.9.7. Feromony obronne i jady 557
9.10. Rola feromonów w ¿yciu ssaków 558
9.11. Feromony organizmów morskich 561
9.12. Feromony wê¿y 565
9.13. Antyatraktanty 566
9.14. Zastosowanie feromonów 566
9.15. Literatura ¼ród³owa i uzupe³niaj±ca 568

WYKAZ SKRÓTÓW I SYMBOLI 571

Naturalne zwi±zki organiczne Wydanie 2
--- Pozycja niedostêpna.---
Klienci, którzy kupili „Naturalne zwi±zki organiczne Wydanie 2”, kupili tak¿e:
<b>Zranieni w dzieciñstwie. Jak rozpoznaæ i uleczyæ matczyn± lub ojcowsk± ranê</b>, <font color="navy">Sylwia Kocoñ</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Sensus</font>
Zranieni w dzieciñstwie. Jak rozpoznaæ i uleczyæ matczyn± lub ojcowsk± ranê, Sylwia Kocoñ, Wydawnictwo Sensus

Rachunkowo¶æ ¶rodków europejskich oraz ¶rodków pochodz±cych ze ¼róde³ zagranicznych niepodlegaj±cych zwrotowi, Stanis³awa Szlachta, Wydawnictwo ODDK
<b>Algorytmika praktyczna Nie tylko dla mistrzów Wydanie II</b>, <font color="navy">Piotr Stañczyk</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Naukowe PWN</font>
Algorytmika praktyczna Nie tylko dla mistrzów Wydanie II, Piotr Stañczyk, Wydawnictwo Naukowe PWN

Podstawy matematyki - Ian Stewart, Ian Stewart , David Tall, Wydawnictwo Prószyñski

Piekielnie dobra ksi±¿ka o sprzeda¿y 16 ¿elaznych zasad osi±gania sukcesu w sprzeda¿y, Warren Greshes, Wydawnictwo MT Biznes

Optyka w zadaniach dla optometrystów, Marek Zaj±c, Wydawnictwo DWE

Oczarowanie Sztuka zmieniania serc, umys³ów i czynów, Guy Kawasaki, Wydawnictwo Onepress

NAUCZ SIÊ Z NAMI! obs³ugi komputera EDYCJA 2011, Praca zbiorowa, Wydawnictwo HELP

Slow life w wielkim mie¶cie, Natalia Kraus, Wydawnictwo Sensus

czwartek, 28 marca 2024   Mapa strony |  Nowo¶ci |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysy³ki |  Kontakt z nami