Autor: Zdzisława Libudzisz, Krystyna Kowal, Zofia Żakowska
ISBN: 978-83-01-15221-5
Ilość stron: 356
Data wydania: 05/2018 (dodruk z 2012)
Nowoczesny podręcznik poświęcony dziedzinie, która zajmuje się opisem zjawisk wywołanych przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych.
Tom 1 skupia się na opisie morfologii, budowy, ekologii oraz przynależności diagnostycznej mikroorganizmów istotnych dla prowadzenia procesów biotechnologicznych. Omawia drobnoustroje występujące w środowiskach naturalnych.
Opisuje także wpływ czynników środowiskowych, które warunkują aktywność mikroorganizmów, zasady rządzące ich działalnością w środowiskach naturalnych oraz przedstawia charakterystykę i funkcje mikroorganizmów występujących w glebie, wodzie, powietrzu oraz organizmie człowieka.
Ostatnia część omawia organizację laboratorium mikrobiologicznego, mikroskopię, preparaty mikroskopowe oraz zagadnienia dotyczące bezpiecznej pracy z mikroorganizmami.
Tom 2 omawia mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności.
Mikrobiologia techniczna Tom 1 Mikroorganizmy i środowiska ich występowania
|