Wszystko wokół nas jest zbudowane z materii, od gwiazd i planet, aż po tę książkę i każdego, kto trzyma ją w dłoniach. Czym jest materia? Czym jest charakterystyczna dla niej właściwość, określana jako masa?
Ludzkość zadawała sobie te pytania od zarania dziejów, by – przynajmniej jak dotąd – nie uzyskać w pełni satysfakcjonujących odpowiedzi. Dziś wiemy już, że fundamentami naszego Wszechświata nie są miniaturowe porcje materii – w których istnienie wierzono przez całe wieki – ale zadziwiające fantomy, istniejące w niepojętej, kwantowej rzeczywistości.
Od niedawna jesteśmy również pewni, że rzeczywiście istnieje odpowiedzialna za mechanizm powstawania masy cząstka Higgsa. Czy jest to jednak wizja ostateczna, na której kończą się nasze możliwości poznania?
W swojej najnowszej książce pt. "Masa" Jim Baggott zabiera czytelników w fascynującą podróż w poszukiwaniu odpowiedzi na pytania, na które ludzkość próbuje odpowiedzieć od tysięcy lat. Być może właśnie dziś sukcesy odnoszone przez współczesną nauką pozwolą nam uwierzyć, że zbliżamy się do odpowiedzi ostatecznych.
Jim Baggott jest wielokrotnie nagradzanym autorem książek popularnonaukowych, byłym wykładowcą Uniwersytetu w Reading. Publikuje artykuły w "New Scientist" i "Nature".
W Polsce ukazały się jego książki: "Teoria kwantowa. Odkrycia, które zmieniły świat", "Higgs. Odkrycie boskiej cząstki", "Pożegnanie z rzeczywistością. Jak współczesna fizyka odchodzi od poszukiwania naukowej prawdy" oraz "Początek. Naukowa historia stworzenia".
Spis treści:
Część I. Atom i próżnia
1. Wyniosłe miejsca na szczytach 2. Rzeczy same w sobie 3. Wrażenie siły 4. Sceptyczni chemicy
Część II. Masa i energia
5. Bardzo interesujący wniosek 6. Niewspółmierność 7. Osnowa 8. W jądrze ciemności
Część III. Fala i cząstka
9. Akt desperacji 10. Równanie falowe 11. Jedyna tajemnica 12. Masa goła i ubrana
Część IV. Pole i siła
13. Symetria natury 14. Piekielna cząstka 15. Model standardowy 16. Masa bez masy Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 36,00zł
Masa Od greckich atomów do pól kwantowych
|