Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Technika » Przemysł spożywczy » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
Chemia
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Słowniki
Serwery
Sieci komputerowe
Systemy operacyjne
Technika
  Aranżacja wnętrz
  Automatyka Robotyka
  Budowa maszyn
  Budownictwo
  Budownictwo lądowe
  Geologia Hydrologia
  Materiały inżynierskie
  Motoryzacja
  Ochrona środowiska
  Ogrzewanie Klimatyzacja
  Przemysł spożywczy
  Rysunek techniczny
  Spawalnictwo
  Technika
  Technika pomiarowa
  Technika wojskowa
  Tworzywa sztuczne
  Zarządzanie jakością
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 Prószyński i S-ka
Stulecie kosmologii Jak zrozumieliśmy Wszechświat

Stulecie kosmologii Jak zrozumieliśmy Wszechświat

89.90zł
72.82zł
Kompendium wiedzy o żywności żywieniu i zdrowiu 44.90zł
Kompendium wiedzy o żywności żywieniu i zdrowiu

Autor: Jan Gawęcki, Teresa Mossor-Pietraszewska

ISBN: 978-83-01-14254-4

Ilość stron: 452

Data wydania: 02/2014 (dodruk)

Wydawnictwo: PWN

Najnowsza wiedza o produktach żywnościowych, o ich przetwarzaniu, utrwalaniu oraz uwarunkowaniach jakościowych i funkcjonowaniu na rynku. Podstawowe wiadomości z zakresu żywienia oraz biologicznych, medycznych i społecznych aspektów ochrony zdrowia.

Książka uświadamia czytelnikom ścisłe związki między żywnością, żywieniem i zdrowiem, prostuje fałszywe informacje upowszechniane przez media i wyjaśnia kontrowersje i problemy związane z jej tematyką, np. żywność transgeniczna, wegetarianizm, interakcje różnych leków z żywnością, "diety cud" oraz ksenobiotyki.

Rozdziały:
ALFABETYCZNY WYKAZ HASEł          

I. WSTĘP               
1. Pojęcie zdrowia oraz jego uwarunkowania genetyczne, środowiskowe i związane ze stylem życia
2. Relacje między żywnością, żywieniem i zdrowiem

II. ŻYWNOŚĆ
1. Definicje i podział produktów żywnościowych
2. JakośĆ żywności i jej uwarunkowania
3. Przetwarzanie i utrwalanie żywności
4. Biotechnologia w produkcji żywności
5. Dodatki do żywności i ich zastosowanie
6. Znakowanie żywności
7. Prawo żywnościowe i urzędowa kontrola żywności

III. ŻYWIENIE    
1. Istota racjonalnego żywienia i podstawowe pojęcia z tym związane
2. Podstawowe składniki pożywienia
3. ŻywnośĆ jako źródło składników odżywczych
4. Trawienie i przyswajanie pożywienia
5. Podstawowe zasady racjonalnego żywienia
6. Wegetarianizm jako dieta alternatywna
7. Żywienie dietetyczne
8. Interakcje leków ze składnikami żywności

IV. ZDROWIE
1. Biologiczne podstawy zdrowia
2. Etiologia i prewencja wybranych chorób dietozależnych
3. Zanieczyszczenia żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka
4. Inne zagrożenia dla zdrowia
5. Instrumenty polityki prozdrowotnej

Kompendium wiedzy o żywności żywieniu i zdrowiu
Tytuł książki: "Kompendium wiedzy o żywności żywieniu i zdrowiu"
Autor: Jan Gawęcki, Teresa Mossor-Pietraszewska
Wydawnictwo: Naukowe PWN
Cena: 44.90zł
Klienci, którzy kupili „Kompendium wiedzy o żywności żywieniu i zdrowiu”, kupili także:

Rachunkowość podatkowa Wydanie 9, Irena Olchowicz, Wydawnictwo Difin

Kolor i znaczenie, John Gage, Wydawnictwo Universitas

Reklamuj się z Google Skuteczne rozwiązania i przykłady, Kristina Cutura, Wydawnictwo Helion

Supersymetria Supersymetryczne cząstki i odkrywanie podstawowych praw przyrody, Gordon Kane, Wydawnictwo Prószyński

Podstawy teorii sterowania Wydanie 3, Tadeusz Kaczorek, Andrzej Dzieliński, Włodzimierz Dabrowski, Rafał Łop, Wydawnictwo Naukowe PWN

Programowanie sterowników PLC zgodnie z normą IEC61131-3 w praktyce, Sławomir Kacprzak, Wydawnictwo BTC

Przyłączenie do sieci wodociągowo-kanalizacyjnej. Aspekty prawne, Henryk Palarz, Wydawnictwo Wolters Kluwer

Python i Django Programowanie aplikacji webowych, Jeff Forcier, Paul Bissex, Wesley Chun, Wydawnictwo Helion

5 kroków do porozumienia Jak skutecznie negocjować w biznesie, Anna M. Łabuz, Wydawnictwo Onepress

środa, 24 kwietnia 2024   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami