Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Technika » Przemysł spożywczy » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
Chemia
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Słowniki
Serwery
Sieci komputerowe
Systemy operacyjne
Technika
  Aranżacja wnętrz
  Automatyka Robotyka
  Budowa maszyn
  Budownictwo
  Budownictwo lądowe
  Geologia Hydrologia
  Materiały inżynierskie
  Motoryzacja
  Ochrona środowiska
  Ogrzewanie Klimatyzacja
  Przemysł spożywczy
  Rysunek techniczny
  Spawalnictwo
  Technika
  Technika pomiarowa
  Technika wojskowa
  Tworzywa sztuczne
  Zarządzanie jakością
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 APN Promise
Excel 2021 i Microsoft 365: VBA i makra

Excel 2021 i Microsoft 365: VBA i makra

119.70zł
95.76zł
Kompendium wiedzy o żywności żywieniu i zdrowiu 44.90zł
Kompendium wiedzy o żywności żywieniu i zdrowiu

Autor: Jan Gawęcki, Teresa Mossor-Pietraszewska

ISBN: 978-83-01-14254-4

Ilość stron: 452

Data wydania: 02/2014 (dodruk)

Wydawnictwo: PWN

Najnowsza wiedza o produktach żywnościowych, o ich przetwarzaniu, utrwalaniu oraz uwarunkowaniach jakościowych i funkcjonowaniu na rynku. Podstawowe wiadomości z zakresu żywienia oraz biologicznych, medycznych i społecznych aspektów ochrony zdrowia.

Książka uświadamia czytelnikom ścisłe związki między żywnością, żywieniem i zdrowiem, prostuje fałszywe informacje upowszechniane przez media i wyjaśnia kontrowersje i problemy związane z jej tematyką, np. żywność transgeniczna, wegetarianizm, interakcje różnych leków z żywnością, "diety cud" oraz ksenobiotyki.

Rozdziały:
ALFABETYCZNY WYKAZ HASEł          

I. WSTĘP               
1. Pojęcie zdrowia oraz jego uwarunkowania genetyczne, środowiskowe i związane ze stylem życia
2. Relacje między żywnością, żywieniem i zdrowiem

II. ŻYWNOŚĆ
1. Definicje i podział produktów żywnościowych
2. JakośĆ żywności i jej uwarunkowania
3. Przetwarzanie i utrwalanie żywności
4. Biotechnologia w produkcji żywności
5. Dodatki do żywności i ich zastosowanie
6. Znakowanie żywności
7. Prawo żywnościowe i urzędowa kontrola żywności

III. ŻYWIENIE    
1. Istota racjonalnego żywienia i podstawowe pojęcia z tym związane
2. Podstawowe składniki pożywienia
3. ŻywnośĆ jako źródło składników odżywczych
4. Trawienie i przyswajanie pożywienia
5. Podstawowe zasady racjonalnego żywienia
6. Wegetarianizm jako dieta alternatywna
7. Żywienie dietetyczne
8. Interakcje leków ze składnikami żywności

IV. ZDROWIE
1. Biologiczne podstawy zdrowia
2. Etiologia i prewencja wybranych chorób dietozależnych
3. Zanieczyszczenia żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka
4. Inne zagrożenia dla zdrowia
5. Instrumenty polityki prozdrowotnej

Kompendium wiedzy o żywności żywieniu i zdrowiu
Tytuł książki: "Kompendium wiedzy o żywności żywieniu i zdrowiu"
Autor: Jan Gawęcki, Teresa Mossor-Pietraszewska
Wydawnictwo: Naukowe PWN
Cena: 44.90zł
Klienci, którzy kupili „Kompendium wiedzy o żywności żywieniu i zdrowiu”, kupili także:

Rynkowe instrumenty finansowe Wydanie 2, Andrzej Sopoćko, Wydawnictwo Naukowe PWN

Windows Server 2008 Security Resource Kit, Jasper M. Johansson, Wydawnictwo Microsoft Press

Krąg miłości Dalajlamy Droga do osiągnięcia jedności ze światem, Dalajlama, Wydawnictwo Onepress

Informatyka Europejczyka Poradnik metodyczny dla gimnazjum Wydanie II, Jolanta Pańczyk, Wydawnictwo Helion

AutoCAD 2018 PL, Andrzej Pikoń, Wydawnictwo Helion

Podstawy metodologii badań w naukach o zarządzaniu, Wojciech Czakon, Wydawnictwo Wolters Kluwer

50 lat Olimpiad Fizycznych Wybrane zadania z rozwiązaniami, Janiszewski Paweł, Mostowski Jan, Wydawnictwo Naukowe PWN

JBoss AS 7 Tworzenie aplikacji, Francesco Marchioni, Wydawnictwo Helion

Rachunek kosztów Modele i zastosowania, Edward Nowak, Marcin Wierzbiński, Wydawnictwo PWE

czwartek, 25 kwietnia 2024   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami