Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Technika » Przemysł spożywczy » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego
Piotr P. Lewicki, Andrzej Lenart, Roman Kowalczyk
Wydawnictwo WNT
Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczegoW książce opisano typowe procesy jednostkowe stosowane w czasie przetwarzania i utrwalania żywności.

Cena: 59.00zł 43.07zł

 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
Chemia
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Internet
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Serwery
Sieci Firewalle Protokoły
Słowniki
Systemy operacyjne
Technika
  Aranżacja wnętrz
  Automatyka Robotyka
  Budowa maszyn
  Budownictwo
  Budownictwo lądowe
  Geologia Hydrologia
  Materiały inżynierskie
  Motoryzacja
  Ochrona środowiska
  Ogrzewanie Klimatyzacja
  Przemysł spożywczy
  Rysunek techniczny
  Spawalnictwo
  Technika
  Technika pomiarowa
  Technika wojskowa
  Tworzywa sztuczne
  Zarządzanie jakością
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego  59.00zł 43.07zł
Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego

Autor: Piotr P. Lewicki, Andrzej Lenart, Roman Kowalczyk

ISBN: 978-83-7926-140-6

Ilość stron: 468

Data wydania: 10/2014 (wydanie 4)

Wydawnictwo: WNT

W książce opisano typowe procesy jednostkowe stosowane w czasie przetwarzania i utrwalania żywności. Podano szczegółowe podstawy teoretyczne tych procesów z uwzględnieniem przenoszenia ciepła i masy oraz uzupełniono je opisem matematycznym.

Omówiono zasady działania urządzeń i aparatów stosowanych w nowoczesnym przemyśle spożywczym. Znaczne zmiany, jakich dokonano w tym wydaniu, wynikają z dużego postępu w technice i technologii żywności, i związanych z tym modyfikacji programów nauczania.

Książka jest przeznaczona dla studentów wydziałów technologii żywności i techniki rolniczej akademii rolniczych, studentów politechnik, którzy się specjalizujących w zagadnieniach dotyczących aparatury przemysłu spożywczego. Skorzystają z niej również specjaliści związani z tą branżą.

Rozdziały:

CZĘŚĆ l. WPROWADZENIE

1. Procesy podstawowe w technologii żywności
1.1. Pojęcie procesu podstawowego
1.2. Przenoszenie pędu, energii i masy
1.3. Bilansowanie procesów
1.4. Powiększanie skali procesu
1.5. Teoria podobieństwa
1.6. Równania kryterialne

CZĘŚĆ II. PROCESY MECHANICZNE

2. Rozdrabnianie ciał stałych
2.1. Wprowadzenie
2.2. Właściwości reologiczne ciał stałych
2.3. Teorie rozdrabniania
2.4. Maszyny i urządzenia rozdrabniające
2.5. Kryteria doboru maszyn rozdrabniających

3. Przesiewanie i sortowanie
3.1. Proces przesiewania
3.2. Maszyny przesiewające
3.3. Sortowmki

4. Przepływ płynów
4.1. Właściwości reologiczne cieczy
4.2. Dynamika płynów
4.3. Opory przepływu cieczy niutonowskich
4.4. Szczególne przypadki przepływu
4.5. Przepływ cieczy nieniutonowskich

5. Formowanie i ekstrudowanie
5.1. Właściwości ciał plastycznych
5.2. Nadawanie kształtu
5.3. Ekstruzja

6. Ruch ciał stałych i cieczy w płynach
6.1. Wprowadzenie
6.2. Opadanie niezakłócone
6.3. Opadanie zakłócone
6.4. Ruch kropli cieczy w cieczy
6.5. Przepływ gazu przez warstwę cieczy

7. Fluidyzacja i transport pneumatyczny
7.1. Charakterystyka procesów
7.2. Dynamika warstwy fluidalnej
7.3. Dynamika przepływu współprądowego gazu z fazą stałą
7.4. Urządzenia do fluidyzacji i transportu pneumatycznego

8. Mechaniczne rozdzielanie układów niejednorodnych
8.1. Wyciskanie cieczy
8.2. Filtracja
8.3. Grawitacyjne rozdzielanie zawiesin
8.4. Rozdzielanie układów niejednorodnych w polu siły odśrodkowej

9. Rozdrabnianie cieczy
9.1. Teorie rozdrabniania
9.2. Homogenizacja
9.3. Rozpylanie cieczy

10. Mieszanie i aglomeracja
10.1. Charakterystyka procesu mieszania
10.2. Urządzenia do mieszania
10.3. Moc mieszania
10.4. Intensywność mieszania
10.5. Charakterystyka procesu aglomeracji
10.6. Urządzenia do aglomeracji

CZĘŚĆ III. PRZENOSZENIE CIEPŁA

11. Ruch ciepła
11.1. Ogólna charakterystyka
11.2. Ruch ciepła ustalony
11.3. Ruch ciepła nieustalony

12. Ogrzewanie i chłodzenie
12.1. Ogólna charakterystyka procesów cieplnych
12.2. Właściwości cieplne produktów spożywczych
12.3. Bezprzeponowa wymiana ciepła
12.4. Przeponowa wymiana ciepła
12.5. Niekonwencjonalne metody przenoszenia ciepła-termowody
12.6. Podstawy obliczania wymienników ciepła
12.7. Podstawy eksploatacji wymienników ciepła

13. Odparowywanie
13.1. Charakterystyka procesu
13.2. Wyparki
13.3. Wyparki jednodziałowe
13.4. Wyparki wielodziałowe
13.5. Sprężanie oparów
13.6. Bilans procesu odparowywania
13.7. Warunki wymiany ciepła w wyparkach

14. Zamrażanie żywności
14.1. Wprowadzenie
14.2. Charakterystyka procesu zamrażania produktów spożywczych
14.3. Czas zamrażania
14.4. Bilans cieplny procesu zamrażania
14.5. Urządzenia zamrażalnicze

CZĘŚĆ IV. PRZENOSZENIE MASY

15. Ruch masy
15.1. Wprowadzenie
15.2. Molekularny ruch masy
15.3. Konwekcyjny ruch masy
15.4. Przenoszenie masy między fazami
15.5. Intensyfikacja ruchu masy

16. Suszenie
16.1. Charakterystyka procesu
16.2. Kinetyka procesu suszenia
16.3. Ruch ciepła i masy
16.4. Sposoby suszenia
16.5. Suszarki
16.6. Bilans procesu suszenia

17. Ekstrakcja
17.1. Ogólna charakterystyka procesu
17.2. Ekstrakcja w układzie ciecz-ciecz
17.3. Ekstrakcja w układzie ciało stałe-ciecz
17.4. Ekstrakcja w stanie nadkrytycznym
17.5. Ekstraktory

18. Krystalizacja i rozpuszczanie
18.1. Ogólna charakterystyka procesów
18.2. Kinetyka krystalizacji
18.3. Kinetyka rozpuszczania
18.4. Krystalizatory
18.5. Urządzenia do rozpuszczania

19. Destylacja i rektyfikacja
19.1. Destylacja
19.2. Rektyfikacja
19.3. Instalacje destylacyjne (rektyfikacyjne) kolumnowe stosowane w przemyśle spożywczym

20. Procesy membranowe
20.1. Wprowadzenie
20.2. Charakterystyka membran półprzepuszczalnych
20.3. Moduły membranowe
20.4. Mikrofiltracja
20.5. Ultrafiltracja
20.6. Nanofiltracja
20.7. Odwrócona osmoza
20.8. Elektrodializa

Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego
Wszystkie dostępne w tej chwili książki z kategorii: Przemysł spożywczy
• Atlas rozbioru tusz zwierząt rzeźnych  Adam Olszewski  WNT 55.00zł 40.15zł
•••
• Bezpieczeństwo żywności i żywienia Komentarz  Paweł Wojciechowski , Andrzej Balicki , Filip Opoka , Maciej Syska , D  Wolters Kluwer 169.00zł 135.20zł
•••
• Biologicznie aktywne peptydy i białka żywności  Jerzy Dziuba, Łucja Fornal  WNT 93.45zł 68.22zł
•••
• Biotechnologia żywności  Bednarski Włodzimierz, Reps Arnold  WNT 60.00zł 43.80zł
•••
• Chemia żywności Tom 1 Składniki żywności  Zdzisław Sikorski  WNT 46.00zł 34.50zł
•••
• Chemia żywności Tom 1+2+3 Komplet  Zdzisław Sikorski  WNT 142.00zł 99.40zł
•••
• Chemia żywności Tom 2 Sacharydy, lipidy i białka  Zdzisław Sikorski  WNT 49.00zł 36.75zł
•••
• Chemia żywności Tom 3 Odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności  Zdzisław Sikorski  WNT 47.00zł 35.25zł
•••
• Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego  Piotr P. Lewicki, Andrzej Lenart, Roman Kowalczyk  WNT 59.00zł 43.07zł
•••
• Komercjalizacja produktów żywnościowych  Bogdan Sojkin  PWE 59.90zł 49.12zł
•••
• Kompendium wiedzy o żywności żywieniu i zdrowiu  Jan Gawęcki, Teresa Mossor-Pietraszewska  Naukowe PWN 44.90zł 31.88zł
•••
• Marketing produktów żywnościowych  Tomasz Domański, Paweł Bryła  PWE 59.90zł 50.92zł
•••
• Odroczony rozrost Technologia w piekarni  Huber Hans  Naukowe PWN 79.90zł 56.73zł
•••
• Opracowanie produktów spożywczych Podejście marketingowe  Mary Earle, Richard Earle, Allan Anderson  WNT 89.25zł 65.15zł
•••
• Technologia przetwórstwa mięsa  Adam Olszewski  WNT 60.00zł 43.80zł
•••
• Technologia przetwórstwa mięsa w pytaniach i odpowiedziach  Adam Olszewski  WNT 65.10zł 47.52zł
•••
• Technologia wędzenia żywności  Kołakowski Edward  PWRiL 60.00zł 48.00zł
•••
• Towaroznawstwo surowców i produktów zwierzęcych z podstawami przetwórstwa  Litwińczuk Zygmunt  PWRiL 78.00zł 62.40zł
•••
• Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw Wydanie 5  Hanna Maria Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow  PZWL 44.00zł 28.60zł
•••
• Właściwości fizyczne żywności  Zbigniew Pałacha, Iwona Sitkiewicz  WNT 44.00zł 33.00zł
•••
• Zarządzanie bezpieczeństwem żywności Teoria i praktyka  Tadeusz Sikora, Danuta Kołożyn-Krajewska  C.H. BECK 55.00zł 47.30zł
•••
• Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczym Podstawowe zagadnienia  Adam Olszewski  WNT 35.00zł 26.25zł
•••
• Zarządzanie jakością żywności Systemy, koncepcje, instrumenty  Systemy, koncepcje, instrumenty  Difin 59.00zł 50.15zł
•••
• Zarządzanie jakością żywności Ujęcie technologiczno-menedżerskie  Luning P.A., Marcelis W.J., Jongen W.M.F.  WNT 38.85zł 29.14zł
•••
• Zarządzanie łańcuchami dostaw żywności w Polsce Kierunki zmian  Wacław Szymanowski  Difin 85.00zł 76.50zł
•••
Klienci, którzy kupili „Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego”, kupili także:
<b>Paradoks trucizn Substancje chemiczne przyjazne i wrogie</b>, <font color="navy">Timbrell John</font>, <font color="green"> Wydawnictwo WNT</font>
Paradoks trucizn Substancje chemiczne przyjazne i wrogie, Timbrell John, Wydawnictwo WNT
<b>Sztuka rynkologii</b>, <font color="navy">Jacek Kotarbiński</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Onepress</font>
Sztuka rynkologii, Jacek Kotarbiński, Wydawnictwo Onepress
<b>Arkusz kalkulacyjny EXCEL w praktyce. Excel 2010,2013... Informatyka w praktyce krok po kroku</b>, <font color="navy">Mysior Marian</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Bila</font>
Arkusz kalkulacyjny EXCEL w praktyce. Excel 2010,2013... Informatyka w praktyce krok po kroku, Mysior Marian, Wydawnictwo Bila
<b>Monitorowanie otoczenia z Arduino</b>, <font color="navy">Emily Gertz, Patrick Di Justo</font>, <font color="green"> Wydawnictwo HELION</font>
Monitorowanie otoczenia z Arduino, Emily Gertz, Patrick Di Justo, Wydawnictwo HELION
<b>Fizyka Matura 2014 Zbiór zadań maturalnych Poziom podstawowy i rozszerzony</b>, <font color="navy">Ortyl Alfred</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Omega</font>
Fizyka Matura 2014 Zbiór zadań maturalnych Poziom podstawowy i rozszerzony, Ortyl Alfred, Wydawnictwo Omega
<b>Przyrodnicze podstawy gospodarowania przestrzenią</b>, <font color="navy">Andrzej Macias</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Naukowe PWN</font>
Przyrodnicze podstawy gospodarowania przestrzenią, Andrzej Macias, Wydawnictwo Naukowe PWN