Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Technika » Przemysł spożywczy » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
Chemia
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Internet
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Serwery
Sieci Firewalle Protokoły
Słowniki
Systemy operacyjne
Technika
  Aranżacja wnętrz
  Automatyka Robotyka
  Budowa maszyn
  Budownictwo
  Budownictwo lądowe
  Geologia Hydrologia
  Materiały inżynierskie
  Motoryzacja
  Ochrona środowiska
  Ogrzewanie Klimatyzacja
  Przemysł spożywczy
  Rysunek techniczny
  Spawalnictwo
  Technika
  Technika pomiarowa
  Technika wojskowa
  Tworzywa sztuczne
  Zarządzanie jakością
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 WNT
Wentylacja pożarowa Oddymianie

Wentylacja pożarowa Oddymianie

89.00zł
64.97zł
Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego 59.00zł
Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego

Autor: Piotr P. Lewicki, Andrzej Lenart, Roman Kowalczyk

ISBN: 978-83-7926-140-6

Ilość stron: 468

Data wydania: 10/2014 (wydanie 4)

Wydawnictwo: WNT

W książce opisano typowe procesy jednostkowe stosowane w czasie przetwarzania i utrwalania żywności. Podano szczegółowe podstawy teoretyczne tych procesów z uwzględnieniem przenoszenia ciepła i masy oraz uzupełniono je opisem matematycznym.

Omówiono zasady działania urządzeń i aparatów stosowanych w nowoczesnym przemyśle spożywczym. Znaczne zmiany, jakich dokonano w tym wydaniu, wynikają z dużego postępu w technice i technologii żywności, i związanych z tym modyfikacji programów nauczania.

Książka jest przeznaczona dla studentów wydziałów technologii żywności i techniki rolniczej akademii rolniczych, studentów politechnik, którzy się specjalizujących w zagadnieniach dotyczących aparatury przemysłu spożywczego. Skorzystają z niej również specjaliści związani z tą branżą.

Rozdziały:

CZĘŚĆ l. WPROWADZENIE

1. Procesy podstawowe w technologii żywności
1.1. Pojęcie procesu podstawowego
1.2. Przenoszenie pędu, energii i masy
1.3. Bilansowanie procesów
1.4. Powiększanie skali procesu
1.5. Teoria podobieństwa
1.6. Równania kryterialne

CZĘŚĆ II. PROCESY MECHANICZNE

2. Rozdrabnianie ciał stałych
2.1. Wprowadzenie
2.2. Właściwości reologiczne ciał stałych
2.3. Teorie rozdrabniania
2.4. Maszyny i urządzenia rozdrabniające
2.5. Kryteria doboru maszyn rozdrabniających

3. Przesiewanie i sortowanie
3.1. Proces przesiewania
3.2. Maszyny przesiewające
3.3. Sortowmki

4. Przepływ płynów
4.1. Właściwości reologiczne cieczy
4.2. Dynamika płynów
4.3. Opory przepływu cieczy niutonowskich
4.4. Szczególne przypadki przepływu
4.5. Przepływ cieczy nieniutonowskich

5. Formowanie i ekstrudowanie
5.1. Właściwości ciał plastycznych
5.2. Nadawanie kształtu
5.3. Ekstruzja

6. Ruch ciał stałych i cieczy w płynach
6.1. Wprowadzenie
6.2. Opadanie niezakłócone
6.3. Opadanie zakłócone
6.4. Ruch kropli cieczy w cieczy
6.5. Przepływ gazu przez warstwę cieczy

7. Fluidyzacja i transport pneumatyczny
7.1. Charakterystyka procesów
7.2. Dynamika warstwy fluidalnej
7.3. Dynamika przepływu współprądowego gazu z fazą stałą
7.4. Urządzenia do fluidyzacji i transportu pneumatycznego

8. Mechaniczne rozdzielanie układów niejednorodnych
8.1. Wyciskanie cieczy
8.2. Filtracja
8.3. Grawitacyjne rozdzielanie zawiesin
8.4. Rozdzielanie układów niejednorodnych w polu siły odśrodkowej

9. Rozdrabnianie cieczy
9.1. Teorie rozdrabniania
9.2. Homogenizacja
9.3. Rozpylanie cieczy

10. Mieszanie i aglomeracja
10.1. Charakterystyka procesu mieszania
10.2. Urządzenia do mieszania
10.3. Moc mieszania
10.4. Intensywność mieszania
10.5. Charakterystyka procesu aglomeracji
10.6. Urządzenia do aglomeracji

CZĘŚĆ III. PRZENOSZENIE CIEPŁA

11. Ruch ciepła
11.1. Ogólna charakterystyka
11.2. Ruch ciepła ustalony
11.3. Ruch ciepła nieustalony

12. Ogrzewanie i chłodzenie
12.1. Ogólna charakterystyka procesów cieplnych
12.2. Właściwości cieplne produktów spożywczych
12.3. Bezprzeponowa wymiana ciepła
12.4. Przeponowa wymiana ciepła
12.5. Niekonwencjonalne metody przenoszenia ciepła-termowody
12.6. Podstawy obliczania wymienników ciepła
12.7. Podstawy eksploatacji wymienników ciepła

13. Odparowywanie
13.1. Charakterystyka procesu
13.2. Wyparki
13.3. Wyparki jednodziałowe
13.4. Wyparki wielodziałowe
13.5. Sprężanie oparów
13.6. Bilans procesu odparowywania
13.7. Warunki wymiany ciepła w wyparkach

14. Zamrażanie żywności
14.1. Wprowadzenie
14.2. Charakterystyka procesu zamrażania produktów spożywczych
14.3. Czas zamrażania
14.4. Bilans cieplny procesu zamrażania
14.5. Urządzenia zamrażalnicze

CZĘŚĆ IV. PRZENOSZENIE MASY

15. Ruch masy
15.1. Wprowadzenie
15.2. Molekularny ruch masy
15.3. Konwekcyjny ruch masy
15.4. Przenoszenie masy między fazami
15.5. Intensyfikacja ruchu masy

16. Suszenie
16.1. Charakterystyka procesu
16.2. Kinetyka procesu suszenia
16.3. Ruch ciepła i masy
16.4. Sposoby suszenia
16.5. Suszarki
16.6. Bilans procesu suszenia

17. Ekstrakcja
17.1. Ogólna charakterystyka procesu
17.2. Ekstrakcja w układzie ciecz-ciecz
17.3. Ekstrakcja w układzie ciało stałe-ciecz
17.4. Ekstrakcja w stanie nadkrytycznym
17.5. Ekstraktory

18. Krystalizacja i rozpuszczanie
18.1. Ogólna charakterystyka procesów
18.2. Kinetyka krystalizacji
18.3. Kinetyka rozpuszczania
18.4. Krystalizatory
18.5. Urządzenia do rozpuszczania

19. Destylacja i rektyfikacja
19.1. Destylacja
19.2. Rektyfikacja
19.3. Instalacje destylacyjne (rektyfikacyjne) kolumnowe stosowane w przemyśle spożywczym

20. Procesy membranowe
20.1. Wprowadzenie
20.2. Charakterystyka membran półprzepuszczalnych
20.3. Moduły membranowe
20.4. Mikrofiltracja
20.5. Ultrafiltracja
20.6. Nanofiltracja
20.7. Odwrócona osmoza
20.8. Elektrodializa

Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego
--- Pozycja niedostępna.---
Klienci, którzy kupili „Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego”, kupili także:
<b>Macromedia Flash 8 Professional oficjalny podręcznik</b>, <font color="navy">Tom Green, Jordan L. Chilcott</font>, <font color="green"> Wydawnictwo HELION</font>
Macromedia Flash 8 Professional oficjalny podręcznik, Tom Green, Jordan L. Chilcott, Wydawnictwo HELION
<b>Biblioteki Qt Zaawansowane programowanie przy użyciu C++</b>, <font color="navy">Mark Summerfield</font>, <font color="green"> Wydawnictwo HELION</font>
Biblioteki Qt Zaawansowane programowanie przy użyciu C++, Mark Summerfield, Wydawnictwo HELION
<b>osCommerce Tworzenie sklepów internetowych Wydanie dla początkujących</b>, <font color="navy">David Mercer</font>, <font color="green"> Wydawnictwo HELION</font>
osCommerce Tworzenie sklepów internetowych Wydanie dla początkujących, David Mercer, Wydawnictwo HELION
<b>Tablice informatyczne C# Wydanie I</b>, <font color="navy">Krzysztof Rychlicki-Kicior</font>, <font color="green"> Wydawnictwo HELION</font>
Tablice informatyczne C# Wydanie I, Krzysztof Rychlicki-Kicior, Wydawnictwo HELION
<b>Zarządzanie międzynarodowe</b>, <font color="navy">Richard Mead, Tim G. Andrews</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Wolters Kluwer</font>
Zarządzanie międzynarodowe, Richard Mead, Tim G. Andrews, Wydawnictwo Wolters Kluwer
<b>Product placement Planowanie, kreacja i pomiar skuteczności</b>, <font color="navy">Artur Choliński</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Wolters Kluwer</font>
Product placement Planowanie, kreacja i pomiar skuteczności, Artur Choliński, Wydawnictwo Wolters Kluwer
<b>Co z tym szczęściem? Psychologia pozytywna w praktyce</b>, <font color="navy">Iwona Kucharewicz</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Edgard</font>
Co z tym szczęściem? Psychologia pozytywna w praktyce, Iwona Kucharewicz, Wydawnictwo Edgard
<b>Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności</b>, <font color="navy">Marek Ludwicki, Michał Ludwicki</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Naukowe PWN</font>
Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności, Marek Ludwicki, Michał Ludwicki, Wydawnictwo Naukowe PWN
<b>Domy 150 najlepszych pomysłów</b>, <font color="navy">Ana G. Canizares</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Olesiejuk</font>
Domy 150 najlepszych pomysłów, Ana G. Canizares, Wydawnictwo Olesiejuk
 Koszyk
0 przedmiotów
Producent
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Wydawnictwo WNT
 Kategoria:
 Chemia
Chemia dla biologów Krótkie wykłady

Chemia dla biologów Krótkie wykłady

39.90zł
29.13zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Poradniki
Bazy danych i PostgreSQL od podstaw Richard Stones, Neil Matthew HELION
World of Warcraft Strategia sukcesu Eric Dekker HELION
Refaktoryzacja Ulepszanie struktury istniejącego kodu Martin Fowler, Kent Beck, John Brant, William Opdyke, Don Roberts HELION
Real World Digital Audio edycja polska Peter Kirn HELION
Teoria sygnałów Wstęp wydanie II Jacek Izydorczyk, Grzegorz Płonka, Grzegorz Tyma HELION
Pragmatyczny programista Od czeladnika do mistrza Andrew Hunt, David Thomas HELION
OpenOffice 3.x PL Oficjalny podręcznik Mirosław Dziewoński HELION
Podstawy konstrukcji maszyn Tom 1+2 Skoć, Spałek KOMPLET Antoni Skoć, Jacek Spałek WNT
Perełki programowania gier Vademecum profesjonalisty Tom 1 Mark DeLoura HELION

czwartek, 30 czerwiec 2016   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami