Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Technika » Przemysł spożywczy » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
Chemia
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Internet
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Serwery
Sieci Firewalle Protokoły
Słowniki
Systemy operacyjne
Technika
  Aranżacja wnętrz
  Automatyka Robotyka
  Budowa maszyn
  Budownictwo
  Budownictwo lądowe
  Geologia Hydrologia
  Materiały inżynierskie
  Motoryzacja
  Ochrona środowiska
  Ogrzewanie Klimatyzacja
  Przemysł spożywczy
  Rysunek techniczny
  Spawalnictwo
  Technika
  Technika pomiarowa
  Technika wojskowa
  Tworzywa sztuczne
  Zarządzanie jakością
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 WKiŁ
Podwozia i nadwozia pojazdów samochodowych Podstawy budowy, diagnozowania i naprawy

Podwozia i nadwozia pojazdów samochodowych Podstawy budowy, diagnozowania i naprawy

79.80zł
59.85zł
Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego 59.00zł
Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego

Autor: Piotr P. Lewicki, Andrzej Lenart, Roman Kowalczyk

ISBN: 978-83-7926-140-6

Ilość stron: 468

Data wydania: 10/2014 (wydanie 4)

Wydawnictwo: WNT

W książce opisano typowe procesy jednostkowe stosowane w czasie przetwarzania i utrwalania żywności. Podano szczegółowe podstawy teoretyczne tych procesów z uwzględnieniem przenoszenia ciepła i masy oraz uzupełniono je opisem matematycznym.

Omówiono zasady działania urządzeń i aparatów stosowanych w nowoczesnym przemyśle spożywczym. Znaczne zmiany, jakich dokonano w tym wydaniu, wynikają z dużego postępu w technice i technologii żywności, i związanych z tym modyfikacji programów nauczania.

Książka jest przeznaczona dla studentów wydziałów technologii żywności i techniki rolniczej akademii rolniczych, studentów politechnik, którzy się specjalizujących w zagadnieniach dotyczących aparatury przemysłu spożywczego. Skorzystają z niej również specjaliści związani z tą branżą.

Rozdziały:

CZĘŚĆ l. WPROWADZENIE

1. Procesy podstawowe w technologii żywności
1.1. Pojęcie procesu podstawowego
1.2. Przenoszenie pędu, energii i masy
1.3. Bilansowanie procesów
1.4. Powiększanie skali procesu
1.5. Teoria podobieństwa
1.6. Równania kryterialne

CZĘŚĆ II. PROCESY MECHANICZNE

2. Rozdrabnianie ciał stałych
2.1. Wprowadzenie
2.2. Właściwości reologiczne ciał stałych
2.3. Teorie rozdrabniania
2.4. Maszyny i urządzenia rozdrabniające
2.5. Kryteria doboru maszyn rozdrabniających

3. Przesiewanie i sortowanie
3.1. Proces przesiewania
3.2. Maszyny przesiewające
3.3. Sortowmki

4. Przepływ płynów
4.1. Właściwości reologiczne cieczy
4.2. Dynamika płynów
4.3. Opory przepływu cieczy niutonowskich
4.4. Szczególne przypadki przepływu
4.5. Przepływ cieczy nieniutonowskich

5. Formowanie i ekstrudowanie
5.1. Właściwości ciał plastycznych
5.2. Nadawanie kształtu
5.3. Ekstruzja

6. Ruch ciał stałych i cieczy w płynach
6.1. Wprowadzenie
6.2. Opadanie niezakłócone
6.3. Opadanie zakłócone
6.4. Ruch kropli cieczy w cieczy
6.5. Przepływ gazu przez warstwę cieczy

7. Fluidyzacja i transport pneumatyczny
7.1. Charakterystyka procesów
7.2. Dynamika warstwy fluidalnej
7.3. Dynamika przepływu współprądowego gazu z fazą stałą
7.4. Urządzenia do fluidyzacji i transportu pneumatycznego

8. Mechaniczne rozdzielanie układów niejednorodnych
8.1. Wyciskanie cieczy
8.2. Filtracja
8.3. Grawitacyjne rozdzielanie zawiesin
8.4. Rozdzielanie układów niejednorodnych w polu siły odśrodkowej

9. Rozdrabnianie cieczy
9.1. Teorie rozdrabniania
9.2. Homogenizacja
9.3. Rozpylanie cieczy

10. Mieszanie i aglomeracja
10.1. Charakterystyka procesu mieszania
10.2. Urządzenia do mieszania
10.3. Moc mieszania
10.4. Intensywność mieszania
10.5. Charakterystyka procesu aglomeracji
10.6. Urządzenia do aglomeracji

CZĘŚĆ III. PRZENOSZENIE CIEPŁA

11. Ruch ciepła
11.1. Ogólna charakterystyka
11.2. Ruch ciepła ustalony
11.3. Ruch ciepła nieustalony

12. Ogrzewanie i chłodzenie
12.1. Ogólna charakterystyka procesów cieplnych
12.2. Właściwości cieplne produktów spożywczych
12.3. Bezprzeponowa wymiana ciepła
12.4. Przeponowa wymiana ciepła
12.5. Niekonwencjonalne metody przenoszenia ciepła-termowody
12.6. Podstawy obliczania wymienników ciepła
12.7. Podstawy eksploatacji wymienników ciepła

13. Odparowywanie
13.1. Charakterystyka procesu
13.2. Wyparki
13.3. Wyparki jednodziałowe
13.4. Wyparki wielodziałowe
13.5. Sprężanie oparów
13.6. Bilans procesu odparowywania
13.7. Warunki wymiany ciepła w wyparkach

14. Zamrażanie żywności
14.1. Wprowadzenie
14.2. Charakterystyka procesu zamrażania produktów spożywczych
14.3. Czas zamrażania
14.4. Bilans cieplny procesu zamrażania
14.5. Urządzenia zamrażalnicze

CZĘŚĆ IV. PRZENOSZENIE MASY

15. Ruch masy
15.1. Wprowadzenie
15.2. Molekularny ruch masy
15.3. Konwekcyjny ruch masy
15.4. Przenoszenie masy między fazami
15.5. Intensyfikacja ruchu masy

16. Suszenie
16.1. Charakterystyka procesu
16.2. Kinetyka procesu suszenia
16.3. Ruch ciepła i masy
16.4. Sposoby suszenia
16.5. Suszarki
16.6. Bilans procesu suszenia

17. Ekstrakcja
17.1. Ogólna charakterystyka procesu
17.2. Ekstrakcja w układzie ciecz-ciecz
17.3. Ekstrakcja w układzie ciało stałe-ciecz
17.4. Ekstrakcja w stanie nadkrytycznym
17.5. Ekstraktory

18. Krystalizacja i rozpuszczanie
18.1. Ogólna charakterystyka procesów
18.2. Kinetyka krystalizacji
18.3. Kinetyka rozpuszczania
18.4. Krystalizatory
18.5. Urządzenia do rozpuszczania

19. Destylacja i rektyfikacja
19.1. Destylacja
19.2. Rektyfikacja
19.3. Instalacje destylacyjne (rektyfikacyjne) kolumnowe stosowane w przemyśle spożywczym

20. Procesy membranowe
20.1. Wprowadzenie
20.2. Charakterystyka membran półprzepuszczalnych
20.3. Moduły membranowe
20.4. Mikrofiltracja
20.5. Ultrafiltracja
20.6. Nanofiltracja
20.7. Odwrócona osmoza
20.8. Elektrodializa

Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego
--- Pozycja niedostępna.---
Klienci, którzy kupili „Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego”, kupili także:
<b>Marketing z Google Jak wejść na pierwszą pozycję Techniki pozycjonowania a SPAM + CD</b>, <font color="navy">Paweł Kobis</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Naukowe PWN</font>
Marketing z Google Jak wejść na pierwszą pozycję Techniki pozycjonowania a SPAM + CD, Paweł Kobis, Wydawnictwo Naukowe PWN
<b>Rysunek techniczny budowlany</b>, <font color="navy">Elżbieta Miśniakiewicz, Wojciech Skowroński</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Arkady</font>
Rysunek techniczny budowlany, Elżbieta Miśniakiewicz, Wojciech Skowroński, Wydawnictwo Arkady
<b>Prawo transportu lądowego</b>, <font color="navy">Władysław Górski, Edward Mendyk</font>, <font color="green"> Wydawnictwo WKiŁ</font>
Prawo transportu lądowego, Władysław Górski, Edward Mendyk, Wydawnictwo WKiŁ
<b>Forma dokumentu elektronicznego w działalności administracji publicznej</b>, <font color="navy">Michał Jachowicz, Mariusz Kotulski</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Difin</font>
Forma dokumentu elektronicznego w działalności administracji publicznej, Michał Jachowicz, Mariusz Kotulski, Wydawnictwo Difin
<b>Tajniki ekspozycji i systemu strefowego dla fotografów cyfrowych</b>, <font color="navy">Lee Varis</font>, <font color="green"> Wydawnictwo HELION</font>
Tajniki ekspozycji i systemu strefowego dla fotografów cyfrowych, Lee Varis, Wydawnictwo HELION
<b>Nie każ mi myśleć! O życiowym podejściu do funkcjonalności stron internetowych Wydanie III</b>, <font color="navy">Steve Krug</font>, <font color="green"> Wydawnictwo HELION</font>
Nie każ mi myśleć! O życiowym podejściu do funkcjonalności stron internetowych Wydanie III, Steve Krug, Wydawnictwo HELION
<b>Zanieczyszczenie powietrza przez pojazdy samochodowe</b>, <font color="navy">Jaromir Mysłowski</font>, <font color="green"> Wydawnictwo WKiŁ</font>
Zanieczyszczenie powietrza przez pojazdy samochodowe, Jaromir Mysłowski, Wydawnictwo WKiŁ
<b>Oko w oko z Adobe Photoshop CS4/CS4 PL</b>, <font color="navy">Deke McClelland</font>, <font color="green"> Wydawnictwo HELION</font>
Oko w oko z Adobe Photoshop CS4/CS4 PL, Deke McClelland, Wydawnictwo HELION
<b>Angielsko-polski słownik biznesu z wymową</b>, <font color="navy">Wyżyński Tomasz</font>, <font color="green"> Wydawnictwo WNT</font>
Angielsko-polski słownik biznesu z wymową, Wyżyński Tomasz, Wydawnictwo WNT
 Koszyk
0 przedmiotów
Producent
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Wydawnictwo WNT
 Kategoria:
 Energetyka
Urządzenia elektroenergetyczne Wydanie IV

Urządzenia elektroenergetyczne Wydanie IV

69.00zł
50.37zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Poradniki
Linux niezbędnik programisty John Fusco HELION
Pozycjonowanie i optymalizacja stron WWW Jak się to robi Wydanie III Bartosz Danowski, Michał Makaruk HELION
Mózg na manowcach Dlaczego oszukujemy, udajemy i ulegamy pokusom? David Disalvo Naukowe PWN
Kwalifikacja E.13. Projektowanie lokalnych sieci komputerowych i administrowanie sieciami Barbara Halska, Paweł Bensel HELION
C++ wykorzystaj potęgę aplikacji graficznych Janusz Ganczarski, Mariusz Owczarek HELION
C++. 50 efektywnych sposobów na udoskonalenie Twoich programów Scott Meyers HELION
Projektowanie gier Podstawy Wydanie II Ernest Adams HELION
UML 2.1 ćwiczenia Praca zbiorowa pod redakcją Stanisława Wryczy HELION
Teoria sygnałów Wstęp wydanie II Jacek Izydorczyk, Grzegorz Płonka, Grzegorz Tyma HELION

niedziela, 25 wrzesień 2016   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami