Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Technika » Przemysł spożywczy » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
Chemia
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Internet
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Serwery
Sieci Firewalle Protokoły
Słowniki
Systemy operacyjne
Technika
  Aranżacja wnętrz
  Automatyka Robotyka
  Budowa maszyn
  Budownictwo
  Budownictwo lądowe
  Geologia Hydrologia
  Materiały inżynierskie
  Motoryzacja
  Ochrona środowiska
  Ogrzewanie Klimatyzacja
  Przemysł spożywczy
  Rysunek techniczny
  Spawalnictwo
  Technika
  Technika pomiarowa
  Technika wojskowa
  Tworzywa sztuczne
  Zarządzanie jakością
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 BTC
Silniki PM BLDC właściwości, sterowanie, aplikacje

Silniki PM BLDC właściwości, sterowanie, aplikacje

69.00zł
55.20zł
Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego 59.00zł
Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego

Autor: Piotr P. Lewicki, Andrzej Lenart, Roman Kowalczyk

ISBN: 978-83-7926-140-6

Ilość stron: 468

Data wydania: 10/2014 (wydanie 4)

Wydawnictwo: WNT

W książce opisano typowe procesy jednostkowe stosowane w czasie przetwarzania i utrwalania żywności. Podano szczegółowe podstawy teoretyczne tych procesów z uwzględnieniem przenoszenia ciepła i masy oraz uzupełniono je opisem matematycznym.

Omówiono zasady działania urządzeń i aparatów stosowanych w nowoczesnym przemyśle spożywczym. Znaczne zmiany, jakich dokonano w tym wydaniu, wynikają z dużego postępu w technice i technologii żywności, i związanych z tym modyfikacji programów nauczania.

Książka jest przeznaczona dla studentów wydziałów technologii żywności i techniki rolniczej akademii rolniczych, studentów politechnik, którzy się specjalizujących w zagadnieniach dotyczących aparatury przemysłu spożywczego. Skorzystają z niej również specjaliści związani z tą branżą.

Rozdziały:

CZĘŚĆ l. WPROWADZENIE

1. Procesy podstawowe w technologii żywności
1.1. Pojęcie procesu podstawowego
1.2. Przenoszenie pędu, energii i masy
1.3. Bilansowanie procesów
1.4. Powiększanie skali procesu
1.5. Teoria podobieństwa
1.6. Równania kryterialne

CZĘŚĆ II. PROCESY MECHANICZNE

2. Rozdrabnianie ciał stałych
2.1. Wprowadzenie
2.2. Właściwości reologiczne ciał stałych
2.3. Teorie rozdrabniania
2.4. Maszyny i urządzenia rozdrabniające
2.5. Kryteria doboru maszyn rozdrabniających

3. Przesiewanie i sortowanie
3.1. Proces przesiewania
3.2. Maszyny przesiewające
3.3. Sortowmki

4. Przepływ płynów
4.1. Właściwości reologiczne cieczy
4.2. Dynamika płynów
4.3. Opory przepływu cieczy niutonowskich
4.4. Szczególne przypadki przepływu
4.5. Przepływ cieczy nieniutonowskich

5. Formowanie i ekstrudowanie
5.1. Właściwości ciał plastycznych
5.2. Nadawanie kształtu
5.3. Ekstruzja

6. Ruch ciał stałych i cieczy w płynach
6.1. Wprowadzenie
6.2. Opadanie niezakłócone
6.3. Opadanie zakłócone
6.4. Ruch kropli cieczy w cieczy
6.5. Przepływ gazu przez warstwę cieczy

7. Fluidyzacja i transport pneumatyczny
7.1. Charakterystyka procesów
7.2. Dynamika warstwy fluidalnej
7.3. Dynamika przepływu współprądowego gazu z fazą stałą
7.4. Urządzenia do fluidyzacji i transportu pneumatycznego

8. Mechaniczne rozdzielanie układów niejednorodnych
8.1. Wyciskanie cieczy
8.2. Filtracja
8.3. Grawitacyjne rozdzielanie zawiesin
8.4. Rozdzielanie układów niejednorodnych w polu siły odśrodkowej

9. Rozdrabnianie cieczy
9.1. Teorie rozdrabniania
9.2. Homogenizacja
9.3. Rozpylanie cieczy

10. Mieszanie i aglomeracja
10.1. Charakterystyka procesu mieszania
10.2. Urządzenia do mieszania
10.3. Moc mieszania
10.4. Intensywność mieszania
10.5. Charakterystyka procesu aglomeracji
10.6. Urządzenia do aglomeracji

CZĘŚĆ III. PRZENOSZENIE CIEPŁA

11. Ruch ciepła
11.1. Ogólna charakterystyka
11.2. Ruch ciepła ustalony
11.3. Ruch ciepła nieustalony

12. Ogrzewanie i chłodzenie
12.1. Ogólna charakterystyka procesów cieplnych
12.2. Właściwości cieplne produktów spożywczych
12.3. Bezprzeponowa wymiana ciepła
12.4. Przeponowa wymiana ciepła
12.5. Niekonwencjonalne metody przenoszenia ciepła-termowody
12.6. Podstawy obliczania wymienników ciepła
12.7. Podstawy eksploatacji wymienników ciepła

13. Odparowywanie
13.1. Charakterystyka procesu
13.2. Wyparki
13.3. Wyparki jednodziałowe
13.4. Wyparki wielodziałowe
13.5. Sprężanie oparów
13.6. Bilans procesu odparowywania
13.7. Warunki wymiany ciepła w wyparkach

14. Zamrażanie żywności
14.1. Wprowadzenie
14.2. Charakterystyka procesu zamrażania produktów spożywczych
14.3. Czas zamrażania
14.4. Bilans cieplny procesu zamrażania
14.5. Urządzenia zamrażalnicze

CZĘŚĆ IV. PRZENOSZENIE MASY

15. Ruch masy
15.1. Wprowadzenie
15.2. Molekularny ruch masy
15.3. Konwekcyjny ruch masy
15.4. Przenoszenie masy między fazami
15.5. Intensyfikacja ruchu masy

16. Suszenie
16.1. Charakterystyka procesu
16.2. Kinetyka procesu suszenia
16.3. Ruch ciepła i masy
16.4. Sposoby suszenia
16.5. Suszarki
16.6. Bilans procesu suszenia

17. Ekstrakcja
17.1. Ogólna charakterystyka procesu
17.2. Ekstrakcja w układzie ciecz-ciecz
17.3. Ekstrakcja w układzie ciało stałe-ciecz
17.4. Ekstrakcja w stanie nadkrytycznym
17.5. Ekstraktory

18. Krystalizacja i rozpuszczanie
18.1. Ogólna charakterystyka procesów
18.2. Kinetyka krystalizacji
18.3. Kinetyka rozpuszczania
18.4. Krystalizatory
18.5. Urządzenia do rozpuszczania

19. Destylacja i rektyfikacja
19.1. Destylacja
19.2. Rektyfikacja
19.3. Instalacje destylacyjne (rektyfikacyjne) kolumnowe stosowane w przemyśle spożywczym

20. Procesy membranowe
20.1. Wprowadzenie
20.2. Charakterystyka membran półprzepuszczalnych
20.3. Moduły membranowe
20.4. Mikrofiltracja
20.5. Ultrafiltracja
20.6. Nanofiltracja
20.7. Odwrócona osmoza
20.8. Elektrodializa

Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego
--- Pozycja niedostępna.---
Klienci, którzy kupili „Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego”, kupili także:
<b>Rachunkowość w zarządzaniu kosztami i wynikami przedsiębiorstwa</b>, <font color="navy">Katarzyna Kobiela-Pionnier</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Vizja Press&IT</font>
Rachunkowość w zarządzaniu kosztami i wynikami przedsiębiorstwa, Katarzyna Kobiela-Pionnier, Wydawnictwo Vizja Press&IT
<b>Wspieraj swój mózg - odmładzaj się</b>, <font color="navy">Daniel G. Amen</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Rebis</font>
Wspieraj swój mózg - odmładzaj się, Daniel G. Amen, Wydawnictwo Rebis
<b>Podstawy układów sterowań cyfrowych i komputerowych</b>, <font color="navy">Maciej Szafarczyk, Dominika Śniegulska-Grądzka, Rafał Wypisiński</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Naukowe PWN</font>
Podstawy układów sterowań cyfrowych i komputerowych, Maciej Szafarczyk, Dominika Śniegulska-Grądzka, Rafał Wypisiński, Wydawnictwo Naukowe PWN
<b>Znajomi na wagę złota Podstawy marketingu w mediach społecznościowych Wydanie 2</b>, <font color="navy">Darren Barefoot, Julie Szabo</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Wolters Kluwer</font>
Znajomi na wagę złota Podstawy marketingu w mediach społecznościowych Wydanie 2, Darren Barefoot, Julie Szabo, Wydawnictwo Wolters Kluwer
<b>Teoria mnogości</b>, <font color="navy">Aleksander Błaszczyk, Sławomir Turek</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Naukowe PWN</font>
Teoria mnogości, Aleksander Błaszczyk, Sławomir Turek, Wydawnictwo Naukowe PWN
<b>Dotacje z Unii Europejskiej</b>, <font color="navy">Karolina Sokirska, Tomasz Bulzacki</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Onepress</font>
Dotacje z Unii Europejskiej, Karolina Sokirska, Tomasz Bulzacki, Wydawnictwo Onepress
<b>Dekoracyjne malowanie ścian</b>, <font color="navy">Agnieszka Bojrakowska-Przeniosło, Andrzej Barcikowski</font>, <font color="green"> Wydawnictwo RM</font>
Dekoracyjne malowanie ścian, Agnieszka Bojrakowska-Przeniosło, Andrzej Barcikowski, Wydawnictwo RM
<b>PowerPoint 2007 PL minisamouczek dla nieinformatyków</b>, <font color="navy">Praca zbiorowa</font>, <font color="green"> Wydawnictwo HELP</font>
PowerPoint 2007 PL minisamouczek dla nieinformatyków, Praca zbiorowa, Wydawnictwo HELP
<b>Neuronauka poznawcza</b>, <font color="navy">Piotr Jaśkowski</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Vizja Press&IT</font>
Neuronauka poznawcza, Piotr Jaśkowski, Wydawnictwo Vizja Press&IT
 Koszyk
0 przedmiotów
Producent
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Wydawnictwo WNT
 Kategoria:
 Ekonometria
Strategia Wprowadzenie do teorii gier

Strategia Wprowadzenie do teorii gier

69.00zł
55.20zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Poradniki
Podstawy rysunku technicznego Jan Burcan WNT
JavaScript mocne strony Douglas Crockford HELION
Blender Podstawy modelowania Bogdan Bociek HELION
Delphi 7 Kompendium programisty Adam Boduch HELION
Teoria obwodów elektrycznych Wydanie X Stanisław Bolkowski WNT
Windows Server 2008 PL Biblia Jeffrey R. Shapiro HELION
Mózg na manowcach Dlaczego oszukujemy, udajemy i ulegamy pokusom? David Disalvo Naukowe PWN
SolidWorks 2001 Plus podstawy Krystian Kapias HELION
Serwer SQL 2008 Usługi biznesowe Analiza i eksploracja danych Danuta Mendrala, Marcin Szeliga HELION

piątek, 27 maj 2016   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami