Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Technika » Przemysł spożywczy » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
Chemia
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Internet
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Serwery
Sieci Firewalle Protokoły
Słowniki
Systemy operacyjne
Technika
  Aranżacja wnętrz
  Automatyka Robotyka
  Budowa maszyn
  Budownictwo
  Budownictwo lądowe
  Geologia Hydrologia
  Materiały inżynierskie
  Motoryzacja
  Ochrona środowiska
  Ogrzewanie Klimatyzacja
  Przemysł spożywczy
  Rysunek techniczny
  Spawalnictwo
  Technika
  Technika pomiarowa
  Technika wojskowa
  Tworzywa sztuczne
  Zarządzanie jakością
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 Prószyński i S-ka
Niezwykłe liczby profesora Stewarta

Niezwykłe liczby profesora Stewarta

42.00zł
33.60zł
Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego 59.00zł
Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego

Autor: Piotr P. Lewicki, Andrzej Lenart, Roman Kowalczyk

ISBN: 978-83-7926-140-6

Ilość stron: 468

Data wydania: 10/2014 (wydanie 4)

Wydawnictwo: WNT

W książce opisano typowe procesy jednostkowe stosowane w czasie przetwarzania i utrwalania żywności. Podano szczegółowe podstawy teoretyczne tych procesów z uwzględnieniem przenoszenia ciepła i masy oraz uzupełniono je opisem matematycznym.

Omówiono zasady działania urządzeń i aparatów stosowanych w nowoczesnym przemyśle spożywczym. Znaczne zmiany, jakich dokonano w tym wydaniu, wynikają z dużego postępu w technice i technologii żywności, i związanych z tym modyfikacji programów nauczania.

Książka jest przeznaczona dla studentów wydziałów technologii żywności i techniki rolniczej akademii rolniczych, studentów politechnik, którzy się specjalizujących w zagadnieniach dotyczących aparatury przemysłu spożywczego. Skorzystają z niej również specjaliści związani z tą branżą.

Rozdziały:

CZĘŚĆ l. WPROWADZENIE

1. Procesy podstawowe w technologii żywności
1.1. Pojęcie procesu podstawowego
1.2. Przenoszenie pędu, energii i masy
1.3. Bilansowanie procesów
1.4. Powiększanie skali procesu
1.5. Teoria podobieństwa
1.6. Równania kryterialne

CZĘŚĆ II. PROCESY MECHANICZNE

2. Rozdrabnianie ciał stałych
2.1. Wprowadzenie
2.2. Właściwości reologiczne ciał stałych
2.3. Teorie rozdrabniania
2.4. Maszyny i urządzenia rozdrabniające
2.5. Kryteria doboru maszyn rozdrabniających

3. Przesiewanie i sortowanie
3.1. Proces przesiewania
3.2. Maszyny przesiewające
3.3. Sortowmki

4. Przepływ płynów
4.1. Właściwości reologiczne cieczy
4.2. Dynamika płynów
4.3. Opory przepływu cieczy niutonowskich
4.4. Szczególne przypadki przepływu
4.5. Przepływ cieczy nieniutonowskich

5. Formowanie i ekstrudowanie
5.1. Właściwości ciał plastycznych
5.2. Nadawanie kształtu
5.3. Ekstruzja

6. Ruch ciał stałych i cieczy w płynach
6.1. Wprowadzenie
6.2. Opadanie niezakłócone
6.3. Opadanie zakłócone
6.4. Ruch kropli cieczy w cieczy
6.5. Przepływ gazu przez warstwę cieczy

7. Fluidyzacja i transport pneumatyczny
7.1. Charakterystyka procesów
7.2. Dynamika warstwy fluidalnej
7.3. Dynamika przepływu współprądowego gazu z fazą stałą
7.4. Urządzenia do fluidyzacji i transportu pneumatycznego

8. Mechaniczne rozdzielanie układów niejednorodnych
8.1. Wyciskanie cieczy
8.2. Filtracja
8.3. Grawitacyjne rozdzielanie zawiesin
8.4. Rozdzielanie układów niejednorodnych w polu siły odśrodkowej

9. Rozdrabnianie cieczy
9.1. Teorie rozdrabniania
9.2. Homogenizacja
9.3. Rozpylanie cieczy

10. Mieszanie i aglomeracja
10.1. Charakterystyka procesu mieszania
10.2. Urządzenia do mieszania
10.3. Moc mieszania
10.4. Intensywność mieszania
10.5. Charakterystyka procesu aglomeracji
10.6. Urządzenia do aglomeracji

CZĘŚĆ III. PRZENOSZENIE CIEPŁA

11. Ruch ciepła
11.1. Ogólna charakterystyka
11.2. Ruch ciepła ustalony
11.3. Ruch ciepła nieustalony

12. Ogrzewanie i chłodzenie
12.1. Ogólna charakterystyka procesów cieplnych
12.2. Właściwości cieplne produktów spożywczych
12.3. Bezprzeponowa wymiana ciepła
12.4. Przeponowa wymiana ciepła
12.5. Niekonwencjonalne metody przenoszenia ciepła-termowody
12.6. Podstawy obliczania wymienników ciepła
12.7. Podstawy eksploatacji wymienników ciepła

13. Odparowywanie
13.1. Charakterystyka procesu
13.2. Wyparki
13.3. Wyparki jednodziałowe
13.4. Wyparki wielodziałowe
13.5. Sprężanie oparów
13.6. Bilans procesu odparowywania
13.7. Warunki wymiany ciepła w wyparkach

14. Zamrażanie żywności
14.1. Wprowadzenie
14.2. Charakterystyka procesu zamrażania produktów spożywczych
14.3. Czas zamrażania
14.4. Bilans cieplny procesu zamrażania
14.5. Urządzenia zamrażalnicze

CZĘŚĆ IV. PRZENOSZENIE MASY

15. Ruch masy
15.1. Wprowadzenie
15.2. Molekularny ruch masy
15.3. Konwekcyjny ruch masy
15.4. Przenoszenie masy między fazami
15.5. Intensyfikacja ruchu masy

16. Suszenie
16.1. Charakterystyka procesu
16.2. Kinetyka procesu suszenia
16.3. Ruch ciepła i masy
16.4. Sposoby suszenia
16.5. Suszarki
16.6. Bilans procesu suszenia

17. Ekstrakcja
17.1. Ogólna charakterystyka procesu
17.2. Ekstrakcja w układzie ciecz-ciecz
17.3. Ekstrakcja w układzie ciało stałe-ciecz
17.4. Ekstrakcja w stanie nadkrytycznym
17.5. Ekstraktory

18. Krystalizacja i rozpuszczanie
18.1. Ogólna charakterystyka procesów
18.2. Kinetyka krystalizacji
18.3. Kinetyka rozpuszczania
18.4. Krystalizatory
18.5. Urządzenia do rozpuszczania

19. Destylacja i rektyfikacja
19.1. Destylacja
19.2. Rektyfikacja
19.3. Instalacje destylacyjne (rektyfikacyjne) kolumnowe stosowane w przemyśle spożywczym

20. Procesy membranowe
20.1. Wprowadzenie
20.2. Charakterystyka membran półprzepuszczalnych
20.3. Moduły membranowe
20.4. Mikrofiltracja
20.5. Ultrafiltracja
20.6. Nanofiltracja
20.7. Odwrócona osmoza
20.8. Elektrodializa

Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego
--- Pozycja niedostępna.---
Klienci, którzy kupili „Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego”, kupili także:
<b>Podstawy fizyki Tom 3 Wydanie 2</b>, <font color="navy">David Halliday, Robert Resnick, Jearl Walker</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Naukowe PWN</font>
Podstawy fizyki Tom 3 Wydanie 2, David Halliday, Robert Resnick, Jearl Walker, Wydawnictwo Naukowe PWN
<b>Historia medycyny Wydanie 4</b>, <font color="navy">Tadeusz Brzeziński</font>, <font color="green"> Wydawnictwo PZWL</font>
Historia medycyny Wydanie 4, Tadeusz Brzeziński, Wydawnictwo PZWL
<b>Fulereny 20 lat później</b>, <font color="navy">Andrzej Huczko, Michał Bystrzejewski</font>, <font color="green"> Wydawnictwo WUW</font>
Fulereny 20 lat później, Andrzej Huczko, Michał Bystrzejewski, Wydawnictwo WUW
<b>Zig Ziglar o profesjonalnej sprzedaży</b>, <font color="navy">Zig Ziglar</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Onepress</font>
Zig Ziglar o profesjonalnej sprzedaży, Zig Ziglar, Wydawnictwo Onepress
<b>Mikrokontrolery STM32 w praktyce</b>, <font color="navy">Krzysztof Paprocki</font>, <font color="green"> Wydawnictwo BTC</font>
Mikrokontrolery STM32 w praktyce, Krzysztof Paprocki, Wydawnictwo BTC
<b>Urządzenia chłodnicze sprężarkowe parowe Podstawy teoretyczne i obliczenia</b>, <font color="navy">Tadeusz Bohdal, Henryk Charun, Marian Czapp</font>, <font color="green"> Wydawnictwo WNT</font>
Urządzenia chłodnicze sprężarkowe parowe Podstawy teoretyczne i obliczenia, Tadeusz Bohdal, Henryk Charun, Marian Czapp, Wydawnictwo WNT
<b>Meandry e-learningu</b>, <font color="navy">Grażyna Penkowska</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Difin</font>
Meandry e-learningu, Grażyna Penkowska, Wydawnictwo Difin
<b>Podstawy przemian energetycznych Wydanie 4</b>, <font color="navy">Jacek Marecki</font>, <font color="green"> Wydawnictwo WNT</font>
Podstawy przemian energetycznych Wydanie 4, Jacek Marecki, Wydawnictwo WNT
<b>Kamienie szlachetne i ozdobne Wszystkie rodzaje i odmiany świata 1600 okazów</b>, <font color="navy">Walter Schumann</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Alma-Press</font>
Kamienie szlachetne i ozdobne Wszystkie rodzaje i odmiany świata 1600 okazów, Walter Schumann, Wydawnictwo Alma-Press
 Koszyk
0 przedmiotów
Producent
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Wydawnictwo WNT
 Kategoria:
 Ekonometria
Ubezpieczenia majątkowe Część I Teoria ryzyka Wydanie 3 + CD

Ubezpieczenia majątkowe Część I Teoria ryzyka Wydanie 3 + CD

70.00zł
51.10zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Poradniki
Solid Edge 8/9 Grzegorz Kazimierczak HELION
Idealna reklama Sztuka promowania aplikacji w internecie Erica Sadun, Steve Sande HELION
Pragmatyczny programista Od czeladnika do mistrza Andrew Hunt, David Thomas HELION
Refaktoryzacja Ulepszanie struktury istniejącego kodu Martin Fowler, Kent Beck, John Brant, William Opdyke, Don Roberts HELION
C++. Leksykon kieszonkowy Kyle Loudon HELION
Kwalifikacja E.14. Część 1. Tworzenie stron internetowych. Podręcznik do nauki zawodu technik informatyk Jolanta Pokorska HELION
Perełki programowania gier Vademecum profesjonalisty Tom 6 Mike Dickheiser HELION
Informatyka Europejczyka Podręcznik dla szkół ponadgimnazjalnych. Zakres podstawowy (Wydanie II) Jarosław Skłodowski HELION
Kwalifikacja E.14. Część 3. Tworzenie aplikacji internetowych. Podręcznik do nauki zawodu technik informatyk Jolanta Pokorska HELION

poniedziałek, 25 lipiec 2016   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami