Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności |
26.00zł 22.10zł |
|
|
Książka zawiera informacje dotyczące analizy różnych produktów żywnościowych i surowców stosowanych w produkcji środków spożywczych.
Poznanie podstawowych metod analizy oraz ich zastosowanie w późniejszej pracy zawodowej jest niezbędną umiejętnością absolwenta kierunku chemicznego o specjalności żywność lub technologia żywności. Cenne informacje znajdą tu także pracownicy laboratoriów przemysłu spożywczego lub placówek zajmujących się kontrolą jakości żywności.
Książka przeznaczona jest dla studentów stacjonarnych i zaocznych uniwersyteckich, rolniczych oraz przyrodniczych studiów chemicznych o specjalności chemia i analiza żywności.
Spis treści:
Część I. ANALIZA CHEMICZNA Przepisy BHP 11 Sposoby przygotowania próbek stosowane w analizie żywności 13 Wymagane w opracowaniach parametry analizy statystycznej 23 Przygotowanie i mianowanie roztworów 25 Ćwiczenie nr 1 Oznaczanie suchej masy w produktach żywnościowych 33 Ćwiczenie nr 2 Oznaczanie wapnia w produktach mlecznych metodą objętościową 37 Ćwiczenie nr 3 Oznaczanie wybranych składników produktów mlecznych 41 Ćwiczenie nr 4 Oznaczanie ca2+ w wodach mineralnych 49 Ćwiczenie nr 5 Oznaczanie mg2+ w wodach mineralnych 55 Ćwiczenie nr 6 Oznaczanie witaminy e w żywności 61 Ćwiczenie nr 7 Oznaczanie witaminy c w żywności 67 Ćwiczenie nr 8 Wykorzystanie metod elektrochemicznych w analizie żywności 73 Ćwiczenie nr 9 Oznaczanie barwników w żywności 77 Ćwiczenie nr 10 Analiza produktów zbożowych 87 Ćwiczenie nr 11 Analiza przetworów owocowo-warzywnych 97 Ćwiczenie nr 12 Oznaczanie szczawianów rozpuszczalnych w wybranych grupach żywności 107 Ćwiczenie nr 13 Oznaczanie tiocyjanianów w warzywach 111 Ćwiczenie nr 14 Oznaczanie całkowitej zawartości związków fenolowych (tpc) w przyprawach i ziołach 117 Ćwiczenie nr 15 Oznaczanie ß-karotenu w marchwi 123 Ćwiczenie nr 16 Oznaczanie pektyn w surowcach i przetworach owocowo-warzywnych 127 Ćwiczenie nr 17 Wybrane analizy produktów mięsnych 131 Ćwiczenie nr 18 Wybrane analizy chemiczne miodów 141 Literatura 151
Część II. ELEMENTY ANALIZY MIKROBIOLOGICZNEJ ŻYWNOŚCI Zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym 155 Podstawowe informacje 159 Podłoża mikrobiologiczne i techniki posiewów stosowane w mikrobiologii żywności 173 Ćwiczenie nr 1 Oznaczanie bakterii termofilnych tworzących przetrwalniki w produktach o wysokiej czystości 193 Ćwiczenie nr 2 Oznaczanie liczby drożdży i pleśni w ziarnach zbóż, mące pszennej, żytniej oraz w chlebie żytnim i pszennym 201 Ćwiczenie nr 3 Oznaczanie obecności i miana pałeczek Escherichia coli w mleku pasteryzowanym, śmietanie, jogurcie i lodach 209 Ćwiczenie nr 4 Oznaczanie liczby bakterii Bacillus cereus w produktach dla dzieci i sproszkowanych produktach mlecznych 217 Literatura 231 Noty o autorach 233
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 22,10zł
Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności
|
|
|
|
|
|
|
|
Klienci, którzy kupili „Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności”, kupili także: |
Podstawy działalności handlowej WSiP, Donata Andrzejczak, Agnieszka Mikina, Beata Rzeźnik, Maria Danuta Wajg, Wydawnictwo WSiP |
Zdjęcia makro Warsztaty fotograficzne, Haje Jan Kamps, Wydawnictwo Helion |
Co siedzi w głowie klienta, Herb Sorensen, Wydawnictwo Wolters Kluwer |
Ferromagnetyki miękkie w polach obrotowych Badania i właściwości, Wojciech A. Anuszczyk, Wojciech A. Pluta, Wydawnictwo WNT |
Motywacja pod lupą. Praktyczny poradnik dla szefów. Wydanie 3 rozszerzone, Anna Niemczyk, Andrzej Niemczyk, Jan Mądry, ilustracje Michał Wręga, Wydawnictwo Onepress |
Budowa serwerów Minecraft. Poradnik na dobry początek, Michał Ostrowski, Wydawnictwo Helion |
Volkswagen Golf VII, Golf VII Variant od XI 2012, Hans-Rüdiger Etzold, Wydawnictwo WKiŁ |
Świat florystyki. Sztuka układania i fotografowania kwiatów. Wydanie III rozszerzone, Agnieszka Zakrzewska, Wydawnictwo Helion |
Rachunkowość w przedsiębiorstwach rolniczych, Zofia Wyszkowska, Wydawnictwo Difin |
|
|
|