Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności |
26.00zł 22.10zł |
|
|
Książka zawiera informacje dotyczące analizy różnych produktów żywnościowych i surowców stosowanych w produkcji środków spożywczych.
Poznanie podstawowych metod analizy oraz ich zastosowanie w późniejszej pracy zawodowej jest niezbędną umiejętnością absolwenta kierunku chemicznego o specjalności żywność lub technologia żywności. Cenne informacje znajdą tu także pracownicy laboratoriów przemysłu spożywczego lub placówek zajmujących się kontrolą jakości żywności.
Książka przeznaczona jest dla studentów stacjonarnych i zaocznych uniwersyteckich, rolniczych oraz przyrodniczych studiów chemicznych o specjalności chemia i analiza żywności.
Spis treści:
Część I. ANALIZA CHEMICZNA Przepisy BHP 11 Sposoby przygotowania próbek stosowane w analizie żywności 13 Wymagane w opracowaniach parametry analizy statystycznej 23 Przygotowanie i mianowanie roztworów 25 Ćwiczenie nr 1 Oznaczanie suchej masy w produktach żywnościowych 33 Ćwiczenie nr 2 Oznaczanie wapnia w produktach mlecznych metodą objętościową 37 Ćwiczenie nr 3 Oznaczanie wybranych składników produktów mlecznych 41 Ćwiczenie nr 4 Oznaczanie ca2+ w wodach mineralnych 49 Ćwiczenie nr 5 Oznaczanie mg2+ w wodach mineralnych 55 Ćwiczenie nr 6 Oznaczanie witaminy e w żywności 61 Ćwiczenie nr 7 Oznaczanie witaminy c w żywności 67 Ćwiczenie nr 8 Wykorzystanie metod elektrochemicznych w analizie żywności 73 Ćwiczenie nr 9 Oznaczanie barwników w żywności 77 Ćwiczenie nr 10 Analiza produktów zbożowych 87 Ćwiczenie nr 11 Analiza przetworów owocowo-warzywnych 97 Ćwiczenie nr 12 Oznaczanie szczawianów rozpuszczalnych w wybranych grupach żywności 107 Ćwiczenie nr 13 Oznaczanie tiocyjanianów w warzywach 111 Ćwiczenie nr 14 Oznaczanie całkowitej zawartości związków fenolowych (tpc) w przyprawach i ziołach 117 Ćwiczenie nr 15 Oznaczanie ß-karotenu w marchwi 123 Ćwiczenie nr 16 Oznaczanie pektyn w surowcach i przetworach owocowo-warzywnych 127 Ćwiczenie nr 17 Wybrane analizy produktów mięsnych 131 Ćwiczenie nr 18 Wybrane analizy chemiczne miodów 141 Literatura 151
Część II. ELEMENTY ANALIZY MIKROBIOLOGICZNEJ ŻYWNOŚCI Zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym 155 Podstawowe informacje 159 Podłoża mikrobiologiczne i techniki posiewów stosowane w mikrobiologii żywności 173 Ćwiczenie nr 1 Oznaczanie bakterii termofilnych tworzących przetrwalniki w produktach o wysokiej czystości 193 Ćwiczenie nr 2 Oznaczanie liczby drożdży i pleśni w ziarnach zbóż, mące pszennej, żytniej oraz w chlebie żytnim i pszennym 201 Ćwiczenie nr 3 Oznaczanie obecności i miana pałeczek Escherichia coli w mleku pasteryzowanym, śmietanie, jogurcie i lodach 209 Ćwiczenie nr 4 Oznaczanie liczby bakterii Bacillus cereus w produktach dla dzieci i sproszkowanych produktach mlecznych 217 Literatura 231 Noty o autorach 233
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 22,10zł
Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności
|
|
|
|
|
|
|
|
Klienci, którzy kupili „Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności”, kupili także: |
Księga win Zostań koneserem czyli słodycz dla wytrawnych Wydanie II, Barbara Nowak, Beverly Wichman, Wydawnictwo Onepress |
Baw się kodem! Twoja własna strona WWW. CoderDojo Nano, Clyde Hatter, CoderDojo, Wydawnictwo Helion |
Klasyczne problemy informatyki w Pythonie, David Kopec, Wydawnictwo Naukowe PWN |
Byłbym zapomniał, Cezary Pazura, Wydawnictwo Editio |
Projektowanie systemów mikroprocesorowych, Paweł Hadam, Wydawnictwo BTC |
Zostań Opti mistrzem, Krzysztof Baranowski, Wydawnictwo Alma-Press |
HTML5 i CSS3 Zaawansowane wzorce projektowe, Michael Bowers, Dionysios Synodinos, Victor Sumner, Wydawnictwo Helion |
Prolog Programowanie, W.F. Clocksin, C.S. Mellish, Wydawnictwo Helion |
Instrukcja stosowania kas rejestrujących z wzorcową dokumentacją i nowymi ewidencjami + CD, Grzegorz Tomala, Wydawnictwo ODDK |
|
|
|