Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Technika » Przemysł spożywczy » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
Chemia
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Słowniki
Serwery
Sieci komputerowe
Systemy operacyjne
Technika
  Aranżacja wnętrz
  Automatyka Robotyka
  Budowa maszyn
  Budownictwo
  Budownictwo lądowe
  Geologia Hydrologia
  Materiały inżynierskie
  Motoryzacja
  Ochrona środowiska
  Ogrzewanie Klimatyzacja
  Przemysł spożywczy
  Rysunek techniczny
  Spawalnictwo
  Technika
  Technika pomiarowa
  Technika wojskowa
  Tworzywa sztuczne
  Zarządzanie jakością
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 APN Promise
Tajniki ASP.NET Core 2.0. Wzorzec MVC, konfiguracja, routing, wdrażanie i jeszcze więcej

Tajniki ASP.NET Core 2.0. Wzorzec MVC, konfiguracja, routing, wdrażanie i jeszcze więcej

126.00zł
100.80zł
Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności 26.00zł 22.10zł
Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności

Tytuł: Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności
Autor: Szłyk Edward, Cichosz Marcin, Filipiak-Szok Anna, Jastrzębska Aneta, K
ISBN: 978-83-231-3310-0
Ilość stron: 236
Data wydania: 11/2015
Oprawa: Miękka
Format: 158 x 228 mm
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe UMK
Cena: 26.00zł 22.10zł


Książka zawiera informacje dotyczące analizy różnych produktów żywnościowych i surowców stosowanych w produkcji środków spożywczych.

Poznanie podstawowych metod analizy oraz ich zastosowanie w późniejszej pracy zawodowej jest niezbędną umiejętnością absolwenta kierunku chemicznego o specjalności żywność lub technologia żywności. Cenne informacje znajdą tu także pracownicy laboratoriów przemysłu spożywczego lub placówek zajmujących się kontrolą jakości żywności.

Książka przeznaczona jest dla studentów stacjonarnych i zaocznych uniwersyteckich, rolniczych oraz przyrodniczych studiów chemicznych o specjalności chemia i analiza żywności.

Spis treści:

Część I. ANALIZA CHEMICZNA
Przepisy BHP  11
Sposoby przygotowania próbek stosowane w analizie żywności  13
Wymagane w opracowaniach parametry analizy statystycznej  23
Przygotowanie i mianowanie roztworów  25
Ćwiczenie nr 1
Oznaczanie suchej masy w produktach żywnościowych  33
Ćwiczenie nr 2
Oznaczanie wapnia w produktach mlecznych metodą objętościową  37
Ćwiczenie nr 3
Oznaczanie wybranych składników produktów mlecznych  41
Ćwiczenie nr 4
Oznaczanie ca2+ w wodach mineralnych  49
Ćwiczenie nr 5
Oznaczanie mg2+ w wodach mineralnych  55
Ćwiczenie nr 6
Oznaczanie witaminy e w żywności  61
Ćwiczenie nr 7
Oznaczanie witaminy c w żywności  67
Ćwiczenie nr 8
Wykorzystanie metod elektrochemicznych w analizie żywności  73
Ćwiczenie nr 9
Oznaczanie barwników w żywności  77
Ćwiczenie nr 10
Analiza produktów zbożowych  87
Ćwiczenie nr 11
Analiza przetworów owocowo-warzywnych  97
Ćwiczenie nr 12
Oznaczanie szczawianów rozpuszczalnych w wybranych grupach żywności  107
Ćwiczenie nr 13
Oznaczanie tiocyjanianów w warzywach  111
Ćwiczenie nr 14
Oznaczanie całkowitej zawartości związków fenolowych (tpc) w przyprawach i ziołach  117
Ćwiczenie nr 15
Oznaczanie ß-karotenu w marchwi  123
Ćwiczenie nr 16
Oznaczanie pektyn w surowcach i przetworach owocowo-warzywnych  127
Ćwiczenie nr 17
Wybrane analizy produktów mięsnych  131
Ćwiczenie nr 18
Wybrane analizy chemiczne miodów  141
Literatura  151

Część II. ELEMENTY ANALIZY MIKROBIOLOGICZNEJ ŻYWNOŚCI
Zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym  155
Podstawowe informacje  159
Podłoża mikrobiologiczne i techniki posiewów stosowane w mikrobiologii żywności  173
Ćwiczenie nr 1
Oznaczanie bakterii termofilnych tworzących przetrwalniki w produktach o wysokiej czystości  193
Ćwiczenie nr 2
Oznaczanie liczby drożdży i pleśni w ziarnach zbóż, mące pszennej, żytniej oraz w chlebie żytnim i pszennym  201
Ćwiczenie nr 3
Oznaczanie obecności i miana pałeczek Escherichia coli w mleku pasteryzowanym, śmietanie, jogurcie i lodach  209
Ćwiczenie nr 4
Oznaczanie liczby bakterii Bacillus cereus w produktach dla dzieci i sproszkowanych produktach mlecznych  217
Literatura  231
Noty o autorach  233


Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 22,10zł

Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności
Tytuł książki: "Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności"
Autor: Szłyk Edward, Cichosz Marcin, Filipiak-Szok Anna, Jastrzębska Aneta, K
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe UMK
Cena: 26.00zł 22.10zł
Klienci, którzy kupili „Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności”, kupili także:

Słodka pułapka Jak wygrać z cukrem, żywnością przetworzoną, otyłością i chorobami, Robert Lustig, Wydawnictwo GALAKTYKA

Photoshop CS6/CS6 PL Nieoficjalny podręcznik, Lesa Snider, Wydawnictwo Helion

Gospodarka przestrzenna Uwarunkowania społeczno-kulturowe, Anna Karwińska, Wydawnictwo Naukowe PWN

Mistrzowska edycja zdjęć Adobe Photoshop CS5/CS5 PL dla fotografów, Martin Evening, Wydawnictwo Helion

Szacowanie niepewności w pomiarach potencjometrycznych, Andrzej Kozyra, Alicja Wiora, Józef Wiora, Wydawnictwo SKALMIERSKI
<b>Transformacja energetyczna Wyzwania dla Polski wobec doświadczeń krajów Europy Zachodniej</b>, <font color="navy">Anna Kucharska</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Naukowe PWN</font>
Transformacja energetyczna Wyzwania dla Polski wobec doświadczeń krajów Europy Zachodniej, Anna Kucharska, Wydawnictwo Naukowe PWN
<b>Obróbka strumieniowo-ścierna Tom 2 Oczyszczarki i procesy obróbki</b>, <font color="navy">Kazimierz Woźniak</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Naukowe PWN</font>
Obróbka strumieniowo-ścierna Tom 2 Oczyszczarki i procesy obróbki, Kazimierz Woźniak, Wydawnictwo Naukowe PWN

Architektura informacji w serwisach internetowych, is Rosenfeld, Peter Morville, Wydawnictwo Helion

Mambo profesjonalny system CMS, Łukasz Sosna, Wydawnictwo NAKOM

środa, 24 kwietnia 2024   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami