Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Technika » Przemysł spożywczy » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
Chemia
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Słowniki
Serwery
Sieci komputerowe
Systemy operacyjne
Technika
  Aranżacja wnętrz
  Automatyka Robotyka
  Budowa maszyn
  Budownictwo
  Budownictwo lądowe
  Geologia Hydrologia
  Materiały inżynierskie
  Motoryzacja
  Ochrona środowiska
  Ogrzewanie Klimatyzacja
  Przemysł spożywczy
  Rysunek techniczny
  Spawalnictwo
  Technika
  Technika pomiarowa
  Technika wojskowa
  Tworzywa sztuczne
  Zarządzanie jakością
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 APN Promise
Usługi Microsoft Azure Programowanie aplikacji

Usługi Microsoft Azure Programowanie aplikacji

69.30zł
51.98zł
Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności 26.00zł 22.10zł
Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności

Tytuł: Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności
Autor: Szłyk Edward, Cichosz Marcin, Filipiak-Szok Anna, Jastrzębska Aneta, K
ISBN: 978-83-231-3310-0
Ilość stron: 236
Data wydania: 11/2015
Oprawa: Miękka
Format: 158 x 228 mm
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe UMK
Cena: 26.00zł 22.10zł


Książka zawiera informacje dotyczące analizy różnych produktów żywnościowych i surowców stosowanych w produkcji środków spożywczych.

Poznanie podstawowych metod analizy oraz ich zastosowanie w późniejszej pracy zawodowej jest niezbędną umiejętnością absolwenta kierunku chemicznego o specjalności żywność lub technologia żywności. Cenne informacje znajdą tu także pracownicy laboratoriów przemysłu spożywczego lub placówek zajmujących się kontrolą jakości żywności.

Książka przeznaczona jest dla studentów stacjonarnych i zaocznych uniwersyteckich, rolniczych oraz przyrodniczych studiów chemicznych o specjalności chemia i analiza żywności.

Spis treści:

Część I. ANALIZA CHEMICZNA
Przepisy BHP  11
Sposoby przygotowania próbek stosowane w analizie żywności  13
Wymagane w opracowaniach parametry analizy statystycznej  23
Przygotowanie i mianowanie roztworów  25
Ćwiczenie nr 1
Oznaczanie suchej masy w produktach żywnościowych  33
Ćwiczenie nr 2
Oznaczanie wapnia w produktach mlecznych metodą objętościową  37
Ćwiczenie nr 3
Oznaczanie wybranych składników produktów mlecznych  41
Ćwiczenie nr 4
Oznaczanie ca2+ w wodach mineralnych  49
Ćwiczenie nr 5
Oznaczanie mg2+ w wodach mineralnych  55
Ćwiczenie nr 6
Oznaczanie witaminy e w żywności  61
Ćwiczenie nr 7
Oznaczanie witaminy c w żywności  67
Ćwiczenie nr 8
Wykorzystanie metod elektrochemicznych w analizie żywności  73
Ćwiczenie nr 9
Oznaczanie barwników w żywności  77
Ćwiczenie nr 10
Analiza produktów zbożowych  87
Ćwiczenie nr 11
Analiza przetworów owocowo-warzywnych  97
Ćwiczenie nr 12
Oznaczanie szczawianów rozpuszczalnych w wybranych grupach żywności  107
Ćwiczenie nr 13
Oznaczanie tiocyjanianów w warzywach  111
Ćwiczenie nr 14
Oznaczanie całkowitej zawartości związków fenolowych (tpc) w przyprawach i ziołach  117
Ćwiczenie nr 15
Oznaczanie ß-karotenu w marchwi  123
Ćwiczenie nr 16
Oznaczanie pektyn w surowcach i przetworach owocowo-warzywnych  127
Ćwiczenie nr 17
Wybrane analizy produktów mięsnych  131
Ćwiczenie nr 18
Wybrane analizy chemiczne miodów  141
Literatura  151

Część II. ELEMENTY ANALIZY MIKROBIOLOGICZNEJ ŻYWNOŚCI
Zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym  155
Podstawowe informacje  159
Podłoża mikrobiologiczne i techniki posiewów stosowane w mikrobiologii żywności  173
Ćwiczenie nr 1
Oznaczanie bakterii termofilnych tworzących przetrwalniki w produktach o wysokiej czystości  193
Ćwiczenie nr 2
Oznaczanie liczby drożdży i pleśni w ziarnach zbóż, mące pszennej, żytniej oraz w chlebie żytnim i pszennym  201
Ćwiczenie nr 3
Oznaczanie obecności i miana pałeczek Escherichia coli w mleku pasteryzowanym, śmietanie, jogurcie i lodach  209
Ćwiczenie nr 4
Oznaczanie liczby bakterii Bacillus cereus w produktach dla dzieci i sproszkowanych produktach mlecznych  217
Literatura  231
Noty o autorach  233


Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 22,10zł

Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności
Tytuł książki: "Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności"
Autor: Szłyk Edward, Cichosz Marcin, Filipiak-Szok Anna, Jastrzębska Aneta, K
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe UMK
Cena: 26.00zł 22.10zł
Klienci, którzy kupili „Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności”, kupili także:

E-usługi a społeczeństwo informacyjne, Anna Dąbrowska, Mirosława Janoś-Kresło, Arkadiusz Wódkowski, Wydawnictwo Difin

Nauka rysunku 12 lekcji rysowania, Barrington Barber, Wydawnictwo DELTA

Cyfrowa dorosłość Jak pokolenie sieci zmienia nasz świat, Don Tapscott, Wydawnictwo WAiP

Co ludzie sukcesu robią przed śniadaniem, Laura Vanderkam, Wydawnictwo Onepress

Mikroelektronika w pojazdach samochodowych. Informatory techniczne Bosch, Praca zbiorowa, Wydawnictwo WKiŁ

Napęd hydrostatyczny Tom 1 + Tom 2 KOMPLET, Stefan Stryczek, Wydawnictwo Naukowe PWN

Kompendium metod i technik zarządzania Teoria i ćwiczenia, Szymańska Katarzyna, Wydawnictwo Wolters Kluwer

Windows Vista vademecum administratora, William R. Stanek, Wydawnictwo Microsoft Press

Microsoft Windows Server 2003 vademecum administratora Wydanie 2, William R. Stanek, Wydawnictwo Microsoft Press

piątek, 29 marca 2024   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami