Autor: Maria Mucha
ISBN: 978-83-204-3566-5
Ilość stron: 206
Data wydania: 03/2010
Książka jest jedyną w swoim rodzaju na rynku wydawniczym w Polsce. Ma na celu przybliżenie czytelnikom o różnych zainteresowaniach wiadomości o chitozanie: otrzymanie, budowę chemiczną, właściwości fizyczne, modyfikacje oraz przede wszystkim możliwości aplikacyjne.
Praca napisana prostym językiem, dzięki czemu może więc być zrozumiana nie tylko przez specjalistów z dziedziny polimerów.
Książka jest przeznaczona dla studentów wydziałów związanych z chemią, fizyką, technologią chemiczną inżynierią chemiczna, tworzywami sztucznymi uniwersytetów, wyższych szkół technicznych oraz akademii medycznych (farmacja i chirurgia).
Rozdziały:
SPIS SKRÓTÓW UŻYWANYCH W KSIĄŻCE
1. WPROWADZENIE
2. PREPARATYKA CHITOZANU Z CHITYNY
2.1. Chemiczna deacetylacja chityny
2.2. Enzymatyczna deacetylacja chityny
2.3. Mikrokrystaliczny chitozan
3. PARAMETRY CHARAKTERYSTYCZNE CHITOZANU
3.1. Stopień deacetylacji
3.2. Stalą protonowania
3.2.1. Masa cząsteczkowa
3.3. Parametr rozpuszczalności
4. WŁAŚCIWOŚCI CHITOZANU
4.1. Stopień krystaliczności i formy krystaliczne chitozanu
4.2. Temperatura przejść fazowych
4.3. Przewodnictwo jonowe
4.4. Lepkość roztworów
4.5. Właściwości hydrofilowe
4.5.1. Sorpcja (adsorpcja) wody z fazy parowej przez chitozan
4.5.2. Ciepło adsorpcji wody przez chitozan
4.5.3. Kinetyka pęcznienia chitozanu w wodzie oraz jego suszenia
5. DEGRADACJA CHITOZANU
5.1. Biodegradacja, kwaśna hydroliza oraz hydroliza chitozanu
5.2. Ultradźwiękowa degradacja chitozanu
5.3. Degradacja termiczna i fotodegradacja chitozanu
6. KIERUNKI ZASTOSOWANIA CHITOZANU
6.1. Oczyszczanie wody i ścieków
6.1.1. Usuwanie jonów metali ciężkich z wody
6.1.2. Usuwanie barwników ze ścieków
6.2. Wykańczanie tkanin
6.3. Papiernictwo
6.4. Ochrona roślin (rolnictwo)
6.5. Chitozan jako suplement diety
6.6. Membrany chitozanowe w procesach rozdzielania
6.6.1. Membrany w procesie u l trą filtracji
6.6.2. Membrany w procesie odwróconej osmozy
6.6.3. Membrany enzymatyczne
7. MEDYCZNE ZASTOSOWANIA CHITOZANU
7.1. Farmakologia, chitozan jako nośnik leków
7.2. Hydrożele na bazie chitozanu
7.1.1. Hydrożele na bazie chitonu
7.1.2. Tabletki chitozanowe
7.1.3. Mikrokapsułki i mikrokulki chitozanowe
7.1.4. Membrany chitozanowe
7.2. Ortopedia i dentystyka
7.3. Inżynieria tkankowa
7.4. Leczenie ran
8. METODY PREPARATYKI MIKRO- I NANOCZĄSTEK CHITOZANOWYCH
8.1. Emulsyfikacja (wraz z sieciowaniem)
8.2. Koagulacja (wytrącanie)
8.3. Suszenie rozpyłowe
8.4. Metoda emulsyjno-koalescencyjna
8.5. Żelowanie jonowe
8.6. Metoda odwróconej micelaryzacji
8.7. Metoda sitowa
8.8. Metoda wielowarstwowa
8.9. Nanokulki z pustym środkiem
9. MIESZANINY I KOMPOZYTY CHITOZANOWE
9.1. Mieszaninachitozan/poli(alkohol winylowy)
9.2. Mieszanina chitozan/poli(kwas akrylowy)
9.3. Mieszaniny chitozan/kolagen, żelatyna
9.4. Mieszaniny chitozan/celuloza i jej pochodne
9.5. Mieszanina chitozan/polilaklyd
9.6. Mieszanina chitozan/poli(tlenek etylenu)
9.7. Mieszanina chitozan/poliamid 6
9.8. Mieszaniny chitozan/poli(glikol etylenowy), polidimetylosilan oraz ich kopolimer
9.9. Mieszanina chitozan/N-winylopirolidon
9.10. Mieszanina chitozan/pektyna
9.11. Mieszanina chitozan/heparyna
9.12. Mieszaniny chitozan/polipirol, polianilina
9.13. Mieszaniny chitozan/skrobia, pullulan
9.14. Mieszanina chitozan/polikaprolakton
10. PORÓWNANIE WYNIKÓW BADAŃ WYBRANYCH MIESZANIN I KOMPOZYTÓW CHITOZANOWYCH
10.1. Morfologia mieszanin
10.2. Wybrane właściwości mieszanin chitozanowych
10.2.1. Właściwości termiczne i kinetyka krystalizacji PEO (Mw = 103-105) w matrycy chitozanowej
10.2.2. Mieszalność w układach chitozanowych
10.3. Sorpcja wody przez mieszaniny chitozanowe
10.4. Sorpcja wody przez kompozyty chitozanowe
10.4.1. Kompozyt CH/PLA
10.4.2. Kompozyt CH/N2
10.5. Ciepło adsorpcji wody przez mieszaninę CH/HPC
10.6. Degradacja mieszanin chitozanowych: CH/PYAL, CH/HPC, CH/S
10.6.1. Kinetyka procesu fotodegradacji mieszanin chitozanowych
10.6.2. Kinetyka procesu termodegradacji mieszanin chitozanowych
Chitozan wszechstronny polimer ze źródeł odnawialnych --- Pozycja niedostępna.---
|