Tytuł: | Chemia żywności Tom 1 Główne składniki żywności | Autor: | Zdzisław E. Sikorski, Hanna Staroszczyk | ISBN: | 978-83-01-19625-7 | Ilość stron: | 458 | Data wydania: | 10/2017 | Oprawa: | Miękka | Format: | 16.5x23.5cm | Wydawnictwo: | Naukowe PWN | Cena: | 99.00zł |
Chemia żywności jest specjalnością naukową w zakresie chemii. Obejmuje wiedzę o występowaniu i właściwościach składników, dodatków i zanieczyszczeń żywności, biochemicznych i chemicznych reakcajch zachodzących w surowcach i produkatach w czasie ich przechowywania i prztwarzania, wpływie poszczególnych składników i ich reakcji na jakość surowców i wyrobów oraz o metodach oznaczania składu i badania jakości żywności.
Szybki rozwój tej dziedziny stał się bezpośrednim impulsem do przygotowania zupełnie nowego podręcznika "Chemia żywności", który jest podzielony na dwa tomy: Tom 1. Chemia żywności. Główne składniki żywności Tom 2. Chemia żywności. Biologiczne właściwości składników żywności
W tomie 1 omówiono: • zakres i rolę chemii żywności • budowę i podstawowy skład surowców oraz produktów żywnościowych • funkcję wody, składników mineralnych, sacharydów, tłuszczów, białka, niebiałkowych związków azotowych i witamin w produktach żywnościowych • naturalne barwniki surowców • substancje wpływające na smak i zapach żywności
Książka jest adresowana do studentów i pracowników naukowych wydziałów związanych z chemią, technologią i biotechnologią żywności, żywieniem człowieka, bromatologią itp. akademii rolniczych, akademii i uniwersytetów medycznych oraz politechnik. Będzie też przydatna dla technologów, towaroznawców i producentów żywności pracujących w zakładach produkujących i przetwarzających żywność.
Spis treści: 1. Zakres i rola chemii żywności 2. Budowa i podstawowy skład surowców oraz produktów żywnościowych 3. Rola wody w żywności 4. Składniki mineralne - ich niezbędność fizjologiczna, zagrożenia toksykologiczne oraz rola w żywności 5. Sacharydy - występowanie i znaczenie 6. Tłuszcze - właściwości i modyfikowanie 7. Białka 8. Niebiałkowe związki azotowe 9. Witaminy 10. Naturalne barwniki surowców żywnościowych 11. Substancje zapachowe w żywności 12. Związki wpływające na smak żywności
Chemia żywności Tom 1 Główne składniki żywności --- Pozycja niedostępna.---
|