Tytuł: | Chemia żywności Tom 2 Biologiczne właściwości składników żywności | Autor: | Zdzisław E. Sikorski, Hanna Staroszczyk | ISBN: | 978-83-01-19626-4 | Ilość stron: | 344 | Data wydania: | 10/2017 | Oprawa: | Miękka | Format: | 16.5x23.5cm | Wydawnictwo: | WNT | Cena: | 99.00zł |
Książka jest przeznaczona dla studentów i pracowników Chemia żywności jest specjalnością naukową w zakresie chemii. Obejmuje wiedzę o występowaniu i właściwościach składników, dodatków i zanieczyszczeń żywności, biochemicznych i chemicznych reakcajch zachodzących w surowcach i produkatach w czasie ich przechowywania i prztwarzania, wpływie poszczególnych składników i ich reakcji na jakość surowców i wyrobów oraz o metodach oznaczania składu i badania jakości żywności. Szybki rozwój tej dziedziny stał się bezpośrednim impulsem do przygotowania zupełnie nowego podręcznika "Chemia żywności", który jest podzielony na dwa tomy: Tom 1. Chemia żywności. Główne składniki żywności Tom 2. Chemia żywności. Biologiczne właściwości składników żywności
W tomie 2 omówiono: • składniki wpływające na reologiczne cechy żywności; • rolę rodników, utleniaczy i przeciwutleniaczy; • nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; • alergeny, toksyny, mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; • właściwości, funkcje i zasady stosowania dodatków do żywności; • chemiczne właściwości i działanie suplementów diety; • techniki i zasady przeprowadzania analizy żywności
Książka jest adresowana do studentów i pracowników naukowych wydziałów związanych z chemią, technologią i biotechnologią żywności, żywieniem człowieka, bromatologią itp. akademii rolniczych, akademii i uniwersytetów medycznych oraz politechnik. Będzie też przydatna dla technologów, towaroznawców i producentów żywności pracujących w zakładach produkujących i przetwarzających żywność.
Spis treści: 1. Składniki wpływające na reologiczne cechy żywności 2. Rola rodników, utleniaczy i przeciwutleniaczy w żywności 3. Nauki o żywieniu w erze postgenomicznej 4. Nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego 5. Alergeny w żywności 6. Mutagenne i rakotwórcze składniki żywności 7. Toksyny surowców żywnościowych 8. Dodatki do żywności 0 właściwości, rola i zasady stosowania 9. Chemiczne właściwości i działanie suplementów diety 10. Analiza żywności
Chemia żywności Tom 2 Biologiczne właściwości składników żywności --- Pozycja niedostępna.---
|