Autor: Harold Hart, Leslie E. Craine, David J. Hart
ISBN: 978-83-200-3491-2
Ilość stron: 586
Data wydania: 2008 (wydanie 2)
Jest to podręcznik chemii organicznej przeznaczony dla studentów wszystkich kierunków studiów biologicznych, tzn. medycyny, farmacji, biologii, rolnictwa itp.
Omawiane zagadnienia są podawane w formie wykładu i nawiązują do praktycznych aspektów chemii organicznej. W książce przedstawiono wszystkie klasy związków organicznych oraz cztery główne rodzaje związków o znaczeniu biologicznym: lipidy, węglowodany, białka i kwasy nukleinowe.
Obecne wydanie to tłumaczenie 12. edycji podręcznika, który cieszy się ogromną popularnością na świecie - zmienione i uaktualnione. Uwzględniono w nim najnowsze osiągnięcia w dziedzinie chemii organicznej.
Przedstawiane tematy ujęto w formie wykładu. Praktyczne aspekty chemii organicznej poparte są licznymi przykładami, a ilustracjewzbogacone kolorem, co z pewnością ułatwia zrozumienie treści. Podane przy każdym rozdziale zadania umożliwią kontrolę przyswojenia wiadomości.
Rozdziały:
1. Wiązania chemiczne i zjawisko izomerii 1.1. Rozmieszczenie elektronów w atomie 1.2. Wiązania jonowe i kowalencyjne 1.3. Atom węgla i wiązanie kowalencyjne 1.4. Wiązania pojedyncze węgiel?węgiel 1.5. Wiązania kowalencyjne spolaryzowane 1.6. Wiązania kowalencyjne wielokrotne 1.7. Wartościowość 1.8. Zjawisko izomerii 1.9. Rysowanie wzorów strukturalnych 1.10. Skrócone wzory strukturalne 1.11. Ładunek formalny 1.12. Rezonans 1.13. Umowy dotyczące strzałek 1.14. Orbitalowa koncepcja wiązań chemicznych; wiązanie typu sigma 1.15. Zhybrydyzowane orbitale sp3 atomu węgla 1.16. Tetraedryczny atom węgla; wiązania w metanie 1.17. Klasyfikacja związków organicznych na podstawie budowy szkieletu cząsteczki 1.18. Klasyfikacja związków organicznych na podstawie rodzaju grupy funkcyjnej
2. Alkany i cykloalkany; izomeria konformacyjna i geometryczna 2.1. Struktura alkanów 2.2. Nazewnictwo związków organicznych 2.3. Reguły nazewnictwa alkanów wg IUPAC 2.4. Podstawniki alkilowe i fluorowcowe (halogenowe) 2.5. Zastosowanie reguł IUPAC 2.6. Występowanie alkanów 2.7. Właściwości fizyczne alkanów i oddziaływania międzycząsteczkowe 2.8. Konformacja alkanów 2.9. Cykloalkany ? nazewnictwo i konformacje 2.10. Izomeria cis?trans cykloalkanów 2.11. Podsumowanie wiadomości na temat izomerii 2.12. Reakcje alkanów 2.13. Wolnorodnikowy mechanizm fluorowcowania ? reakcja łańcuchowa
3. Alkeny i alkiny 3.1. Definicja i klasyfikacja 3.2. Nazewnictwo 3.3. Kilka informacji o wiązaniach podwójnych 3.4. Orbitalowy model podwójnego wiązania; wiązanie typu pi 3.5. Izomeria cis?trans w alkenach 3.6. Porównanie reakcji addycji (przyłączenia) i substytucji (podstawienia) 3.7. Reakcje addycji polarnej 3.8. Addycja niesymetrycznych reagentów do niesymetrycznych alkenów; reguła Markownikowa 3.9. Mechanizm addycji elektrofilowej do alkenów 3.10. Wyjaśnienie reguły Markownikowa 3.11. Równowaga reakcji: co sprawia, że reakcja jest możliwa? 3.12. Szybkość reakcji: jak szybko przebiega reakcja? 3.13. Borowodorowanie alkenów 3.14. Addycja wodoru 3.15. Reakcje addycji do układów sprzężonych 3.16. Addycje wolnorodnikowe; polietylen 3.17. Utlenianie alkenów 3.18. Wiązania potrójne 3.19. Orbitalowy model wiązania potrójnego 3.20. Reakcje addycji alkinów 3.21. Kwasowość alkinów
4. Węglowodory aromatyczne 4.1. Kilka informacji o benzenie 4.2. Wzór Kekulégo 4.3. Rezonansowy model benzenu 4.4. Orbitalowy model benzenu 4.5. Wzory benzenu 4.6. Nazewnictwo związków aromatycznych 4.7. Energia rezonansu benzenu 4.8. Podstawienie elektrofilowe związków aromatycznych 4.9. Mechanizm substytucji elektrofilowej związków aromatycznych 4.10. Podstawniki aktywujące i dezaktywujące pierścień 4.11. Podstawniki kierujące w pozycje orto, para lub meta 4.12. Znaczenie efektów kierujących w procesach syntezy 4.13. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
5. Stereoizomeria 5.1. Chiralność i enancjomery 5.2. Centra chiralności; chiralność (asymetryczność) atomu węgla 5.3. Konfiguracja i system R?S 5.4. System E?Z dla izomerów cis?trans 5.5. Światło spolaryzowane i czynność optyczna 5.6. Właściwości enancjomerów 5.7. Wzory rzutowe Fischera 5.8. Związki o więcej niż jednym centrum chiralności; diastereoizomery 5.9. Związki mezo; stereoizomery kwasu winowego 5.10. Stereochemia ? podsumowanie definicji 5.11. Stereochemia a reakcje chemiczne 5.12. Rozdzielanie mieszaniny racemicznej
6. Fluorowcowe związki organiczne; reakcje podstawienia i eliminacji 6.1. Substytucja nukleofilowa 6.2. Przykłady substytucji nukleofilowej 6.3. Mechanizmy substytucji nukleofilowej 6.4. Mechanizm SN2 6.5. Mechanizm SN1 6.6. Porównanie mechanizmów SN1 i SN2 6.7. Dehydrohalogenacja, reakcja eliminacji; mechanizmy E2 i E1 6.8. Współzawodnictwo reakcji substytucji i eliminacji 6.9. Wielofluorowcowe pochodne alifatyczne
7. Alkohole, fenole i tiole 7.1. Nazewnictwo alkoholi 7.2. Podział alkoholi 7.3. Nazewnictwo fenoli 7.4. Wiązanie wodorowe w alkoholach i fenolach 7.5. Kwasowość i zasadowość ? przegląd 7.6. Kwasowość alkoholi i fenoli 7.7. Zasadowość alkoholi i fenoli 7.8. Dehydratacja alkoholi do alkenów 7.9. Reakcje alkoholi z halogenowodorami 7.10. Inne sposoby otrzymywania halogenków alkilowych z alkoholi 7.11. Alkohole i fenole ? podobieństwa i różnice 7.12. Utlenianie alkoholi do aldehydów, ketonów i kwasów karboksylowych 7.13. Alkohole z więcej niż jedną grupą hydroksylową 7.14. Podstawienie aromatyczne w fenolach 7.15. Utlenianie fenoli 7.16. Fenole jako antyoksydanty 7.17. Tiole ? siarkowe analogi alkoholi i fenoli
8. Etery i epoksydy 8.1. Nazewnictwo eterów 8.2. Fizyczne właściwości eterów 8.3. Etery jako rozpuszczalniki 8.4. Odczynniki Grignarda; związki metaloorganiczne 8.5. Otrzymywanie eterów 8.6. Rozszczepianie eterów 8.7. Epoksydy (oksirany) 8.8. Reakcje epoksydów 8.9. Etery cykliczne
9. Aldehydy i ketony 9.1. Nazewnictwo aldehydów i ketonów 9.2. Najważniejsze aldehydy i ketony 9.3. Synteza aldehydów i ketonów 9.4. Aldehydy i ketony występujące w naturze 9.5. Grupa karbonylowa 9.6. Addycja nukleofilowa do grupy karbonylowej; przegląd 9.7. Addycja alkoholi: powstawanie hemiacetali i acetali 9.8. Addycja wody; hydratacja aldehydów i ketonów 9.9. Addycja odczynników Grignarda i acetylidów 9.10. Addycja cyjanowodoru; cyjanohydryny 9.11. Addycja nukleofili azotowych 9.12. Redukcja związków karbonylowych 9.13. Utlenianie związków karbonylowych 9.14. Tautomeria keto-enolowa 9.15. Kwasowość atomu wodoru ?; anion enolanowy 9.16. Wymiana deuterowa w związkach karbonylowych 9.17. Kondensacja aldolowa 9.18. Mieszana kondensacja aldolowa 9.19. Syntezy przemysłowe wykorzystujące kondensację aldolową
10. Kwasy karboksylowe i ich pochodne 10.1. Nazewnictwo kwasów 10.2. Właściwości fizyczne kwasów karboksylowych 10.3. Kwasowość i stałe kwasowe 10.4. Co sprawia, że kwasy karboksylowe są kwasami? 10.5. Wpływ struktury na kwasowość; efekt indukcyjny 10.6. Przekształcanie kwasów w sole 10.7. Otrzymywanie kwasów 10.8. Pochodne kwasów karboksylowych 10.9. Estry 10.10. Otrzymywanie estrów; estryfikacja Fischera 10.11. Mechanizm estryfikacji katalizowanej kwasem; nukleofilowa substytucja w grupie acylowej 10.12. Laktony 10.13. Zmydlanie estrów 10.14. Amonoliza estrów 10.15. Reakcja estrów z odczynnikami Grignarda 10.16. Redukcja estrów 10.17. Czynniki decydujące o aktywności związków acylowych 10.18. Halogenki acylowe 10.19. Bezwodniki kwasowe 10.20. Amidy 10.21. Pochodne kwasów karboksylowych ? podsumowanie 10.22. Wodór ? w estrach; kondensacja Claisena
11. Aminy i azotowe związki pokrewne 11.1. Podział i budowa amin 11.2. Nazewnictwo amin 11.3. Właściwości fizyczne i międzycząsteczkowe oddziaływania amin 11.4. Otrzymywanie amin; alkilowanie amoniaku i amin 11.5. Otrzymywanie amin; redukcja związków nitrowych 11.6. Zasadowość amin 11.7. Porównanie zasadowości oraz kwasowości amin i amidów 11.8. Reakcje amin z mocnymi kwasami; sole amin 11.9. Aminy chiralne jako czynniki rozdziału 11.10. Acylowanie amin pochodnymi kwasów karboksylowych 11.11. Czwartorzędowe sole amoniowe 11.12. Aromatyczne związki diazoniowe 11.13. Sprzęganie soli diazoniowych; barwniki azowe
12. Spektroskopia i określanie struktury 12.1. Podstawy spektroskopii 12.2. Spektroskopia magnetycznego rezonansu jądrowego (NMR) 12.3. Spektroskopia 13C NMR 12.4. Spektroskopia w podczerwieni 12.5. Spektroskopia w świetle widzialnym i ultrafiolecie 12.6. Spektrometria mas
13. Związki heterocykliczne 13.1. Pirydyna: wiązania i zasadowość 13.2. Substytucja w pirydynie 13.3. Inne sześcioczłonowe heterocykle 13.4. Heterocykle pięcioczłonowe: furan, pirol i tiofen 13.5. Elektrofilowa substytucja w furanie, pirolu i tiofenie 13.6. Inne pięcioczłonowe heterocykle: azole 13.7. Heterocykle pięcioczłonowe w skondensowanych układach z innymi pierścieniami: indole i puryny
14. Polimery syntetyczne 14.1. Klasyfikacja polimerów 14.2. Wolnorodnikowa polimeryzacja łańcuchowa 14.3. Kationowa polimeryzacja łańcuchowa 14.4. Anionowa polimeryzacja łańcuchowa 14.5. Polimery stereoregularne; polimeryzacja Zieglera?Natty 14.6. Polimery dienowe: kauczuk naturalny i syntetyczny 14.7. Kopolimery 14.8. Polimeryzacja kondensacyjna: Dacron i nylon 14.9. Poliuretany i inne polimery otrzymywane w reakcji polimeryzacji kondensacyjnej
15. Lipidy i detergenty 15.1. Tłuszcze stałe i oleje; triestry glicerolu 15.2. Hydrogenacja (uwodornienie) olejów roślinnych 15.3. Zmydlanie tłuszczów; mydła 15.4. Jak działają mydła? 15.5. Detergenty syntetyczne 15.6. Fosfolipidy i inne tłuszcze złożone 15.7. Prostaglandyny, leukotrieny i lipoksyny 15.8. Woski 15.9. Terpeny i steroidy
16. Węglowodany 16.1. Definicja i klasyfikacja 16.2. Monosacharydy 16.3. Chiralność monosacharydów; wzory rzutowe Fischera oraz cukry szeregu D i L 16.4. Pierścieniowe hemiacetalowe formy monosacharydów 16.5. Anomeryczne atomy węgla; mutarotacja 16.6. Piranozowe i furanozowe formy monosacharydów 16.7. Konformacja piranoz 16.8. Estrowe i eterowe pochodne monosacharydów 16.9. Redukcja monosacharydów 16.10. Utlenianie monosacharydów 16.11. Tworzenie glikozydów z monosacharydów 16.12. Disacharydy 16.13. Polisacharydy 16.14. Estry fosforanowe cukrów 16.15. Deoksycukry 16.16. Aminocukry 16.17. Kwas askorbinowy (witamina C)
17. Aminokwasy, peptydy i białka 17.1. Aminokwasy naturalne 17.2. Kwasowo-zasadowe właściwości aminokwasów 17.3. Kwasowo-zasadowe właściwości aminokwasów z więcej niż jedną grupą kwasową lub zasadową 17.4. Elektroforeza 17.5. Reakcje aminokwasów 17.6. Reakcja ninhydrynowa 17.7. Peptydy 17.8. Wiązanie disulfidowe (dwusiarczkowe) 17.9. Białka 17.10. Pierwszorzędowa struktura białek 17.11. Logika oznaczania sekwencji 17.12. Synteza peptydów 17.13. Drugorzędowa struktura białek 17.14. Trzeciorzędowa struktura: białka fibrylarne i globularne 17.15. Czwartorzędowa struktura białka
18. Nukleotydy i kwasy nukleinowe 18.1. Ogólna budowa kwasów nukleinowych 18.2. Składniki kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA) 18.3. Nukleozydy 18.4. Nukleotydy 18.5. Pierwszorzędowa struktura DNA 18.6. Sekwencjonowanie kwasów nukleinowych 18.7. Chemiczna (laboratoryjna) synteza kwasów nukleinowych 18.8. Drugorzędowa struktura DNA; podwójna helisa 18.9. Replikacja DNA 18.10. Kwasy rybonukleinowe; RNA 18.11. Kod genetyczny i biosynteza białka 18.12. Inne ważne biologicznie nukleotydy
Dodatek Energia dysocjacji wybranych wiązań Długości wybranych wiązań Kwasowość organicznych grup funkcyjnych Najważniejsze grupy funkcyjne Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 133,51zł
Chemia organiczna Krótki kurs
|