Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Chemia » Chemia ogólna » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
Chemia
  Chemia analityczna
  Chemia fizyczna
  Chemia nieorganiczna
  Chemia ogólna
  Chemia organiczna
  Chemia techniczna
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Internet
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Serwery
Sieci Firewalle Protokoły
Słowniki
Systemy operacyjne
Technika
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 WKiŁ
Mercedes-Benz A140 A160 A190 A210 A160CDI A170CDI

Mercedes-Benz A140 A160 A190 A210 A160CDI A170CDI

63.00zł
47.25zł
Chemia ogólna i analityczna dla studentów biologii 35.00zł 31.50zł
Chemia ogólna i analityczna dla studentów biologii

Autor: Wojtczak Zbigniew, Huppenthal Lesław, Kościelecka Alicja

ISBN: 83-231-1531-1

Ilość stron: 312

Data wydania: 2003 (wydanie 7)

Obserwowany w ciągu ostatnich dziesięcioleci rozwój nauki nie ominął również chemii. W tym czasie powstały i rozwinęły się nowe dziedziny, których osiągnięcia wykorzystano na olbrzymią skalę w wielu gałęziach przemysłu chemicznego (tworzywa i włókna sztuczne, środki piorące czyli detergenty, środki owado- i chwastobójcze czyli pestycydy, środki farmakologiczne).

Osiągnięcia w dziedzinie chemii przyczyniły się również do rozwoju nauk biologicznych, wśród których wymienić należy biologię molekularną, genetykę, fizjologię, ekologię, biochemię, mikrobiologię i gleboznawstwo. Rozwój tych ostatnich dyscyplin naukowych wskazuje, że praca biologa bez właściwych podstaw chemii jest niemożliwa.

Stąd też na studiach biologicznych program przewiduje zdobywanie odpowiednich wiadomości z chemii ogólnej, analitycznej, organicznej i fizycznej. Połączenie dwóch dyscyplin chemicznych chemii ogólnej i chemii analitycznej w ramy jednego przedmiotu stwarza pewne trudności przede wszystkim studiującym.

Ograniczony wymiar godzin dydaktycznych nie pozwala na dostateczne omówienie wszystkich punktów programu. Przygotowanie się do egzaminu musi więc być oparte na studiach własnych. Dotyczy to szczególnie studentów Studium Zaocznego.

Niniejszy skrypt, obejmujący wybrane zagadnienia przewidziane programem studiów stacjonarnych i zaocznych, ma stanowić pomoc w przygotowaniu się studentów biologii tak do zajęć bieżących, jak i do egzaminu.

Rozdziały:

1. WSTĘP:
1.1. Pojęcia podstawowe 1.2. Równania chemiczne a podstawowe prawa chemiczne 1.3. Pisanie równań reakcji chemicznych: 1.3.1. Równania reakcji chemicznych zachodzących bez zmiany stopnia utlenienia, np. reakcji podwójnej wymiany 1.3.2. Równania reakcji utlenienia i redukcji (redoks)
2. BUDOWA ATOMU A UKŁAD OKRESOWY:
2.1. Wstęp historyczny 2.2. Model atomu Bohra 2.3. Współczesne poglądy na budowę atomu 2.4. Dozwolone stany elektronów. Zakaz Pauliego 2.5. Konfiguracje elektronowe. Reguła Hunda 2.6. Konfiguracje elektronowe atomów a położenie pierwiastków w układzie okresowym 2.7. Właściwości pierwiastków. Prawo okresowości
3. WIĄZANIA CHEMICZNE. ODDZIAŁYWANIA MIĘDZYCZĄSTECZKOWE:
3.1. Wiązania kowalencyjne 3.2. Liczba wiązań kowalencyjnych. Hybrydyzacja 3.3. Wiązania pojedyncze i wielokrotne 3.4. Długość i energia wiązania3.5. Wiązania kowalencyjne spolaryzowane 3.6. Wiązania jonowe 3.7. Wiązania koordynacyjne 3.8. Wiązania metaliczne 3.9. Oddziaływania międzycząsteczkowe: 3.9.1. Wiązania van der Waalsa 3.9.2 Wiązania wodorowe 3.10. Oddziaływania międzycząsteczkowe a stany skupienia substancji prostych
4. PRZEMIANY CHEMICZNE:
4.1. Szybkość reakcji chemicznych 4.2. Czynniki wpływające na szybkość reakcji: 4.2.1 Wpływ stężenia 4.2.2. Wpływ temperatury 4.2.3. Wpływ katalizatora 4.2.4. Reakcje fotochemiczne 4.3. Reakcje odwracalne. Prawo równowagi chemicznej
5. ROZTWORY ELEKTROLITÓW:
5.1. Wstęp 5.2. Stężenie roztworów 5.3. Właściwości koligatywne roztworów 5.4. Dysocjacja elektrolityczna 5.5. Aktywność i współczynnik aktywności 5.6. Termodynamiczna stała dysocjacji 5.7. Dysocjacja wody. Iloczyn jonowy wody 5.8. Stężenie jonów wodorowych i pH różnych roztworów: 5.8.1. Mocne kwasy i mocne zasady 5.8.2. Słabe kwasy i słabe zasady 5.8.3. Roztwory soli. Hydroliza 5.8.4. Roztwory buforowe 5.9. Wskaźniki pH 5.10. Współczesne pojęcia kwasów i zasad 5.11. Iloczyn rozpuszczalności 5.12. Związki koordynacyjne: 5.12.1. Pojęcia podstawowe i nomenklatura 5.12.2. Równowagi w roztworach 5.12.3. Kompleksy chelatowe 5.12.4. Warunkowa stała trwałości
6. ANALIZA JAKOŚCIOWA:
6.1. Uwagi ogólne o analizie jakościowej 6.2. Podstawowe czynności laboratoryjne w analizie jakościowej 6.3. Analiza kationów: 6.3.1 Odczynnik grupowy i podział kationów na grupy analityczne 6.3.2. Grupa V kationów 6.3.3. Grupa IV kationów 6.3.4. Zadania proste i złożone z analizy jakościowej kationów 6.3.5. Grupa III kationów 6.3.6. Grupa II kationów 6.3.7. Grupa I kationów 6.3.8. Analiza roztworu zawierającego kationy pięciu grup analitycznych 6.4. Analiza anionów: 6.4.1. Charakterystyczne reakcje anionów 6.5. Rozpuszczalność soli i wodorotlenków 6.6. Zastosowanie odczynników organicznych w analizie jakościowej
7. ANALIZA WAGOWA:
7.1. Podział analizy ilościowej 7.2. Pobieranie i przygotowywanie próbek do analizy: 7.2.1. Pobieranie średnich próbek 7.2.2. Rozpuszczanie próbek 7.2.3. Mineralizacja próbek 7.3. Technika analizy wagowej: 7.3.1 Strącanie osadu 7.3.2. Wybór i ilość odczynnika strącającego 7.3.3. Sączenie i przemywanie osadu 7.3.4. Suszenie i prażenie osadu 7.3.5. Przykłady oznaczeń wagowych 7.3.6. Zadania z analizy wagowej
8. ANALIZA OBJĘTOŚCIOWA:
8.1. Pomiar objętości w analizie ilościowej: 8.1.1. Zasady kalibrowania naczyń miarowych 8.1.2. Kalibrowanie poszczególnych naczyń miarowych 8.1.3. Sprawdzanie naczyń miarowych 8.2. Ocena wyników analizy: 8.2.1. Błędy w analizie ilościowej 8.2.2. Obliczanie błędu
9. ALKACYMETRIA:
9.1. Część teoretyczna: 9.1.1. Miareczkowanie mocnego kwasu mocną zasadą 9.1.2. Miareczkowanie mocnej zasady mocnym kwasem 9.1.3. Miareczkowanie słabego kwasu mocną zasadą 9.1.4. Miareczkowanie słabej zasady mocnym kwasem 9.1.5. Miareczkowanie słabego kwasu słabą zasadą (lub odwrotnie) 9.1.6. Czynniki wpływające na krzywe miareczkowania 9.1.7. Ilość dodawanego wskaźnika i kolejność miareczkowania 9.1.8. Błąd miareczkowania w oznaczeniach alkacymetrycznych 9.2. Część praktyczna: 9.2.1. Przygotowanie roztworów mianowanych (titrantów) 9.2.2. Przykłady oznaczeń alkalimetrycznych 9.2.3. Przykłady oznaczeń acydymetrycznych 9.2.4. Zadania z alkacymetrii
10. OKSYDYMETRIA:
10.1. Manganometria: 10.1.1. Przygotowanie roztworu KMn04 10.1.2. Mianowanie roztworu KMn04 10.1.3. Manganometryczne oznaczanie żelaza 10.1.4. Manganometryczne oznaczanie wapnia 10.2. Jodometria: 10.2.1. Charakterystyka ogólna 10.2.2. Przygotowanie roztworu Na2S203 10.2.3. Mianowanie roztworu Na2S203 10.2.4. Jodometryczne oznaczanie miedzi
11. KOMPLEKSOMETRIA:
11.1. Wskaźniki kompleksometryczne 11.2. Mianowanie roztworu wersenianu disodu 11.3. Oznaczanie magnezu 11.4. Oznaczanie wapnia 11.5. Oznaczanie wapnia obok magnezu 11.6. Oznaczanie fosforanów
12. ZJAWISKA ELEKTROCHEMICZNE:
12.1. Ogniwa galwaniczne 12.2. Elektroda wodorowa. Potencjał normalny 12.3. Zapis równania reakcji redoks na podstawie równań reakcji połówkowych: 12.3.1. Równanie reakcji połówkowej 12.3.2. Równanie reakcji sumarycznej 12.4. Równanie Nernsta 12.5. Stała równowagi 12.6. Potencjometryczne oznaczanie pH 12.7. Miareczkowanie potencjometryczne
13. NOMENKLATURA ZWIĄZKÓW NIEORGANICZNYCH
14. LITERATURA

Chemia ogólna i analityczna dla studentów biologii
Tytuł książki: "Chemia ogólna i analityczna dla studentów biologii"
Autor: Wojtczak Zbigniew, Huppenthal Lesław, Kościelecka Alicja
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe UMK
Cena: 35.00zł 31.50zł
Klienci, którzy kupili „Chemia ogólna i analityczna dla studentów biologii”, kupili także:
<b>Rozproszone systemy pomiarowe</b>, <font color="navy">Waldemar Nawrocki</font>, <font color="green"> Wydawnictwo WKiŁ</font>
Rozproszone systemy pomiarowe, Waldemar Nawrocki, Wydawnictwo WKiŁ
<b>Bezpieczeństwo żywności i żywienia Komentarz</b>, <font color="navy">Paweł Wojciechowski , Andrzej Balicki , Filip Opoka , Maciej Syska , D</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Wolters Kluwer</font>
Bezpieczeństwo żywności i żywienia Komentarz, Paweł Wojciechowski , Andrzej Balicki , Filip Opoka , Maciej Syska , D, Wydawnictwo Wolters Kluwer
<b>Mistrz analizy danych. Od danych do wiedzy</b>, <font color="navy">John W. Foreman</font>, <font color="green"> Wydawnictwo HELION</font>
Mistrz analizy danych. Od danych do wiedzy, John W. Foreman, Wydawnictwo HELION
<b>17 równań, które zmieniły świat</b>, <font color="navy">Ian Stewart</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Prószyński</font>
17 równań, które zmieniły świat, Ian Stewart, Wydawnictwo Prószyński
<b>Agile Szybciej, łatwiej, dokładniej</b>, <font color="navy">Marek Krzemiński</font>, <font color="green"> Wydawnictwo HELION</font>
Agile Szybciej, łatwiej, dokładniej, Marek Krzemiński, Wydawnictwo HELION
<b>Wykłady z teorii prawdopodobieństwa</b>, <font color="navy">Krzyśko Mirosław</font>, <font color="green"> Wydawnictwo WNT</font>
Wykłady z teorii prawdopodobieństwa, Krzyśko Mirosław, Wydawnictwo WNT
<b>Pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych Wydanie II</b>, <font color="navy">Shari Thurow</font>, <font color="green"> Wydawnictwo HELION</font>
Pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych Wydanie II, Shari Thurow, Wydawnictwo HELION
<b>Informatyka dla potrzeb logistyka(i)</b>, <font color="navy">Andrzej Szymonik</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Difin</font>
Informatyka dla potrzeb logistyka(i), Andrzej Szymonik, Wydawnictwo Difin
<b>Chemia leksykon ucznia</b>, <font color="navy">Marta Jurowska-Wernerowa</font>, <font color="green"> Wydawnictwo WNT</font>
Chemia leksykon ucznia, Marta Jurowska-Wernerowa, Wydawnictwo WNT
 Koszyk
0 przedmiotów
Producent
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Wydawnictwo Naukowe UMK
 Kategoria:
 Informatyczne systemy zarzadzania
Komputerowe wspomaganie biznesu

Komputerowe wspomaganie biznesu

53.00zł
45.05zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Poradniki
Systemy uczące się Rozpoznawanie wzorców analiza skupień i redukcja wymiarowości Mirosław Krzyśko, Waldemar Wołyński, Tomasz Górecki, Michał Skorzybut WNT
Solid Edge 8/9 Grzegorz Kazimierczak HELION
Linux dla programistów i użytkowników Graham Glass, King Ables HELION
XML na poważnie Przemysław Kozienko, Krzysztof Gwiazda HELION
Head First Ajax Edycja polska (Rusz głową) Rebecca Riordan HELION
Algorytmy aproksymacyjne Vijay V. Vazarini WNT
SQL Rusz głową (Head first) Lynn Beighley HELION
SAP R/3 Przewodnik dla menadżerów Vivek Kale HELION
Access programowanie w VBA Charles E. Brown HELION

środa, 17 styczeń 2018   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami