Autor: Henryk Romuald Gertig, Juliusz Przysławski
ISBN: 978-83-200-3603-9
Ilość stron: 468
Data wydania: 03/2015 (dodruk)
Jest to nowoczesny podręcznik akademicki, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie.
Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami.
Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności, metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom stosowanych diet, oraz alternatywnym sposobom żywienia.
Publikacja jest przeznaczona dla studentów wydziałów farmaceutycznych oraz nauki o zdrowiu akademii medycznych, a także innych uczelni (np. uczelni rolniczych), które w swych programach nauczania uwzględniają naukę o żywności i żywieniu.
Rozdziały: Wstęp Podstawowe składniki odżywcze Witaminy Składniki mineralne Przemiany składników odżywczych w organizmie człowieka Interakcje leków ze składnikami pożywienia Ogólna charakterystyka podstawowych grup żywności Podstawy racjonalnego żywienia Podstawy dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych Specyficzne sposoby odżywiania się niektórych grup ludności Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 78,21zł
Bromatologia Zarys nauki o żywności i żywieniu
|