Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Technika » Przemysł spożywczy » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Algorytmy Wzorce UML
Bazy danych
Bezpieczeństwo
Bioinformatyka
Biznes Ekonomia Firma
Chemia
DTP Design
E-biznes
Ekonometria
Elektronika Elektrotechnika
Energetyka
Fizyka
GIS
Grafika użytkowa
Hardware
Informatyczne systemy zarządzania
Informatyka w szkole
Internet
Języki programowania
Matematyka
Multimedia
Obsługa komputera
Office
Poradniki
Programowanie gier
Programy inżynierskie
Programy matematyczne
Serwery
Sieci Firewalle Protokoły
Słowniki
Systemy operacyjne
Technika
  Aranżacja wnętrz
  Automatyka Robotyka
  Budowa maszyn
  Budownictwo
  Budownictwo lądowe
  Geologia Hydrologia
  Materiały inżynierskie
  Motoryzacja
  Ochrona środowiska
  Ogrzewanie Klimatyzacja
  Przemysł spożywczy
  Rysunek techniczny
  Spawalnictwo
  Technika
  Technika pomiarowa
  Technika wojskowa
  Tworzywa sztuczne
  Zarządzanie jakością
Telekomunikacja
Tworzenie stron WWW

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 BTC
Mikrokontrolery PIC12Fxxx w praktyce

Mikrokontrolery PIC12Fxxx w praktyce

63.00zł
50.40zł
Biologicznie aktywne peptydy i białka żywności 93.45zł 71.02zł
Biologicznie aktywne peptydy i białka żywności

Autor: Jerzy Dziuba, Łucja Fornal

ISBN: 978-83-204-3582-5

Ilość stron: 480

Data wydania: 01/2010

Twarda oprawa

Książka stanowi kompendium wiedzy z zakresu molekularnych i biologicznych właściwości białek i peptydów, które decydują o ich najbardziej istotnym żywieniowym i profilaktycznym oraz terapeutycznym znaczeniu.

Jest to jedyne na polskim rynku opracowanie będące bogatym źródłem wiedzy z pogranicza biologii, biochemii, immunologii, fizjologii, chemii żywności i dietetyki, które zakresem materiału i głębią ujęcia tematu ściśle odpowiada wymaganiom  stawianym interdyscyplinarnemy podejściu do zagadnienia białek i peptydów w żywności i jego wieloaspektowej analizie.

Książka jest  przeznaczona dla studentów nauk przyrodniczych i medycznych, szczególnie takich kierunków, jak technologia żywności i żywienia człowieka, dietetyka, biotechnologia, biologia, farmacja, towaroznawstwo i pokrewne.

Rozdziały:

Rozdział 1. Wstęp

Rozdział 2. Biologicznie i funkcjonalnie aktywne peptydy
2.1. Wprowadzenie
2.2. Peptydy fizjologicznie aktywne
2.2.1. Peptydy przeciwnadciśnieniowe
2.2.2. Peptydy przeciwkrzepliwe
2.2.3. Peptydy opioidowe
2.2.4. Peptydy immunomodulacyjne
2.2.5. Peptydy antymikrobiologiczne
2.2.6. Regulatory i inhibitory enzymów
2.2.7. Peptydy toksyczne dla osób chorych na celiakię
2.2.8. Peptydy wiążące i transportujące mikroelementy
2.2.9. Inne bioaktywne peptydy
2.3. Peptydy funkcjonalnie aktywne
2.3.1. Wprowadzenie
2.3.2. Peptydy kształtujące właściwości smakowe
2.3.3. Peptydy antyoksydacyjne
2.3.4. Peptydy powierzchniowo aktywne

Rozdział 3. Otrzymywanie biologicznie i funkcjonalnie aktywnych peptydów
3.1. Wprowadzenie
3.2. Hydroliza enzymatyczna białek
3.3. Synteza chemiczna peptydów
3.3.1. Uwagi ogólne
3.3.2. Synteza w fazie stałej
3.3.3. Synteza w fazie ciekłej
3.4. Synteza enzymatyczna peptydów
3.4.1.  Synteza za pomocą peptydylotransferazy rybosomalnej
3.4.2. Synteza za pomocą peptydylotransferazy nierybosomalnej
3.4.3. Synteza peptydów za pomocą enzymów proteolitycznych
3.5. Technologia rekombinowanego DNA

Rozdział 4. Bazy danych białek i bioaktywnych peptydów – BIOPEP
4.1. Wprowadzenie
4.2. Przegląd wybranych baz danych
4.3. Struktura bazy BIOPEP
4.4. Nowe kryteria oceny wartości białek jako potencjalnych prekursorów bioaktywnych peptydów
4.5. Rodziny białek o podobnych profilach aktywności biologicznej
4.6. Projektowanie proteolizy białek - proteoliza in silico

Rozdział 5. Bioaktywne sekwencje w białkach żywności
5.1. Białka mleka
5.1.1. Wprowadzenie
5.1.2.  Bioaktywne peptydy pochodzące z białek mleka
5.1.3.  Bioaktywne sekwencje w białkach mleka - analiza komputerowa
5.2.  Białka mięsa
5.2.1.  Wprowadzenie
5.2.2.  Bioaktywne peptydy pochodzące z białek mięsa
5.2.3.  Bioaktywne sekwencje w białkach mięsa - analiza komputerowa
5.3.  Białka ryb
5.3.1.  Wprowadzenie
5.3.2.  Bioaktywne peptydy pochodzące z białek ryb
5.3.3.  Bioaktywne sekwencje w białkach ryb - analiza komputerowa
5.4.  Białka jaj
5.4.1. Wprowadzenie
5.4.2. Bioaktywne peptydy pochodzące z białek jaja
5.4.3. Bioaktywne sekwencje w białkach jaj - analiza komputerowa
5.5. Białka ziaren zbóż
5.5.1. Wprowadzenie
5.5.2. Bioaktywne peptydy pochodzące z białek ziaren zbóż
5.5.3. Bioaktywne sekwencje w białkach zbóż - analiza komputerowa
5.6. Białka roślin strączkowych
5.6.1. Wprowadzenie
5.6.2. Bioaktywne peptydy pochodzące z białek roślin strączkowych
5.6.3. Bioaktywne sekwencje w białkach roślin strączkowych - analiza komputerowa
5.7.  Podsumowanie

Rozdział 6. Nietolerancja pokarmowa białek roślinnych – aspekty zdrowotne i żywieniowe
6.1. Definicje, źródła i metody analizy białek i innych składników żywności powodujących nadwrażliwość pokarmową
6.1.1. Wprowadzenie
6.1.2. Ogólna charakterystyka alergenów pokarmowych i epidemiologii alergii pokarmowych
6.1.3. Główne uwarunkowania występowania alergii pokarmowych; charakterystyka objawów chorobowych
6.1.4. Charakterystyka i nomenklatura głównych alergenów pokarmowych
6.1.5. Główne źródła roślinnych i zwierzęcych alergenów pokarmowych
6.1.6. Analiza białek powodujących reakcje nadwrażliwości pokarmowej
6.2.  Homologie białek i peptydów w aspekcie celiakiotoksyczności
6.3.  Celiakia atypowa i częstość występowania w grupach ryzyka u dzieci
6.3.1. Wprowadzenie
6.3.2. Epidemiologia
6.3.3. Etiopatogeneza celiakii
6.3.4. Obraz kliniczny celiakii
6.3.5. Celiakia atypowa
6.3.6. Współwystępowanie celiakii z innymi chorobami
6.3.7. Procesy autoimmunologiczne w celiakii
6.3.8. Diagnostyka celiakii, badania przesiewowe
6.3.9. Częstość występowania celiakii w grupach ryzyka w Polsce
6.3.10.  Profilaktyka celiakii - rozwój tolerancji glutenu
6.4. Żywienie w celiakii
6.4.1. Wprowadzenie
6.4.2. Analiza czynników żywieniowych u pacjentów z celiakią
6.4.3. Dieta bezglutenowa - podstawy i trudności
6.4.4. Ocena sposobu żywienia dzieci z celiakią atypowa
6.4.5. Wartość odżywcza wybranych roślin uprawnych stosowanych w żywieniu a dieta bezglutenowa
6.5.  Zearalenon i estrogeny środowiskowe jako prawdopodobne czynniki alergizujące przewód pokarmowy zwierząt
6.5.1. Wprowadzenie
6.5.2. Nadwrażliwość immunologiczna zwierząt
6.5.3. Współdziałanie układu odpornościowego i hormonów steroidowych
6.5.4. Grzyby pleśniowe i ich metabolity
6.5.5. Estrogeny środowiskowe - oddziaływanie na układ odpornościowy

Rozdział 7. Nietolerancja pokarmowa białek roślinnych – aspekty hodowlane i technologiczne
7.1. Genetyczne uwarunkowania syntezy białek immunologicznie aktywnych ze szczególnym uwzględnieniem gliadyn pszenicy
7.1.1. Rola genetyki i hodowli roślin w badaniach nietolerancji pokarmowej białek ziaren zbóż
7.1.2. Mechanizmy kształtujące genomy roślinne podczas ewolucji
7.1.3. Genetyczne uwarunkowania syntezy białek gliadynowych pszenicy
7.1.4. Genetyczne uwarunkowania syntezy ważniejszych białek alergizujących zbóż
7.1.5. Perspektywy genetyki i hodowli roślin w zwalczaniu alergii i nietolerancji pokarmowej białek ziaren zbóż
7.2. Stres biotyczny i abiotyczny oraz czynniki agrotechniczne a zawartość w nasionach ważnych roślin uprawnych białek powodujących nietolerancje pokarmowe
7.2.1. Stres biotyczny i abiotyczny a reakcje fizjologiczne rośliny
7.2.2. Czynniki agrotechniczne a zawartość białek powodujących nietolerancje pokarmowe
7.3.  Enzymatyczne i technologiczne modyfikacje celiakiotoksycznych białek roślinnych
7.3.1. Wprowadzenie
7.3.2. Drobnoustroje jako źródło alergenów w żywności
7.3.3. Enzymy i inhibitory enzymów jako źródło alergenów
7.3.4. Alergeny organizmów modyfikowanych genetycznie
7.3.5. Procesy biotechnologiczne a zmiany immunoreaktywnych właściwości białek żywności
7.3.6. Procesy technologiczne a możliwości zmniejszenia immunoreaktywności białek ziaren zbóż
7.3.7. Technologiczne możliwości zmniejszenia immunoreaktywności prolamin pszenicy
7.3.8. Możliwości zmniejszenia zawartości frakcji najbardziej szkodliwych
7.3.9. Zmiany strukturalne prolamin/białek glutenowych podczas procesów technologicznych
7.3.10.  Detekcja białek gliadynowych w żywności poddanej intensywnym procesom obróbki cieplno-wodnej
7.3.11. Procesy technologiczne a trawienie białek glutenowych w przewodzie pokarmowym
7.3.12.  Wspomaganie procesów trawienia białek glutenowych

Słownik ważniejszych terminów
Indeks skrótów
Słownik nazw łacińskich

Biologicznie aktywne peptydy i białka żywności
Tytuł książki: "Biologicznie aktywne peptydy i białka żywności"
Autor: Jerzy Dziuba, Łucja Fornal
Wydawnictwo: WNT
Cena: 93.45zł 71.02zł
Klienci, którzy kupili „Biologicznie aktywne peptydy i białka żywności”, kupili także:
<b>Chemia filozoficzna</b>, <font color="navy">Jakub Barner</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Aspra</font>
Chemia filozoficzna, Jakub Barner, Wydawnictwo Aspra
<b>RS232 w przykładach na PC i AVR</b>, <font color="navy">Rafał Chromik</font>, <font color="green"> Wydawnictwo BTC</font>
RS232 w przykładach na PC i AVR, Rafał Chromik, Wydawnictwo BTC
<b>Komputer łatwy start dla seniorów</b>, <font color="navy">Gunter Born</font>, <font color="green"> Wydawnictwo NAKOM</font>
Komputer łatwy start dla seniorów, Gunter Born, Wydawnictwo NAKOM
<b>Niezbędnik młodego naukowca Poradnik dla piszącego pracę dyplomową</b>, <font color="navy">Teresa Urszula Szmigielska</font>, <font color="green"> Wydawnictwo WSE-I</font>
Niezbędnik młodego naukowca Poradnik dla piszącego pracę dyplomową, Teresa Urszula Szmigielska, Wydawnictwo WSE-I
<b>Samochody z Żerania (1951-1977)</b>, <font color="navy">Marek Kuc</font>, <font color="green"> Wydawnictwo WKiŁ</font>
Samochody z Żerania (1951-1977), Marek Kuc, Wydawnictwo WKiŁ
<b>Inwestycyjne przebudzenie Poznaj prawdę o świecie finansów, zobacz kłamstwa, uniknij oszustw i zacznij zarabiać jak rent</b>, <font color="navy">Paweł Nazaruk</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Onepress</font>
Inwestycyjne przebudzenie Poznaj prawdę o świecie finansów, zobacz kłamstwa, uniknij oszustw i zacznij zarabiać jak rent, Paweł Nazaruk, Wydawnictwo Onepress
<b>Tablice informatyczne. Git</b>, <font color="navy">Daniel Krasnokucki</font>, <font color="green"> Wydawnictwo HELION</font>
Tablice informatyczne. Git, Daniel Krasnokucki, Wydawnictwo HELION
<b>Mikrokontrolery AVR w praktyce Wydanie II</b>, <font color="navy">Jarosław Doliński</font>, <font color="green"> Wydawnictwo BTC</font>
Mikrokontrolery AVR w praktyce Wydanie II, Jarosław Doliński, Wydawnictwo BTC
<b>Systemowe zarządzanie jakością Koncepcja systemu, ocena systemu, wspomaganie decyzji</b>, <font color="navy">Piotr Miller</font>, <font color="green"> Wydawnictwo Difin</font>
Systemowe zarządzanie jakością Koncepcja systemu, ocena systemu, wspomaganie decyzji, Piotr Miller, Wydawnictwo Difin
 Koszyk
1 x Cieplejszy świat Rzecz o zmianach klimatu
1 x Zakwas Technologia w piekarni
102.79zł
Producent
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Wydawnictwo WNT
 Kategoria:
 Energetyka
Bezpieczeństwo przeciwpożarowe w moim domu Ochrona przeciwpożarowa w obiektach zabudowy jednorodzinnej

Bezpieczeństwo przeciwpożarowe w moim domu Ochrona przeciwpożarowa w obiektach zabudowy jednorodzinnej

39.90zł
33.92zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Poradniki
Przewodnik audytora systemów informatycznych Marian Molski, Małgorzata Łacheta HELION
Prolog Programowanie W.F. Clocksin, C.S. Mellish HELION
Odzysk i zagospodarowanie niskotemperaturowego ciepła odpadowego ze spalin wylotowych Kazimierz Wójs Naukowe PWN
Podstawy fizyki Tom 2 Wydanie 2 David Halliday, Robert Resnick, Jearl Walker Naukowe PWN
Zaawansowane modele finansowe z wykorzystaniem Excela i VBA Mary Jackson, Mike Staunton HELION
C++ Algorytmy i struktury danych Adam Drozdek HELION
ECDL Europejski Certyfikat Umiejętności Komputerowych Przewodnik Tom I Leszek Litwin HELION
Perełki programowania gier Vademecum profesjonalisty Tom 3 Dante Treglia HELION
Mathcad ćwiczenia wydanie II Jacek Pietraszek HELION

wtorek, 17 lipiec 2018   Mapa strony |  Nowości |  Dzisiejsze promocje |  Koszty wysyłki |  Kontakt z nami